Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Eiduka "Tour de ski" desmito reizi karjerā iekļūst trīsdesmitniekā

Eiduka "Tour de ski" desmito reizi karjerā iekļūst trīsdesmitniekā
Patrīcija Eiduka

Prestižā seriāla “Tour de ski” 6. posmā, kas norisinājās slavenajā pasaules čempionātu mājvietā Valdifiemmē (Itālija), vēlreiz ļoti labi klasiskajā stilā nostartējusi Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka, kas 10 km klasiskajā stilā ar masu startu 44 dalībnieču konkurencē izcīnīja 30. vietu (+1:56; 88,48 FIS punkti), tādējādi visos sešos “Tour de ski” posmos tiekot Top30, bet karjerā tā jau bija jubilejas desmitā reize. Uzvaru pēc gada pārtraukuma izcīnīja krieviete Natālija Ņeprajeva, tādējādi Krievijai tiekot pie uzvaras otro posmu pēc kārtas, jo iepriekšējā reizē iedzīšanā nepārspēta palika Jūlija Stupaka.

Vakar “Tour de ski” bija otrā un tajā pašā laikā arī pēdējā brīvdiena, jo šīs dienas masu startu distances klasiskajā stilā iesāka tūres noslēdzošo trīs posmu ciklu, vīriešiem startējot vispirms, bet vēlāk sacenšoties sievietēm. Iepriekšējo reizi 10km klasikā ar masu startu pirms sešām dienām Valmisterā (Šveice) Patrīcija Eiduka sasniedza savu labāko rezultātu šajā slēpošanas stilā, izcīnot 24. vietu un pirmo reizi klasikā esot starp labākajām trīsdesmit. Nenoliedzami, vēlme bija vēlreiz sasniegt Top30, taču mērķis nebija to izdarīt par katru cenu, jo tomēr vēl divas sacensību dienas šajā daudz spēka prasošajā tūrē ir priekšā. Pirms divām dienām, kad 10 km iedzīšanā klasiskajā stilā centīgā Eiduka finišēja 26. vietā, posmā tika uzrādīts 33. laiks, kas vēlreiz parādīja, ka katrā posmā par trīsdesmitnieku norit spraiga un līdzvērtīga cīņa vairāku slēpotāju starpā.

No aizvakar iedzīšanā 48 finišējušajām pēc brīvdienas trīs slēpotājas (francūzietes Flora Dolci un Karolī Benca un poliete Veronika Kaleta) tūri izlēma neturpināt, bet šodien atteicās no starta somiete tāpēc šodien sacentās 45 slēpotājas. Tā kā no pirmā četrdesmitnieka neviena neizstājās, tad visas spēcīgākās bija palikušas ierindā un mūsu slēpotājas uzdevumu ne cik neatviegloja. Līdz ar to Top30 sasniegšanai klasikā nepietika ar labu sniegumu vien, bet vēlreiz bija jānostartē lieliski. Un mūsu olimpiete to paveica, jau astoto posmu pēc kārtas nopelnīdama punktus pasaules kausa kopvērtējumam.

Distances sākumā temps nebija ātrs un lielāko daļu pirmā apļa visa grupa noturējās kopā, bet uz pirmo bonusa sekunžu sprintu uz 2,3km atzīmes līderes kāpināja tempu, līdz ar to grupa sadalījās, mūsu slēpotājai atrodoties ceturtā desmita otrajā pusē Taču pēc otrā apļa jeb pusdistances Patrīcija Eiduka atradās jau tuvāk trīsdesmitniekam – 33.vietā (+28,7 sekundes). Pēc nākamā apļa jeb uz 7,5km atzīmes mūsu slēpošanas cerība sasniedza trīsdesmitnieku – 28.vieta (+56 sekundes), taču dažas konkurentes cīņā par top30 bija līdzās. Pēdējā aplī Patrīcijai izvērtās sarežģīta un līdzvērtīga cīņa ar trim konkurentēm par noslēdzošajām divām vietām trīsdesmitniekā. Distances pēdējos metros par dažām sekundēm pārspējot divas titulētas slēpotājas – tūres vicelīderi un šajā sezonā divas uzvaras izcīnījušo amerikānieti Roziju Brenanu un iepriekšējās divas reizes klasiskā stila distancēs tūrē Top15 iekļuvušo slovēnieti Anamariju Lampiču, slēpotāja no Vecbebriem izcīnīja 30.vietu (+1:56), līdz ar to visos sešos tūres posmos sasniedzot trīsdesmitnieku. Tūres kopvērtējumā Eiduka atrodas 27.vietā.

Līdz šī gada sākumam Patrīcija Eiduka trīsdesmitniekā bija iekļuvusi tikai brīvā stila distancēs, bet tagad jau trīs reizes to paveikusi arī klasiskajā stilā. Kārtējo reizi Patrīcija taktiski pareizi nobrauca, kā arī vēlreiz spēja distances pēdējos metros pārspēt blakus esošās sāncenses, kuras šoreiz bija visaugstākās klases meistares klasiskajā stilā.

Pirmajā tūres masu startā klasikā, kā arī aizvakar iedzīšanā šajā pašā distancē klasiskajā stilā godalgoto vietu liktenis noskaidrojās spraigā finiša sprintā, un liela atšķirība nebija arī šoreiz. Jau aizvakar lielisku sniegumu demonstrējusī Ņeprajeva pēdējā nobraucienā bija izvirzījusies nedaudz priekšplānā un svinēja uzvaru, par 2,4 sekundēm apsteidzot vācieti Katrīnu Hennigu, kura pēc gada pārtraukuma nopelnīja savu otro godalgoto vietu un nodrošināja savai valstij pirmo godalgu šajā “Tour de ski”. Tuvu savai pirmajai uzvarai bija zviedriete Eba Andersone, kura atradās vadībā lielu daļu pēdējos divos apļos un beigās finišēja trešā (+4,1 sekundes), trešo posmu pēc kārtas tiekot trijniekā. Tikmēr līdz šim vienīgā, kas visos iepriekšējos piecos posmos bija iekļuvusi trijniekā, Džesika Diginsa no ASV finišēja devītā (+24 sekundes). Linna Svāna, kura bija uzvarējusi pirmajā tūres masu startā klasiskajā stilā un kurai iepriekšējā dienā pirmajā testā konstatētais pozitīvais rezultāts izrādījās kļūdains un nepatiess kā mūsu pludmales volejbolistei Tīnai Graudiņai un vēl citiem, šodien ieņēma vien 13. vietu (+ 48 sekundes).

Pasaules kausa kopvērtējumā pēc 12 sacensībām Patrīcija Eiduka (viņa piedalījusies 11 startos) no vairāk nekā 80 pie punktiem tikušām slēpotājām ieņem 32.vietu (88 punkti), bet ar 70 punktiem distancē viņa joprojām stabili turas trīsdesmitniekā – 26.vietā. Līderpozīcijas saglabāja Brenana (580 punkti), kurai joprojām seko Sorina (506 punkti) un Diginsa (460 punkti), bet jau uz ceturto vietu pakāpusies Ņeprajeva (450 punkti).

10km masu starts klasiskajā stilā sievietēm, „Tour de ski” 6. posms, Valdifiemmi (Itālija), 44 dalībnieces

V.SportisteValstsRezultāts
1.Natālija ŅeprajevaKrievija30:35.5
2.Katrīna HennigaVācija+2.4
3.Eba AndersoneZviedrija+4.1
4.Terēze ŠtadlobereAustrija+6.6
5.Johanna MatintaloSomija+7.2
6.Krista PermekoskiSomija+9.9
30.Patrīcija EidukaLatvija+1:56.0

„Tour de ski” kopvērtējums sievietēm pēc sešiem posmiem, 43 dalībnieces

V.SportisteValstsRezultāts
1.Džesika DiginsaASV2:25:02
2.Jūlija StupakaKrievija+0:55
3.Frīda KarlsoneZviedrija+1:42
4.Eba AndersoneZviedrija+1:45
5.Katrīna HennigaVācija+2:06
6.Krista PermekoskiSomija+2:06
7.Rozija BrenanaASV+2:11
8.Natālija ŅeprajevaKrievija+2:19
9.Tatjana SorinaKrievija+2:33
10.Alisa ŽambalovaKrievija+3:04
27.Patrīcija EidukaLatvija+8:16

, 2021-01-09 08:00, pirms 3 gadiem
Meitenēm tas pats, Ņeprajevas slēpes lidoja, kamēr amerikānietes nomocījās. Sieviešu sacensības bez norvēģietēm krietni interesantākas.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
Indulis Bikše. Foto:Romāns Kokšarovs, f64

Bikšes un LSF strīdu par viņa neiekļaušanu olimpiskajā komandā turpinās iztiesāt maija beigās

LETA. Latvijas slēpotāja Induļa Bikšes strīdu ar Latvijas Slēpošanas federāciju (LSF) un Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) par viņa neiekļaušanu Pekinas olimpisko spēļu komandā Rīgas pilsētas tiesa plāno turpināt skatīt 28.maijā plkst.11, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.