Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:138, Did:0, useCase: 3

RTU un LSPA apvieno spēkus zinātnē, lai Latvijas sportisti būtu labākie pasaulē

Ints Megnis
Ints Megnis

RTU un LSPA apvieno spēkus zinātnē, lai Latvijas sportisti būtu labākie pasaulē
RTU rektors Leonīds Ribickis (no kreisās) un viņa LSPA kolēģis Jānis Žīdens pēc sadarbības līguma parakstīšanas

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) trešdien parakstīja sadarbības līgumu, kura mērķis ir veicināt abu augstskolu sadarbību studijās, zinātnē un inovācijās. Kā pauda RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna, spēki apvienoti ar vienu kopēju mērķi - lai Latvijas sportisti būtu labākie pasaulē.

Līgums paredz RTU un LSPA sadarbību sporta zinātnes jomā, RTU piedāvājot savu zinātnisko kapacitāti un laboratoriju iespējas Latvijas sportistiem, lai pētītu, piemēram, kamanu slieču slīdamības efektivitāti, savukārt LSPA piedāvājot sportistu biomehānisko kustību analīzi.

"Pēdējo pāris desmitgažu sporta dzīve parāda, ka tehnoloģijas attīstās strauji. Mūsu abu skolu zinātnieki var sadarboties un tas ir jādara, lai attīstītu dažādus sporta veidus," teica RTU rektors Leonīds Ribickis. "Mūsu kapacitāte deviņās fakultātēs ir liela, šis ir lielu iespēju laiks. Sadarbosimies un būsim draugos ar sportu."

"Līgums paredz plašas iespējas. Šodien uzsvaru vairāk liekam uz ziemas sporta veidiem. Tomēr šī sadarbība parāda, ka Latvijā pietrūkst sporta zinātnes centra, kas arī koordinētu visas darbības," stāstīja LSPA rektors Jānis Žīdens.

Sadarbībā šobrīd primāri tiek runāts par tā sauktajiem renes sporta veidiem bobsleju, kamaniņām un skeletonu, kur zinātnieki var palīdzēt slieču attīstībā, bet ne tikai. Piemēram, Mārtiņš Rubenis jau pirms Phjončhanas olimpiskajām spēlēm uzlaboja Latvijas kamaniņu braucēju izlases inventāru RTU Dizaina fabrikā.

"11. jūnijā bija pirmā darba grupas tikšanās un uzreiz sajutu, ka sēžam vienā laivā. Tālāk saņēmu ziņu, ka nodibināta sporta tehnoloģiju laboratorija un vienojamies, ka jānoorganizē pirmais mūsu seminārs," atcerējās LSPA zinātņu prorektors Juris Grants, stāstot, ka viņa pārstāvētās augstskolas darbības lauks vairāk ir biomehāniskie parametri, tomēr puses nemaz visu, kas paveikts, lai sportisti uzrādītu labus rezultātus, nemaz nedrīkst atklāt.

"Sportistu fiziskās sagatavotības un tehnoloģiju spēku apvienošana ir pašsaprotama. RTU pie sporta tehnoloģijām strādājusi ļoti ilgi - vēl pirms 20 gadiem, kad mums bija biomehānikas laboratorija. Savukārt pirms pieciem gadiem uzsākām valsts pētījumu, lai uzlabotu slieces sportistiem," teica Juhna. "Nākamajos projektos apvienosim spēkus ar vienu ļoti svarīgu mērķi - lai mūsu sportisti būtu labākie pasaulē. Jāpanāk, lai nākamajās olimpiskajās spēlēs, mūsu sportisti atkal būtu trijniekā."

"Brīnišķīgs brīdis, ka jauna ideja sasniegusi savu pirmo materalizācijas formu. Šī nav mana pirmā pieredze ar zinātniekiem. Jau iepriekš esam dažādi centušies viņus uzrunāt, tomēr tad allaž sadarbība veidojusies, tikai velkot smagu vilcienu sev aiz muguras," atcerējās olimpiskais medaļnieks kamaniņu sportā Rubenis, kurš saka, ka sadarbība raitāk sākusi ritēt pērn, kad aizgājis pie RTU ar ideju, ka jāuztaisa pašiem savi kamaniņu braucēju cimdi jeb tā sauktie pingvīni. "Nolikām uz galda, ko var nopirkt publiski, un sākām domāt, kas ir labi, ko varam izdarīt labāk. Strādājot kopā, varēsim nonākt līdz lieliskiem risinājumiem. Katra tūkstošdaļa, ko palīdzēsiet nolasīt, iedos to, ko visi gaidām."

     [+] [-]

, 2018-10-03 16:32, pirms 6 gadiem
Laba ziņa.

     [+] [-]

, 2018-10-03 21:31, pirms 6 gadiem
Lieliski! Veiksmīgu un ražīgu sadarbību!