Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Martins Dukurs gatavojas turpināt dominanci Eiropas čempionātos

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Martins Dukurs gatavojas turpināt dominanci Eiropas čempionātos
Martins Dukurs. Foto: Viesturs Lācis/bobslejs.lv

Šajā nedēļas nogalē Vinterbergas trasē Vācijā risināsies Eiropas čempionāts bobslejā un skeletonā. No latviešu sportistiem virāžās gan redzēsim tikai skeletonistus - rīt starti brāļiem Dukuriem un Endijai Tēraudai. Martins Dukurs lūkos kārtējo reizi aizstāvēt savu titulu, savukārt čempiona pilnvaras nāksies nolikt Oskaram Ķibermanim.

Brāļi Dukuri un Endija Tērauda savus startus aizvadīs piektdien. Pirmie startēs vīru skeletonisti, kuriem pirmais brauciens pulksten 11:00, bet dāmas trasē dosies 15:30. Tomasam un Martinam attiecīgi ceturtais un piektais starta numurs, savukārt Tēraudai - 12.

Latviešu sportistu starti Vinterbergā

DatumsLaiks (LV)Sacensības
8.01.11:00Skeletons (vīrieši)
8.01.15:30Skeletons (sievietes)

Eiropas čempionāts pēdējos 11 gadus aizritējis pārliecinošā Martina Dukura zīmē. Latviešu skeletonists šajās sacensībās pirmoreiz triumfēja 2010. gadā, un kopš tā laika no Eiropas čempiontitula nav šķīries. Martina rēķinā ir 11 Eiropas čempionātu medaļas, un visas - zelta.

2016. gadā vietu ar jaunāko brāli uz Eiropas čempionāta goda pjedestāla augstākā pakāpiena dalīja arī Tomass Dukurs, kura rēķinā astoņas EČ medaļas. Pirmā no tām gūta tālajā 2007. gadā Kēnigszē, kad Tomass finišēja trešais. Šo pašu sasniegumu izdevās atkārtot arī 2013. un 2015. gadā, turpretī 2014. un 2017. gadā Tomasam sudraba godalgas. Otro vietu vecākais no brāļiem Dukuriem izcīnīja arī pērn Siguldā, divu braucienu summā Martinam piekāpjoties par 0,81 sekundi. Bronzu Latvijas trasē izcīnīja vācietis Fēlikss Keizingers.

Iepriekšējo piecu gadu EČ laureāti

GadsTrase1. vieta2. vieta3. vieta
2020.Sigulda (Latvija)M. Dukurs (Latvija)T. Dukurs (Latvija)F. Keizingers (Vācija)
2019.Īglsa (Austrija)M. Dukurs (Latvija)A. Jungs (Vācija)A. Tretjakovs (Krievija)
2018.Īglsa (Austrija)M. Dukurs (Latvija)Ņ. Tregubovs (Krievija)A. Jungs (Vācija)
2017.Vinterberga (Vācija)M. Dukurs (Latvija)T. Dukurs (Latvija)A. Tretjakovs (Krievija)
2016.Sanktmorica (Šveice)M. Dukurs/T. Dukurs (Latvija)-Ņ. Tregubovs (Krievija)

Šogad Eiropas čempionāts, kas reizē būs arī Pasaules kausa sezonas piektais posms, risināsies Vinterbergā. Šajā Vācijas trasē notikušajā EČ 2017. gadā brāļiem Dukuriem dubultuzvara.

Pasaules kausa sezonā līdz šim skeletonisti aizvadījuši pa diviem posmiem Siguldas un Īglsas trasēs. Martinam pagaidām izdevies pārējos konkurentus visās sacensībās atstāt aiz sevis, nostiprinoties kopvērtējuma vadībā. Tomass ieņem piekto vietu, un pieredzējušā latvieša rēķinā šosezon viens pjedestāls - sudrabs otrajā posmā Siguldā. No Martina atpaliekot par 154 punktiem, otro vietu ieņem vācietis Aleksandrs Gasners, savukārt trešais ar 714 punktiem ir sezonas lielākais atklājums - brits Mets Vestons, kurš iepriekšējā posmā Īglsā pirmo reizi karjerā iekļuva PK sacensību labāko trijniekā, ieņemot otro vietu. Tikpat punktu gan arī jau pieminētajam Keizingeram.

PK kopvērtējums skeletonā vīriešiem

V.SportistsValstsPunkti
1.M. DukursLatvija900
2.A. GasnersVācija746
3.M. VestonsLielbritānija714
4.F. KaizingersVācija714
5.T. DukursLatvija706
6.K. GrotērsVācija680
7.D. RomanovsKrievija568
8.Ņ. TregubovsKrievija560
9.F. AuersAustrija552
10.V. HeraskevičsUkraina528

Otro reizi karjerā Eiropas čempionātā startēs Endija Tērauda, kura turpina savu debijas sezonu Pasaules kausa apritē. Pērn gan Tērauda EČ tika diskvalificēta, jo pirms starta neuzvilka nepieciešamo starta numura vesti, līdz ar to latviešu skeletonistei šogad būs iespēja kārtīgi atzīmēties Eiropas meistarsacīkšu rezultātos.

Pēc četriem posmiem 23 gadus vecā Tērauda joprojām saglabā vietu kopvērtējuma labāko desmitniekā, ar 576 punktiem ieņemot devīto pozīciju. Iepriekšējā posmā Īglsā latvietei 15. pozīcija, kas bijis zemākais rezultāts šosezon. Pagājušogad Vinterbergas trasē Tērauda startēja pasaules junioru čempionātā, kurā izcīnīja sesto vietu.

PK kopvērtējums skeletonā sievietēm

V.SportisteValstsPunkti
1.J. FlokaAustrija875
2.K. BosaNīderlande830
3.T. HermaneVācija760
4.Ž. LēlingaVācija704
5.A. FernštedaČehija648
6.V. MargaljoItālija632
7.J. ŅikitinaKrievija587
8.K. MeilemansaBeļģija584
9.E. TēraudaLatvija576
10.H. NeizeVācija536

PK kopvērtējuma līdere Janīna Floka savā karjerā var lepoties ar trim Eiropas čempiontituliem, taču austrietei par sliktu runā iepriekšējais veikums Vinterbergā - šajā trasē Flokai vēl nav izdevies uzvarēt. Pērn Siguldā zelta medaļu EČ ieguva krievu skeletoniste Jeļena Ņikitina, aiz sevis atstājot šveicieti Marinu Džilardoni un jau pieminēto Floku. 2017. gadā Vinterbergā uzvaru izcīnīja Žaklīna Lēlinga, Floka bija otrā, savukārt trešā vieta Tīnai Hermanei.

Iepriekšējo piecu gadu EČ laureātes

GadsTrase1. vieta2. vieta3. vieta
2020.Sigulda (Latvija)J. Ņikitina (Krievija)M. Džilardoni (Šveice)J. Floka (Austrija)
2019.Īglsa (Austrija)J. Floka (Austrija)J. Ņikitina (Krievija)Ž. Lēlinga (Vācija)
2018.Īglsa (Austrija)J. Ņikitina (Krievija)Ž. Lēlinga (Vācija)J. Floka (Austrija)
2017.Vinterberga (Vācija)Ž. Lēlinga (Vācija)J. Floka (Austrija)T. Hermane (Vācija)
2016.Sanktmorica (Šveice)J. Floka (Austrija)T. Hermane (Vācija)M. Džilardoni (Šveice)

Skeletonisti gan šā gada Eiropas čempionātā būs vienīgie Latvijas pārstāvji - jau iepriekš ziņots par to, ka inficēšanās ar Covid-19 tikusi fiksēta Latvijas bobsleja izlases sastāvā, tātad mūsējiem sacensības ies secen. Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis vakar sarunā ar Sportacentrs.com gan atklāja, ka inficētajiem ar pašsajūtu viss esot kārtībā, taču zināma piesardzība jāsaglabā šā vai tā: "Komanda atrodas pašizolācijā. Labi, ka esam reģionu cilvēki, līdz ar to katrs var atrast veidu, kā trenēties, lai nepārkāptu noteikumus. (...) Ja slodze ir par lielu un pārtrenējas, tad atgūt iepriekšējo formu gandrīz nav iespējams. Tāpēc jābūt uzmanīgiem. Mūsu galvenais ārsts uzrauga situāciju un dod rekomendācijas – visu darām pēc vadlīnijām."

Radusies situācija nozīmē arī to, ka Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis nevarēs aizstāvēt savu pērn izcīnīto Eiropas čempiontitulu divniekos - mājas trasē latvieši aiz sevis atstāja Šveices un Vācijas ekipāžas. Iepriekšējos trīs gadus pirms tam ātrākais EČ bija vācietis Frančesko Frīdrihs, kurš pērn sacensībās nestartēja, taču šogad atkal būs pārliecinošs galvenais favorīts. Kā praktiski visās bobsleja sacensībās šosezon jāizvirza galvenā intriga - vai kādam izdosies apdraudēt vadošo vāciešu pozīcijas?

Iepriekšējo piecu gadu EČ medaļnieki divniekiem (norādīti piloti)

GadsTrase1. vieta2. vieta3. vieta
2020.SiguldaO. Ķibermanis (Latvija)S. Frīdli (Šveice)K. Hāfers (Vācija)
2019.KēnigszēF. Frīdrihs (Vācija)J. Lohners (Vācija)R. Heinrihs (Francija)
2018.ĪglsaF. Frīdrihs (Vācija)K. Brahers (Šveice)J. Lohners (Vācija)
2017.VinterbergaF. Frīdrihs (Vācija)J. Lohners (Vācija)O. Ķibermanis (Latvija)
2016.SanktmoricaB. Hefti (Šveice)N. Valters (Vācija)M. Arndts (Vācija)

Šosezon divniekos Frīdrihs uzvarējis septiņās no astoņām sacensībām - sezonas piektajā posmā savu tautieti izdevās apsteigt Johannesam Lohneram. Abi vācieši aizņem kopvērtējuma pirmās divas vietas. Pirms šī posma PK kopvērtējumā divniekiem Oskars Ķibermanis ar 1534 punktiem ieņem trešo vietu, bet piektais ar 1320 punktiem ir Ralfs Bērziņš. Oskars Melbārdis ar 960 punktiem noslēdz labāko desmitnieku.

PK kopvērtējums bobslejā divniekiem

V.PilotsValstsPunkti
1.F. FrīdrihsVācija1785
2.J. LohnersVācija1639
3.O. ĶibermanisLatvija1534
4.M. FogtsŠveice1418
5.R. BērziņšLatvija1320
6.D. DvoržāksČehija1312
7.K. HāfersVācija1104
8.S. FrīdliŠveice1072
9.P. BaumgartnersItālija968
10.O. MelbārdisLatvija960

Līdz šim virāžas slīpējuši tikai ar divnieku kamanām, Vinterbergā pirmo reizi šosezon piloti ledus trasēs vadīs arī četrinieku kamanas. 2020./21. gada PK sezonā kopā četriniekiem paredzēti četri posmi. Četriniekos EČ Vinterbergā notiks otro gadu pēc kārtas. Pērn augstāko vietu starp Latvijas pilotiem ieņēma Oskars Ķibermanis, kuram gan nācās samierināties ar piekto vietu, bet visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas ekipāžas. Četrus gadus pēc kārtas četriniekos Eiropas čempionātā nepārspēts bijis Lohners - jāatzīmē, ka titulētā Frīdriha rēķinā vēl nav neviena EČ četrinieku zelta.

Iepriekšējo piecu gadu EČ medaļnieki četriniekiem (norādīti piloti)

GadsTrase1. vieta2. vieta3. vieta
2020.VinterbergaJ. Lohners (Vācija)F. Frīdrihs (Vācija)N. Valters (Vācija)
2019.KēnigszēJ. Lohners (Vācija)O. Ķibermanis (Latvija)F. Frīdrihs (Vācija)
2018.ĪglsaJ. Lohners (Vācija)F. Frīdrihs (Vācija)O. Melbārdis (Latvija)
2017.VinterbergaJ. Lohners (Vācija)N. Valters (Vācija)B. Maiers (Austrija)
2016.SanktmoricaM. Arndts (Vācija)B. Maiers (Austrija)O. Melbārdis (Latvija)

Jāatzīmē, ka gan skeletonā, gan bobslejā pēc gadumijas Pasaules kausa sacensību seriālā iesaistīsies arī Ziemeļamerikas sportisti, kas Vinterbergā cīnīsies nevis Eiropas čempionāta, bet Pasaules kausa posmu ieskaitē. Bobsleja sacensībās redzēsim olimpisko čempionu divniekos, kanādieti Džastinu Kripsu.

Izmantotie resursi:
https://www.ibsf.org/en/

  +2 [+] [-]

, 2021-01-07 18:42, pirms 3 gadiem
Pēc treniņu rezultātiem izskatās, ka nopietnākais sāncensis būs Kaizingers.
Slēpts komentārs: evil11

  -2 [+] [-]

, 2021-01-07 19:13, pirms 3 gadiem
Vairāk info privāti! ';

  +2 [+] [-]

, 2021-01-07 19:53, pirms 3 gadiem
evil11 rakstīja: Pārdodu Martina Dukura parakstītu "WORLD CUP LEADER" dzelteno krekliņu!
Labak uzvelc un aizsoljo uz smscredit kantori, ja tik loti vajag naudu.

  +2 [+] [-]

, 2021-01-07 20:09, pirms 3 gadiem
bez LAT klātbūtnes,krieveļiem spīd medāļi bobos pēc ilga ilga pātraukuma

  +3 [+] [-]

, 2021-01-07 20:35, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Kāds man atradīs vikipēdijas lapu par Eč tikai skeletonā virsrakstā, tad iedošu naudu (vienalga kādā valodā)!
Bobi ir, kamaniņas ir, šautriņas ir!
es uztaisisu, cik maksasi?

     [+] [-]

, 2021-01-07 20:54, pirms 3 gadiem
Super, prēmijas nebūs.
Finansējums obligāti jāsamazina, dotācijas trase arī.
Drīz beigsies šis farss

  +1 [+] [-]

, 2021-01-07 21:01, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Kāds man atradīs vikipēdijas lapu par Eč tikai skeletonā virsrakstā, tad iedošu naudu (vienalga kādā valodā)!
Bobi ir, kamaniņas ir, šautriņas ir!
https://en.wikipedia.org/wiki/Bobsl...

     [+] [-]

, 2021-01-08 10:25, pirms 3 gadiem
Es arī 9 gadu vecumā dominēju uz slidkalnina, tikai gan 2 gadus, tad pieaugu

     [+] [-]

, 2021-01-08 10:32, pirms 3 gadiem
ou fak,Kaufmanim kritiens...
https://www.youtube.com/watch?v=s43...

     [+] [-]

, 2021-01-08 10:36, pirms 3 gadiem
f*ck rakstīja: Es arī 9 gadu vecumā dominēju uz slidkalnina, tikai gan 2 gadus, tad pieaugu
un sāki spārdīt apaļo pūsli?!

par riktīgu vīrieti esi kļuvis..lepojos ar tevi

     [+] [-]

, 2021-01-08 11:21, pirms 3 gadiem
Priecē Zemberga palikšana pie stabilām vērtībām: "Martins teica, Tomass teica!"

     [+] [-]

, 2021-01-08 11:22, pirms 3 gadiem
Skeletonā nekā jauna, ko pastāstīt nav? Visus Rīmeņa stāstus drīz no galvas zināšu.

     [+] [-]

, 2021-01-08 11:25, pirms 3 gadiem
Briest fiasko😅