Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

M.Dukurs: "Krievijas izlases sportisti lieto dopingu - tikpat kā nav šaubu"

M.Dukurs: "Krievijas izlases sportisti lieto dopingu - tikpat kā nav šaubu"
2016. gada PČ medaļnieki - Aleksandrs Tretjakovs (sudrabs), Sunbins Juns (sudrabs), Martins Dukurs (zelts)
Foto: AFP / Scanpix

Pēdējo septiņu kausu ieguvējs skeletonā, pieckārtējais Latvijas labākais sportists Martins Dukurs (32) sarunā ar krievu reportieri atklāj, ka jau vasarā tika izlemts par Sočos ieplānotā 2017. gada pasaules čempionāta boikotēšanu.

Atgādinām, ka aizvadītās nedēļas nogalē Latvijas skeletona izlase paziņoja, ka boikotēs 2017. gada pasaules čempionātu, ja tas notiks Sočos.

"Vispār šis lēmums tika pieņemts jau vasarā," labā krievu valodā skaidro Martins Dukurs. "Tādējādi runa nav par politiku vai Maklarena ziņojuma otro daļu. Vienkārši izlēmām paziņot tagad. Iemesls? Tas ir norādīts skaidri un precīzi - mēs nevēlamies piedalīties turnīrā bez pārliecības, ka sacenšamies godīgos apstākļos un ar godīgiem konkurentiem. Diemžēl tikpat kā nav palikušas šaubas, ka Krievijas izlases sportisti lieto dopingu."

Oficiāli vēl nekas nav pierādīts, aiz rokas neviens nav pieķerts. Esat tik ļoti pārliecināts, ka Krievijas komandas līderis Aleksandrs Tretjakovs patiešām lietoja vai lieto aizliegtas vielas?
- Nevaru vainot Tretjakovu. Oficiāli viņš nav pieķerts dopinga lietošanā. Nezinu, vai tas notiks nākotnē. Mēs ticam tiem datiem, ko savā ziņojumā sniedz Ričards Maklarens. Ticiet man, pret Aleksandru un citiem krievu sportistiem es izturos labi.

Jums nav žēl izlaist pasaules čempionātu? Esat uzvarējis pēdējos divos čempionātos, būtu favorīts arī Sočos. Vēl viens potenciālais zelts, laba nauda balva...
- Man patīk Soču trase. Godīgi. Labprāt tur startētu. Te nav jautājuma par naudu vai tituliem. Mēs vēlamies cīnīties par taisnīgumu. Esam par godīgu sportu. Tāda ir mūsu federācijas pozīcija un arī manējā. Es varēšu pārdzīvot svarīga turnīra izlaišanu, taču nevēlos samierināties ar apzināšanos, ka ar kādu sacenšos nevienlīdzīgos apstākļos.

Jūsu vecākajam brālim Tomasam arī ir šāda nostāja?
- Jā. Tāpat arī citiem komandas dalībniekiem. Nav tā, ka federācijas vadītāji pieņēma šādu lēmumu, neapspriežoties ar mums. Tika jautāts mūsu viedoklis, visi kopā nonācām pie lēmuma.

Ar Tretjakovu kontaktējaties labi?
- Mūs nevar nosaukt par tuviem draugiem. Brīvo laiku kopā nepavadām, par dzīvi nerunājam. Visa kontaktēšanās pārsvarā ir "sveiki - atā" līmenī, taču Sašu zinu jau sen, vismaz 15 gadus. Praktiski esam vienaudži, daudz kopā startējām jau junioru sacensībās. Tretjakovs ir lielisks puisis, ļoti mierīgs. Godīgi sakot, kad uzzināju, ka viņš var būt iesaistīts dopinga lietā, šādu informāciju nevarēju uzreiz sagremot. Bija vajadzīgs laiks, lai sakārtotu domas.

Domājat, ka viņš varēja apzināti iet uz aizliegtu vielu lietošanu?
- Domāju, viņš varēja pat nezināt, ka lieto dopingu. Pagaidām nav oficiālas informācijas, tāpēc neko nevaru apgalvot. Ja izrādīsies, ka Tretjakovs patiešām ir iesaistīts šajā stāstā, tad neizslēdzu, ka Aleksandrs vienkārši kļuva par sistēmas ķīlnieku. Jebkurā gadījumā ne man par to spriest.

Ja viņam atņems Soču olimpiādes zelta medaļu, tā tiks jums. Domājat par to?
- Nē. Protams, jebkura sportista sapnis ir uzvarēt olimpiādē. Taču šajā situācijā man īpaši nerūp domas par zeltu un visu, kas ar to saistīts. Man svarīga patiesība. Ja Tretjakovs uzvarēja godīgi, tad nekādu problēmu. Tikai priecāšos par viņu! Ja nē, tad ļaudīm par to jāzina. Nav runas par tituliem, tas ir atsevišķs stāsts.

Kā jūsu līdzjutēji uztvēra jaunumu par boikotu? Latvijas sportā nav tik daudz zvaigžņu. Kristaps Porziņģis spēlē NBA, Ernests Gulbis profesionālajā tenisā, jūs ar brāli startējat skeletonā. Šķiet, ka tas arī viss. Bet te uzreiz pasaules čempionāta izlaišana un divu iespējamo medaļu neiegūšana.
- Līdzjutēji uztvēra ar sapratni. Protams, kāds bija apbēdināts, jo visi vēlas just līdzi saviem sportistiem, cerēt uz viņu uzvarām un priecāties par panākumiem. Taču šajā situācijā mūs atbalstīja. Pasaule nesabruks, ja mēs izlaidīsim čempionātu Sočos. Visi saprot, kāpēc mēs to darām. Runa nav par politiku, attieksmi pret Krieviju vai sportistiem. Atkārtoju, ka man patīk Soči un turienes trase, es labi izturos pret Tretjakovu, par to nav runas. Mēs gribam lai mūsu sports būtu tīrs un godīgs, lai visi startētu vienlīdzīgos apstākļos. Ja tāpēc nepieciešams izlaist sezonas galveno turnīru, tad tā tam arī jābūt.

---

Kā jau ziņots, 18. jūlijā Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens publiskoja izmeklēšanas rezultātus par Krievijas dopinga programmu 2014. gada Soču olimpiādē - valsts esot apzināti piedalījusies un kontrolējusi dopinga lietošanas piesegšanu. Tika lēsts, ka ziņojuma otrajā daļā jau būs konkrētāka informācija. Īsi pirms ziņojuma otrās daļas atklāšanas Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pagarināja sankcijas pret Krieviju. 9. decembrī publiskotais otrais ziņojums apstiprināja pirmajā ziņojumā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga sistēmu Krievijā. Tostarp tika norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas [varianti]. Pierādījumi liecina, ka 12 medaļnieku dopinga testu pudelītes tikušas nesankcionēti atvērtas.

Izmantotie resursi:
sovsport.ru


, 2016-12-13 11:23, pirms 7 gadiem
Tas visai pasaulei ir skaidrs, izņemot pašiem krieviem. Tēlo tik muļķus .
, 2016-12-13 11:24, pirms 7 gadiem
Un par boikotu runājot, Zubkovs vakar intervijā lepni teica, ka , lai jau nebrauc latvieši, ir citas spēcīgas un cienījamas valstis, kas ieradīsies , piemēram, Dienvidkoreja.
Bet, lūk, arī korejieši plāno boikotēt PČ
Slēpts komentārs: oxa
, 2016-12-13 11:27, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: 'tikpat kā nav šaubu' - tas nozīmē ka pagaidām nav nekādu pierādījumu, bet tikai fantāzijas;
tikpat kā nav šaubu nozīmē, ka balstoties uz ziņojumu, tikpat kā nav šaubu. Muļļa, Tu... Cik Tev krievs samaksāja?
, 2016-12-13 11:29, pirms 7 gadiem
Patreiz jau skaidri zināms, ka PČ Sočos nestartēs arī sieviešu skeletona OS čempione no UK. Krievu mediji ziņo arī par D-Korejas lēmumu boikotēt, kā arī ASV domām to darīt. Pieļauju ka būs vel atteikumi.
, 2016-12-13 11:33, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Patreiz jau skaidri zināms, ka PČ Sočos nestartēs arī sieviešu skeletona OS čempione no UK. Krievu mediji ziņo arī par D-Korejas lēmumu boikotēt, kā arī ASV domām to darīt. Pieļauju ka būs vel atteikumi.
Beigās tāds Krievijas čempionāts vien sanāks ne PČ
, 2016-12-13 11:33, pirms 7 gadiem
Martinam vajag trenēties nevis visu laiku ņemties ar jautājumu,kuru ne jau viņš atrisinās. Federācija ietur pauzi,WADA jau nepieņem lēmumus.
, 2016-12-13 11:34, pirms 7 gadiem
Kā savādāk piesaistīs skatītājus amatieru sporta veidiem, ja ne ar šādiem rakstiem?
Profesionālajos sporta veidos- Tikmēr viss notiek un par to nerunā, jo nav vajadzības.
, 2016-12-13 11:35, pirms 7 gadiem
Dopings ir viens,merijumu kontrole otrs un tas,ka trase ir savadaka krievu sportistiem un parejiem,tas ir vel kas cits!!!
, 2016-12-13 11:35, pirms 7 gadiem
aizermans rakstīja: Martinam vajag trenēties nevis visu laiku ņemties ar jautājumu,kuru ne jau viņš atrisinās. Federācija ietur pauzi,WADA jau nepieņem lēmumus.
a Tev gribētos aizbraukt uz sačiem, paēst kafejnīcā un attapties ar dopingu asinīs? Valsts drošības dienests tomēr ir drošības dienests un zinot krievu metodes.....
, 2016-12-13 11:36, pirms 7 gadiem
Skaidrs ir tas.ka patreiz Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija ir krievu ķīlniece ar to, ka GAZPROM ir šīs organizācijas lielākais sponsors. Tas ir smags lēmums nosaukt dopingotāju vārdus un atcelt PČ Sočos.
, 2016-12-13 11:37, pirms 7 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Skaidrs ir tas.ka patreiz Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija ir krievu ķīlniece ar to, ka GAZPROM ir šīs organizācijas lielākais sponsors. Tas ir smags lēmums nosaukt dopingotāju vārdus un atcelt PČ Sočos.
Lieli sponsori, bet par kādām summām tiek runāts?
Par EPL- viena top spēlētāja algu?
, 2016-12-13 11:42, pirms 7 gadiem
flipsider rakstīja: Lieli sponsori, bet par kādām summām tiek runāts?
Par EPL- viena top spēlētāja algu?
Nezinu tieši par kādām summām, bet ļoti nozīmīgām priekš IBSF darbības nodrošināšanai.
, 2016-12-13 11:49, pirms 7 gadiem
Sošu spartakiādē būs vieglāk apmainīt burciņas.
, 2016-12-13 11:54, pirms 7 gadiem
Palasījāt krievu komentārus avota lapā? Nekad neesmu braucis pie naša rašas un arī nebraukšu, pretīgi.
, 2016-12-13 11:59, pirms 7 gadiem
Sūds ir tas, ka Gazprom ir IBSF sponsors. Nopietnāk ņemams tas, ka valsts sekretārs pie Trampa būs līdzšinējais Exxon CEO, bet ar Exxon kopš neseniem laikiem saistīta Rosņeftj
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-13 12:06, pirms 7 gadiem
Parak traki atkal sacelts tracis. Pieradit ka ir vai nav dopings tas ir gruti, viena puse saka ka ir, otra ka nav, kam ticet, tas jau ir katra cilveka izvele.
Mums tik baro informaciju, kurai ticet pat vairak negribas, lai kas to pazinotu. Sanak tada tira veida naidosanas tikai, ta teikt aiz nehuj darit
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-13 12:19, pirms 7 gadiem
Žurnālists salīdzina Dukurus popularitātes un atpazīstamības ziņā ar Gulbi un Porziņği
, 2016-12-13 12:21, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Gribas tev par so komentaru galvu izardit!
, 2016-12-13 12:23, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Vai gadījumā dažreiz, esot Latvijā, Jums nenākas paskaidrot, ka ne visi krievi ir duraki?
, 2016-12-13 12:25, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Savicki, tas tu?
, 2016-12-13 12:29, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Kāpēc nepaliki pie savējiem? Un varēji iet savējo portālos, ko meklē LV portālos un te cel debesīs citu valstu propogandu?
Kādā sakarā vispār Savickis sāka runāt par skeletonu?
Krievu žurnālists domāja, ka Dukurs naudas pēc brauks uz pč? Visi nav pērkami!
, 2016-12-13 12:30, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Toties Dinamo un Savickis ir cieņā visā plašajā pasaulē gan Latvijā, gan Krievijā, gan visur citviet!
, 2016-12-13 12:37, pirms 7 gadiem
Palasot komentārus pie pēdējiem rakstiem pat savādi paliek, cik Latvijā ir daudz Krievijas troļļi vai vienkārši lojāli Krievijai un nelojāli Latvijai cilvēki.
Ja kāds Latvijas sportists vai Latvijas valsts tiktu pieķerta šādu sūdu taisīšanā, tad domāju, ka praktiski visi latvieši to arī attiecīgi nosodītu... Vismaz es noteikti. Savukārt gandrīz visiem komentējošajiem proKrievijas faniem ir viena taktika, visi fakti tiek ignorēti, bet aktīvi meklēti vainīgie citur un visur piesaukta tikai politika. Nožēlojami cilvēki manā izpratnē. Saliku visiem ignoru, lai nebojā lasīt komentārus. Nav jēgas diskutēt ar cilvēkiem, kas nevēlās iedziļināties situācijā, bet tikai atgremo vienu pantiņu.
, 2016-12-13 12:40, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Krieviju labi ja tu esi tik pa TV redzējis ceļotāj!
Slēpts komentārs: edavinsh
, 2016-12-13 12:44, pirms 7 gadiem
Gandrīz visās lielākajās pasaules valstīs ir bijušas problēmas ar dopinga lietošanu....un arī tagad, bez Krievijas Maklārena ziņojumā tiek pieminēti arī daudzi citu valstu sportisti....pēc loģikas sanāk ka DUKURI startēs tikai Latvijā! pag, pag...arī pie mums Latvijā taču ir vairāki sportisti pieķerti dopinga lietošanā....
, 2016-12-13 12:46, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Šādu cilvēku dēļ esot Krievijā dažreiz nākas dzirdēt nepatīkamas lietas . Un tad nākas paskaidrot, ka ne visi latvieši ir tādi duraki.
Man ir kauns !
Ja tu to saki par Savicki, tad es tev pilnīgi piekrītu. Ja par durakiem sauc Dukurus, tad man tevis žēl, jo šeit tu nejūties kā mājās, bet Krievijā tevi neviens negaida.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-12-13 12:52, pirms 7 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: Esmu tur kur man jābūt. Šeit tikai paužu viedokli. Man ir nepatīkami lasīt šos rakstus, kuri grauj Latvijas tēlu ! Te jau nav runa tikai par sportu

Es vienmēr esmu jutis lepnumu par to, ka esmu latvietis, un vienmēr ar lepnumu to varēju teikt !
Diemžēl šādas kampaņas nestiprina manu lepnumu, bet noplacina to !

Labāk nelasīt šādus murgus vnk ..
Es gan tieši lepojos ar to ka latvieši (Dukuri) ir parādījuši stingru nostāju un manuprāt tas Latvijas tēlam nāk tikai par labu. Nu labi, viedokļi var būt dažādi, paliekam katrs pie sava.
, 2016-12-13 12:54, pirms 7 gadiem
Ārprāts! Cik tie cilveki var būt stulbi! gandrīz jau pus gads pagājis ap šito jezgu, bet daudzi vēl nesaprot, ka ne jau dēļ dopinga lietošanas ir skandāls, bet valsts mēroga dopinga krāpšanās programmā!!
, 2016-12-13 12:54, pirms 7 gadiem
orākuls5 rakstīja: Viena zina Savickim ir taisniba, kad bija neskaitami skandali amerikanu dopinga lietosana Gejs, Armstrongs un daudzi citi tad neviens nez kapec neboikoteja ASV sacencības. Divkosība vai dibena bučošana saimniekam???
Vispar jau jeņķi nepiesedza savus dopingotājus,jo tie visi dabùja pēc nopelniem. Nav nācies dzirdēt, ka kāda cita valsts šai sakarā būtu uzvedusies kā patreiz uzvedas Paraša.
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
5

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.