Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Kamaniņu izlases treneris: "Esam nonākuši labā situācijā"

Kamaniņu izlases treneris: "Esam nonākuši labā situācijā"
Andris un Juris Šici. Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas kamaniņu sporta izlase nonākusi labā situācijā, jo šomēnes uz olimpiskās Pekinas trases homologāciju brauks brāļi Andris un Juris Šici. Kā portālam Sportacentrs.com uzsvēra valstsvienības treneris Kristaps Mauriņš, pateicoties brāļu lielajai pieredzei, no viņiem varēs iegūt daudz noderīgas informācijas par 2022. gada Olimpiādes trasi.

Šici uz Pekinu dosies 23. oktobrī, bet atpakaļ Vecajā kontinentā būs 1. novembrī. Homologācijā piedalīsies tikai Šengenas zonas valstis un kopumā būšot tikai astoņi sportisti, no kuriem divas vietas aizņems Šici.

"Esam nonākuši labā situācijā. Iepriekš bija plānots, ka uz homologāciju brauks pa sportistam no katras nācijas, bet Starptautiskā Kamaniņu sporta federācija (FIL) kopā ar ķīniešiem nolēma, ka uz Pekinu brauks vien pārstāvji no Šengenas zonas. Līdz ar to būs tikai sportisti no Eiropas. Brāļi Šici mums ir ļoti labs variants. Viņi ir mūsu komandas pieredzējušākie sportisti, un no viņiem varēsim dabūt pilnvērtīgākās atsauksmes par Pekinas trasi," Mauriņš atzina, ka par to pagaidām informācijas vēl ir maz, bet nesen sociālajos tīklos bija atrodamas neoficiālas fotogrāfijas. "Izskatījās kā modernā tipa trase – līdzīgi kā Phjončhanā, Sočos, Vankūverā. Ar garām virāžām, platām pārejām, bet, atšķirībā no citām jaunajām trasēm, tai ir milzīgs aplis. Trase ir gara. Atbrauks brāļi, uzzināsim krietni vairāk. Nav informācijas, cik stāva ir starta estekāde, kas palīdzētu sportistiem, kuriem ar startu ir vājāk."

Latvijas kamaniņu sporta izlase šobrīd jau otro nedēļu intensīvi lej sviedrus Siguldā. Kā norādīja Mauriņš, ir paveikts liels darba apjoms, jo katru otro dienu sportistiem ir divi treniņi trasē, kā arī vēl notiek fiziskās sagatavotības nodarbības un darbs starta estekādē. Vēl vasarā bijusi iecere aizbraukt treniņnometnē uz kādu ārzemju trasi, taču piesardzības nolūku dēļ no tās nācās atteikties.

"Protams, būtu lietderīgi aizbraukt, taču šajā Covid-19 laikā labāk lieki neriskēt. Turklāt, kad par to runājām, arī sportistiem pēc atgriešanās vēl bija jāievēro pašizolācija. Nākamajā sezonā mums Siguldā tomēr ir Eiropas čempionāts, tāpēc līdz novembra vidum būsim šeit. Pēc tam brauksim uz Īglsas trasi, kur būs pirmais Pasaules kausa posms. Turklāt ne vienmēr rudenī Vācijā ir tie labākie apstākļi treniņnometnēm. Pretēji Siguldai tur trases var būt arī nenosegtas. Ja ir silts un līst lietus, var "iebraukt auzās", turklāt tādos apstākļos ledus ir lēns, un treniņnometnes pienesums ir ļoti mazs," portālam pauda Mauriņš.

Pavasarī pleca operācijas pārcieta Elīza Cauce un Ulla Zirne, taču treneris norādīja, ka abas sportistes jau strādā teju normālā režīmā. "Lielos vilcienos visi ir veseli, gadās tikai pa kādai mikrotraumai. Caucei un Zirnei ir vingrinājumi, kuros viņas nepiedalās uz pilnu jaudu, tāpēc šad un tad pielāgojam treniņplānu, bet kopumā viņas jau var izdarīt lielāko daļu darba."

Pasaules kausa sezona 28.-29. novembrī sāksies Īglsas trasē Austrijā. Pandēmijas dēļ šoreiz nebūs posmu Ziemeļamerikā un Dienvidkorejā, bet sezona noslēgsies Pekinā, kas būs kā testa sacensības pirms olimpiskajām spēlēm. Visi pārējie etapi būs Eiropā, tostarp 9.-10. janvārī Siguldā, kas vienlaikus būs arī Eiropas čempionāts. Savukārt pasaules čempionāts notiks 30.-31. janvārī Kēnigszē, Vācijā.

"Eiropas čempionātā Siguldā mums ir jāpaņem viss, ko mēs varam. Domāju, esam spējīgi šeit izcīnīt augstas vietas. Sigulda mums būtu galvenās sacensības, jo tas tomēr ir Eiropas čempionāts mājās, bet beigu beigās pasaules čempionāts tomēr kotējas augstāk," sacīja Mauriņš.

Pēc iepriekšējās sezonas sportista gaitas beidza Inārs Kivlenieks, kurš tagad papildinājis izlases treneru kolektīvu. "Viņa pienesums ir ļoti jūtams. Mums tieši pietrūka cilvēka, kas var strādāt ar kamanām. Inārs, salīdzinot ar pārējiem treneriem, ir startējis vēl tikai nesen, tāpēc ar svaigām atmiņām daudz ko var pateikt no savas pieredzes."

Nupat uz nenoteiktu laiku atcēla arī oktobra beigās gaidītās "Prezidenta kausa" sacensības starta rāvienos. Mauriņš atklāja, ka izlases kontekstā tas lielu robu neiecirta. Drīzāk žēl esot par gados jaunajiem sportistiem, kuri nevarēs samērot spēkus ar izlases kamaniņu braucējiem un tādā veidā gūt papildus motivāciju strādāt.

  +1 [+] [-]

, 2020-10-16 13:54, pirms 3 gadiem
Martins Dukurs brauks? Ja nav paredzēts, tad lai samainās ar vienu Šicu brāli.

     [+] [-]

, 2020-10-16 15:52, pirms 3 gadiem
Šicus tak nelaidīs apskatīt tikai vīru vai dāmu startu?

     [+] [-]

, 2020-10-17 21:55, pirms 3 gadiem
Pekina un "vecajā kontinentā" ir viens un tas pats kontinents