Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Saraksts kā formalitāte, nevis cīņa ar dopingu

Saraksts kā formalitāte, nevis cīņa ar dopingu
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

No 35 sportistiem, kurus pastiprinātām dopinga pārbaudēm olimpiskajā sezonā izvirzījusi Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF), atrodami septiņi Latvijas pārstāvji - Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Lelde Priedulēna, Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis, Daumants Dreiškens un Matīss Miknis. Bet stāsts nav par to, kuri sportisti ir šajā sarakstā, bet gan par tiem, kuru tur nav.

Latvijas labāko skeletonistu un bobslejistu atrašanās šajā sarakstā ir loģiska, jo gan skeletona trijotne, gan bobsleja kvartets ir starp vadošajiem pasaulē. Taču loģika sāk klibot, kad blakus labākajiem Latvijas sportistiem nav atrodami citu valstu vadošie skeletonisti un bobslejisti.

Ja ziemā brīvdienās kaut pāris reizes esat vērojuši skeletona vai bobsleja sacensības, tad būsiet dzirdējuši par Aleksandru Tretjakovu vai Aleksandru Kasjanovu, varbūt pat Ņikitu Tregubovu. Bet, kas ir Anastasija Kohčeržova un Andrejs Lilovs? Pateikšu priekšā - Kohčeržova ir stumēja, kura pērn debitēja Pasaules kausa apritē, bet stūmējs Lilovs karjeras laikā piedalījies tikai četros Pasaules kausa posmos.

No skeletonistiem pastiprinātām pārbaudēm bez Dukuriem būs pakļauti arī Dienvidkorejas sportists Sunbins Juns (2. vieta PK kopvērtējumā), Aleksandrs Gasners (6. vieta) un brits Dominiks Pārsons (10. vieta), bet no skeletonistēm bez Priedulēnas pastiprināti kontrolēs Lielbritānijas skeletonistes Loru Dīsu (6. vieta) un Liziju Jārnoldu (9. vieta), kā arī vācieti Annu Fernštedu (8. vieta), nīderlandieti Kimberliju Bosu (12. vieta) un beļģieti Kimu Meilemansu (15. vieta).

Interesanta izvēle, ja ņem vērā, ka nu jau piemirstajā Maklārena ziņojumā starp dopinga lietotājiem Soču olimpiādē bija minēti pieci Krievijas skeletonisti(-es) un seši Krievijas bobslejisti(-es). Viens no Soču olimpiskajiem čempioniem, stūmējs Dmitrijs Truņenkovs šīgada sākumā saņēma četru gadu diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu, bet četri krievu skeletonisti(-es), ieskaitot Tretjakovu, tika diskvalificēti uz laiku. Neviena no viņiem šajā sarakstā nav.

Starp pastiprinātām dopinga pārbaudēm ieteiktajiem bobslejistiem bez Latvijas kvarteta un krieva Lilova ir arī Dienvidkorejas, Šveices un Polijas divnieka ekipāžas, kā arī pa vienam stūmējam no Monako, Austrijas un Vācijas.

Pēc kādiem kritērijiem izvēlēti 35 sportisti, nav zināms. Iespējams, IBSF varētu teikt, ka veikta izloze, taču pēc varbūtības teorijas septiņu Latvijas labāko sportistu iekļūšana šajā sarakstā ir praktiski neiespējama. Tikpat neiespējama, kā fakts, ka šajā sarakstā nav neviena ASV un Kanādas sportista. Neviena.

Tas apliecina, ka šis saraksts ir nevis cīņa pret negodīgajiem, bet gan ņirgāšanās par šiem sporta veidiem un to pārstāvjiem, nepalaižot garām iespēju ierēkt arī par dumpiniekiem. IBSF savu jēlumu pierādījusi jau ne reizi vien. Saraksts apliecina, ka šī organizācija to saprot un apzinās, bet tai par to nospļauties.


, 2017-06-30 12:24, pirms 7 gadiem
Tā nav formalitāte tas ir putinosu atbildes gājiens!
, 2017-06-30 12:27, pirms 7 gadiem
Es to saprotu, ka šī izvēle par valstīm, kur vājas mazas vietējās dopinga organizācijas. piem ASV vai Vācijā lielas neatkarīgas dop pārbaudītājas..
, 2017-06-30 12:35, pirms 7 gadiem
Izskatās,ka tos kuri visvairāk nostājās pret dopingotājiem,tagad arī visvairāk pārbaudīs!
, 2017-06-30 12:40, pirms 7 gadiem
Daniel rakstīja: Es to saprotu, ka šī izvēle par valstīm, kur vājas mazas vietējās dopinga organizācijas. piem ASV vai Vācijā lielas neatkarīgas dop pārbaudītājas..
Jā, krieviem ir milzīga dopinga kontroles organizācija, kas maskē un vēl piebaro...
, 2017-06-30 12:59, pirms 7 gadiem
Ekmanis arī uzsvēra, ka atbildīgās instances regulāri dopinga testus veiks visu vadošo valstu desmit labākajiem sportistiem, kuri būs iekļauti citās pārbaužu listēs.
, 2017-06-30 13:00, pirms 7 gadiem
Olimpiskā sezona taču, lielvalstis rīs jaunus preperātus, tāpēc visi spēki veltīti tam, lai latvieši nespētu iespringt.Dukuriem jau nu vajadzēja zināt, ka negodīgumam nav ne robežas, ne valodas.Taču jācīnās tik un tā, ērtāk uzspļaut citiem ir no augšas, no pjedestāla.
, 2017-06-30 13:02, pirms 7 gadiem
Gan jau savu roku pielika arī Krievijas galva, viņam jau par visu vienmēr ir teikšana utml..
, 2017-06-30 13:12, pirms 7 gadiem
Freimanis veido bombu, kur tās nav.

No bobslejs.lv:
Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka gaidāmajā olimpiskajā sezonā regulāras dopinga pārbaudes veiks 35 sportistiem, kuru starpā visvairāk ir tieši Latvijas atlēti - septiņi. Sākumā šī vēsts izraisīja lielu neizpratni, tomēr rūpīgas pārbaudes sagaida arī citu valstu vadošos sportistus, portālam TVNET pastāstīja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

«Sākumā sacēlām gaisā spuras un gluži vai bija jāiet «lekties», kamēr sīkāk netika paskaidrots,» sākotnējo sašutumu pauda Ekmanis, kurš vēlāk saņēma sīkāku paskaidrojumu no ISBF vadības, kas vēlāk arī atzinusi savu kļūdu, ka paziņojuma izklāsts nav bijis līdz galam izprotams.
, 2017-06-30 13:12, pirms 7 gadiem
Par ko jāuztraucās,ja esam tīri.Noteikt ,kuru pārbaudīt gan nav mūsu daļa.
, 2017-06-30 13:22, pirms 7 gadiem
Tikmēr spēcīgais Šveices stūmējs van der Zijde atgriezies Dzimtenē:
https://www.youtube.com/watch?v=2KB...
, 2017-06-30 13:33, pirms 7 gadiem
Alpaville rakstīja: Tā nav formalitāte tas ir putinosu atbildes gājiens!
Šoreiz gan putinosus var nepieminēt, jo-pēdējais teikums Tikpat neiespējama, kā fakts, ka šajā sarakstā nav neviena ASV un Kanādas sportista. Neviena."
, 2017-06-30 13:49, pirms 7 gadiem
Krieviem būtu jāčurā mēģēnēs dienu un nakti. Kā saka liela nauda nosaka visu.
, 2017-06-30 14:13, pirms 7 gadiem
Juri$$$ rakstīja: Freimanis veido bombu, kur tās nav.

No bobslejs.lv:
Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka gaidāmajā olimpiskajā sezonā regulāras dopinga pārbaudes veiks 35 sportistiem, kuru starpā visvairāk ir tieši Latvijas atlēti - septiņi. Sākumā šī vēsts izraisīja lielu neizpratni, tomēr rūpīgas pārbaudes sagaida arī citu valstu vadošos sportistus, portālam TVNET pastāstīja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

«Sākumā sacēlām gaisā spuras un gluži vai bija jāiet «lekties», kamēr sīkāk netika paskaidrots,» sākotnējo sašutumu pauda Ekmanis, kurš vēlāk saņēma sīkāku paskaidrojumu no ISBF vadības, kas vēlāk arī atzinusi savu kļūdu, ka paziņojuma izklāsts nav bijis līdz galam izprotams.
Tavs publicētais citāts pilnīgi neko nepaskaidro. Tikai un vienīgi ka Ekmanis ir nomierinājies un to var tulkot arī kā "saņēmis kādus labumus no attiecīgās organizācijas vai cilvēkiem". Nav pirmā reize kad bobslejisti sākumā brēc, bet kad saņem piķi, tad mute ciet un visas fīres ir kārtībā.
Feimanis pareizi visu uzrakstījis. Ja starptautiskā federācija paskaidrotu ka viņiem ir vienošanās ar attiecīgo valstu antidopinga aģentūrām ka tās pašas kontrolēs savus sportistus, tad vēl varētu kaut kā nebūt saprast. Bet tad atkal neiet kopā tas ka arī Latvija tomēr pati savus olimpiešus vienmēr visus pārbauda.
, 2017-06-30 14:20, pirms 7 gadiem
vilibalds rakstīja: Jā, krieviem ir milzīga dopinga kontroles organizācija, kas maskē un vēl piebaro...
pāris gadus esi atpalicis no notikumiem - krievi ir visvairāk uzmanītie un aizdomīgākie antidopu klienti
, 2017-06-30 14:34, pirms 7 gadiem
Domājat tas viss ir sakritība olimpiskajā sezonā? Neesat naivi
Maksimāli apgrūtina mūsējos. ASV, Kanāda, Anglija kā parasti rīs jaunāko dopingu, ja vajadzēs ar atļaujām.
Kad mūsējie sāka "lekties", rietumu funkcionāri kā parasti miglu acīs iepūta.
, 2017-06-30 14:52, pirms 7 gadiem
Viss pareizi, piezvanīja galvenajam sporta cilvēkam pasaulē, Jurim Savickim, un kā viņš pateica, tā arī dara!
, 2017-06-30 14:58, pirms 7 gadiem
"pēc varbūtības teorijas septiņu Latvijas labāko sportistu iekļūšana šajā sarakstā ir praktiski neiespējama"

Apskatīsim skeletonu.

Tātad, no 10 skeletonistiem kontrolēs piecus. Kāda ir varbūtība, ka starp šiem pieciem ir abi latvieši, ja pieņem, ka pieci izvēlēti ar loterijas palīdzību, visiem vienādas varbūtības?

Atrisinājums ir elementārs, - 25%. (Patiesībā maķenīt mazāk, proti, (5/10) * (4/9))

Sievietēm kontrolē 6 no pirmajām 15. Kāda varbūtība, ka trāpīsies vienīgā latviete? 6/15 = 40%.

Kāda varbūtība, ka vienlaikus trāpīsies abi Dukuri un Priedulēna?
0,25*0,4 = 10%.

10% ir pavisam normāla varbūtība. Nekādu brīnumu, nekā neiespējama!
, 2017-06-30 15:07, pirms 7 gadiem
Neredzu jēgu izlases veidā kādu pārbaudīt.. Katras valsts pašreiz vadošos sportistus pārbaudīt un miers. Un visus ir jāpārbauda neatkarīgai organizācijai.. Bet šobrīd neatkarīgs laikam nav neviens...
Un derētu tomēr piedomāt pie materiālu kontroles. Ja šogad turpināsies tas, kas bija pagājušajā sezonā - Vāciešu dominance neatkarīgi no brauciena kvalitātes.. Būs jāmet miers skeletonam. Pietiek, jau ka F1 ir kļuvis par cirku..
, 2017-06-30 16:01, pirms 7 gadiem
Nu bet ko tad jūs gribējāt... Skeletonā pārāk lielas naudas apgrozās, tur ir pārāk lielas intereses un pārāk liels tirgus, lai pasaules varenie to tāpat bez cīņas atdotu. Mēs esam tikai mazi bandinieki šajā skeletona milžu pasaulē, diemžēl
, 2017-06-30 17:49, pirms 7 gadiem
Par ko brīnīties, ja galvenie sponsori:
1. Gazprom (Krievija)
2. BMW (Vācija)
3. Viessmann (Vācija)
, 2017-07-01 18:24, pirms 7 gadiem
Mēs visi labi zinām no kā barojas IBSF! Un tāpat zinām kas un kā šai pasaulē lietas kārto! "Zimnaja Doroga" par visu ir parūpējusies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-07-01 23:04, pirms 7 gadiem
lonja rakstīja: Nesaprotu par ko stresot???Visi LV sportisti tak absolūti tīri,nekam aizliegtam pat tuvumā nestāv!!!Lai kaut katru dienu čuras nodod-ja jau esi tīrs,tad nav par ko stresot!
Nav jau stresa par mūsējiem, bet vairāk runa par to, kāpēc netiek kontrolēti Vācijas un Krievijas spēcīgākie sportisti.
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
5

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.