Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Dumpis: "Sadarbojamies ar RTU, lai uzlabotu kamanu slieču kvalitāti"

Dumpis: "Sadarbojamies ar RTU, lai uzlabotu kamanu slieču kvalitāti"
Kaspars Dumpis
Foto: kamanas.lv

Latvijas kamaniņu sporta izlases jaunais vecākais treneris Kaspars Dumpis sarunā ar Sportacentrs.com pastāstījis par Latvijas sportistu gatavošanos jaunajai sezonai.

"Neko jaunu ieviesis neesmu, turpinām strādāt pēc iepriekšējo gadu plāna un no pirmdienas sāksim trenēties Siguldas trases starta estakādē," stāsta Kaspars Dumpis. "Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, izmaiņas gatavošanās plānā ir vienīgi Ināram Kivleniekam, taču par to, vai šīs izmaiņas būs nākušas par labu, redzēsim vienīgi 1. septembrī un pēc tam trasē."

Gatavošanās plāns jaunajai sezonai, par kuras kulmināciju var uzskatīt pasaules čempionātu, kas februāra vidū risināsies Siguldā, jau esot praktiski zināms. Līdz 4. oktobrim sportisti trenēsies Siguldā, bet pēc tam dosies uz Lillehammeri, kur uzturēsies līdz pat 11. oktobrim, kad tur paredzētas vietēja mēroga sacensības, kurās parasti bez mājiniekiem piedalās arī latvieši, austrieši un itālieši, kuri tur aizvada treniņnometnes. Pēc atgriešanās mājās treniņi turpināsies Siguldā, bet pirms sezonas pirmā posma novembra beigās Īglsā (Austrija) latvieši aizvadīs arī trīs dienu treniņus Vācijas trasēs Vinterbergā un Kēnigzē.

"Sezona sākas salīdzinoši vēlu, bet tas nozīmē, ka mums ir laiks kamanu pilnveidošanai," norāda Dumpis. "Mēģinām sadarboties ar Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāti, lai uzlabotu slieču kvalitāti. Kādi būs rezultāti, to nevar paredzēt, taču kaut kas ir jāmēģina. Līdz šim šajā jomā visu esam darījuši paši uz savu galvu, taču tam tomēr nepieciešams arī zinātnisks pamatojums."

Lai gan ārpus ledus trasēm bija paklīdušas baumas, ka atsevišķi kamaniņu sportisti varētu izlemt par labu karjeras beigšanai, Dumpis uzsver, ka līdz viņa ausīm šādas runas nav nonākušas. "Varbūt pēc Soču olimpiskajām spēlēm līdzīgi kā bobslejisti kāds emociju vadīts par to ieminējās, taču man neviens neko tādu nav teicis. Salīdzinājumā ar olimpisko sezonu nebūs tikai Mārtiņš Rubenis, kurš jau labu laiku atpakaļ paziņoja par karjeras beigšanu."

Jūnija vidū treneris izteicās, ka viņa mērķi būs augsti - katrās sacensībās Latvijas kamaniņu sportistiem jācīnās par vietu labāko desmitniekā. "Mērķiem arī jābūt augstiem, taču kamēr neesam tikuši līdz braukšanai pa ledu, nekādus secinājumus izdarīt nevaram. Tomēr jācenšas attīstīties, lai varētu cīnīties un konkurēt ar pārējiem."

"Pats jaunajā amatā jūtos labi, taču viss pa īstam sāksies tikai ar pirmajiem izbraukumiem. Tad man piederēs galavārds un no manis prasīs lēmumu pieņemšanu. Līdz šim pats allaž esmu prasījis padomus, bet tagad tos prasīs man. Taču pats konsultēšos ar citiem treneriem un viss būs kārtībā," piebilst Dumpis.

Kamaniņu sporta 2014./2015. gada sezonas kalendārs:

DatumsVietaSacensības
29. un 30. novembrisĪglsa (Austrija)PK 1. posms
5. un 6. decembrisLeikplesida (ASV)PK 2. posms
12. un 13. decembrisKalgari (Kanāda)PK 3. posms
3. un 4. janvārisKēnigzē (Vācija)PK 4. posms
17. un 18. janvārisOberhofa (Vācija)PK 5. posms
24. un 25. janvārisLillehammere (Norvēģija)PČ junioriem
24. un 25. janvārisVinterberga (Vācija)PK 6. posms
30. un 31. janvārisĪglsa (Austrija)EČ junioriem
31. janvāris un 1. februārisLillehammere (Norvēģija)PK 7. posms
14. un 15. februārisSigulda (Latvija)
21. un 22. februārisAltenberga (Vācija)PK 8. posms
28. februāris un 1. martsSoči (Krievija)PK 9. posms un EČ

, 2014-08-29 14:37, pirms 10 gadiem
"Līdz šim šajā jomā visu esam darījuši paši uz savu galvu, taču tam tomēr nepieciešams arī zinātnisks pamatojums."

...
, 2014-08-29 15:49, pirms 10 gadiem
reinisb rakstīja: "Līdz šim šajā jomā visu esam darījuši paši uz savu galvu, taču tam tomēr nepieciešams arī zinātnisks pamatojums."

...
viss ko es varu pateikt - jau sen bija laiks. un domāju, ka RTU studentiem arī lielāks "iekāriens" pētīt reālu lietu nevis kārtējo reizi mērīt dzelzim īpatnējo pretestību laboratorijas darbos. tagad studentu un zinātnisko resursu var virsīt noderīgai, kopējai lietai. apsveicami
, 2014-08-29 16:42, pirms 10 gadiem
"Jaunais vecākais treneris"? Kas tas par vārdu salikumu?

Latviski ir "galvenais treneris".
, 2014-08-29 21:31, pirms 10 gadiem
Lai viss izdodas Kaspar!
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.