Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Šifrina trešo gadu pēc kārtas iegūst Lielo kristāla globusu

Ints Megnis
Ints Megnis

Šifrina trešo gadu pēc kārtas iegūst Lielo kristāla globusu
Petra Vlhova un Mikeila Šifrina. Foto: Vid Ponikvar / Sportida/SIPA/Scanpix

Dominējošu sniegumu rādošā amerikāņu kalnu slēpotāja Mikeila Šifrina sestdien ieguva trešo Lielo kristāla globusu pēc kārtas. Uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā viņa garantēja pēc tam, kad Sočos tika atceltas plānotās nobrauciena sacensības.

Sacensības tika atceltas sniegputeņa dēļ un Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) pavēstīja, ka tās netiks pārceltas uz citu laiku. Līdz ar to Šifrinai ir 719 punktu pārsvars un līdz sezonas beigām maksimums iespējams savākt 700 punktus.

Tiesa, bija zināms, ka arī pat sacensību norises gadījumā Šifrina garantēs titulu, jo ne viņa, ne tehnisko disciplīnu speciāliste Petra Vlhova šajā nedēļas nogalē neplānoja startēt. Visas pārējās kalnu slēpotājas no Šifrinas atpaliek jau vismaz 900 punktus. Amerikāņu zvaigzne šosezon jau uzvarējusi 14 Pasaules kausa sacensībās

Svētdien turpat plānots aizvadīt supergigantu. Šīs ir pirmās Roza Hutora kūrortā plānotās augstākā līmeņa sacensības kopš 2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm. Pasaules kausa sezonas turpinājumā nākamnedēļ Čehijā notiks divas tehniskās sacensības, kurās specializējas gan Šifrina, gan Vlhova, bet sezona aiznākamajā nedēļā noslēgsies Andorā ar visām četrām ierastajām disciplīnām.

23 gadus vecā Šifrina šosezon pārspējusi dažādus rekordus. Pērn viņa uzvarēja 15 Pasaules kausa sacensībās, apsteidzot vīru zvaigzni Marcelu Hiršeru, kurš 2018. gadā bija labākais 14 sacensībās. Viņi abi pārspēja Ingemaram Stēnmarkam kopš 1979. gada piederējušo rekordu ar 13 uzvarām kalendārajā gadā. Pagājušajā mēnesī Šifrina tika pie kārtējā pasaules čempiones titula slalomā, 23 gadu vecumā kļūstot par pirmo kalnu slēpotāju, kas vienā disciplīnā uzvarējusi četrās pasaules meistarsacīkstēs pēc kārtas. Tāpat viņa triumfēja arī supergigantā un izcīnīja bronzu milzu slalomā.

Karjeras laikā Šifrina uzvarējusi 57 Pasaules kausa sacensībās un ir trešā uzvarām bagātākā dāmu sportiste aiz Lindsijas Vonas (82) un Annemarijas Mozeres-Prēlas (62). Vīriem savulaik 86 uzvaras guva Stēnmarks, bet otrais ar 68 panākumiem ir pašlaik dominējošais Hiršers, kurš ir tuvu tam, lai garantētu astoto titulu pēc kārtas Pasaules kausa kopvērtējumā. Tiesa, jāpiebilst, ka Hiršers ir sešus gadus vecāks par Šifrinu, kura, saglabājot šādu tempu varētu pārspēt visus kalnu slēpošanas rekordus.