Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Miņins: "Galvenais - noturēties bez traumām"

Miņins: "Galvenais - noturēties bez traumām"
Foto: LTV Sports

Gada pēdējā ''Sporta studijā'' LTV 7 ciemojās mūsu bobsleja četrinieka puiši – Jānis Miņins, Daumants Dreiškens, Oskars Melbārdis un Intars Dambis. Studija šoreiz notika ''Arēnā Rīga'' neilgi pēc hokeja spēles Rīgas ''Dinamo'' – Maskavas ''CSKA''.

”Es pirmo reizi biju Latvijā uz tādu kārtīgu hokeju klātienē, līdz šim kaut kā nav sanācis,” – raidījuma sākumā atzina Daumants Dreiškens. Visi jau par hokeju interesējas, bet pašiem ziemā iznāk būt prom ārzemēs vai arī aizvadīt treniņu nometnes. Arī gada nogalē puišiem ir kārtējā nometne, kaut 30.decembrī varēs uz dažām dienām ieskriet mājās.

Jānis Miņins nupat kā ekspertu aptaujā atzīts par gada labāko sportistu mūsu valstī, visa četrinieka ekipāža – par labāko komandu. Puiši gan tāpēc vien debesīs degunus neceļot, kaut ikviena atzinība jau ir patīkama. Miņins :”Mēs domāsim par to pēc Vankūveras olimpiskajām spēlēm.” Gadskārtējā ”Sporta studijas” un interneta portāla ”Delfi” aptaujā gan Miņinam otrā vieta, jo viņu apsteidzis skeletonists Martins Dukurs. ”Martins šajā sezonā to noteikti ir pelnījis. Mēs pagaidām līdzi neturam, bet arī mēģināsim kādu bleķi atvest mājās. Martins noteikti ir malacis!” – tā Daumants Dreiškens.

Kaut skeletonu un bobsleju apvieno viena federācija, arī mači nedēļas ietvaros notiekot vienuviet, klātienē nemaz tik daudz neiznākot sekot līdzi kolēģiem. ”Viņiem treniņi vienā laikā, mums citā, tāpat arī paši mači, biežāk pat rezultātiem iznāk sekot līdzi internetā, kaut dažkārt jau satiekamies,”- Miņins. Mūsu pilots teica, ka bobslejam pagaidām esot klātienē lielāks atbalstītāju loks, jo šis sporta veids tomēr ir nedaudz atraktīvāks, kaut liels progress esot arī skeletonā.

Runājot par tagadējo fizisko formu, puiši atzina, ka jau tagad tā neesot slikta. Pirms trim dienām notikuši testi, un tajos teju katrs uzrādījis savu labāko personisko rezultātu. Esot līdzīgi kā pasaules čempionāta laikā februārī. Kādā formā ir konkurenti? Daumants Dreiškens: ”Mēs jau esam viena no mazākajām nācijām, visu laiku braucam uz mačiem ar vienu sastāvu. Vācija vai Krievija kaut katros mačos var startēt ar citiem stūmējiem, var variēt. Tikmēr citi var trenēties manēžā un gatavoties nākamajiem posmiem, grūti pat salīdzināt.” Miņins vēl piebilda, ka mums nav tik plašs sastāvs, un vienīgais ieguvums šādā veidā ir saliedētība. Konkurentiem citreiz uz mačiem piebrauc svaigi spēki klāt, stūmēji nosauļojušies, siltās zemēs bijuši un spēks kaulos liels.

Bobslejisti vērtēja arī aizvadīto gadu kopumā gan Latvijas, gan pasaules sportā. Miņins :”Es pat teiktu, ka šis vairāk bija neveiksmju gads, tas daudzās jomās. Vieglatlētikā arī pasaules čempionātā šķēpa metēji augstāk par ceturto vietu netika un šī pozīcija vienmēr ir sāpīga.”. Dreiškens atzina, ka vasarā daudz sekojuši līdzi Eiropas čempionātam basketbolā sievietēm. Paši tolaik bijuši treniņnometnē laukos un spēles skatījušies TV. ”Kādā mačā pat bija tā – palikušas minūtes piecas, spēle punkts punktā, bet visā viesnīcā pazūd elektrība.... Ko darīt? Jānis piedzina savu busiņu pie paša loga, viņam iekšā ir strāvas pārveidotājs uz 220 voltiem un tā mēs tomēr tās beigas redzējām.”

Oskars Melbārdis ļoti sekojot līdzi motosportam un atzinīgi vērtēja gan mūsu sportistu paveikto, gan notikušo pasaules čempionāta posmu solo klasēs. ”Par šiem sportistiem var tikai brīnīties, viņi savalda moci un nevis otrādi. Es zinu, ko tas nozīmē, jo pats jau kopš bērnības daudz esmu ''ķimerējies'' ar močiem.” Liela interese par tehniskajiem veidiem esot arī Jānim Miņinam un no nākamās sezonas viņš atkal sekošot F- 1. Tam par iemeslu ir Mihaela Šūmahera atgriešanās formulā. Vai var salīdzināt bobsleju ar F- 1, ja jau to bieži dēvē par ziemas pirmo formulu. ”Grūti jau tā pateikt, bet kad pats Šūmis reiz bija Sanktmoricas trasē un redzēja, kā viss notiek, viņš plati iepleta acis.”

Intaram Dambim vislielāko iespaidu šogad atstāja Useina Bolta panākumi vieglatlētikā .”Tas tiešām ir septītais pasaules brīnums, te nav vārdam vietas.” Intars daudz sekojot līdzi arī biatlonam un sajūsminās par Ū.E.Bjerndālena iespēto. Pats jau kuro reizi atgādināja, ka bērnībā īpaši ne ar kādiem veidiem nav aizrāvies, vidusskolā neko šajā jomā nav darījis, tomēr ir spēcīgs un ātrs. ”Tēvam man duka iekšā, tas no tā arī nāk”. Savā starpā puiši dažkārt uzspēlējot bumbu, bet ar rokām gan nelaužoties. Agrāk tā darījuši, taču pēc tam tā sāpot cīpslas un muskuļi, ka nevarot pastumt bobu. Kurš būtu spēcīgākais šajā jomā? ”Ja mēs te sāktu lauzties, tad galds neizturētu,”- nosmēja Miņins.

Pašās beigās pilots vēlreiz raksturoja olimpisko Vistleras trasi un atcerējās kā pašiem tur sākumā gājis. Kaut gūta uzvara pasaules kausa posmā, sākums bija ļoti grūts. ”Es jau tagad varu pateikt, ka sākumā treniņos vispār nevarējām izbraukt trasi. Daudzi brīnījās, kā mēs vispār nekritām katrā braucienā, bija lielas mocības.Un tad pēkšņi es to vienu bīstamo vietu izkodu un aizgāja. Šogad treniņu nedēļā bija tā, ka mēs aizbraucām nedaudz vēlāk, citi jau bija braukuši, bet mums nekādu kompleksu vairs nebija.”

Mūsu bobslejistu mērķis pasaules kausa kopvērtējumā ir noturēties pirmajā trijniekā četriniekos un divniekos ielauzties labāko desmitniekā. Atlikušajos trijos posmos tas ir reāli izdarāms. ”Galvenais – noturēties bez traumām!” – sagatavošanās posmu Vankūverai rezumēja Jānis Miņins.

Informāciju sagatavoja:
LTV Sports


, 2009-12-30 10:43, pirms 14 gadiem
Vareeja tach tos bobslejistus pirms sezonas svariigaakajiem machiem likt mieraa,lai nepaardeg..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.