Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

LOV ārsts par Strengu: "Latvijā nezinu nevienu citu sportistu ar cukura diabētu"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

LOV ārsts par Strengu: "Latvijā nezinu nevienu citu sportistu ar cukura diabētu"
Jānis Strenga un Oskars Melbārdis
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas bobsleja stūmējs Jānis Strenga izcīnījis divas medaļas olimpiskajās spēlēs. Cukura diabēts ir nopietna slimība, taču Siguldas atlēts spēj ar to sadzīvot arī bobslejā. Sarunā ar "Latvijas Avīzi" mūsu olimpiskās komandas ārsts Jānis Kaupe atzīst, ka šis gadījums ir īpašs, savukārt pats sportists ik pa brīdim pacīnās ar sevi.

2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs Jānis Strenga izcīnīja sudrabu bobsleja četriniekā, ļoti iespējams, ka pēc Aleksandra Zubkova antidopinga noteikumu lietas noslēgšanās būs pat zelts. 2018. gada Phojončhanas olimpiskajās spēlēs Oskars Melbārdis un Jānis Strega ieguva bronzu bobsleja divniekā.

"Pasaulē ir profesionāli sportisti ar cukura diabētu, bet Latvijā es nevienu citu nezinu," saka Latvijas Olimpiskās vienības ārsts Jānis Kaupe. Strenga ir mūsu vienīgais olimpietis ar cukura diabēta diagnozi. Ar šādu slimību vienmēr vajadzīga pašdisciplīna, ne katram izdodas savienot ar lielu fizisko aktivitāti.

Arī valsts vadošais pilots Oskars Melbārdis apbrīno savu komandas biedru, kurš startē tik augstā līmenī un ir viens no labākajiem ceturtajiem stūmējiem pasaulē.

Cukura diabēts tika konstatēts 2012. gada nogalē. Četras reizes dienā sev iešpricē insulīnu. "Var gadīties, ka par daudz iešpricē un nonāk komā. Sākas roku trīcēšana, galvassāpes. Arī man tā ir bijis. Uznāk psiholoģiski grūti brīži, ik pa laikam ar sevi jāpacīnās," atklāj Jānis Strenga. Pirms ēšanas jādur pirkstā un jāpaņem asinis, lai zinātu cik daudz insulīna jāšpricē.

32 gadus vecais sportists gatavs turpināt karjeru arī pēc Phjončhanas spēlēm.

Izmantotie resursi:
Laikraksts "Latvijas Avīze", Ilmārs Stūriška