Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Latvijas kalnu slēpotāji uzsāks dalību pasaules čempionātā

Latvijas kalnu slēpotāji uzsāks dalību pasaules čempionātā
Latvijas izlases kalnu slēpotāji jaunajos tērpos. Foto:Infoski.lv

Otrdien ar dāmu supergigantu Vācijas kalnu slēpošanas mekā Garmišpartenkirhenē sākās pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, kurā piedalīsies arī Latvijas izlase astoņu sportistu sastāvā. Kā pirmais no mūsējiem startēs Roberts Rode, kurš sestdien piedalīsies nobraucienā, bet pārējie čempionātu uzsāks tikai nākošnedēļ, jo startēs milzu slaloma un slaloma disciplīnās.

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā norisinās ik pēc diviem gadiem. Pēc 33 gadu pārtraukuma tas atkal atgriezies Vācijā un tieši 1936.gada Ziemas Olimpisko spēļu mājvietā Garmišpartenkirhenē. Starp citu, kopš 1931.gada, kad Šveices kūrortā Muerenā pirmo reizi norisinājās pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, Vācija pasaules čempionātu šajā ziemas sporta veidā ir rīkojusi tikai divas reizes. Visvairāk čempionātus – astoņus- ir rīkojušas Šveice un Austrija, ieskaitot arī Olimpiskās spēles, jo dažus gadus par pasaules čempionu tika uzskatīts arī Olimpisko spēļu uzvarētājs.

Latvijas izlasē dalībai pasaules čempionātā ir iekļauti astoņi kalnu slēpotāji – Evija Benhena, Kristaps Blūms, Roberts Briška, Kaspars Daugulis, Liene Fimbauere, Lelde Gasūna, Roberts Rode un Kristaps Zvejnieks. Puse no mūsējiem - Benhena, Fimbauere, Daugulis un Rode jau ir startējuši pasaules čempionātos, bet pārējiem tā būs debija. Taču, piemēram, Kristapam Zvejniekam tie nebūs pirmie tāda līmeņa mači, jo viņš ir guvis Olimpisko spēļu pieredzi, startējot Vankūverā.

Šobrīd Garmišpartenkirhenē, kur pulcējušies visi vadošie kalnu slēpotāji, kopā ar mūsu treneri Dināru Doršu ir vienīgi Roberts Rode, kurš specializējies ātrumdisciplīnās un kurš pirmais no Latvijas pārstāvjiem izies uz startu šajā čempionātā. Šodien un rīt notiks oficiālie treniņbraucieni, bet sacensības nobraucienā notiks sestdien. Trase ir ļoti ledaina un arī grūta, tādēļ no sportistiem prasa ne tikai labu sagatavotību un izturību, bet arī lielu drosmi. Kā pastāstīja Dinārs, tad sacensību direktors esot pat aicinājis komandu trenerus kārtīgi izvērtēt sportistu gatavību veikt šo sarežģīto trasi, jo supergiganta sacensības, kurās vakar uzvarēja itālis Krištofs Inerhofers, paspējot jau dabūt iesauku „Vinerhofers”, ap 30 sportistu nefinišēja.

Mūsu vienīgajam ātrumdisciplīnu pārstāvim nebija mērķis piedalīties supergigantā. Galvenais ir starts nobraucienā. „Aizvadīti ir pirmie treniņi. Roberts jūtas labi un ir gatavs startam,” stāsta Doršs. Rodem astoņdesmit dalībnieku vidū esot 62.starta numurs, kas tiek dots pēc sportista reitinga. Tā kā iekļūšana labāko sešdestmitniekā vai pat piecdesmitniekā, kas ir mērķis un nav nereāli, būs ļoti labs rezultāts. „Mūsu mērķis ir parādīt, ka Latvijas kalnu slēpotāji spēj veikt pasaules klases nobraucienu,” norāda Doršs, kuram pašam savas īsās karjeras laikā nesanāca piedalīties pasaules čempionātos. Pagājušā gadā neviens no mūsējiem nestartēja nobraucienā. Toreiz negaidīti uzvarēja kanādietis Džons Kučera, kurš līdz tam tikai vienu reizi pasaules kausā nobraucienā bija ticis labāko desmitniekā, izcīnot 7.vietu. Šogad galvenais favorīts ir šveicietis Didjē Kušs, kurš pāris reizes uzvarējis un bijis labāko trijniekā sājā sezonā, viņa tautietis Cubrigens, kā arī austrieši ar Valhoferu priekšgalā.

Pārējie mūsējie čempionāta vietā ieradīsies nākošnedēļ, 15.februārī, jo startēs tehniskajās disciplīnās, un kā parasti lielākajos čempionātos milzu slaloms un slaloms sacensību kalendārā ir beigās. Daži no Latvijas kalnu slēpotājiem jau pabija Garmišpartenkirhenē, jo tur janvāra otrajā pusē norisinājās treniņnometne.

Latvijas labākais sasniegums pasaules čempionātos joprojām pieder Ivaram Ciagunam, kurš 1999.gada februārī Bīverkrīkā (ASV) slalomā iekļuva labāko trīsdesmitniekā, izcīnot 27.vietu.


, 2011-02-10 13:45, pirms 13 gadiem
Gaidām medaļas!
, 2011-02-10 14:05, pirms 13 gadiem
Evija jeb Iveta Benhena? Jāpārspēj Ivara sasniegums un ja paveicas, medaļas! Kas par?
, 2011-02-10 14:10, pirms 13 gadiem
Mājup ar uzvarām!
, 2011-02-10 14:14, pirms 13 gadiem
marxx2001 rakstīja: Gaidām medaļas!
Ko tu tur gvezl, vari nometat ar akmeniem, bet tie ir turisti!!!
, 2011-02-10 18:27, pirms 13 gadiem
marxx2001 rakstīja: Gaidām medaļas!
Medaļas jau izsniedza kopā ar jaunajiem tērpiem.
, 2011-02-11 02:01, pirms 13 gadiem
Jā, diemžēl labākie mūsējie ir tikai tūristi. skarba patiesība, bet ko var gaidīt vairāk to valsts, kurā nav kalnu, sportistiem? Vienīgais variants - pēkšņi uzrodas kāds talantīgs/a sportists/e, kam nav jāuztraucas par finansiālo nodrošinājumu, kas var regulāri kopš agras jaunības dzīvoties pa Alpiem un trenēt savu meistarību.
Prasīt tagad medaļas no mūsējiem var tikai melnā humora piekritēji...
, 2011-02-11 10:27, pirms 13 gadiem
Vakar treniņos Roberts bija priekšpēdējais no tiem, kas nobrauca līdz finišam. Šodien otrs treniņbrauciens.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.