Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Norvēģija turpina valdīt stafetē pasaules čempionātos

Norvēģija turpina valdīt stafetē pasaules čempionātos
Petera Northuga augstprātīgais finišs
Foto: Reuters/Scanpix

Sestajā pasaules čempionātā pēc kārtas 4x10 km stafetē uzvarējusi Norvēģijas komanda, kas šoreiz pie panākuma tika savās mājās. Otrajā vietā olimpiskie čempioni zviedri, bet bronzas godalgas izcīnīja Vācija.

Šodienas sacensībās uz starta izgāja 17 komandas, galvenā favorīte – Zviedrija. Pirmajā posmā tempu kurināja Daniels Rikardsons, cenšoties Zviedrijai iekrāt pārsvaru. Zviedram līdzi turēt spēja Krievija un Norvēģija, citas valstis atpalika piecas vai vairāk sekundes. Pēc veiktiem pieciem km līderu trio pār tuvākajiem sekotājiem bija vairāk nekā sešu sekunžu pārsvars.

Ap 7.8 km atzīmi „uzbrukumu” veica Maksims Viļegžaņins, Rikardsons spēja viņam turēt līdzi, bet Martins Junsrūds Sundbī šai bēgšanai atbildi nespēja dot. Pirmajā stafetes maiņā krieviem un zviedriem 22.7 sekunžu pārsvars pār Norvēģiju, sešas sekundes tālāk Igaunija un Kazahstāna.

Norvēģijai 2. posmu veica svaigais Eldars Rēnings, kurš šajā čempionātā bez šodienas bija startējis vēl tikai 15 km klasikā, izcīnot sudrabu. Rēnings strauji mazināja atstarpi līdz Juhanam Ulsonam un Staņislavam Volžencevam. 3.5 km laikā norvēģis bija atspēlējis pusi deficīta, atpaliekot nu jau vairs tikai 11 sekundes. Pēc otrā posma pirmā apļa (5 km) atkal bija līderu trio, nevis duets. Rēnings ar Ulsonu posma priekšpēdējā km „iznīcināja” Volžencevu un arī pārējos, kas ar Vāciju priekšgalā vienubrīd bija pietuvojušies līdz 18 sekundēm.

Uzsākot trešo posmu, kas bija pārslēgšanās no klasiskā uz brīvo stilu, Zviedrijai 0.6 sekunžu pārsvars pār Norvēģiju. Krievi atpalika precīzi 20 sekundes. Anderss Sedergrēns un Tords Alse Gjerdālens slēpoja ļoti lēnā tempā, kas ļāva sekotāju grupiņai viņus noķert. Pie 3.5 km atzīmes līderu duetam pievienojās krievi, itālieši, somi un vācieši.

Aleksandrs Ļegkovs atkāpās, bet 2.5 km pirms stafetes maiņu bēgšanu veica Itālija. Rolandam Klaram sekoja Juha Lalluka. Soms ieslēdza sprintu, nodrošinot savai komandai 3.7 sekunžu handikapu pēdējam posmam. Itālija otrā, tālāk zviedri (+10.8) un norvēģi (+11.8). Somi un itāļi tika noķerti pāris km laikā. Pirmā apļa laikā tā arī neviens neuzdrošinājās veikt bēgšanas mēģinājumu.

Viss tika atlikts uz pēdējiem metriem un sprinta finišu. Puskilometru pirms finiša, kā jau to varēja gaidīt, Peters Northugs pārslēdza ātrumus un uzvarēja pārliecinoši. Apzinoties savu lielo pārsvaru, norvēģis atļāvās finišā apzināti samazināt tempu un augstprāti apstāties pirms pašas finiša līnijas, to pārkāpjot mirkli pirms Markusa Helnera, bet trešā vieta tika Vācijai. Norvēģija pasaules čempionātā 4x10 km stafetē uzvar sesto reizi pēc kārtas. Pēdējo reizi norvēģi pie zelta netika 1999. gadā, kad Austrijā samierinājās ar otro vietu.

Čempionātā vairs atlikušas tikai „maratona” distances. Rīt 30 km veiks sievietes, bet parīt 50 km slēpojums vīriešiem.

Pasaules čempionāts Oslo. 4x10 km stafete

VKomanda (pilns sastāvs)Laiks
1.Norvēģija (Sundbī/Rēnings/Gjerdālens/Northugs)1:40:10.2
2.Zviedrija (Rikardsons/Ulsons/Sēdergrens/Helners)+1.3
3.Vācija (Filbrihs/Taihmans/Gērings/Angerers)+5.7
4.Somija (Nousiainens/Jauhojāervi/Lalluka/Heikinens)+15.0
5.Itālija (Keki/Di Čenta/Klara/Pillers Kotrers)+31.3
6.Japāna (Šimizu/Jošija/Mikura/Naruse)+1:39.2

Pēdējā pusotra km video

Izmantotie resursi:
FIS-Ski - International Ski Federation - News -...


, 2011-03-04 15:52, pirms 13 gadiem
Nortugs nedaudz šovu uzrīkoja Bet tā cīņa bija aizraujoša. Ļegkovs krieviem reāli atplīsa - kaut kas laikam notika, ja 3km pusotru minūti pakāsa.
, 2011-03-04 16:03, pirms 13 gadiem
ko vinji rij psc
, 2011-03-04 16:41, pirms 13 gadiem
ka es smietos, ja sis butu novelies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-04 20:06, pirms 13 gadiem
Ļoti interesanta sacensība. Krievu komentētājs arī labi aplauzās. Bija jau sasapņojies par 1982.gadā dalīto 1.vietu, bet.... .
, 2011-03-04 21:12, pirms 13 gadiem
Nortugs atriebās Pilleram Kotreram par šo Faunera pāridarījumu Deli YouTube
- LA STAFFETTA DI LILLEHAMMER...


Jāsak itāļiem Pellegrino kačāt stafetes pēdējam posmam, lai Nortugam būtu konkurents.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-03-05 09:33, pirms 13 gadiem
james007 rakstīja: Ja pareizi saprotu ,tad esi izteikts Itāļu fans.Diemžēl šodien Pilleram Kotreram uzvara nespīdēja nevienu brīdi.Es gan teiktu ,ka viņš drīzāk atriebās Hellneram,arī žesti tie paši tikai ar daudz izteiktāku šovu.
A par to Faunera pāridarījumu Deli,Tomass Alsgords Itāļiem divreiz''izgrieza pogas".Vienreiz tam pašam Fauneram ,Nagano,otreiz izteiktam sprinta speciālistam Zorzi Soltleisitijā
YouTube
- Alsgaard vs. Fauner 1998...

YouTube
- Thomas Alsgaard vs Christian...

Nortuga paātrinājums finiša spurtā ir vienkārši fantastisks,pārējie vienkārši it kā paliek stāvēt uz vietas
Lai uzveiktu Nortugu vai nu jāaizbēg ļoti tālu,kā tas izdevās Zviedriem Vankūverā,vai arī jādarbojas komandā,kā tas bija sprintā.Viens mazliet piebremzē Nortugu ,lai otrs varētu aizbēgt
Protams, vienīgā Pillera Kottrera cerība bija aizmukt ar kādu kopā no grupas. Tā kā tas neizdevās, tad finišā viņš bija vājākais, nav vairs tas vecums, lai ar jaunajiem gailēniem sacenstos spurtā. Viņš visus pretiniekus varētu uzvarēt individuālajās sacensībās, bet vakar tiešām nekādu cerību nebija. Redzēs, kas būt rīt, jo 50 km nav gluži 10km.
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.