Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Patrīcija Eiduka “Tour de ski” sasniegusi Latvijas slēpošanai ļoti augstvērtīgus rezultātus

Patrīcija Eiduka “Tour de ski” sasniegusi Latvijas slēpošanai ļoti augstvērtīgus rezultātus
2019.gadā P.Eiduka pasaules čempionātā startēja ar 37.numuru, tagad pasaules kausā viņa izcīnījusi 37.vietu. Foto: SCANPIX/AFP

Latvijas labākā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka “Tour de ski” trijos posmos, kuros viņa piedalījās šīs sezonas prestižajā slēpošanas vairāku posmu seriālā, sasniegusi kārtējos labākos rezultātus Latvijas sieviešu slēpotāju vidū, kā arī vienus no pašiem augstvērtīgākajiem rezultātiem, ko jebkāds no mūsu slēpotājiem, arī vīriešu, jebkad ir paveicis. Kokneses novada pārstāve 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu bija tikai 12 sekunžu attālumā no trīsdesmitnieka, izcīnot 60 dalībnieču konkurencē 37.vietu, kas ir pārliecinoši labākais rezultāts mūsu sieviešu vidū un otrs labākais Latvijas slēpošanas vēsturē aiz Induļa Bikšes 2017.gada janvārī iegūtās 27.vietas “Tour de ski” pēdējā posmā.

Kā jau iepriekš tika ziņots, Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, kas uz Šveici devās pateicoties, galvenokārt, Latvijas Olimpiskās vienības, “Merks”, Kokneses novada pašvaldības un “Skandi motors” atbalstam, bija plānojusi veikt tikai pusi no “Tour de ski”, t.i., piedalīties pirmajos trijos posmos. Šajos trijos startos Ingus un Anitas Eiduku otra jaunākā atvase no kopumā septiņām uzrādīja priekš Latvijas slēpošanas teicamus rezultātus.

“Tour de ski” iesākumā 10km distancē brīvajā stilā ar masu startu 19 gadus vecā latviete pārspēja vairāk nekā 20 sāncenses un ieņēma 54.vietu, pasaules kausā distancē dominējošajai norvēģietei Terēzai Juhaugai piekāpjoties nedaudz virs divām ar pusi minūtēm (2:38) un nopelnot 130 FIS punktus. Lai arī FIS punktu izteiksmē netika sasniegts tik augstvērtīgs rezultāts, tomēr aiz muguras tika atstātas tādas slēpotājas kā sešas reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā iekļuvusī vāciete Laura Gimlere, pēdējo 10 mēnešu laikā divas reizes trīsdesmitniekā pabijusī amerikāniete Jūlija Kerna, pasaules čempionāta U23 grupas desmitnieka slēpotāja Vilma Nissinena no Somijas.

Otrajā sacensību dienā sprintā brīvajā stilā polietes Justīnas Kovaļčikas komandā trenējošai Patrīcijai pirmo reizi karjerā pasaules kausa posmos izdevās iekļūt piecdesmitniekā. Viņa sprinta kvalifikācijā no73 dalībniecēm uzrādīja 48.laiku, līderei pusotra kilometra trasē piekāpjoties 12,27 sekundes, bet līdz ceturtdaļfinālam jeb labāko trīsdesmitniekam pietrūka trīs sekunžu. Nopelnītie 77 FIS punkti ir ne tikai viņas, bet arī visu Latvijas slēpotāju otrs labākais rezultāts šāda līmeņa sacensībās, jo 2019.gada pasaules čempionātā Zēfeldē pati Eiduka sprintā sasniedza 75 FIS punktu rezultātu. Neviens no mūsu vīriešiem šāda līmeņa sacensībās (pasaules kausa posmi, Olimpiskās spēles, pasaules čempionāti – aut.piez.) sprintā nav ieguvuši zem 100 FIS punktiem, bet mūsu sievietes, vismaz pēdējos divdesmit gados, nav bijušas pat tuvu 150 FIS punktiem. Latvietes pārākumu nācās atzīt vairākām augsta līmeņa slēpotājām kā, piemēram, olimpiskajai čempionei Šarlotei Kallai (lai arī zviedriete šobrīd nav tuvu savai labākajai formai, tomēr karjeras laikā tieši sprintā viņa vairākas reizes ir iekļuvusi finālā, piecas reizes kāpjot uz goda pjedestāla, bet divas reizes no tām uz augstākā pakāpiena – aut.piez.), pēdējā gada laikā sprintā pasaules kausa posmos trīs reizes trīsdesmitniekā tikušajai francūzietei Delfīnai Klodē, 2018.gadā Olimpiskajās spēlēs trīs reizes desmitniekā tikušajai un pērn pasaules čempionātā divas astotās vietas ieguvušajai austrietei Terēzei Štadloberei.

Vecgada pēdējā dienā trešajā posmā dalībnieces vēlreiz sacentās 10km distancē brīvajā stilā, tikai šoreiz ar intervāla startu. Un te slēpotāja no Vecbebriem, kura ir otra jaunākā tūres dalībniece, turpināja augšupejošo tendenci un spēja pakāpties vēl par vienu desmitu augstāk, pirmo reizi ierindojoties starp labākajām četrdesmit. Pagājušajā gadā pasaules čempionātā Austrijā P.Eiduka ar sprintā iegūto 36.vietu arī bija četrdesmitniekā, tomēr pasaules čempionātos ir četras pārstāves no valsts, bet 31.decmbrī “Tour de ski” 10km distancē uz starta izgāja 10 norvēģietes, 8 krievietes, 6 zviedrietes, 5 amerikānietes. Sākums nebūt neliecināja, ka pirmo reizi Latvijas slēpotāju dāmu konkurencē pasaules kausā ieraudzīsim četrdesmitniekā. Pirmajā kontrolatzīmē 1,7km Patrīcija līderei zaudēja jau gandrīz pusminūti un atradās 54.vietā (tas skaidrojams ar to, ka 1,7km kontrolatzīmē varēja pelnīt bonusa punktus un daudzas sāka ļoti ātri, bet mūsu slēpotāja pēc bonusa punktiem nedzinās – aut.piez.). Turpinājumā atpalikšana no līderēm kļuva daudz pakāpeniskāka, un finišā Ingus Eiduka audzēkne un meita no uzvarētājas Juhaugas atpalika mazāk nekā 2 minūtes (1:49,2). Šajā distancē gan klasikā, gan slidsolī pēdējos divdesmit gados citas Latvijas slēpotājas vadošajām iepalika no 5 līdz 10 minūtēm, bet Patrīcija ir pirmā, kas zaudēja mazāk nekā divas minūtes. Trešajā startā Eidukas “nagos krita” decembra vidū pasaules kausā Davosā 16.vietu šajā distancē ieguvusī kazahiete Tjuļeņeva, pēdējos divus gadus 12 reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikusī krieviete Durkina, divas reizes pasaules kausa posmos desmitniekā iekļuvusī itāliete Debertolisa, pirms divām nedēļām Šveicē pasaules kausa posmā 10km brīvajā stilā 12.vieut izcīnījusī čehiete Novakova un pasaules čempionātos trīs reizes distancēs divdesmitniekā tikusī itāliete Brokarda.

Nopelnītais 61 FIS punkts ir viņas augstvērtīgākais rezultāts šāda līmeņa sacensībās. Turklāt no ieskaites punktiem pasaules kausa kopvērtējumā šķīra tikai 12 sekundes. Tik tuvu trīsdesmitniekam pasaules kausa posmos, kurus var pielīdzināt tādiem klasiskiem pasaules kausa posmiem, nav bijis neviens no mūsu slēpotājiem. Protams, Indulis Bikše 2017.gadā izcīnīja vēsturisko 27.vietu, taču tad bija palikuši 40 dalībnieki un tas bija ļoti specifisks posms (pret kalnu slēpošanas kalnu), kāds ir tikai “Tour de ski” pašās beigās.

Uzrādītie rezultāti vieš cerības, ka nevajadzētu ilgi gaidīt, kad pirmo reizi mūsu sieviešu slēpotāja iekļūs trīsdesmitniekā. Citos ziemas sporta veidos tikai finišējot vien jau tu esi trīsdesmitniekā vai pat divdesmitpieciniekā, taču distanču slēpošanā pārstāvjiem, kas nav no slēpošanas lielvalstīm, iekļūšana trīsdesmitniekā.

Patrīcija Eiduka ir atgriezusies Latvijā, nedaudz atpūšoties un patrenējoties, bet 11.janvārī viņai paredzēts nākamais starts sprintā brīvajā stilā pasaules kausa posmā Drēzdenē. Tikmēr I.Bikše turpinās cīnīties atlikušajos trīs posmos savā ceturtajā “Tour de ski”.


, 2020-01-03 01:07, pirms 4 gadiem
Lielisks progress, nav vārdam vietas! Lai izdodas sasniegt vēl vairāk!
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.