Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Kamaniņu sporta izlase: Vasarā paveikts liels darbs, cer uz labākiem rezultātiem

Ints Megnis
Ints Megnis

Kamaniņu sporta izlase: Vasarā paveikts liels darbs, cer uz labākiem rezultātiem
2018./2019. gada sezonas Latvijas kamaniņu sporta izlase. Foto: Latvijas Kamaniņu sporta izlase

Latvijas kamaniņu sporta izlase pēc neveiksmīgajām Phjončhanas olimpiskajām spēlēm šovasar strādājusi vairāk nekā citus gadus, cerot, ka izdosies uzlabot rezultātus, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja Latvijas izlases galvenā trenera vietas izpildītājs Kristaps Mauriņš.

Jaunā Pasaules kausa sezona sāksies jau šonedēļ ar sacensībām Īglsas trasē, kam sekos trīs etapi Ziemeļamerikā. Siguldā janvāra vidū risināsies sestais posms, kam divas nedēļas vēlāk sekos pasaules čempionāts Vinterbergā, bet Eiropas meistarsacīkstes šosezon būs Oberhofā.

"Liekas, ka esam izdarījuši visu, kas pirms sezonas bija ieplānots. Pagājušajā sezonā Olimpiādē rezultāti nebija, kādus vēlamies, tāpēc vasarā strādājām vēl vairāk nekā līdz šim. Daudz kas pamainīts, ir jauns fiziskās sagatavotības treneris Mihails Arhipovs, tāpēc kārtīgi nostrādājām jau no maija vidus. Treniņi bija grūti, citādāki nekā līdz šim, bet visi kopumā ir ļoti apmierināti. Daudziem personīgie rezultāti uzlabojušies gan svaru zālē, gan startos. Arī trasē mēģinājām savākt pēc iespējas vairāk braucienus, lai sacensībās jau var noķert brīvumu. Lielākajai daļai braucienu skaits jau ir virs 100 - pārsvarā Siguldā, bet arī Altenbergā un Oberhofā," stāsta Mauriņš. "Tehnikā šādas tādas lietas pamainītas, tomēr no nulles jauna kamana nav neviena, jo arī pērn kamanās bija ieguldīts liels darbs. Šogad tad jau bija zināms, kas iet, ko nepieciešams pielabot. Pašlaik viss vēl būs testa režīmā, jo vislabāk tehniku var notestēt sacensībās."

Pēc Phjončhanas olimpisko spēļu rezultātiem dalību šīs sezonas Pasaules kausa posmos Ziemeļamerikā nodrošināja Ulla Zirne (12. vieta individuāli), Kristers Aparjods (11. vieta) un Andris Šics/Juris Šics (6. vieta). Tieši šie sportisti Phjončhanā startēja arī komandu stafetē, kurā bija sestie. Pirms sezonas kontrolsacensībās Siguldā sev dalību Ziemeļamerikas posmos nodrošināja arī Inārs Kivlenieks, Kendija Aparjode un Kristens Putins/Imants Marcinkēvičs. Tikmēr Elīza Cauce un Riks Kristens Rozītis spēja atrast individuālus atbalstītājus startiem Ziemeļamerikā, bet Artūrs Dārznieks un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš šajā laikā turpinās treniņus Eiropas trasēs, gatavojoties sezonas svarīgākajiem startiem.

"Elīzai vasaras vidū bija operācija plecam, kas traucēja ilgus gadus. Tagad viss ir kārtībā. Ir vingrinājumi, kuros plecs jāpietaupa, bet tā viņa darbojas ar pilnu slodzi. Arī Ināram izoperēja menisku, bet tas kamanās tik ļoti netraucē - viņš izlaida Oberhovu un Altenbergu, bet nu darbojas ar pilnām slodzēm. Pārējiem ir bez nopietnākām traumām, visi vasarā nostrādāja kārtīgi," stāsta Mauriņš. "Elīza un Riks pēdējā brīdī sameklēja līdzfinansējumu, kaut kontroltreniņā neatlasījās Ziemeļamerikai. Tikmēr Oskars ar Pēteri paši izvēlējās palikt Eiropā, jo viņiem sezonas galvenais starts būs pasaules čempionāts Vinterbergā. Nebūs tā, ka pēc pirmā posma viņi uzreiz atgriezīsies Siguldā, bet kopā ar Artūru Dārznieku patrenēsies Eiropā un briedīs pasaules čempionātam."

Kā stāsta Mauriņš, līdzšinējais izlases galvenais treneris Kaspars Dumpis šosezon palīdz junioru izlasei. "Viņa uzdevums arī ir palīdzēt attīstīt meiteņu divniekus, jo darbā ar tiem bija vajadzīgs tehnisks cilvēks, kas to varētu izpildīt. Diemžēl meiteņu divniekus neapstiprināja Pekinas olimpiskajām spēlēm, tāpēc šobrīd ekipāžas gatavojas 2020. gada jaunatnes Ziemas olimpiskajām spēlēm Šveicē, kur būs pirmoreiz meiteņu divnieku disciplīna. Ja meitenes tiks lejā, kas ar divnieku ir gana sarežģīti, šo ieskaiti varētu mēģināt virzīt 2026. gada olimpiskajām spēlēm, kas, iespējams, būs Siguldā."

"Sākumā uz galvenā trenera posteni tika meklēts ārzemju speciālists, tomēr nevaram to finansiāli pacelt, tāpēc šobrīd galvenā trenera nav, bet visus svarīgos lēmumus pieņems treneru kolektīvs. Nebūs tā, ka kāds pieņems lēmumu viens. Ja nevarēsim izlemt, konsultēsimies ar federācijas prezidentu. Šobrīd šādi ar visu tiekam galā ļoti labi. Rezultātiem nevajadzētu būt sliktākiem un cerams, ka būs arī labāki," saka Mauriņš.

"Arhipovs ļoti labi iekļāvās komandā. Viņš it kā ir cilvēks no malas, tomēr nav no malas. Ar savu degsmi un entuziasmu viņš mācēja pavilkt visu komandu, ienesa jaunas vēsmas. Šonedēļ viņš ir ar mums Austrijā, bet tālāk jau vismaz šosezon atkal būs ar skeletonistiem," galvenā trenera vietas izpildītājs pastāstīja par fiziskās sagatavotības treneri.

"Pasaules čempionāta trasē Vinterbergā nekad nav bijis skaidrs laiks, tāpēc grūti prognozēt, kādi būs apstākļi. Laiks parasti tur ļoti ietekmē rezultātu, tomēr kopumā tā trase daudziem mūsējiem ir parocīga - gara, ātra, ar stāvu startu vīriem un divniekiem," saka Mauriņš. "Arī Eiropas čempionātā un Siguldā gribas nostartēt pēc iespējas labāk. Tāpat gatavosimies pēdējam Pasaules kausa posmam Sočos, jo nākamsezon tur ir pasaules čempionāts. Abi Aparjodi un Putins/Marcinkēvičs tur vispār nav bijuši, tāpēc atvēlētajos treniņbraucienos būs jāmēģina saķert trase cik vien labi var. Pirmās sacensības parādīs, kur šosezon esam, kā izskatāmies, tomēr galvenais uzsvars ir uz pasaules čempionātu. Ja arī sākumā kaut kas neaizies, analizēsim, lai uz svarīgākajiem mačiem esam gatavi."

Pats Mauriņš piedalījās Soču olimpiskajās spēlēs, bet karjeru noslēdza pēc pagājušās sezonas. "Decembrī, kad nekvalificējos Spēlēm, pie sevis nolēmu, ka palieku vien tad, ja Siguldā izdodas iebraukt trijniekā. Arī tur nekas nesanāca un kopumā jau sezonas vidū biju noskaņojis, ka beigšu. Runāju ar federācijas pārstāvjiem, viņi teica, ka gribētu mani paturēt, bet to, ka būšu ar lielo izlasi, uzzināju aprīlī. Atbrīvojās menedžera amats, ko līdz šim ieņēma Maija Tīruma, biju tam ar mieru un gatavs. Darāmā ir daudz, vairāk nekā biju iztēlojies, bet uzskatu, ka ar visu godam tieku galā."

Pasaules kausa sezonu kamaniņu sportā šosezon būs iespējams vērot "Lattelecom" televīzijas kanālā "Best4Sport TV".

  +2 [+] [-]

, 2018-11-20 16:30, pirms 5 gadiem
Konkurenti jau ar nesēž rokas klēpī salikuši. Redzēs kā ies ar to rezultātu, bet uz dižiem uzlabojumiem nav ko cerēt.
Slēpts komentārs: doksnomarsa

  +2 [+] [-]

, 2018-11-20 16:44, pirms 5 gadiem
Vai kādreiz ir dziedāta cita dziesma?

  +1 [+] [-]

, 2018-11-20 17:09, pirms 5 gadiem
doksnomarsa rakstīja: Nezinu kā ar večiem, bet meitenes nekādu lielo darbu nav ieguldījušas, spriežot pēc viņu soctīkliem, ar sportu saistītas lietas bijušas otrajā plānā un retas. Varu saprast, ka atdot sevi visu šādā sportā ir grūti, un salīdzināt ar KP, kurš pelna miljonus, īsti nav godīgi, bet tad vismaz nevajag plātīt mutes, ka baigi ir strādāts.
Kā no soc tīlkliem var spriest par darbu. Ja aizbrauc atpūtā tad tas vēl nenozīmē ka netrenējas. Vai arī valda uzskats ka pat nedēļa nevar būt brīva.

  +1 [+] [-]

, 2018-11-20 18:30, pirms 5 gadiem
teksts kopī-peist kā katru rudeni

     [+] [-]

, 2018-11-20 18:33, pirms 5 gadiem
Snaf rakstīja: Morāls kr.plis no LV esi tu!!!Ko vispār zini tu lētais nejēga?!
Ko tu te sprēgā klabinātāj ?

     [+] [-]

, 2018-11-20 20:22, pirms 5 gadiem
ceru uz BRĪNUMU,ka Ķipurs šosezon komentēs kamaniņas bobu vietā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-11-21 12:06, pirms 5 gadiem
Uz priekšu , latvieši !...

  +1 [+] [-]

, 2018-11-21 15:23, pirms 5 gadiem
Ar tādu greznību kā sava trase, mums vajadzētu katrās OS ņemt vismaz 2-3 medaļas kamaniņās...

     [+] [-]

, 2018-11-21 15:53, pirms 5 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Ar tādu greznību kā sava trase, mums vajadzētu katrās OS ņemt vismaz 2-3 medaļas kamaniņās...
Savas trases ir kādām 10 valstīm - visiem medaļu pie labākās gribas nepietiks.