Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Fantastisks finišs Fālunā atnes Svānai trešo uzvaru karjerā, Bikšem 64. vieta

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Fantastisks finišs Fālunā atnes Svānai trešo uzvaru karjerā, Bikšem 64. vieta
Sieviešu fināla finišs PK posmā Fālunā. Foto: Reuters/Scanpix.

Latvijas distanču slēpotājs Indulis Bikše sestdien Zviedrijas pilsētā Fālunā ieņēma 64. vietu Pasaules kausa sacensībās klasiskajā sprintā. Krievu sportists Aleksandrs Boļšunovs palielināja savu pārsvaru lielajā kopvērtējumā pār nestartējošo Juhanesu Klēbo, bet jaunā zviedriete Linna Svāna lieliskā finiša spurtā izcīnīja uzvaru sievietēm.

Zviedrijas pilsēta Fāluna pasaules čempionātu distanču slēpošanā uzņēmusi piecas reizes (1954., 1974., 1980., 1993. un 2015. gadā). Vairāk reizes pasaules meistarsacīkstes sarīkojusi tikai viena pilsēta - Somijas Lahti (7 reizes). Pēdējos gados Fālunā regulāri notiek arī Pasaules kausa sacensības, un iepriekšējā sezonā šeit sprinta distancē (tiesa, brīvajā stilā) uzvaras izcīnīja zviedriete Stīna Nilsone un norvēģis Juhaness Hesflots Klēbo. Šajā reizē Klēbo Fālunas sacensībās nespēja piedalīties, jo, svētdien atpūšoties ar draugiem, viņš neveiksmīgi uzsitis pa boksa mašīnu un salauza labās rokas pirkstu. "Man patīk sacensties, un svētdien par to tiku sodīts," atzina pats Klēbo. Ārsts norvēģim pateica, ka ar šo roku jābūt ļoti uzmanīgam vismaz trīs nedēļas, taču Klēbo plāns ir būt gatavam piedalīties jau nākamnedēļ paredzētajās "Ski Tour" sacensībās Estersundā. Tāpat Fālunā joprojām nestartēja arī Klēbo komandas biedrs Emīls Iversens.

Kvalifikācijas sacensībās kopumā piedalījās 66 slēpotāji. Vienīgais Latvijas sportists Indulis Bikše 1,4 km garo distanci veica 3:12.25 minūtēs, finišēdams tikai 64. vietā un no pirmās vietas ieguvēja Ērika Valnesa atpalikdams par 21,10 sekundēm. Par to viņš saņēma 147,94 FIS punktus. Starp labāko trīsdesmitniekā netikušajiem sportistiem ir vērts pieminēt 32. vietā palikušo somu Īvo Niskanenu (+7,79), kā arī 35. vietā esošo itālieti Frančesko de Fabiāni (+8,57). Igaunim Marko Kilpam 38. vieta (+10,06). Tikmēr sieviešu kvalifikācijas sacensībās labāko pieciniekā tika četras zviedrietes. Labāko rezultātu uzrādīja Johanna Hegstrēma, kura finišēja pēc 3:15.96 minūtēm. 0,78 sekundes aiz viņas ierindojās Anna Dīvika, bet trešajā vietā bija amerikāniete Sofija Kaldvela (+2,16).

Krievi Aleksandrs Boļšunovs un Andrejs Krasnovs ceturtdaļfinālos rādīja vispārliecinošāko sniegumu, kamēr pusfinālā nespēja tikt Rišārs Žuvs no Francijas un Eiriks Brandsdāls no Norvēģijas. Pārējie līderi bez lielām problēmām spēja kvalificēties labāko divpadsmitniekam. Sievietēm tikmēr par pārsteigumu parūpējās lielā kopvērtējuma līdere Terēse Jūhauga, kuru sprinta sacensību pusfinālā var redzēt reti. Turklāt viņa, kā otrā tiekot caur "lucky-loser" atlasi, aiz sevis atstāja olimpisko čempioni amerikānieti Džesiku Diginsu, kura ir daudz labāka sprintere par norvēģieti. Tāpat aiz pusfināla robežas palika slovēniete Katja Višnara, amerikāniete Seidija Bjornsena un norvēģiete Tirila Udnesa Venga.

Sievietēm pirmajā pusfinālā finiša taisnē izvērtās aizraujoša cīņa par otro vietu starp Anamariju Lampiču no Slovēnijas un mājinieci Jonnu Sundlingu. Skaļais publikas atbalsts nepalīdzēja Sundlingai apdzīt Lampiču, taču lēnākie rezultāti otrajā pusfinālā ļāva Sundlingai iekļūt finālā kā "laimīgajai zaudētājai". Pirmajā pusfinālā ar 0,74 sekunžu pārsvaru uzvarēja Natālija Ņeprjajeva no Krievijas. Arī otrajā pusfinālā, kur uzvaru svinēja Linna Svāna (Zviedrija), finišā sanāca duelis starp Astrīdu Ūrenholti Jākobsenu un Sofiju Kaldvelu. Amerikānietei pietrūka mazāk kā sekundes simtdaļa (!) līdz otrajai vietai. Vīriešiem pārsteigumi otrajā pusfinālā - skandināvi Hovards Taugbels un Teodors Petersons no iekļūšanas finālā izslēdza somu Ristomati Hakolu, francūzi Luku Šanavā un krievu Andreju Krasnovu.

Septiņu slēpotāju finālā sievietēm ilgu laiku līderpozīcijās bija abas zviedrietes Sundlinga un Svāna, taču neilgi pirms finiša viņām spēja pietuvoties gan Ņeprjajeva, gan Lampiča. Slovēnietei vairs nepietika spēka finiša taisnē, kamēr krieviete turpināja cīņu līdz pat finiša taisnei un finišēja otrajā vietā, tikai par 0,02 sekundēm apsteidzot Jonnu Sundlingu. 20 gadus vecā Linna Svāna tikmēr svinēja trešo individuālo uzvaru savā karjerā PK sacensībās. Vīriešu finālā līderpozīciju jau no paša starta ieņēma Aleksandrs Boļšunovs, tomēr pēdējā kāpumā viņu apsteidza Norvēģijas pārstāvji Pols Golbergs un Ēriks Valness, kuri noturēja savu līderpozīciju līdz finišam.

1,4 km sprints vīriešiem (klasiskais stils), PK 8. posms Fālunā

V.SportistsValstsRezultāts
1.Pols GolbergsNorvēģija2:51.83
2.Ēriks ValnessNorvēģija+0.52
3.Aleksandrs BoļšunovsKrievija+0.92
4.Federiko PellegrīnoItālija+2.40
5.Hovards TaugbelsNorvēģija+9.74
6.Teodors PetersonsZviedrija+49.48
64.Indulis BikšeLatvija-

1,4 km sprints sievietēm (klasiskais stils), PK 8. posms Fālunā

V.SportisteValstsRezultāts
1.Linna SvānaZviedrija3:23.54
2.Natālija ŅeprjajevaKrievija+0.08
3.Jonna SundlingaZviedrija+0.10
4.Anamarija LampičaSlovēnija+0.93
5.Maikena Kaspersena FallaNorvēģija+3.70
6.Astrīda Ūrenholta JākobsenaNorvēģija+7.00
7.Sofija KaldvelaASV+8.46

Rīt Fālunā tiks aizvadītas sacensības ar kopējo startu brīvajā stilā. Vīrieši 15 km distancē uz starta stāsies pulksten 12:00, bet sievietes 10 km distancē pulksten 16:30.