Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Ozols

Dainis Dukurs: "Vācieši ir kaut ko atraduši, bet mēs vēl mēģinām saprast"

Dainis Dukurs: "Vācieši ir kaut ko atraduši, bet mēs vēl mēģinām saprast"
Dainis Dukurs. Foto: Dainis Ūlands/f64

Jaunā skeletona sezona tuvojas, tomēr, līdzīgi kā citur, arī renes sporta veidos valda neziņa par nākotni. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktors Dainis Dukurs atzina, ka šobrīd notiek runas par 2021. gada pasaules čempionāta pārcelšanu no Leikplesidas (ASV) uz Kēnigszē (Vācija). Dukurs arī atklāja, ka atcelta rudenī plānotā Pekinas olimpiskās trases homologācija, uz kurieni bija paredzēts doties Martinam Dukuram.

“Nav izslēgts, ka pasaules čempionāts tiks pārcelts no Leikplesidas uz Kēnigszē. Ņemot vērā pašreizējo situāciju ASV, Ziemeļamerikas posmi, iespējams, nenotiks. Šobrīd notiek šādas runas, tomēr tas vēl nav apstiprināts,” iespējamās sezonas kalendāra izmaiņas komentēja Dainis Dukurs. Tā kā pandēmijas laikā ir apgrūtināta ceļošana, tad praktiskāk būtu visus posmus aizvadīt Eiropā, lai samazinātu riskus saslimt ar Covid-19.

Dukurs vēl apstiprināja, ka šobrīd ir arī citas versijas, tomēr norādīja, cik neparedzami šobrīd attīstās situācija. "Ja tā aina paliks vēl sliktāka, piemēram, līdz Jaunajam gadam, tad, iespējams, vispār sezonu nepalaiž vaļā. Mēs gatavojāmies pasaules čempionātam Leikplesidā, gatavojām tehniku un slidas. Mums bija liela motivācija, jo tā ir sarežģīta trase un neatrodas Vācijā. Tur mēs justos daudz konkurētspējīgāki. Ja pasaules čempionātu pārcels uz Vāciju, tad ies daudz grūtāk, ko redzējām pagājušogad Altenbergā. Tas, ka, iespējams, nebūs Leikplesidas, mūs sarūgtina, nevis iepriecina," viedokli par iespējamo pasaules čempionāta pārcelšanu uz Vāciju izsaka Dukurs.

Viņš arī atklāja, ka šobrīd tiek aktīvi strādāts pie slieču testēšanas. Pagājušosezon ko jaunu sliecēs atklāja vācieši, kas atspoguļojās sniegumā. Vācu skeletonistu trio – Kristofers Groters, Aksels Jungs un Aleksandrs Gasners – 2020. gada pasaules čempionātā Altenbergā bija neapturams, aizņemot visu goda pjedestālu. Nākamais labākais no citu valstu spotistiem bija Martins Dukurs.

"Mēs visu nezinām. Esam tādos pašos meklējumos kā vācieši pagājušosezon. Viņi ir kaut ko atraduši, bet mēs mēģinām saprast, kas tas varētu būt. Pavasarī pirms sporta bāžu aizslēgšanas paspējām šo to vēl notestēt. Tie ir prototipi, ko pilnveidojam, lai mēs būtu konkurētspējīgi. Vismaz mēs gribētu būt konkurētspējīgi, bet citreiz dzīve ievieš savas korekcijas," eksperimentus ar tehniku komentē Dukurs.

Kopā ar Dukuriem turpina strādāt arī bijušais Austrijas izlases skeletonists Matiass Gugenbergers, kurš komandai pievienojās pagājušogad. Bija plānots, ka Gugenbergers dosies uz Latviju, tomēr pandēmijas dēļ tas tika atlikts. Dukuru komandā ir arī austriešu skeletoniste Žanīna Floka, kura pagājušosezon Pasaules kausa kopvērtējumā ieņēma otro vietu, no uzvarētājas Žaklīnas Lelingas atpaliekot vien 18 punktus. Floka šobrīd ar Gugenbergeru atrodas Austrijā, tomēr pēc ierobežojumu atcelšanas austrieši varētu doties uz Latviju.

"Viņa ir viena no mūsu komandas. Būtu jau sākusi šeit trenēties, ja Austrija nebūtu to valstu sarakstā, no kurienes iebraucot ir jāsēž karantīnā. Regulāri sazināmies. Ar Matiasu runājam par tehniku un fiziskās sagatavotības lietām, bet tikai strādājam katrs savā galā - viņi Austijā, mēs šeit. Tikko, kā viss atvērsies un nebūs jāsēž karantīnā pēc iebraukšanas, viņi brauks uz šejieni."

Pekinas olimpisko spēļu trasē, visticamāk, ārzemju renes braucēji šogad tā arī nevarēs braukt, jo atcelta rudenī paredzētā trases homologācija, uz kurieni no Latvijas skeletonistiem bija paredzēts doties Martinam Dukuram. Homologācijas atcelšana nozīmē, ka vietējie ķīnieši pa šo laiku trasi varēs turpināt piebraukt un noslīpēt visas nianses, kamēr pārējo valstu pārstāvjiem, spriežot pēc pašreizējās situācijas, būs jāgaida vismaz līdz pavasarim.

Dukurs kategoriski noraidīja iespēju doties ārpus Latvijas pirms sezonas sākuma, norādot, ka Latvijā atrodas viss treniņiem nepieciešamais. "Mums ir unikālas iespējas. Martins pavasarī pēc sezonas taisījās braukt, bija nopircis biļetes, kā arī skeletons jau bija Amerikā, bet valsti aizvēra ciet un nekas nesanāca no trases piebraukšanas. Vācieši paspēja tur aizbraukt, tomēr neizpildīja visu programmu. Mums Siguldā ir trase, estekāde un sporta centrs. Jāizmanto tas, kas ir mājās. Ja strādā mājās, tad eksperimentos var kaut ko palabot, pamainīt un izdarīt citādāk. Latvijā mūsu sporta veidam ir ideāli apstākļi," teic Dukurs.

Gaidāmajā sezonā Latviju Pasaules kausā no vīru skeletonistiem pārstāvēs Martins un Tomass Dukuri, kamēr trešajam braucējam rangā jātiek augstāk, lai izcīntu trešo kvotu Pasaules kausā. Aiz brāļiem Dukuriem nākamie labākie latvieši ir 21 gadus vecais Krists Netlaus (49. vieta IBSF rangā) un 17 gadus vecais Elvis Veinbergs (51.).

Dukurs vēl atklāja, ka pirmolimpiskajā sezonā mērķis nebūs uzvara Pasaules kausā, bet gan gatavošanās 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm, eksperimentējot ar tehniku. "Mums vēl daudz ir jāizdara tehnikas jomā. Lielā sezona būs nākamgad. Šosezon darīs tā, ka vienās sacensībās pabrauksim ar vienu skeletonu, pēc tam nākamajās kaut ko pamainīsim, neuzliekot augstu mērķi, ka par katru cenu ir jāuzvar Pasaules kausa kopvērtējumā. Tomēr sacensībās nevar startēt par 50 vai 90 procentiem, trasē vienmēr tiek atdoti visi 100 procenti. Drīzāk šobrīd esam neziņā par nākotni Covid-19 dēļ."

Arī iepriekšējā sezonā galvenais mērķis nebija uzvara Pasaules kausā. Dukurs pat atzina, ka "Martina uzvara Pasaules kausā pārsteidza." Uzvara bijis patīkams pārsteigums un bonuss, lai gan Martinam tas jau ir devītais tituls, bet pirmais pēdējo trīs sezonu laikā.


, 2020-08-07 15:17, pirms 4 gadiem
Vācieši ir izdomājuši, ka ātrāk lejā nošļūc tas šļūcējs, kas šļūc ātrāk.
, 2020-08-07 16:22, pirms 4 gadiem
Vācieši visos laikos, gan bobslejā, gan kamanās visiem ir priekšā, tagad paķēruši arī skeletonu! Nav nekāds brīnums!
, 2020-08-07 16:53, pirms 4 gadiem
Kas tur ko saprast !Jāizkaisa borskābe un jādukurē pa reni uz pilnu švunku !
, 2020-08-07 18:28, pirms 4 gadiem
Tesla lodlampa.
, 2020-08-07 18:55, pirms 4 gadiem
Vēl domā kādu protestu tagad iesniegt?
, 2020-08-07 19:11, pirms 4 gadiem
Tāda deja vu sajūta. Šķiet, ka Dukurs šo saka pirms katras sezonas. Pirms katras sezonas "vācieši ir kaut ko atraduši"
, 2020-08-07 19:18, pirms 4 gadiem
, 2020-08-08 07:47, pirms 4 gadiem
megini paraudat, varbut sanaks nitiks
, 2020-08-08 07:47, pirms 4 gadiem
5 cilveku sporta veids!
, 2020-08-08 09:59, pirms 4 gadiem
Tak kāpējat to bodi ciet, šitais ārprāta sporta veids ar jau nepārspīlējot 30 gadiem vaimanu par vāciešu lubrikantiem vnk jau zedžibal
, 2020-08-08 12:48, pirms 4 gadiem
Kaut kà pilnigi pohuj. Tapat bez dukuriem moš vel 5 cilveki ar so nodarbojas. Jàpamēğina aiz zirga virvē uz grudaka šļūkt pa dubļiem, tur varetu but pirmie pasaulē
, 2020-08-08 13:31, pirms 4 gadiem
Martijs Maksorlijs rakstīja: Kaut kà pilnigi pohuj. Tapat bez dukuriem moš vel 5 cilveki ar so nodarbojas. Jàpamēğina aiz zirga virvē uz grudaka šļūkt pa dubļiem, tur varetu but pirmie pasaulē
kādi vēl 5?!?!
ziemas sportu lielvalsts-Japāna šosezon pat netika pie PK kovotas

Tas tikai nozīmē,ka,kā minimums 60 ļoti nopietna līmeņa braucēji ir tūrē
, 2020-08-08 14:53, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: kādi vēl 5?!?!
ziemas sportu lielvalsts-Japāna šosezon pat netika pie PK kovotas

Tas tikai nozīmē,ka,kā minimums 60 ļoti nopietna līmeņa braucēji ir tūrē
Nu lai butu 60, bet domu saprati?
Einars Fogelis kopā ar Zinti Ekmani. Foto: IBSF
4

Fogelis: "Lēmumam par 2026. gada OS ledus trasi jābūt līdz maija beigām"

LETA. Lēmumam par bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta sacensību vietu 2026. gada olimpiskajās spēlēs Itālijā jābūt līdz maija beigām, preses konferencē pirms sezonas pēdējā Pasaules kausa posma Siguldā apstiprināja Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis.
Foto: ibsf.org
3

Klārka un Grothērs uzvar pasaules čempionātā skeletonā

LETA. Kanādiete Helija Klārka un vācietis Kristofers Grpothērs piektdien Vinterbergā kļuva par uzvarētājiem pasaules skeletona čempionātā.
Foto: LFF
21

Prioritārie sporta veidi: futbols zaudē pirmo vietu, motosports apdzen tenisu

Pirms divām nedēļām Latvijas Nacionālā sporta padome apstiprināja 2024. gada valsts budžeta finansējumu sportam sadalījumu 51 miljona eiro apmērā. Portāla Sportacentrs.com rīcībā nonāca saraksts ar 15 prioritārajiem sporta veidiem, taču pēc datu precizēšanas tabulā redzamas izmaiņas.