Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Kvitfjellas supergigants atcelts, Kaviecels iegūst Mazo kristāla globusu

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Kvitfjellas supergigants atcelts, Kaviecels iegūst Mazo kristāla globusu
Kvitfjellas trase 8. marta rītā. Foto: FIS Alpine.

Slikto laikapstākļu dēļ sacensību organizatoriem diemžēl nācās atcelt Norvēģijas slēpošanas kūrortā Kvitfjellā paredzēto Pasaules kausa izcīņas pēdējo suergiganta posmu. Tā rezultātā pirmo Mazo kristāla globusu karjerā ieguva Mauro Kaviecels no Šveices, kurš šosezon neuzvarēja nevienā PK posmā.

Pilnīgi pretēji vakardienas laikapstākļiem, kad uzvaru nobraucienā "Olympiabakken" trasē izcīnīja austrietis Matiass Maijers, šodien Kvitfjellā ir migla, lietus un spēcīgs vējš. Tā kā aizvakar Starptautiskā slēpošanas federācija (FIS) pieņēma lēmumu koronavīrusa izplatīšanās riska dēļ atcelt arī sezonas noslēguma posmu Itālijas pilsētā Kortīnā d'Ampeco, tad pēdējās vīriešu supergiganta sacensības jau ir aizvadītas. Par Mazā kristāla globusa ieguvēju pirmoreiz karjerā kļuva Šveices sportists Mauro Kaviecels. Interesanti, ka nevienās no šīs sezonas supergiganta sacensībām viņam nebija izdevies gūt uzvaru, taču viņš bija startējis stabilāk salīdzinājumā ar konkurentiem, kāpjot uz pjedestāla trīs reizes (otrās vietas Zālbahā-Hinterglemmā un Hinterštoderā, kā arī dalīta trešā vieta Leikluisā).

"Vienmēr ir sāpīgi atcelt sacensības, taču diemžēl laikapstākļi šodien ir ļoti nelabvēlīgi, pat bīstami. Sportistu drošība ir pirmajā vietā," par sacesnību atcelšanu stāsta FIS sacensību direktors Markuss Valners. Sākumā bija plānots pazemināt startu, un sacensības aizvadīt saīsinātā trasē, taču laikapstākļi pasliktinājās.

Šī situācija bija ļoti nepatīkama gan austrietim Vincentam Krīhmaijeram, kurš supergiganta kopvērtējumā no Kaviecela atpalika tikai par trim punktiem un šodien noteikti bija cerējis šveicieti apsteigt, gan norvēģim Aleksandram Omotam Kildem, kurš no Kaviecela atpalika 29 punktus, tomēr noteikti vēlējās papildināt savu punktu bagāžu arī lielajā kopvērtējumā, lai paaugstinātu cerības uz Lielā kristāla globusa iegušānu. Šobrīd atlikušie divi PK posmi abi ir tehniskās disciplīnas (slaloms un milzu slaloms), kas ir kroņa numuri francūzim Aleksi Pinturo un citam norvēģim Henrikam Kristofersenam. Kilde lielajā kopvērtējumā šobrīd ir līderis, Pinturo apstiedzot par 54 punktiem, bet Kristofersenu - par 161 punktu. Tomēr, paliekot bez plānotajiem punktiem atceltajās Kvitfjellas supergiganta sacensībās, lai Kilde izcīnītu Lielo kristāla globusu, viņam būs jāpaveic ļoti liels pārsteigums kādā no tehniskajām disciplīnām (visticamāk milzu slalomā, kur Kilde šosezon PK kopvērtējumā ir septītais) vai arī jācer uz Pinturo un Kristofersena izgāšanos. Jāatzīmē, ka pēdējās astoņās sezonās Lielo kristāla globusu bija ieguvis leģendārais Marsels Hiršers no Austrijas, kurš savu karjeru jau ir noslēdzis, bet Norvēģija šo balvu pēdējoreiz ieguva 2009. gadā, kad neapturams bija Aksels Lunds Svindāls.

Tikmēr citā Norvēģijas pilsētā Narvikā turpinājās vakar startējušais pasaules junioru čempionāts. Šodien medaļas tika sadalītas supergiganta sacensībās gan sievietēm, gan vīriešiem. Jau otro zelta medaļu izcīnīja 19 gadus vecā austriete Magdalēna Egere, kura uzvarēja arī vakardienas nobraucienā. Egere par 0,28 sekundēm apsteidza savu tautieti Lizu Grillu, kura atkal ieguva sudraba medaļu. Bez medaļas pārsteidzoši palika talantīgā jaunzēlandiete Alise Robinsone, kura jau šosezon bija izcīnījusi divas uzvaras PK posmos. No ziemeļeiropietēm labākais rezultāts zviedrietei Īdai Dannevicai - 8. vieta (+0,86). Savukārt vīriešu konkurencē par čempionu kļuva Austrijas slēpotājs Stefans Rīzers, kuram vakar izdevās izcīnīt bronzas medaļu. Vienīgais Baltijas valstu pārstāvis Andrejs Drukarovs no Lietuvas ieņēma 40. vietu (+3,83).

Supergigants sievietēm, Pasaules junioru čempionāts Narvikā

V.SportisteValstsRezultāts
1.Magdalēna EgereAustrija1:08.10
2.Liza GrillaAustrija+0.28
3.Karena Smadja KlementaFrancija+0.29
4.Alise RobinsoneJaunzēlande+0.40
5.Kīlija KešmenaASV+0.48
6.Eidžeja HērtaASV+0.62

Supergigants vīriešiem, Pasaules junioru čempionāts Narvikā

V.SportistsValstsRezultāts
1.Stefans RīzersAustrija1:06.47
2.Armins DornauersAustrija+0.51
3.Janniks ŠabloŠveice+0.54
4.Kaspars KindemsNorvēģija+0.70
5.Džovanni FranconiItālija+0.83
6.Lukass FoiršteinsAustrija+0.88

Šīs sezonas pēdējie Pasaules kausa posmi kalnu slēpošanā notiks nākamās nedēļas nogalē, kad vīrieši sacentīsies Slovēnijas pilsētā Kraņskagorā, bet dāmas - Orē, Zviedrijā. Lielā kristāla globusa ieguvēji vēl nav zināmi un noskaidrosies šajās sacensībās.