Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Pinturo, Kristofersens un Jūle nefinišē Šamonī, Rēbensburgai mājas uzvara

Pinturo, Kristofersens un Jūle nefinišē Šamonī, Rēbensburgai mājas uzvara
Henriks Kristofersens piedzīvo izstāšanos Šamonī. Foto: AFP/Scanpix.

Sestdien, 8. februārī, vietējos līdzjutējus Vācijas slēpošanas centrā Garmišā-Partenkirhenē iepriecināja vāciete Viktorija Rēbensburga, kura gluži kā Tomass Dresens pirms nedēļas triumfēja nobraucienā. Savukārt Francijas Alpos, vēsturiskajā Šamonī, šokējoši tika aizvadīts otrais brauciens slaloma sacensībās, kurā finišu nespēja sasniegt nedz Henriks Kristofersens, nedz Aleksi Pinturo, nedz Daniels Jūle.

Francijas Alpu ciematiņš Šamonī ir vēsturiska vieta ziemas sportā. Ne vien šeit 1924. gadā norisinājās I Ziemas Olimpiskās spēles (kalnu slēpošana tajās vēl nebija iekļauta, jo britu slēpošanas pionieris Arnolds Luns vēl bija tikai sācis cīņu ar skandināviem un citu valstu slaloma stila noliedzējiem par kalnu slēpošanas kā atsevišķa sporta veida pastāvēšanu; starp citu, tieši Šamonī "kalnu slēpošanas tēvs" 10 gadu vecumā uz Ziemassvētkos saņemtām slēpēm kopā ar citiem angļu tūristiem bija sācis savas kalnu slēpošanas gaitas), bet tāpat jau otrajā kalnu slēpošanas Pasaules kausa sezonā 1968. gadā tika rīkots posms arī Šamonī. Tajā laikā gan šeit notikušas tikai nobrauciena sacensības, un uzvaras svinēja leģendārā kanādiete Nensija Grīna, kā arī mājinieks Bernārs Orsels. Tiesa, iepriekšējo reizi PK posms šeit notika pirms četriem gadiem, kad nobraucienā uzvarēja itālietis Dominiks Pariss, bet alpu kombinācijā - arī šīs dienas mājinieku galvenā cerība Aleksi Pinturo. Vērts pieminēt arī divus pasaules čempionātus, kas notikuši Šamonī 1937. un 1962. gadā. Un šodien pēc četru gadu pārtraukuma PK posms atkal atgriezās slavenajā Francijas ciematā - septiņpadsmito reizi vēsturē.

Laikapstākļi kalnu slēpošanai šorīt Monblānā bija lieliski - saulains un temperatūra nedaudz zem nulles (-4 grādi), kaut gan otrajā braucienā kļuva nedaudz siltāks. Tomēr līdzīgi kā citviet Eiropā arī Šamonī bija problēmas ar sniega daudzumu. Kā pirmais "La Verte des Houches" trasē devās francūzis Klemāns Noels, kurš ar agresīvu braukšanas stilu distanci veica 48,05 sekundēs. Pirmā brauciena svarīgākais notikums bija pašreizējā slaloma kopvērtējuma līdera Henrika Kristofersena (Norvēģija) izstāšanās pie pašas finiša līnijas. Kristofersens vienā no pēdējiem vārtiem ar labo slēpi neveikli aizķērās aiz viena no mietiņiem un pazaudēja līdzsvaru. No līderu grupas finišu nespēja sasniegt arī pērnās sezonas pasaules junioru čempions Alekss Vinacers no Itālijas.

Labāko rezultātu pirmajā braucienā sasniedza ar 4. numuru startējušais Kicbīles slaloma uzvarētājs Daniels Jūle no Šveices, kurš finišā Noelam bija priekšā par 0,24 sekundēm. Savukārt trešais pārsteidzoši bija 33 gadus vecais itālietis Stefano Gross, kurš, kompensējot savu komandas biedru Vinacera, Maurbergera un Racoli izstāšanos, no Jūles atpalika tikai par 0,47 sekundēm. Aleksi Pinturo ieņēma ceturto pozīciju (+0,48).

Otrajā braucienā ilgu laiku līderpozīcijā turējās 24 gadus vecais Itālijas sportists Federiko Liberatore, kamēr viņu par 0,01 sekundi apsteidza francūzis Žans-Batists Granžs. Liberatorem bija 2. labākais otrais brauciens (52.69). Ātrāk par viņu otrajā braucienā distanci veica tikai austrietis Mihaels Mats (52.64). Abiem šiem sportistiem arī pozicionāli vislielākie kāpumi - Mats pakāpās par 13 pozīcijām (4. vieta), bet Liberatore bija 19 vietas augstāk (11. vieta).

Taču vispārsteidzošākie bija galveno favorītu starti. Pirmā brauciena līderi viens pēc otra nespēja veikt atslēgas vietas austrieša Martina Kroizleitnera sastādītajā trasē un pārsteidzoši no sacensībām izstājās. Šādas kļūdas gan mājiniekam Aleksi Pinturo, gan pirmā brauciena līderim Danielam Jūlem, gan itālietim Stefano Grosam, kuri visi līdz ar to palika bez punktiem šajā PK posmā. Pie šāda notikumu pavērsiena pirmo reizi karjerā uz goda pjedestāla tika 24 gadus vecais norvēģis Timons Haugans, kā arī austrietis Adrians Pertls, kuram šis bija tikai septītais starts Pasaules kausa karjerā. Uzvaru tikmēr izcīnīja vienīgais līderu grupas finišētājs - francūzis Klemāns Noels (sestā uzvara karjerā). Līdz ar to Kristofersens saglabāja līderpozīciju gan lielajā kopvērtējumā, gan slaloma ieskaitē.

Slaloms vīriešiem, PK 9. posms Šamonī

V.SportistsValstsRezultāts
1.Klemāns NoelsFrancija1:41.47
2.Timons HaugansNorvēģija+0.21
3.Adrians PertlsAustrija+0.31
4.Mihaels MatsAustrija+0.65
5.Ramons CēnhoizernsŠveice+0.70
6.Aleksandrs HorošilovsKrievija+0.75
6.Sebastians Foss-SūlevogsNorvēģija+0.75

1936. gada ziemas olimpisko spēļu rīkotāja Garmiša-Partenkirhene pēc veiksmīgām pagājušās nedēļas vīriešu sacensībām šonedēļ uzņem arī nobraucienu un supergigantu sievietēm. Arī šonedēļ sacensībās nepiedalās sezonas līdere Mikaēla Šifrina. Ja pagājušajā nedēļā viņa izlaida posmu Sočos, lai paņemtu atpūtas pauzi un aizvadītu sagatavošanās treniņus Itālijā, tad šoreiz iemesls ir traģisks - pirms nedēļas, 2. februārī, pavisam negaidīti mūžībā aizgāja Mikaēlas tēvs Džefs Šifrins, kuram bija 65 gadi. Viņš ikdienā strādāja par anesteziologu, palīdzot daudziem traumas guvušiem sportistiem, taču viņa hobijs bija fotografēšana. Džefs Šifrins regulāri brauca līdzi savai meitai uz PK sacensībām, kur fotografēja gan viņu, gan citus ASV izlases slēpotājus.

Bez Šifrinas visas pārējās nobrauciena favorītes Garmišā-Partenkirhenē bija pieteiktas startam. Vakardienas treniņa braucienā uzvaru svinēja Korīna Zutere, bet par prieku vietējiem līdzjutējiem otrajā vietā (+0,19) bija vāciete Viktorija Rēbensburga. Jāpiemin, ka smagu savainojumu šajā treniņā guva Šveices sportiste Natālija Grēbli, kuru no trases uz vietējo slimnīcu nācās aizvest ar helikopteri. Vēlāk noskaidrojās, ka Grēbli ir augšstilba kaula lūzums, kas liks šveicietei izlaist visu atlikušo sezonas daļu.

Veselības problēmu dēļ uz starta neizgāja austriete Ramona Zībenhofere, kurai bija izlozēts pirmais starta numurs. Līdz ar to kā pirmā startēja Federika Brinjone no Itālijas, kura lielajā kopvērtējumā ieņem otro pozīciju aiz Mikāelas Šifrinas. Brinjones sasniegtais rezultāts (1:42.55) bija pietiekami labs, lai sacensībās izcīnītu otro vietu, tiekot uz pjedestāla ceturto reizi pēdējās piecās Pasaules kausa sacensībās. Pagājušās sezonas Garmišas uzvarētāja Stefānija Fenīra no Austrijas šodien savā parocīgajā trasē ierindojās tikai 12. vietā. Startā labi braucienu iesāka cita Austrijas slēpotāja Nikole Šmidhofere, pie trešās atzīmes Brinjonei zaudējot tikai 0,03 sekundes, tomēr kļūdas trases otrajā daļā lika samierināties vien ar 16. vietu.

Vislabāko braucienu gan šajās sacensībās aizvadīja Vācijas labākā kalnu slēpotāja Viktorija Rēbensburga, kura par 0,61 sekundi bija priekšā Brinjones rezultātam un, izcīnot savu 19. uzvaru karjerā, atkārtoja pagājušajā nedēļas nogalē Tomasa Dresena sasniegto uzvaru šajā pašā trasē, un vēlreiz iepriecināja vietējo publiku. Pēdējo reizi uzvaru Vācijā Rēbensburga svinēja 2012. gada martā, kad divas dienas pēc kārtas triumfēja milzu slaloma sacensībās Ofteršvangā. Bet trešo vietu Korīnai Zuterei spēja atņemt slavenā Čehijas snovbordiste un kalnu slēpotāja Estere Ledecka (+0,83). No Ziemeļeiropas slēpotājām labākais sasniegums 21 gadu vecajai norvēģietei Kajsai Vikhofai Līei - 22. vieta (+2,73).

Nobrauciens sievietēm, PK 6. posms Garmišā-Partenkirhenē

V.SportisteValstsRezultāts
1.Viktorija RēbensburgaVācija1:41.94
2.Federika BrinjoneItālija+0.61
3.Estere LedeckaČehija+0.83
4.Sofija GodžaItālija+0.95
5.Korīna ZutereŠveice+0.98
6.Ilka ŠtuhecaSlovēnija+1.52

, 2020-02-08 17:24, pirms 4 gadiem
Labs raksts! Vien ievadā kļūdiņa, ka Kristofersons izstājies otrajā braucienā kopā ar citiem grandiem, taču rakstā ir pareizi, tā kā tas šoreiz nav tik būtiski. 👍
, 2020-02-08 19:45, pirms 4 gadiem
Beidzot nav nekvalitatīvie LETA atgremojumi. Tā turpināt!
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.