Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Siguldā no latvietēm labākā Vītola, Aparjodei kritiens, Eiropas zelts Ivanovai

Siguldā no latvietēm labākā Vītola, Aparjodei kritiens, Eiropas zelts Ivanovai
Elīna Vītola. Foto: FIL | Mareks Galinovskis

Šodien Siguldas trasē turpinās Eiropas čempionāts kamaniņu sportā. Sieviešu konkurencē zeltu otro gadu pēc kārtas izcīnīja Tatjana Ivanova, bet no latvietēm labākā bija Elīna Vītola, ierindojoties piektajā vietā. Kendija Aparjode pirmajā braucienā piedzīvoja kritienu.

Pirms gada zeltu izcīnījusī Tatjana Ivanova pēc pirmā brauciena atradās 0,005 sekundes aiz titulētās Natālijas Geizenbergeres. Vācietes kontā ir četri olimpiskie zelti, deviņi pasaules un seši Eiropas čempiones tituli. Tomēr otrajā braucienā Ivanova prata deficītu pārvērst 0,052 sekunžu pārsvarā un nosargāja Eiropas labākās kamaniņu braucējas titulu. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa vēl viena Krievijas sportiste - Viktorija Demčenko.

No latvietēm labākā bija Elīna Vītola, kura prata nosargāt pirmajā braucienā iegūto piekto vietu. Šīs bija viņas sezonas pirmās sacensības Pasaules kausā un karjeras labākais rezultāts. 0,031 sekundi no Vītolas atpalika Elīza Tīruma, bet septīto vietu ieguva Ulla Zirne. Mūsējām priekšā bija divas Vācijas un divas Krievijas kamaniņu braucējas.

Savukārt sacensības neveiksmīgi beidzās sezonas kopvērtējuma astotās vietas īpašniecei Kendijai Aparjodei, kura pirmajā braucienā neveiksmīgi aizķēra Siguldas trases augšdaļu, kam sekoja kritiens un finiša nesasniegšana.

Sezonas astotais Pasaules kausa posms, kas vienlaikus ir arī Eiropas čempionāts, noslēgsies pulksten 13:50 ar komandas stafeti.

Eiropas čempionāts Siguldā

VSportisteValstsLaiks
1.T. IvanovaKrievija1:23.594
2.N. GeizenbergereVācija+0.052
3.V. DemčenkoKrievija+0.161
4.J. TaubicaVācija+0.310
5.E. VītolaLatvija+0.400
6.E. TīrumaLatvija+0.431
7.U. ZirneLatvija+0.469
8.J. KatņikovaKrievija+0.486

, 2021-01-10 11:52, pirms 3 gadiem
Pipec, savā trasē apgāžas, nu kas ir tiem latviešiem ar nerviem ?
Bet vispār, diezgan slitki, ka neviena no meitenēm, pat tuvu nav TOP3
, 2021-01-10 11:57, pirms 3 gadiem
Nekā...Kendija reāli gāja uz 1. vietu. Ātrums arī 115.2km/h, liekas labākais vai otrs labākais. Katru gadu Siguldā kādam no mūsējiem nervi neiztur...
Tagad grūtākais jautājums ko likt stafetē?
, 2021-01-10 12:00, pirms 3 gadiem
rezgalis007 rakstīja: Nekā...Kendija reāli gāja uz 1. vietu. Ātrums arī 115.2km/h, liekas labākais vai otrs labākais. Katru gadu Siguldā kādam no mūsējiem nervi neiztur...
Tagad grūtākais jautājums ko likt stafetē?
Drošvien to, kas būs augstāk pēc otrā brauciena.
, 2021-01-10 12:31, pirms 3 gadiem
Nervi Aparjodei nekādi... Jāpamācās no Latvijas izlases jaunajiem čaļiem divniekā, kuri vakar SAVĀ trasē paņēma visu, ko viņi reāli varēja paņemt. Abos braucienos.
, 2021-01-10 13:20, pirms 3 gadiem
Latvijas jaunā paaudze ļoti pieklājīgi nostartēja. Būs konkurence par kvalificēšanos olimpiādei.

Braucienus neredzēju, tāpēc radās jautājums, kā saprast šo: "Savukārt sacensības neveiksmīgi beidzās sezonas kopvērtējuma astotās vietas īpašniecei Kendijai Aparjodei, kura pirmajā braucienā neveiksmīgi aizķēra Siguldas trases augšdaļu, kam sekoja kritiens un finiša nesasniegšana."
, 2021-01-10 13:24, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Latvijas jaunā paaudze ļoti pieklājīgi nostartēja. Būs konkurence par kvalificēšanos olimpiādei.

Braucienus neredzēju, tāpēc radās jautājums, kā saprast šo: "Savukārt sacensības neveiksmīgi beidzās sezonas kopvērtējuma astotās vietas īpašniecei Kendijai Aparjodei, kura pirmajā braucienā neveiksmīgi aizķēra Siguldas trases augšdaļu, kam sekoja kritiens un finiša nesasniegšana."
Tas nebija augšdaļā, bet ap vidu. Uzbrauca pārāk augstu virāžā un pārāk strauji nogrieza uz leju, attiecīgi šķībi iebrauca nākamajā virāžā un krita. Žēl, jo gāja uz labāko rezultātu. Cerams, ka pārāk stipri nesasitās. Pārējās meitenes labi nostartēja, īpaši Vītola. Drīz sāksies komandu stafete, turam īkšķus!
, 2021-01-10 13:43, pirms 3 gadiem
8 dalībnieces???
, 2021-01-10 13:45, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Tas nebija augšdaļā, bet ap vidu. Uzbrauca pārāk augstu virāžā un pārāk strauji nogrieza uz leju, attiecīgi šķībi iebrauca nākamajā virāžā un krita. Žēl, jo gāja uz labāko rezultātu. Cerams, ka pārāk stipri nesasitās. Pārējās meitenes labi nostartēja, īpaši Vītola. Drīz sāksies komandu stafete, turam īkšķus!
Skaidrs, paldies!

Stafetes sastāvs: Tīruma, Dārznieks, Šici.
, 2021-01-10 13:58, pirms 3 gadiem
Lai cīnītos par zeltu,vajadzēja tomēr Kendiju likt...
, 2021-01-10 14:09, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: Lai cīnītos par zeltu,vajadzēja tomēr Kendiju likt...
Pēc kritiena parasti neliek. Visu cieņu polietei, kura pēc kritiena tikko piedalījās stafetē, bet viņiem laikam nebija citas.
, 2021-01-10 14:12, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Skaidrs, paldies!

Stafetes sastāvs: Tīruma, Dārznieks, Šici.
Kāpēc ne Vītola? Viņa nobrauca 2 stabilus braucienus, tātad ar nerviem viss kārtībā.
, 2021-01-10 14:20, pirms 3 gadiem
Latvijai trases rekords!
, 2021-01-10 14:25, pirms 3 gadiem
Simtos tukstosus no valsts budzeta sim te sudam...
, 2021-01-10 14:26, pirms 3 gadiem
Austrijai DNF un Latvijai medaļa.
, 2021-01-10 14:26, pirms 3 gadiem
Apbrīnojami, ka nevar savā trasē nobraukt kā nākas, visu karjeru trenējoties vienā trasē, tās dažas virāžas jāzin ar acīm ciet!
, 2021-01-10 14:31, pirms 3 gadiem
Sudrabs, urā! vivo, ej pasūdzies mammai vai Celmiņam
, 2021-01-10 14:35, pirms 3 gadiem
Sudrabs! Pat bez Aparjodem un ar Dārznieku!
, 2021-01-10 14:51, pirms 3 gadiem
vivo89 rakstīja: Simtos tukstosus no valsts budzeta sim te sudam...
Tu taču saproti, ka valsts budžetam (pat pieticīgajā Latvijā) ir pavisam citi mērogi nekā tavas ģimenes budžetam un tie "simti tūkstoši" ir niecīga procenta daļa aiz komata?
, 2021-01-10 15:20, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Tu taču saproti, ka valsts budžetam (pat pieticīgajā Latvijā) ir pavisam citi mērogi nekā tavas ģimenes budžetam un tie "simti tūkstoši" ir niecīga procenta daļa aiz komata?
Savu budžetu arī tā plāno? Pat tādas turīgas valstis kā Kanāda, Norvēģija, Zviedrija neko renei nedāvina..
, 2021-01-10 15:31, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Savu budžetu arī tā plāno? Pat tādas turīgas valstis kā Kanāda, Norvēģija, Zviedrija neko renei nedāvina..
Tajās valstīs ir normālas ziemas ar salu un sniegu, un viņi uzsvaru liek uz slēpošanu, kalnu slēpošanu, biatlonu, hokeju. Mums normālu ziemu pēdējos gados nav bijis, toties ir Siguldā kamaniņu un bobsleja trase. Loģiski, ka attīstām resnes sporta veidus. Nedomāju, ka Kanāda neatbalsta ar valsts līdzekļiem bobsleju. Domā, ka Kripss, kura pilotētais 4nieks šodien izcīnīja 2.vietu, trenējas par saviem līdzekļiem?
, 2021-01-10 16:05, pirms 3 gadiem
flipsider rakstīja: Savu budžetu arī tā plāno? Pat tādas turīgas valstis kā Kanāda, Norvēģija, Zviedrija neko renei nedāvina..
Es runāju par to, ka ir jābūt kaut kādai perspektīvai un izpratnei par to, ko nozīmē konkrēts naudas daudzums. Cik reižu nav nācies valsts mēroga ziņu portālos kā centrālo ziņu lasīt "OMG NELIETDERĪGI IZTĒRĒTI 10 TŪKSTOŠI", kas budžetā ir noapaļošanas kļūdas vērta naudas summa. Man ir aizdomas, ka daudzi žurnālisti, nemaz nerunājot par komentētājiem, naudas lietās nespēj domāt citādi kā vien ģimenes budžeta un ienākumu mērogā, tāpēc miljoni, ar ko tiek operēts mūsdienu budžetos, viņu galvās ir stipri aptuvens un neaptverams cipars.

Ja runājam par budžetiem - vienmēr esmu teicis, ka ja trūkst naudas, ir divas iespējas: tērēt mazāk vai pelnīt vairāk. Izskatās, ka daudziem ir instinkts uzreiz kā vienkāršāko un ātrāko izvēlēties pirmo variantu (piemēram, neuzturēt ledus trasi vai nogriezt atbalstu kādam sporta veidam), bet ļoti maz tiek meklētas iespējas īstenot otro. Man ir daudz jautājumu, kāpēc sporta sponsorēšanas vide un tradīcijas Latvijā ir tādas, kā ir, un ko tas liecina par mums un mūsu attieksmi pret sportu, bet kaut kā nemana plašāku interesi par šīm lietām.
, 2021-01-10 16:16, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Tajās valstīs ir normālas ziemas ar salu un sniegu, un viņi uzsvaru liek uz slēpošanu, kalnu slēpošanu, biatlonu, hokeju. Mums normālu ziemu pēdējos gados nav bijis, toties ir Siguldā kamaniņu un bobsleja trase. Loģiski, ka attīstām resnes sporta veidus. Nedomāju, ka Kanāda neatbalsta ar valsts līdzekļiem bobsleju. Domā, ka Kripss, kura pilotētais 4nieks šodien izcīnīja 2.vietu, trenējas par saviem līdzekļiem?
Kanāda gan neliek uzsvaru uz slēpošanām:
https://www.ownthepodium.org/en-CA/...
, 2021-01-10 16:35, pirms 3 gadiem
Nesaprotu tos, kuri žēlojas par valsts atbalstu mūsu ledus trašu meistariem. It kā no viņu pašu kabatas kāds ārā būtu rāvis. Uz valsts budžeta rēķina tāpat tās ir kripatas, un, ja netiktu kamaniņniekiem, skeletonistiem un bobslejistiem, tāpat viņi to naudu neredzētu. Savukārt Latvijā kā mazā valstī privātais sektors vien nespēj visu nosponsorēt.
Citas valstis, kur nav ledus braukšanas tradīciju, kā, piemēram, Zviedrijā, skaidrs, ka varbūt nedod, ja ir tikai atsevišķi interesenti, rezultātu nav, bet ieguldījumi vajadzīgi lieli. Mums ir pavisam cita situācija - iesakņojušās tradīcijas un arī augstākie sasniegumi. Tēlaini izsakoties, iekopta druva, kas katru gadu dod labu ražu medaļu un valsts atpazīstamības vairošanas izskatā. Visu to izpostīt un aizlaist atmatā būtu pats stulbākais, ko šādā situācijā varētu izdarīt.
Piemēram, man ļoti patīk tramplīnlēkšana, un es zinu, ka Latvijā ir arī cilvēki, vienkārši entuziasti, kas cenšas šo sporta veidu attīstīt, bet viņiem ir ļoti grūti, jo viss jāsāk teju no nulles (vismaz salīdzinājumā ar ledus trašu braucējiem), nav kārtīgas treniņu bāzes, nav panākumu un uzkrātas pieredzes, uz ko balstīties, viņi nevar garantēt, ka parādīsies spilgts talants un tūlīt būs panākumi. Pirmais solis ir jāveic pašiem, jāpierāda, ka tevī ir vērts ieguldīt, lai būtu vēl labāki rezultāti, jāizsitas uz augšu, kā to savulaik izdarīja ledus trašu braucēji, biatlonisti, un pašlaik dara slēpotāji ar jauno Latvijas slēpošanas karalieni Patrīciju Eiduku priekšgalā. Es personīgi priecājos par katru mūsējo sasniegumu un vēlos, lai to būtu pēc iespējas vairāk un visdažādākajos sporta veidos. Es neskaitu, cik daudz valsts naudas katram bijis piešķirts, jo nenodarbojos ar svešas naudas skaitīšanu vispār. Un man neskauž, ja kādam tiek iedota nauda attīstībai, jo zinu, ka manā makā tā tāpat nenonāktu.
, 2021-01-10 16:48, pirms 3 gadiem
Baraks Osama rakstīja: Es runāju par to, ka ir jābūt kaut kādai perspektīvai un izpratnei par to, ko nozīmē konkrēts naudas daudzums. Cik reižu nav nācies valsts mēroga ziņu portālos kā centrālo ziņu lasīt "OMG NELIETDERĪGI IZTĒRĒTI 10 TŪKSTOŠI", kas budžetā ir noapaļošanas kļūdas vērta naudas summa. Man ir aizdomas, ka daudzi žurnālisti, nemaz nerunājot par komentētājiem, naudas lietās nespēj domāt citādi kā vien ģimenes budžeta un ienākumu mērogā, tāpēc miljoni, ar ko tiek operēts mūsdienu budžetos, viņu galvās ir stipri aptuvens un neaptverams cipars.

Ja runājam par budžetiem - vienmēr esmu teicis, ka ja trūkst naudas, ir divas iespējas: tērēt mazāk vai pelnīt vairāk. Izskatās, ka daudziem ir instinkts uzreiz kā vienkāršāko un ātrāko izvēlēties pirmo variantu (piemēram, neuzturēt ledus trasi vai nogriezt atbalstu kādam sporta veidam), bet ļoti maz tiek meklētas iespējas īstenot otro. Man ir daudz jautājumu, kāpēc sporta sponsorēšanas vide un tradīcijas Latvijā ir tādas, kā ir, un ko tas liecina par mums un mūsu attieksmi pret sportu, bet kaut kā nemana plašāku interesi par šīm lietām.
Rene kopumā no budžeta atņem +- 1-2 miljonu gadā - Sigulda, prēmijas, tehnika un atbalsts sportistiem no LOk vienībām. + plāno grūst 30 miljonus trases attīstīšanai. Uz kopējā bužeta tas 1 miljons nav nekas, bet.
Pirmkārt, vai to 1-2 miljonus atpelna? Jo iztērētai naudai ir jānes pretī kaut kāds labums. Tā kā rene nav ļoti plaši atpazīstams sporta veids /veidu grupa, lielu prestižu tas valstij nenesīs (prestižs= reklāma, reklama=tūristi, tūristi=nauda) ir otra versija - masveidība. Vai renē bariem iet trenēties bērni un jaunieši, katrā otrajā pilsētā ir renes pulciņi? Cik zinu nē. Tātad masveidības nav. Nu un paliek trešais - pozitīvās emocijas, ko nes dažadas uzvaras, medaļas utt. Tā kā, izņemot lielos sačus (OS, PČ) interese par reni nav ļoti liela var diskutēt vai tērēt 1-2 miljonus gadā, lai samērā neliela daļa iedzīvotaju tiktu pie pozitīvām emocijām ir diskutabla. Nu un protams, vēl ir arī tāda lietā, kā trases izīrēšana citu valstu sportistiem treniņiem. Pieļauju, ka saliekot kopumā bilance ir kaut kur pa 0.
Bet paskaidrošu, kāpēc daļa (ne visi, protams) čīkst par tiem nelietderīgajiem tēriņiem. Ejam pa ielu - redzam ceļus katastrofālā stāvoklī. Ieejam ziņu portālos vai ieslēdzam Panoramu, tv3 ziņas - bez darba tik un tik cilvēku, bankrotē tāda firma, šitā firma, trūkst tik un tik miljoni skolotāju, mediķu, policistu algu palielināšanai, trūkst tik un tik miljoni, pensiju palielināšanai. Kad regulāri lasi, ka trūkst nauda svarīgām lietām - lietām, kas daļai nodrošina normālu ikdienu vai pat eksistenci, lasīt, ka tūkstoši vai miljoni tiek tērēti izklaide vai sauksim tā - labai lietai, bet tādai, kas noder mazai sabiedrības daļai un nenes lielu finansialo atdevi rodas jautājumi - vai tiešām labāk tos neapgriezt un nepiešķirt naudu tam, kas ir noderīgāks lielākai sabiedrības daļai.
Par piemēru ņemšu savu pilsētu.
Tiek celta bibliotēka par 8 miljoniem, plāno celt jaunu skolu ar sporta zāli par 25 miljoniem un kultūras centru par nenoteiktu summu, taču runas iet par 10-15 miljoniem. Tatad kopumā 3 projektos plānotā summa ir 43-53 miljoni eiro. Pilsēta nav ne Rīga, ne Vpils, ne kāda cita no pilsētām ar ļoti biezu maciņu. Pamatlietas, kā piemēram ceļi nebūt ne visur ir ideāli, bibliotēka, jauna skola ar 3 stāvīgu sporta zāli vai jauns kultūras/tūrisma centrs nav pamatvajadzības - cilvēks parastais domā - priekš kam tas vajadzīgs ?Atcerēsimies Maslova piramīdu - cilvēkam vispirms ir pamatvajadzības un ja pamatnauda tiek tērēta ne pamatvajadzībām bet piramīdas spicei, tad kaut kas nav pareizi. To var salīdzināt ar tiem, kas pelna minimālo algu, bet pērk jaunāko iphone un krītā ņem jaunu auto - lietas bez kā noteikti var iztikt.
, 2021-01-10 16:49, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: Kanāda gan neliek uzsvaru uz slēpošanām:
https://www.ownthepodium.org/en-CA/Funding/Winter-Sports-2016-2017
Alpine Skiing $1,375,000
Para-Alpine Skiing $1,415,000
Ski Cross $1,785,000
Cross Country Skiing $400,000

Kopā gandrīz 5 miljoni
, 2021-01-10 16:52, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Rene kopumā no budžeta atņem +- 1-2 miljonu gadā - Sigulda, prēmijas, tehnika un atbalsts sportistiem no LOk vienībām. + plāno grūst 30 miljonus trases attīstīšanai. Uz kopējā bužeta tas 1 miljons nav nekas, bet.
Pirmkārt, vai to 1-2 miljonus atpelna? Jo iztērētai naudai ir jānes pretī kaut kāds labums. Tā kā rene nav ļoti plaši atpazīstams sporta veids /veidu grupa, lielu prestižu tas valstij nenesīs (prestižs= reklāma, reklama=tūristi, tūristi=nauda) ir otra versija - masveidība. Vai renē bariem iet trenēties bērni un jaunieši, katrā otrajā pilsētā ir renes pulciņi? Cik zinu nē. Tātad masveidības nav. Nu un paliek trešais - pozitīvās emocijas, ko nes dažadas uzvaras, medaļas utt. Tā kā, izņemot lielos sačus (OS, PČ) interese par reni nav ļoti liela var diskutēt vai tērēt 1-2 miljonus gadā, lai samērā neliela daļa iedzīvotaju tiktu pie pozitīvām emocijām ir diskutabla. Nu un protams, vēl ir arī tāda lietā, kā trases izīrēšana citu valstu sportistiem treniņiem. Pieļauju, ka saliekot kopumā bilance ir kaut kur pa 0.
Bet paskaidrošu, kāpēc daļa (ne visi, protams) čīkst par tiem nelietderīgajiem tēriņiem. Ejam pa ielu - redzam ceļus katastrofālā stāvoklī. Ieejam ziņu portālos vai ieslēdzam Panoramu, tv3 ziņas - bez darba tik un tik cilvēku, bankrotē tāda firma, šitā firma, trūkst tik un tik miljoni skolotāju, mediķu, policistu algu palielināšanai, trūkst tik un tik miljoni, pensiju palielināšanai. Kad regulāri lasi, ka trūkst nauda svarīgām lietām - lietām, kas daļai nodrošina normālu ikdienu vai pat eksistenci, lasīt, ka tūkstoši vai miljoni tiek tērēti izklaide vai sauksim tā - labai lietai, bet tādai, kas noder mazai sabiedrības daļai un nenes lielu finansialo atdevi rodas jautājumi - vai tiešām labāk tos neapgriezt un nepiešķirt naudu tam, kas ir noderīgāks lielākai sabiedrības daļai.
Par piemēru ņemšu savu pilsētu.
Tiek celta bibliotēka par 8 miljoniem, plāno celt jaunu skolu ar sporta zāli par 25 miljoniem un kultūras centru par nenoteiktu summu, taču runas iet par 10-15 miljoniem. Tatad kopumā 3 projektos plānotā summa ir 43-53 miljoni eiro. Pilsēta nav ne Rīga, ne Vpils, ne kāda cita no pilsētām ar ļoti biezu maciņu. Pamatlietas, kā piemēram ceļi nebūt ne visur ir ideāli, bibliotēka, jauna skola ar 3 stāvīgu sporta zāli vai jauns kultūras/tūrisma centrs nav pamatvajadzības - cilvēks parastais domā - priekš kam tas vajadzīgs ?Atcerēsimies Maslova piramīdu - cilvēkam vispirms ir pamatvajadzības un ja pamatnauda tiek tērēta ne pamatvajadzībām bet piramīdas spicei, tad kaut kas nav pareizi. To var salīdzināt ar tiem, kas pelna minimālo algu, bet pērk jaunāko iphone un krītā ņem jaunu auto - lietas bez kā noteikti var iztikt.
Kļūda jau 1.teikumā - rene no valsts budžeta neko neatņem. Valsts budžeta naudu renes sportisti ir nopelnījuši ar grūtu, ilggadēju treniņdarbu un augstiem sasniegumiem sacensībās. Otrkārt, neviens sporta veids Latvijā sevi neatpelna.
, 2021-01-10 16:54, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Alpine Skiing $1,375,000
Para-Alpine Skiing $1,415,000
Ski Cross $1,785,000

Kopā vairāk nekā 4,5 miljoni
Kas uz Kanādas budžeta ir 4.5 miljoni? Tā ir sezonas alga labam NHL hokejistam. Kanādas kopējais budžets ir ap 330 miljardiem. 0.0015% no budžeta.
Lv tikai trasei par ko daži cepās (nerēķinot atbalstu sportistiem, tehniku utt) ir ap 300 tk gadā. LV budžets ir ap 10 miljardiem gadā. 0.003% no budžeta. Rēķinot kopējo atbalstu aptuveni 0.01% no valsts budžeta. Abos gadījumos uz kopējā fona nenozīmīgas summas no valstu budžetiem, taču arī nesalīdzinamas proprocionāli no katras valsts tēriņiem. Proporcionāli lv renei tērē ievērojami vairāk kā can slēpotājiem.
, 2021-01-10 16:55, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Alpine Skiing $1,375,000
Para-Alpine Skiing $1,415,000
Ski Cross $1,785,000
Cross Country Skiing $400,000

Kopā gandrīz 5 miljoni
nu es domāju vairāk par klasisko slēpošanu,biatlonu..
, 2021-01-10 16:58, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Kas uz Kanādas budžeta ir 4.5 miljoni? Tā ir sezonas alga labam NHL hokejistam. Kanādas kopējais budžets ir ap 330 miljardiem. 0.0015% no budžeta.
Lv tikai trasei par ko daži cepās (nerēķinot atbalstu sportistiem, tehniku utt) ir ap 300 tk gadā. LV budžets ir ap 10 miljardiem gadā. 0.003% no budžeta. Rēķinot kopējo atbalstu aptuveni 0.01% no valsts budžeta. Abos gadījumos uz kopējā fona nenozīmīgas summas no valstu budžetiem, taču arī nesalīdzinamas proprocionāli no katras valsts tēriņiem. Proporcionāli lv renei tērē ievērojami vairāk kā can slēpotājiem.
Tiešām,tas ka LTV7 visskatītākā pārraide ir PK posmi renē,tā tiešām ir "maza interese" par PK?
, 2021-01-10 17:01, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Kļūda jau 1.teikumā - rene no valsts budžeta neko neatņem. Valsts budžeta naudu renes sportisti ir nopelnījuši ar grūtu, ilggadēju treniņdarbu un augstiem sasniegumiem sacensībās. Otrkārt, neviens sporta veids Latvijā sevi neatpelna.
Atņem, jo to naudu var iztērēt lietderīgāk sabiedrības vairumam. Es nesaku, ka sportisti nav pelnījuši atbalstu, pats atbalstu reni utt. Taču skatoties skrupulozi (jo īpaši krīzes laikos) to 1-2 miljonus var iztērēt lietderīgāk sabiedrības vairākums. Vēl jo vairāk ja atgriežamies pie stāsta par 30 miljoniem trases uzlabošanai.
Otrkārt- jā neviens sevi neatpelna, taču citos sporta veidos krietni vairak apgrozās privāta nauda un lielie sporta veidi arī kalpo kā tūrismu ķērējs vairāk kā rene. Tīri iekšējā naudas apmaiņa - renē notiek pāris posmi gadā, normālos apstakļos atnāk, pieņems 1000 skatītāji katrā dienā. Hokeja, basketa izlases vien ar pāris pārbaudes spēlēm atsit to. (runa par ne-covid laikiem) Nerunāsim par tādam lietām, kā Eirokausi, citi starptautiskie turnīri. Pro sportistiem nemaksā no nodokļu naudas (izņemot pŗēmijas) Līdz ar to - jā neviens sporta veids sevi neatpelna, bet pietiekami daudz citu sporta veidu spēj sevi uzturēt labāk.
, 2021-01-10 17:03, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Kad regulāri lasi, ka trūkst nauda svarīgām lietām - lietām, kas daļai nodrošina normālu ikdienu vai pat eksistenci, lasīt, ka tūkstoši vai miljoni tiek tērēti izklaide vai sauksim tā - labai lietai, bet tādai, kas noder mazai sabiedrības daļai un nenes lielu finansialo atdevi rodas jautājumi - vai tiešām labāk tos neapgriezt un nepiešķirt naudu tam, kas ir noderīgāks lielākai sabiedrības daļai.
Treškārt, nevajag jaukt sporta budžetu ar citu jomu, piemēram, ceļu uzturēšanas budžetiem, jo tās ir divas dažādas lietas, un nekur ceļu remontu nefinansē no sportam paredzētās naudas. Pamatvajadzības (pārtika, apģērbs, mājoklis) ir nodrošinātas praktiski visiem Latvijas iedzīvotājiem. Problēmas būs vienmēr, un tās neatrisinās naudas atņemšana sportam.
, 2021-01-10 17:03, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Kas uz Kanādas budžeta ir 4.5 miljoni? Tā ir sezonas alga labam NHL hokejistam. Kanādas kopējais budžets ir ap 330 miljardiem. 0.0015% no budžeta.
Lv tikai trasei par ko daži cepās (nerēķinot atbalstu sportistiem, tehniku utt) ir ap 300 tk gadā. LV budžets ir ap 10 miljardiem gadā. 0.003% no budžeta. Rēķinot kopējo atbalstu aptuveni 0.01% no valsts budžeta. Abos gadījumos uz kopējā fona nenozīmīgas summas no valstu budžetiem, taču arī nesalīdzinamas proprocionāli no katras valsts tēriņiem. Proporcionāli lv renei tērē ievērojami vairāk kā can slēpotājiem.
Jo LAT ir panākumi renē,bet CAN slēpošanā nav, tāpēc loģiski,ka viņus maz atbalsta
, 2021-01-10 17:06, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: Tiešām,tas ka LTV7 visskatītākā pārraide ir PK posmi renē,tā tiešām ir "maza interese" par PK?
Lai to novērtētu ir vajadzīga 3 veidu informācija. Pirmkārt, avots par šādu info, kurā redzams vai nu procentuāls vai skaitlisks salīdzinājums LTV7 pārraidītā reitingam, otrkārt ltv7 reitings uz kopējā lv pieejamā medija, lai varētu novērtēt tā nozīmīgumu. Treškārt, kā tiek rēķināts reitings/skatījumu skaits - lai tevi ieskaitītu kā skatītāju, jānoskatās visa pārraide, kāds noteikts laiks/% no tās vai pietiek uz mirkli uzslēgt kanālu. Pliks "skatītākā pārraide" neko nenozīmē.
, 2021-01-10 17:08, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Atņem, jo to naudu var iztērēt lietderīgāk sabiedrības vairumam.
Jā, to es jau esmu dzirdējis - atņemt naudu renei un sadalīt bērniem vai jauniešiem. Tikai līdz ar to viņiem vairs nebūs sportistu-paraugu, kuriem līdzināties. Latvija nav tik nabaga, lai nevarētu atļauties uzturēt Siguldas trasi un renes sporta veidus, kuros tai ir bagātas tradīcijas. Un kā jau pats rakstīji, Siguldas trase normālos apstākļos, kad ir skatītāji un brauc tūristi, sevi atpelna.
, 2021-01-10 17:10, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Treškārt, nevajag jaukt sporta budžetu ar citu jomu, piemēram, ceļu uzturēšanas budžetiem, jo tās ir divas dažādas lietas, un nekur ceļu remontu nefinansē no sportam paredzētās naudas. Pamatvajadzības (pārtika, apģērbs, mājoklis) ir nodrošinātas praktiski visiem Latvijas iedzīvotājiem. Problēmas būs vienmēr, un tās neatrisinās naudas atņemšana sportam.
Šis bija vispārīgi ne tikai par reni - kā skaidrojums, kāpēc daļa čīkst par uz budžetu proporcionāli mazām summām, ka nelietderīgi tērē. Šajā pašā kategorijā var likt ļoti daudz tēriņus ne tikai reni un sportu kā tādu. Un teorijā sportam/kultūrai/izklaidei paredzēto naudu var iedalīt tam pašam ceļam vai mediķiem, jo sākumā tiek nodalītas summas, ko veltīs katrai jomai. Mazinot vienas jomas kopējo summu, to var atdot citai jomai.
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.