Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Martins Dukurs bažīgs par Pasaules kausa sezonas likteni

Martins Dukurs bažīgs par Pasaules kausa sezonas likteni
Martins Dukurs. Foto: Viesturs Lācis, bobslejs.lv

Ņemot vērā Covid-19 pandēmiju un vairāku vadošu sportistu nepiedalīšanos sacensībās, pasaules un Latvijas skeletona leģenda Martins Dukurs sarunā ar Sportacentrs.com pauda bažas par gaidāmās Pasaules kausa (PK) sezonas likteni.

Jaunā PK sezona bobslejā un skeletonā novembra otrajā pusē sāksies ar divu nedēļas nogaļu sacensībām Siguldā, bet pēc tam atlēti ar savām komandām dosies uz Īglsas trasi Austrijā. Jau šobrīd skaidrs, ka vismaz sezonas ievadā nestartēs ASV sportisti, turklāt Dukurs norādīja, ka, visticamāk, tā būs arī ar atlētiem no Ķīnas un Dienvidkorejas, kur mājo olimpiskais čempions Sunbins Juns.

"Gatavojos kā uz pilnu sezonu. Kā būs, to jau redzēsim. Arī starptautiskajai federācijai nav nekāda konkrēta plāna par tālāko, jo viss atkarīgs no Covid-19 un kā dalībnieki ievēros sanitāro protokolu," Dukurs sacīja, ka arī bobslejistiem un skeletonistiem sezonas laikā regulāri būs jāveic pārbaudes un sacensību laikā jāizvairās no drūzmēšanās. "Noteikumi būs strikti, bet līdz tam vēl ir jātiek. Baidos, ka sezona var pačabēt, ņemot vērā, ka atsevišķas nācijas jau ir pateikušas, ka nebrauks, un ja vēl kāds saslimst ar Covid-19..."

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) rudenī pārcēla pasaules čempionātu no ASV uz Vāciju, kur tas notiks Altenbergā. Planētas meistarsacīkstes šī trase uzņēma jau iepriekšējā sezonā, un visu goda pjedestālu aizņēma tikai vācieši, kamēr labākais no pārējiem bija tieši Dukurs – ceturtais. Altenberga seškārtējajam pasaules čempionam gan nav no tām veiksmīgākajām trasēm.

"Manuprāt, tas nav pareizi, ka pasaules čempionāts divus gadus pēc kārtas ir vienā trasē. Skaidrs, ka vācieši cerēs uz to pašu iznākumu, kāds bija pērn. Pārējiem jādara viss, lai to nepieļautu," norādīja Dukurs, kurš arī paslavēja Vācijas skeletonistu pēdējo gadu progresu. "Viņi ir pievilkušies tuvāk vadošajiem. Pirms gadiem četriem vācieši bija zemākā līmenī. Viens no iemesliem progresam noteikti saistīts ar skeletona svara izmaiņām, kas viņiem nostrādāja par labu, un otrs – savās trasēs viņi brauc labi. Agrāk vācieši neprata izmantot savas trases priekšrocības, bet pasaules čempionātā viņi nošancēja izcili."

Dukurs kopā ar komandu šobrīd Siguldā aktīvi gatavojas jaunajai sezonai. Siltā laika dēļ vēl gan nav sanācis braukt no paša augšējā starta, kas ļautu arī rūpīgāk saprast, ko spēj jaunā kamana.

"Jaunā skeletona tendences nav sliktas, bet nav arī nekas pārsteidzoši labs. Secinājumiem vēl ir par agru, jo ļoti gribētos izbraukt vēsākos laikapstākļos un no trases augšas, kas virāžās nodrošina lielāku spiedienu," jau tradicionāli Dukurs treniņos vasarā ielicis pamatus fiziskajai bāzei, kas šobrīd ar ledus treniņiem trasē tiek uzturēta tonusā. "Daudz kas būs atkarīgs no tā, kā Siguldā iesāksies sezona. Gribu braukt ar jauno kamanu, lai tā būtu vienā līmenī ar manu labāko ekipējumu. Neesmu jau naivs, ka uztaisīsim kamanu un aizbrauksim visiem priekšā par pussekundi. Desmitdaļas un simtdaļas salasās niansēs. Uzsvars nākamajā sezonā, protams, būs uz Eiropas un pasaules čempionātiem."

"Mūsu vājais punkts vienmēr bijis aukstais laiks, un uz to arī strādājam. Pagājušajā sezonā ļoti daudz slieču sataisījām tieši aukstajam laikam, un parādās vismaz kādi vērā ņemami varianti. Zinu, ka man būtu ko uzlikt, ja tāda situācija rastos," pauda Dukurs, kuram 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs rūpes sagādāja tieši lielais aukstums. "Protams, viss tiek darīts Pekinas vārdā. Ja kaut kas ar jauno kamanu nesanāk, neceļam paniku. Mēģinām strādāt, lai pēc tam tas būtu kā atspēriens."

Dukurs uzsvēra, ka motivāciju dziļi kabatās nav jāmeklē, jo jau šobrīd griboties braukt un sacensties. Turklāt tas ļautu labāk saprast arī tehnikas iespējas, bet tagad vēl sanākot kā kulšanās savā sulā.

     [+] [-]

, 2020-10-12 19:16, pirms 4 gadiem
Paldies par interviju, veiksmi Martinam un Tomasam arī.

     [+] [-]

, 2020-10-12 19:56, pirms 4 gadiem
Koronavīruss ir apaļš kā bumba. Ja slieces iesmērē ar koronavīrusu, tad vieglāk slīd!