Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:13, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Andris Šics: "Olimpiskā trase ir ļoti gara un prasa maksimālu koncentrēšanos"

Andris Šics: "Olimpiskā trase ir ļoti gara un prasa maksimālu koncentrēšanos"
Brāļi Andris un Juris Šici. Foto: Latvijas Olimpiskā komiteja/I.Znotiņš

2022. gada Pekinas olimpisko spēļu trase ir ļoti gara un izaicinoša, tāpēc tās veiksmīgai izbraukšanai nepieciešama maksimāla koncentrēšanās, portālam Sportacentrs.com pēc atgriešanās no Ķīnas saka titulētais latviešu kamaniņu braucējs Andris Šics.

Latvijas kamaniņu divnieku ekipāža, brāļi Andris un Juris Šici oktobra beigās bija vieni no retajiem sportistiem, kuriem bija iespēja testēt 2022. gada olimpisko spēļu kamaniņu trasi. Kopumā drīkstēja veikt maksimums 21 braucienu, un latvieši šo iespēju izmantojuši pilnībā, neizlaižot nevienu no izdevībām doties četrgades svarīgākajā trasē.

"Lielāki secinājumi par trasi būs tad, kad jaunās sezonas beigās Pekinā notiks Pasaules kausa posms. Šie bija vairāk testi pirms īstās homologācijas, lai rīkotāji saprastu, kas vēl ir jāuzlabo. Tur strādā liela komanda – ne tikai sportisti, bet arī inženieri. Pēc katra treniņa notika sapulces, kur viņi dalījās ar savu viedokli, bet mēs – ar savējo. Viņi cenšas izdarīt maksimālo, lai trase būtu droša un lai visas nepilnības tiktu novērstas," skaidro Šics, kurš kopā ar brāli Juri karjeras laikā ieguvis trīs olimpiskās medaļas. Viņš gan vēl atturas izteikt komentārus par Pekinas trases sarežģītību, jo sava ietekme bijusi arī laikapstākļiem, kas šobrīd Ķīnā ir rudenīgi. "Aukstākā laikā trase būs pavisam citādāka. Ledus bija uzliets pilnīgi jauns, un tas, iespējams, nebūs tas pats, kāds gaidāms februārī. Pirms Pasaules kausa trase būs lieta daudz vairāk, un arī profils būs pamainījies. Trase ir izaicinoša, kombinācijas ir citādākas nekā ierasts. Lai pierastu, vajadzēja vairākus braucienus."

Atšķirībā no jaunāko laiku olimpiskajām trasēm Pekinā ir aplis, ko Šics raksturoja kā iespaidīgu, milzīgu un garu. Tā noteikti būšot viena no atslēgas vietām, kur iegūt vai zaudēt laiku trases lejasdaļā.

"Šajā trasē laiku ietekmēs visas nianses – tehnika, māka izbraukt virāžas un maksimālais ātrums. Trase ir ļoti gara – vairāk nekā 1700 metri no mūsu starta vietas. Prasa maksimālu koncentrāciju. Savu ātrāko braucienu nobraucām tikai 58 sekundēs ar ļoti lielu asti. Divi braucieni Ķīnā ir kā Siguldā nobraukt trīs reizes. Negribu teikt, ka trase ir viegla, bet tai pat laikā neceļas roka sacīt, ka tā būtu ļoti sarežģīta un bīstama," uzskata Šics.

Pieredzējušais kamaniņu braucējs uzslavēja ķīniešus, kuri astoņu sportistu un delegātu došanos uz Pekinu noorganizējuši ļoti augstā līmenī. Pēc atlidošanas no Rīgas uz Vāciju Šici kopā ar pārējiem kāpuši īpaši viņiem atsūtītajā "Boeing" lidmašīnā.

"Ielidojot Ķīnā, visiem uzreiz bija jāveic Covid-19 testi, kuru rezultāti jāpagaida pāris stundas, bet ceļā uz viesnīcu bija pavadošās policijas automašīnas. Viss šķita ļoti operatīvi un pārdomāti. Visaugstākais līmenis," Šics norāda, ka aviācijas bizness pagaidām ir ļoti norimis un, ja pats neuzprasies, lidostā arī pavisam vienkāršās situācijās ir viegli ievērot divu metru distanci no pārējiem.

Brāļi Latvijā atgriezās pirmdien un pēc visu drošības pasākumu sekmīgas izpildes jau ir atpakaļ treniņos Siguldā. "Ir tik daudz, ko vēl līdz sezonas sākumam jāpagūst izdarīt! Nav laika atpūtai." Novembra beigās Īglsas trasē Austrijā sāksies jaunā Pasaules kausa sezona, un šobrīd Latvijas izlase savā mājas trasē vēl aizvadīs divarpus nedēļu ilgus intensīvus treniņus.

"Pasaules kausa posmos arī būs sportistu burbulis. Būs tikai viesnīca-trase, pati komanda būs sadalīta vairākās daļās, lai neizjuktu stafete, ja nu kāds saslimst. Salīdzinot ar citām sezonām, ir samazināts arī treniņbraucienu skaits. Ja iepriekšējā sezonā pirms posmiem bija seši braucieni, šoreiz būs tikai trīs - katrā dienā pa vienam," jauno kārtību atklāj Šics. "Būs jāsaģērbjas jau viesnīcā, bet pēc ierašanās trasē vari tikai uzvilkt ķiveri, sasmērēt vizieri un doties uz braucienu. Pēc iespējas vairāk tiek samazināts uzturēšanās laiks ģērbtuvēs."

Lai arī nākamajā sezonā Siguldā notiks Eiropas čempionāts, Šici – līdzīgi kā lielākā daļa augstākā līmeņa sportisti – par svarīgākajām sacensībām uzskata pasaules čempionātu. Tas 30.-31. janvārī notiks Kēnigszē, Vācijā. Jaunajā sezonā nestartēšot Dienvidkorejas kamaniņu braucēji, bet ķīnieši nebūšot līdz Jaunajam gadam. Līdzīgs plāns esot arī Ziemeļamerikas braucējiem. Galvenie latviešu konkurenti – vācieši, krievi, austrieši, itāļi – jeb kodols kamaniņu sportam gan startēšot.

"Vēl divarpus nedēļas saspringts grafiks Siguldā, lai visu pieslīpētu jaunajai sezonai. Kā jau minēju, braucienu skaits būs niecīgs, jo kopā ar sacensībām maksimāli varēsim savākt tikai sešus. Tāpēc ir jābūt maksimāli gataviem, un treniņos vairs nebūs iespējami nekādi eksperimenti," brāļiem ir jaunumi tehnikā, kas vēl jāpilnveido, bet šobrīd uz priekšu dzenot arī Latvijas izlases iekšējā konkurence, kas esot kļuvusi sīvāka.


, 2020-11-04 18:31, pirms 3 gadiem
Ķīnieši spēles noorganizēs augstā līmenī + vēl.ar visiem skatītājiem 2022. gadā.
Kristers Aparjods. Foto: Josef Plaickner
2

Aparjods un Aparjode uzvar Latvijas čempionātā kamaniņu sportā

LETA. Piektdien bobsleja un kamaniņu trasē "Sigulda" norisinājās Latvijas čempionāts, kas noslēdza 2023./2024.gada kamaniņu sporta sezonu, informē Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF).
Roberts Plūme un Mārtiņš Bots. Foto: AP/Scanpix
8

Latvija Pasaules kausu kamaniņu sportā noslēdz ar sudrabu stafetē

Siguldā šodien noslēdzās Pasaules kauss kamaniņu sportā, kura pēdējā sacīkstē Latvijas komanda izcīnīja sudraba medaļas stafetē.
Kristers Aparjods. Foto: Mareks Gaļinovskis
14

Zeltu Pasaules kausa noslēdzošajā posmā Siguldā izcīna arī Aparjods

Pasaules kausa kamaniņu sportā noslēdzošajā posmā Siguldā vīriešu vieninieku sacensībās zeltu izcīnīja Latvijas kamaniņsportists Kristers Aparjods.