Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Siguldas burbulī sāksies bobsleja un skeletona sezona

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Siguldas burbulī sāksies bobsleja un skeletona sezona
Oskars Ķibermanis. Foto: Viesturs Lācis

Piektdienas rītā ar dāmu skeletona sacensībām tiks dots starta šāviens jaunajai Pasaules kausa izcīņas sezonai bobslejā un skeletonā. Gan šajā, gan nākamajā nedēļas nogalē sacensības risināsies Siguldas trasē – virāžās būs redzami Latvijas vadošie sportisti, brāļus Dukurus un Oskaru Ķibermani ieskaitot.

Dukuri turpinās olimpisko ceļu, Latvijai atkal pārstāvniecība sieviešu konkurencē

Arī gaidāmajā sezonā ceļu pretī savam lielajam mērķim – 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm – turpinās Martins un Tomass Dukuri. 36 gadus vecais Martins un trīs gadus vecākais brālis Tomass Pasaules kausa izcīņā debitēja tālajā 2004. gadā, un kopā ar vienu no galvenajiem sāncenšiem – krievu Aleksandru Tretjakovu ir pieredzējušākie skeletonisti PK apritē.

Pērn Martins devīto reizi karjerā triumfēja PK kopvērtējumā, uzvarot trīs posmos, kā arī 11. reizi pēc kārtas kļuva par Eiropas čempionu, tomēr pasaules čempionātā Vācijas skeletonisti mājas trasē izrādījās pārāk ciets rieksts, un titulētajam latvietim nācās samierināties ar ceturto vietu. Tomass PK kopvērtējumā ieņēma sesto pozīciju, labāko trijniekā iekļūstot vienreiz – sezonas pēdējā posmā Siguldā, kļūstot par Eiropas vicečempionu. Pasaules čempionātā Altenbergā Tomasam septītā pozīcija.

Gatavojoties sezonai, brāļi, kā ierasts, daudz laika ieguldījuši eksperimentos ar tehniku. “Daudz kas būs atkarīgs no tā, kā Siguldā iesāksies sezona. Gribu braukt ar jauno kamanu, lai tā būtu vienā līmenī ar manu labāko ekipējumu. Neesmu jau naivs, ka uztaisīsim kamanu un aizbrauksim visiem priekšā par pussekundi. Desmitdaļas un simtdaļas salasās niansēs. Uzsvars nākamajā sezonā, protams, būs uz Eiropas un pasaules čempionātiem,” pirms sezonas sarunā ar Sportacentrs.com atzina Martins.

“Ir izmaiņas arī kalendārā, jo pasaules čempionātu no ASV pārcēla uz Vāciju. Būs arī olimpiskā trase Ķīnā, ko arī ļoti gribam redzēt un saprast, kāda tā ir, lai varētu labāk sagatavoties olimpiskajām spēlēm,” pauda Tomass. Sākotnēji pasaules čempionāts bija paredzēts ASV trasē Leikplesidā, taču ceļošanas ierobežojumu dēļ tas tika pārcelts uz Altenbergu, kur sacensības notika arī pērn. “Skaidrs, ka vācieši cerēs uz to pašu iznākumu, kāds bija pērn. Pārējiem jādara viss, lai to nepieļautu,” izmaiņas komentēja Martins. 2020. gada pasaules čempionātā Vācijas skeletonisti aizņēma visu goda pjedestālu par čempionu kļūstot Kristoferam Grotēram.

No galvenajiem konkurentiem vismaz sezonas pirmajos posmos iztrūks 2018. gada olimpiskā čempiona Sunbina Juna, tāpat nestartēs arī Ķīnas sportisti, kas pagājušosezon pirmo reizi ielauzās arī labāko trijniekā atsevišķos posmos. Konkurenci par vietu Vācijas izlases sastāvā Pasaules kausam zaudējis 2017. un 2020. gada pasaules vicečempions Aksels Jungs – Vāciju pārstāvēs pasaules čempions Grotērs, šogad valsts čempiontitulu izcīnījušais Aleksandrs Gasners un Fēlikss Keizingers, kurš pērn ieņēma augstāko vietu starp vācu skeletonistiem PK kopvērtējumā - ceturto. Labāko trijnieku veidoja Martins, Tretjakovs (2. vieta) un Juns (3. vieta).

Krievijas izlases rindās uz starta dosies gan veterāns Tretjakovs, gan olimpiskais vicečempions Ņikita Tregubovs, kuram pagājusī sezona gan sanāca pagalam neveiksmīga, neuzkāpjot augstāk par septīto vietu. Pērn labu progresu parādīja latviešu trenera Mareka Mezenceva trenētie britu skeletonisti, kas šosezon noteikti mēģinās pacīnīties par godalgām.

Pēc ilgāka pārtraukuma pagājušās sezonas izskaņā Latvija tika arī pie vienas kvotas startam sieviešu konkurencē. Siguldā uz starta dosies Endija Tērauda. 23 gadus vecā sportiste pērn savā mājas trasē debitēja Pasaules kausa posmā, kas vienlaikus bija arī Eiropas čempionāts, tomēr diskvalifikācijas dēļ palika bez rezultāta. Pagājušajā sezonā Tērauda izcīnīja sesto vietu pasaules junioru čempionātā, kā arī finišēja otrajā vietā Eiropas kausa kopvērtējumā. Kēnigszē trasē notikušajā EK posmā Tērauda pirmo reizi kāpa uz goda pjedestāla, turklāt izcīnot uzvaru.

2019./20. gada sezonas kopvērtējumā trešo reizi karjerā triumfēja vāciete Žaklīna Lēlinga, par mata tiesu aiz sevis atstājot austrieti Janīnu Floku, bet trešo vietu ieņēma Krievijas skeletoniste Jeļena Ņikitina. Pasaules čempionātā triumfēja vāciete Tīna Hermane.

PK 2020./21. sezonas kalendārs skeletonā

DatumsTrase
20.11.Sigulda (1. posms)
27.11.Sigulda (2. posms)
11.12.Īglsa (3. posms)
18.12.Īglsa (4. posms)
8.01.Vinterberga (5. posms/EČ)
15.01.Sanktmorica (6. posms)
22.01.Kēnigszē (7. posms)
12.03.Jancina (8. posms)
1. – 14.02.Altenberga (PČ)

Piezīme – gan dāmām, gan kungiem sacensības notiks vienā dienā

Bobsleja izlasē palielinās konkurence

Latvijas šā brīža vadošajam bobsleja pilotam, 27 gadus vecajam Oskaram Ķibermanim aiz muguras pavērsieniem un panākumiem bagāta sezona. Janvāra vidū rencēnietis guva kājas savainojumu, kas raisīja bažas par Ķibermaņa fizisko formu uz startiem Eiropas un pasaules čempionātos, tomēr Oskars tās kliedēja ar uzviju - savu skatītāju priekšā Siguldā kopā ar savu pamatstūmēju Matīsu Mikni Ķibermanis kļuva par Eiropas čempionu, bet pasaules čempionātā Altenbergā divniekos latvieši izrāva bronzas godalgas, izjaucot vācu ekipāžu pjedestālu.

Sezonu Ķibermanis noslēdza PK kopvērtējuma otrajā vietā divnieku konkurencē, bet četriniekos palika uzreiz aiz labāko trijnieka. Eiropas čempionātā Ķibermaņa ekipāža ar stūmējiem Matīsu Mikni, Arvi Vilkasti un Lauri Kaufmani ieņēma piekto vietu, bet pasaules čempionātā, Vilkasti aizstājot Dāvim Spriņģim, latviešiem ceturtā pozīcija.

Otro pilnvērtīgo Pasaules kausa sezonu pērn aizvadīja 23 gadus vecais Ralfs Bērziņš, kuram PK kopvērtējumā 14. vieta divniekos un 17. četriniekos. Divniekos kopā ar Dāvi Spriņģi izdevās trīsreiz ielauzties labāko desmitniekā, savukārt četriniekos Bērziņa labākais rezultāts bija septītā pozīcija. Gan divniekos, gan četriniekos Bērziņš izcīnīja Eiropas junioru čempionāta sudraba medaļu.

Šosezon gaidāma vēl lielāka konkurence par nomināli otrā pilota vietu Latvijas bobsleja izlasē, jo sezonai gatavojas gan olimpiskais čempions Oskars Melbārdis, gan arī gaidāma divu pilotu debija Pasaules kausā - šajā nedēļas nogalē pirmo reizi uz starta PK sacensībās dosies 22 gadus vecais Dāvis Kaufmanis un trīs gadus vecākais Emīls Cipulis. Latvijas bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis atklāja, ka visus četrus gaidāmos PK posmus Siguldā aizvadīs Ķibermaņa un Bērziņa ekipāžas, pa vienam startam šajā nedēļas nogalē plānots Kaufmaņa un Cipuļa divniekiem, savukārt Melbārdis pirmās sacensības aizvadīs nākamnedēļ.

Kaufmanis pirmos soļus bobslejā 2017. gadā spēra kā stūmējs, bet šogad aizvadīs trešo sezonu pie kamanu stūres. Aizvadītajā Eiropas kausa sezonā Kaufmanis divniekos kopvērtējumā ieņēma septīto pozīciju, bet atsevišķos posmos pilota labākais sasniegums bija ceturtā vieta. Ja Kaufmanim bobslejā jau bija zināma pieredzes bagāža, tad Cipulim pagājusī sezona bija pirmā karjerā. Latviešu pilots divniekos ieņēma 13. vietu EK kopvērtējumā, sezonas pēdējā posmā pirmoreiz iekļūstot labāko desmitniekā - Īglsā Cipulim astotā pozīcija. Četriniekos ne viens, ne otrs pilots nestartēja.

Arī 32 gadus vecais Melbārdis pērn aizvadīja pilnu EK sezonu, noslēgumā ieņemot otro vietu kopvērtējumā divniekos un tikai par pieciem punktiem atpaliekot no rumāņa Mihaja Tentea. Pieredzējušais latviešu pilots otrais finišēja arī četriniekos, taču ne reizes neizdevās tikt uz goda pjedestāla. Pasaules kausā Melbārdis aizvadīja tikai pēdējo posmu Siguldā, divniekos finišējot piektajā vietā. Kopā ar stūmēju Intaru Dambi pasaules čempionātā Oskaram 12. vieta, bet četriniekos Melbārža ekipāža ieņēma 13. vietu.

Iepriekšējo pilnvērtīgo PK sacensību seriālu Melbārdis aizvadīja 2017./18. gada sezonā, bet pēc olimpiskajām spēlēm lielu daļu laika valmierietis veltījis savainojumu ārstēšanai. Sandis Prūsis pirms pirmajiem startiem sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka Melbārdis vēl ir tālu no optimālās formas: "Lielais Oskars ir izskatījies labāk. Pašlaik viņš iepaliek ne tikai no pārējiem, bet arī pats no sevis. Es arī Oskaru gribētu redzēt vecajā gatavībā, bet šobrīd viņš tādā nav."

Kā zināms, Vācijas izlasē pēc aizvadītās sezonas par karjeras beigām paziņoja olimpiskais vicečempions Niko Valters, kura vietā tiesības startēt līdzās Frančesko Frīdriham un Johannesam Lohneram izcīnījis Kristofs Hāfers. Visi trīs būs ierindā arī Siguldā.

Vīru bobsleja ekipāžas šajā PK sezonā aizvadīs veselus 12 posmus divniekos, bet četrinieki virāžās būs redzami vien četros PK posmos. ASV un Kanādas trasēs, tāpat kā skeletonā, šogad PK posmu nebūs, bet gan Siguldā, gan Īglsā sacensības paredzētas divās nedēļas nogalēs pēc kārtas. Pasaules kausa sezona sāksies šonedēļ Siguldā un noslēgsies 14. martā Pekinā. Eiropas čempionāts šosezon paredzēts Vinterbergas trasē Vācijā, bet pasaules čempionāta godalgas no 1. līdz 14. februārim otro gadu pēc kārtas tiks dalītas Altenbergā.

PK 2020./21. gada sezonas kalendārs bobslejā

DatumsTraseSacensības
21.11.SiguldaDivnieki (1. posms)
22.11.SiguldaDivnieki (2. posms)
28.11.SiguldaDivnieki (3. posms)
29.11.SiguldaDivnieki (4. posms)
12.12.ĪglsaDivnieki (5. posms)
13.12.ĪglsaDivnieki (6. posms)
19.12.ĪglsaDivnieki (7. posms)
20.12.ĪglsaDivnieki (8. posms)
9.01.VinterbergaDivnieki (9. posms/EČ)
10.01.VinterbergaČetrinieki (1. posms/EČ)
16.01.SanktmoricaDivnieki (10. posms)
17.01.SanktmoricaČetrinieki (2. posms)
23.01.KēnigszēDivnieki (11. posms)
24.01.KēnigszēČetrinieki (3. posms)
13.03.JancinaDivnieki (12. posms)
14.03.JancinaČetrinieki (4. posms)
1. – 14.02.AltenbergaDivnieki/četrinieki (PČ)

Pirmais sezonas starts - piektdien no rīta

Pirmo sacensību nedēļas nogali Siguldā atklās dāmu skeletonistes, kurām pirmais brauciens sāksies 10:00. Tieši Endijai Tēraudai būs iespēja atklāt jauno PK sezonu - latvietei ticis pirmais starta numurs. Kopā sacensībām pieteiktas 18 skeletonistes. Skeletonisti pirmo braucienu sāks 15:00, sestais startēs Tomass Dukurs, bet Martinam Dukuram astotais starta numurs. Vīru bobslejisti pirmo posmu aizvadīs sestdien pulksten 13:45, bet otro - svētdien 14:30.

Līdz jaunajam gadam pandēmijas radīto apstākļu dēļ ne bobsleja, ne skeletona sacensībās nepiedalīsies ASV un Kanādas sportisti, būs jāiztiek arī bez Ķīnas un Dienvidkorejas sportistu dalības. Sacensības Siguldā notiks bez skatītāju klātbūtnes, un gan sportistiem, gan apkalpojošajam personālam jāievēro stingrs Covid-19 drošības protokols. Bez starpgadījumiem gan nav izticis - saslimšanas gadījumi fiksēti Krievijas, Austrijas un Šveices bobsleja izlasēs, turklāt krievu bobslejisti, kuriem tika pārmests arī par drošības protokola neievērošanu, sacensībās nepiedalīsies vispār, jo visa komanda bijusi kontaktpersonu lokā. Vairāku valstu delegācijas par saslimšanas gadījumiem uzzinājuši vēl ceļā uz Siguldu, atsaucot dalību sacensībās.

Latvijas sportistu starti šajā nedēļas nogalē

DatumsLaiksSacensības
20.11.10:00Skeletons (sievietes)
20.11.15:00Skeletons (vīrieši)
21.11.13:45Bobslejs (divnieki)
22.11.14:30Bobslejs (divnieki)

Izmantotie resursi:
https://bobslejs.lv/raksts/pk-posmo...
https://www.ibsf.org/en/

  -4 [+] [-]

, 2020-11-19 16:40, pirms 3 gadiem
Kam sitas interise vispar ? Uzlikta vel pa galveno zinu. Starpcitu ir plans ar delu braukt Cesis pa kalninju ar pleevi kad bus sniegs, aptuveni Decembri-Janvari, uzrakstisiet ludzu par mums ari ? Es datumu vel precizesu.

  +3 [+] [-]

, 2020-11-19 17:36, pirms 3 gadiem
Veiksmi visiem mūsējiem un pieskatiet viens otru, lai neviens neaizmirstu uzvilkt vesti ar numuru.

  +4 [+] [-]

, 2020-11-19 17:37, pirms 3 gadiem
mytila rakstīja: Kam sitas interise vispar ? Uzlikta vel pa galveno zinu. Starpcitu ir plans ar delu braukt Cesis pa kalninju ar pleevi kad bus sniegs, aptuveni Decembri-Janvari, uzrakstisiet ludzu par mums ari ? Es datumu vel precizesu.
Daudziem interesē, jo renes sporti ir Latvijas lepnums un mēs varam līdzvērtīgi cīnīties ar pasaules varenākajām valstīm. Kāpēc vispār jākomentē, ja tevi tas neinteresē?

  +4 [+] [-]

, 2020-11-19 18:06, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Daudziem interesē, jo renes sporti ir Latvijas lepnums un mēs varam līdzvērtīgi cīnīties ar pasaules varenākajām valstīm. Kāpēc vispār jākomentē, ja tevi tas neinteresē?
Vīrelis centās būt asprātīgs un augstprātīgs , nesanāca.

  +5 [+] [-]

, 2020-11-19 18:09, pirms 3 gadiem
Ingus1992 rakstīja: Vīrelis centās būt asprātīgs un augstprātīgs , nesanāca.
Jā, bet tas ir labi, ka viņš ar dēlu grib braukt ziemā no kalniņa. Varbūt no dēla dienās sanāks labs skeletonists vai kamaniņbraucējs

  -2 [+] [-]

, 2020-11-19 19:00, pirms 3 gadiem
tas ir pipec vnk

  +3 [+] [-]

, 2020-11-19 19:01, pirms 3 gadiem
Dāmām dalībnieču sarakstā 18 sportistes, Tēraudai pirmais starta numurs. Ja mūsējai izdosies pietuvoties pirmajam desmitniekam, būs labs rezultāts. Sniegums treniņos uz īpaši augstāku vietu neļauj cerēt. Minimālais uzdevums - uzvilkt krekliņu ar numuru.

Vai Zunte turpina trenēties?

Vīriem arī 18 dalībnieku. Tomasam sestais starta numurs, Martinam astotais. Dubultuzvara?

https://www.ibsf.org/images/api/dow...

https://www.ibsf.org/images/api/dow...

  +1 [+] [-]

, 2020-11-19 19:59, pirms 3 gadiem
Amerikas kauss ir atcelts šogad?
Labus punktus varēs nopelnīt tie , kas startēs Siguldā,

  +2 [+] [-]

, 2020-11-19 20:02, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Amerikas kauss ir atcelts šogad?
Labus punktus varēs nopelnīt tie , kas startēs Siguldā,
janvārī sāksies..tagad viņiem iet atlases mači

  +3 [+] [-]

, 2020-11-19 20:09, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Dāmām dalībnieču sarakstā 18 sportistes, Tēraudai pirmais starta numurs. Ja mūsējai izdosies pietuvoties pirmajam desmitniekam, būs labs rezultāts. Sniegums treniņos uz īpaši augstāku vietu neļauj cerēt. Minimālais uzdevums - uzvilkt krekliņu ar numuru.

Vai Zunte turpina trenēties?

Vīriem arī 18 dalībnieku. Tomasam sestais starta numurs, Martinam astotais. Dubultuzvara?

https://www.ibsf.org/images/api/dow...

https://www.ibsf.org/images/api/download/competitions/6c517d50-ed2c-4e5d-8992-7e9e3df3bb3b_start1_skeleton_men_sigulda_1.pdf
te par meitenēm:
https://www.diena.lv/raksts/sports/...

     [+] [-]

, 2020-11-19 20:34, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Dāmām dalībnieču sarakstā 18 sportistes, Tēraudai pirmais starta numurs. Ja mūsējai izdosies pietuvoties pirmajam desmitniekam, būs labs rezultāts. Sniegums treniņos uz īpaši augstāku vietu neļauj cerēt. Minimālais uzdevums - uzvilkt krekliņu ar numuru.

Vai Zunte turpina trenēties?

Vīriem arī 18 dalībnieku. Tomasam sestais starta numurs, Martinam astotais. Dubultuzvara?

https://www.ibsf.org/images/api/dow...

https://www.ibsf.org/images/api/download/competitions/6c517d50-ed2c-4e5d-8992-7e9e3df3bb3b_start1_skeleton_men_sigulda_1.pdf
Vai arī krievi grūti pateikt . A kur Juns palika ?

  -1 [+] [-]

, 2020-11-19 21:44, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Daudziem interesē, jo renes sporti ir Latvijas lepnums un mēs varam līdzvērtīgi cīnīties ar pasaules varenākajām valstīm. Kāpēc vispār jākomentē, ja tevi tas neinteresē?
Bēdīgi jau, ka sporta veids ir valsts lepnums, ja godīgi. Zinātnieki, valsts iedzīvotaju līmenis, kultūra, spēja parūpēties par mazak aizsargātajiem iedzīvotājiem, ģimeņu kuplums, utt utt bet nejau sports, vēl jo mazāk šitas sports, kur sacenšas 10 cilvēki no 5 valstīm. Tā pat nosaukt bokseri par kaut kādu latvijas lepnumu, nezinot, kāds cirvis tas cilvēks ir pa dzīvi (tie, kuri zina viņu un cilvēkus apkārt, saprotīs). Jebkura māsiņa/dakteris ir lielāks lepnums.

  +1 [+] [-]

, 2020-11-19 23:29, pirms 3 gadiem
mytila rakstīja: Bēdīgi jau, ka sporta veids ir valsts lepnums, ja godīgi. Zinātnieki, valsts iedzīvotaju līmenis, kultūra, spēja parūpēties par mazak aizsargātajiem iedzīvotājiem, ģimeņu kuplums, utt utt bet nejau sports, vēl jo mazāk šitas sports, kur sacenšas 10 cilvēki no 5 valstīm. Tā pat nosaukt bokseri par kaut kādu latvijas lepnumu, nezinot, kāds cirvis tas cilvēks ir pa dzīvi (tie, kuri zina viņu un cilvēkus apkārt, saprotīs). Jebkura māsiņa/dakteris ir lielāks lepnums.
Es tev piekrītu, ka Latvijā ir daudz laba, ar ko lepoties. Un es nerakstīju, ka renes sports ir Latvijas VIENĪGAIS lepnums. Bet renes sportisti mums ir sagādājuši daudz prieka un medaļu, un noteikti sagādās arī turpmāk.

  +2 [+] [-]

, 2020-11-20 00:30, pirms 3 gadiem
lūk,Ukrainas nacionālās tv preview sižets no Siguldas par otrā desmita sportistu...
no 6:45
https://tv.suspilne.media/video/20914

muldat vien tālāk,ka skeletons tikai Latvijā kotējas