Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Maijers atņem uzvaru Kildem, Narvikā sākas pasaules junioru čempionāts

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Maijers atņem uzvaru Kildem, Narvikā sākas pasaules junioru čempionāts
Šveicietis Beats Foics ar Mazo kristāla globusu. Foto: AP/Scanpix.

Norvēģijas slēpošanas kūrortā Kvitfjellā tika aizvadītas šīs sezonas pēdējās Pasaules kausa sacensības nobraucienā vīriešiem. Par uzvarētāju kļuva Matiass Maijers, savukārt Mazo kristāla globusu šajā disciplīnā jau iepriekš bija nodrošinājis šveicietis Beats Foics. Tikmēr Narvikā iesākās pasaules junioru čempionāts.

Slikto laikapstākļu un koronavīrusa dēļ atceltas vairāk kā puse no martā plānotajām PK sacensībām kalnu slēpošanā, tai skaitā šīs nedēļas slaloma un milzu slaloma sacensības sievietēm Ofteršvangā (Vācija), kur pirms dažām dienām vēl bija ievērojams sniega deficīts, taču šobrīd ir spēcīgs sniegputenis. Atcelts arī Itālijas pilsētā Kortīnā d'Ampeco paredzētais PK sezonas noslēguma posms, kur bija plānots aizvadīt pēdējās sacensībās visās četrās kalnu slēpošanas pamatdisciplīnās. Tā kā šis posms nenotiks, tad pēdējās sacensības jau ir notikušas gan nobraucienā, gan supergigantā sievietēm, kur par Mazā kristāla globusa ieguvēju abās disciplīnās kļuva Korīna Zutere no Šveices. Tāpat kopvērtējuma uzvarētāji zināmi arī vīriešu kombinācijā (Aleksi Pinturo; Francija), paralēlajā slalomā (Loīks Meilārs; Šveice) un sieviešu kombinācijā (Federika Brinjone; Itālija). Beats Foics bija arī vienīgais no pārējām disciplīnām, kurš uzvaru kopvērtējumā jau bija nodrošinājis priekšlaicīgi ievērojamā punktu pārsvara dēļ (Foics pirms šīs dienas posma bija 194 punktus priekšā otrajā vietā esošajam vācietim Tomasam Dresenam). Pārējo disciplīnu kopvērtējuma, kā arī Lielo kristāla globusu ieguvēju liktenis izšķirsies atlikušajās sezonas sacensībās.

Mājinieku galvenā cerība Aleksandrs Omots Kilde iepriekš neslēpa, ka uzvara lielajā kopvērtējumā šosezon ir viņa galvenais mērķis. Pirms šīs dienas sacensībām Kilde atradās 26 punktus aiz francūža Aleksi Pinturo, kurš, būdams tehnisko disciplīnu speciālists, šodien arī piedalījās nobraucienā. Trešajā vietā esošais Henriks Kristofersens, kurš arī vēl saglabā cerības uz Lielo kristāla globusu (107 punkti līdz Pinturo), Kvitfjellas posmā nepiedalīsies, lai labāk sagatavotos nākamās nedēļas Kraņskagoras posmam. Arī Kristofersens ir slaloma un milzu slaloma speciālists, un nepiedalīšanos Kvitfjellā viņš skaidro ar to, ka "labāk ir kārtīgi sagatavoties galvenajām disciplīnām nekā palikt 25. vietā nobraucienā un ierasties nesagatavojies Kraņskagorā".

Aleksandrs Omots Kilde savu gatavību pierādīja abos treniņa braucienos, kur izdevās izcīnīt divas uzvaras, turklāt aizvakar ar teju sekundes pārsvaru. Vakar Kildes tautietis Kjetils Jansruds zaudēja 0,12 sekundes, taču pārējie konkurenti atkal bija tālu aizmugurē.

Kjetils Jansruds devās "Olympiabakken" trasē kā pirmais un finišu sasniedza 1:48,85 minūtēs. Jau kā trešais startēja arī Kilde, kurš aizvadīja ļoti pārliecinošu braucienu un pārspēja Jansruda rezultātu par 0,69 sekundēm, izdarot ļoti nopietnu pieteikumu uz uzvaru. Taču austrietis Matiass Maijers (13. starta numurs), kurš šosezon bija uzvarējis trijās dažādās disciplīnās, trasē bija vēl ātrāks un, pārspējot Kildes laiku par 0,14 sekundēm, izcīnīja savu devīto uzvaru karjerā PK sacensībās. Pārsteidzoši labi startēja Šveices veterāns Karlo Janka, kurš spēja aizsniegt goda pjedestālu otro reizi šosezon (pirmais pjedestāls bija novembra beigās Leikluisā - arī 3. vieta). Francūzis Aleksi Pinturo bija izvēlējies ļoti piesardzīgu taktiku, kas šoreiz kāroto rezultātu nedeva - tikai 37. vieta, kas nozīmēja 0 kopvērtējuma punktus.

Nobrauciens vīriešiem, PK 9. posms Kvitfjellā

V.SportistsValstsRezultāts
1.Matiass MaijersAustrija1:48.02
2.Aleksandrs Omots KildeNorvēģija+0.14
3.Karlo JankaŠveice+0.37
4.Beats FoicsŠveice+0.43
5.Treviss GanongsASV+0.55
6.Kjetils JansrudsNorvēģija+0.83

Tikmēr citā Norvēģijas pilsētā Narvikā šodien iesākās pasaules junioru čempionāts, kur gan dāmas, gan vīri sadalīja pirmos medaļu komplektus nobraucienā. Sievietēm dubultuzvaru svinēja Austrijas izlase, pie zelta medaļas tiekot Magdalēnai Egerei, kura vakar bija labākā arī treniņa braucienā. 0,09 sekundes Egerei zaudēja viņas tautiete Liza Grilla, bet 0,66 sekundes - itāliete Monika Zanonera. Talantīgā somiete Rosa Pohjolainena finišēja vien 11. vietā (+1,25). Vīriešu sacensībās bija ļoti blīvi rezultāti. Par čempionu kļuva šveicietis Aleksi Monē, savukārt 4. vietu dalīja pat trīs sportisti, no uzvarētāja atpalikdami tikai 0,25 sekundes.

Nobrauciens sievietēm, Pasaules junioru čempionāts Narvikā

V.SportisteValstsRezultāts
1.Magdalēna EgereAustrija1:03.87
2.Liza GrillaAustrija+0.09
3.Monika ZanoneraItālija+0.66
4.Inni Holma VembstadaNorvēģija+0.77
5.Īda DannevicaZviedrija+0.85
6.Janīne ŠmitaŠveice+0.92

Nobrauciens vīriešiem, Pasaules junioru čempionāts Narvikā

V.SportistsValstsRezultāts
1.Aleksi MonēŠveice1:02.38
2.Simons TalačiItālija+0.17
3.Stefans RīzersAustrija+0.23
4.Gaels CūlaufsŠveice+0.25
4.Mateo FrancozoItālija+0.25
4.Atle Līe MakgratsNorvēģija+0.25

Jāatzīmē, ka Narvika kandidēs uz 2027. gada kalnu slēpošanas pasaules čempionāta rīkošanu, tādēļ pasaules junioru čempionāts šai Norvēģijas ziemeļu pilsētai ir ļoti svarīgs, ņemot vērā arī to, ka iepriekšējās PK līmeņa sacensības šeit notika tālajā 1996. gadā. Narvika jau tagad ir izveidojusi ļoti kvalitatīvu kandidatūras video, kurā tiek dziedāts par pasaules čempionāta atgriešanos mājās - ziemeļos (VM nu skal du hjem til nord!). Iepriekš pasaules meistarsacīkstes Norvēģijā notikušas tikai vienu reizi - 1952. gada Oslo ziemas olimpisko spēļu laikā, kad olimpiskās sacensības vienlaicīgi bija arī PČ.

Par atgriešanos sacensību apritē pēc negaidītās tēva nāves paziņoja pēdējo trīs sezonu Pasaules kausa uzvarētāja Mikaela Šifrina, kura jau devusies uz Skandināviju. Tiesa, amerikānietes dalība Ores posmā nav garantēta. Lielajā kopvērtējumā Šifrina atrodas otrajā pozīcijā, no Brinjones atpaliekot par 153 punktiem. Arī slalomā viņa ieņem otro vietu (zaudē 20 punktus Petrai Vlhovai). Pati sportiste, kura sacensībās nav piedalījusies kopš februāra sākuma, neuzstāda uzvaru kā savu pašmērķi. Savā "Instagram" kontā publicētajā video Šifrina stāsta, ka pēdējās nedēļās ir nedaudz trenējusies, taču uz kalna viņai ir grūtības saglabāt koncentrēšanos visa brauciena garumā. "Nevaru apsolīt, ka varēšu piedalīties. Patiesībā man pat nav mērķu. Katru reizi, kad ar tēvu sākām runāt par uzvarēšanu, viņš vienmēr mēdza jautāt: "Bet, vai tev sanāca kāds labs pagrieziens?" Tādēļ šis, manuprāt, varētu būt mans mērķis - izdarīt dažus labus pagriezienus. Domāju, ka tas viņu darītu laimīgu," pastāstīja sportiste.