Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Ķibermaņa izlaušanās sezona, Melbārža restarts, stabilais Žaļims

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Ķibermaņa izlaušanās sezona, Melbārža restarts, stabilais Žaļims
Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis
Foto: Viesturs Lācis

Līdz ar astronomiskā pavasara iestāšanos savu ceļu noslēgusi 2016./17. gada bobsleja un skeletona sezona. Ja par aizvadīto skeletona sezonu secinājumi jau izdarīti, tad šajā rakstā kārta bobsleja sezonai.

Ziemeļamerikas posmu izlaišana atmaksājusies

Kā zināms, pirmos divus posmus Vistlerā un Leikplesidā izlaida gan Oskars Ķibermanis, gan Oskars Melbārdis, gan Uģis Žaļims. Melbārdim nācās izlaist sezonas sākumu, jo noritēja rehabilitācijas process pēc muguras savainojuma, savukārt pārējie divi piloti nolēma pāri okeānam nedoties, tā vietā startējot Eiropas kausa mačos.

Teiciens vēsta: ''Pēc kaujas visi gudri!'' Iespējams, to līdzjutēju vidū, kuri bobsleja sezonai nav sekojuši līdz īpaši cītīgi, izcēlās zināma neizpratne par nosacīti zemajiem rezultātiem PK kopvērtējumā. Visi trīs piloti izlaida Ziemeļamerikas posmus, lai labāk varētu piebraukt Eiropas trases.

Šī stratēģija uzskatāma par atmaksājušos – piecos Eiropas trasēs notikušajos posmos (neskaitot Pasaules čempionātu) – Altenbergā, Vinterbergā, Sanktmoricā, Kēnigzsē un Īglsā, kopā skaitot divnieku un četrinieku sacensības, latviešu pilotiem izdevies iekļūt trijniekā sešos no desmit mačiem.

Pafantazējot un parēķinot, kāda izskatītos kopvērtējuma aina, neņemot vērā pirmos divus posmus, viss rādās pavisam citādi - divniekos Ķibermanis paceļas uz otro vietu, atpaliekot tikai no Frīdriha. Uģis Žaļims ieņem dalīto piekto vietu ar Maieru. Melbārdi šeit pievienot tik un tā nebūtu objektīvi, jo Oskars izlaida arī posmu Vinterbergā.

Četriniekos par uzvarētāju būtu kļuvis Niko Valters, patiesais sezonas uzvarētājs Kasjanovs būtu bijis otrais, trešo vietu ieņemtu Frīdrihs, par dažiem punktiem pārspēdams Lohneru, savukārt PK vicelīderis Riko Pēters būtu vien piektais. Uzreiz aiz viņa - Ķibermanis. Arī šeit nerēķināsim Melbārža un šoreiz arī Žaļima rezultātus, jo viņi piedalījušies mazāk nekā sešos posmos.

Ķibermanis sakustinājis izlases mierīgos ūdeņus

Ja gadu atpakaļ par neapstrīdamu Latvijas izlases pirmo numuru varēja saukt Oskaru Melbārdi, tad šosezon ļoti platu soli uz priekšu izdarīja tieši otrs Oskars – Ķibermanis, īpaši veiksmīgu sezonu aizvadot divnieku konkurencē ar stūmēju Matīsu Mikni. Protams, Melbārdim svarīgākais bija kārtīgi atveseļoties pēc muguras savainojuma, taču ne par to šobrīd stāsts.

Līdz 2016./17. gada sezonai Oskaram nebija izdevies kāpt uz goda pjedestāla nevienās Pasaules kausa sacensībās. Vairākkārt Ķibermanis palicis soli aiz medaļām. Šeit varam vilkt paralēles ar biatlonistu Andreju Rastorgujevu, kurš arī šosezon pirmoreiz karjerā spēja šo mērķi īstenot.

Vēsturiskais brīdis Ķibermaņa un Mikņa karjerās pienāca sezonas trešajā posmā Altenbergā, kur latvieši kāpa uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena. Veiksmīgi uzņemto kursu Oskaram un Matīsam izdevās noturēt arī Eiropas čempionātā Vinterbergā, kur izcīnītā bronza ir Ķibermaņa labākais rezultāts līdz šim Eiropas un Pasaules čempionātos.

Sanktmoricas un Kēnigszē posmos Ķibermanis ieņēma piektās vietas, savukārt Īglsā uzrādīja astoto rezultātu, kas bija Oskara zemākā vieta divniekos šosezon. Ar pamatotām pretenzijām uz medaļām rencēnietis ieradās arī uz Pasaules čempionātu Kēnigszē. Tajā Ķibermaņa un Mikņa ekipāža ierindojās ceturtajā pozīcijā, paliekot 0,21 sekundes attālumā no medaļām.

Izcils starts Ķibermanim padevās noslēdzošajā posmā Phjončhanā. Divniekos Oskars izcīnīja sudraba godalgu, piekāpjoties tikai šosezon praktiski neuzveicamajam vācietim Frančesko Frīdriham. Pasaules kausa sezonu Oskars noslēdza kopvērtējuma astotajā vietā pirmo divu izlaisto posmu dēļ.

Taču par spīti veiksmīgajai sezonai divniekos, Ķibermanis visaugstāko vietu sezonā ieņēma tieši četrinieku sacensībās, izcīnot skaistu uzvaru Sanktmoricā, aiz sevis atstājot tieši Melbārža ekipāžu. Šī uzvara kļuva par pirmo arī stūmēju – Mikņa, Jāņa Jansona un Raivja Zīrupa karjerās.

Tiea, Oskaram četrinieku sezonā trūka stabilitātes rezultātos. Vietu amplitūda sniegusies no jau pieminētās pirmās Sanktmoricā līdz 14. Kēnigzszē. Četriniekos Ķibermanim izdevās sev ne visai parocīgajā Kēnigzsē trasē iebraukt pirmajā desmitniekā, izcīnot desmito vietu, taču skaidrs, ka ne jau šī vieta bija 23 gadus vecā pilota mērķis.

Skaistu ķirsīti uz krēmkūkas uzlika olimpiskajā trasē Dienvidkorejā notikušais sezonas pēdējais posms, kur Oskars sasniedza otro vietu divniekos un trešo četriniekos. PK kopvērtējumā četriniekiem Ķibermanis ieņēma 11. vietu.
Oskaram aiz muguras teicama sezona, kas ļauj ar gaišu skatu raudzīties uz olimpisko sezonu. Starts rencēnietim joprojām ir augstākajā līmenī, un braukšanas prasmes kombinācijā ar ātrām sliecēm un kamanām Ķibermani padarīs par vienu no nākamās sezonas dūžiem.

Melbārdis sadziedējis muguru un gatavs olimpiskajai sezonai

Oskara Melbārža sezonai varētu piedēvēt apzīmējumu ''restart''. Augustā pēc treniņnometnes Oskars gūlās uz operāciju galda, lai novērstu muguras problēmas. Tam sekoja neatlaidīgs un pacietīgs darbs pie Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeita Arņa Noveičuka, izpildot dažādus muguras muskuļus stiprinošus vingrinājumus.

2016. gada pasaules čempions četriniekos PK sacensību apritē atgriezās Altenbergas posmā, kur divniekos finišēja 13., savukārt četriniekos ierindojās 11. pozīcijā. Zīmīgi, ka šosezon Melbārdis bieži mainījis savus stūmējus divniekos – Altenbergā un Kēnigzsē Oskaru iestūma Daumants Dreiškens, Īglsā un Phjončhanā – Jānis Strenga, savukārt Sanktmoricā – Arvis Vilkaste.

Labāko trijnieku divnieku mačos Kauguros dzimušajam pilotam šosezon izdevās sasniegt vienreiz, kad kopā ar Strengu iegūtas sudraba medaļas. Diemžēl neveiksmīgas sacensības Oskaram un Jānim sanāca Phjončhanā, kur slikta otrā brauciena dēļ nācās atkrist uz 12. vietu. Pasaules čempionātā Melbārdis un Strenga ieņēma sesto pozīciju, savukārt PK kopvērtējumā – 16.

Tomēr skaidrs, ka 2016. gada pasaules čempiona kroņa disciplīna ir četrinieku mači. Tajos šosezon Melbārdis startēja ierastajā sastāvā ar Dreiškenu, Vilkasti un Strengu. Tieši ar smago artilēriju Oskaram izdevās izcīnīt vienīgo uzvaru aizvadītajā sezonā, triumfējot Īglsas posmā. Tāpat labāko trijniekā latvieši iekļuva Sanktmoricas posmā, kur iegūts sudrabs.

Liela iespēja sasniegt goda pjedestālu Melbārdim bija sasniegt arī Pasaules čempionātā Kēnigzsē. Kā atzina bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis, šī vācu trase nebūt nav starp Oskaram parocīgākajām. Pēc pirmās sacensību dienas latviešu četrinieks ieņēma trešo pozīciju, taču pagalam neveiksmīgs izdevās trešais brauciens, atstājot iepriekšējā gada čempionus bez medaļām. Pēdējā sezonas posmā divi stabili braucieni Melbārža ekipāžai deva ceturto vietu, par 0,03 sekundēm atpaliekot no komandas biedriem – Ķibermaņa ekipāžas.

Galvenais pirms olimpiskās sezonas jebkuram sportistam ir izvairīties no jebkādām veselības likstām, lai nekas netraucētu pilnvērtīgi piedalīties četrgades svarīgākajās sacensībās. 2014. gada olimpisko spēļu vicečempions to ir izdarījis, un ar skaidru mērķi un vīziju var gatavoties sasniegt mērķi – olimpisko zeltu.

Žaļima pauze četriniekos, stabilitāte divniekos

Jau kopš Žaļima ienākšanas pilotu apritē tapa skaidrs, ka Uģim labāk padodas vadīt divnieku kamanas. Arī pats pilots ne vienu reizi vien atzinis, ka ar divnieku jūtoties kā zivs ūdenī. Ja iepriekšējā sezonā Uģis piedalījās septiņos no astoņiem četrinieku posmiem, tad šosezon vairs tikai četros.

No četriem aizvadītajiem posmiem visaugstāko rezultātu, 15. vietu Žaļims sasniedza Vinterbergas posmā. Vēl arī divas 18. vietas Sanktmoricā un Altenbergā, kā arī vien 17. Īglsā. Kopvērtējumā likumsakarīga 23. vieta. Vai Uģis olimpiskajā sezonā četrinieku kamanās nemaz nesēdēs, koncentrēdams visus spēkus divniekiem? Šis jautājums jāuzdod pašam pilotam un treneriem.

2015./16. gada sezonu Uģis Žaļims noslēdza kā trešais labākais pilots PK kopvērtējumā divniekiem. Varēja likties, ka nu gadu vēlāk visi rīs Uģa putekļus, taču šajā sezonā Žaļimam tā arī neizdevās aizsniegties līdz goda pjedestālam kādā posmā. Vidējais sporta līdzjutējs teiktu – regress! Bet vai tiešām?

Uzreiz jāpiemin, ka 2015./16. gada sezonā Uģis ar stūmēju Intaru Dambi uz piedalījās visos astoņos posmos, uz goda pjedestāla kāpjot vienreiz, kad Vistlerā tika izcīnīts sudrabs. Interesanti, ka tieši trijos Ziemeļamerikā notikušajos posmos (viens Leikplesidā, divi Vistlerā) Uģim izdevās sasniegt teorētiski labākos rezultātus sezonā – otrā, ceturtā un piektā vieta.

Piecos Eiropas trasēs notikušajos posmos Žaļimam Ziemeļamerikā iespēto izdevās atkārtot tikai vienreiz, kad latvietis finišēja piektais Vinterbergā. Pārējos posmos – Kēnigszē (2 posmi), Altenbergā, Sanktmoricā – Uģim divas septītās, viena desmitā un viena astotā vieta.

Bet nu palūkosimies uz šo sezonu, kur Intaru Dambi Uģa stūmēja pozīcijā nomainīja Jānis Jansons. Kā jau raksta sākumā minēts, pirmos divus sezonas posmus Vistlerā un Leikplesidā latvieši izlaida. Altenbergas posmā Žaļims un Jansons ierindojās devītajā pozīcijā, savukārt Eiropas čempionātā Vinterbergā sasniegts sezonas augstākais rezultāts – piektā vieta.

Sezonas turpinājumā Uģim vēl divas devītās vietas Īglsā un Kēnigszē, kā arī desmitā vieta Sanktmoricā. Vienīgās sezonas sacensības, kurās Žaļims nespēja sasniegt labāko desmit skaitu bija Pasaules čempionāts, kur latvietis ierindojās 14. vietā. Tieši tas pats novērojams iepriekšējā sezonā, kur Uģim 15. vieta.

Phjončhanā notikušajās sacensībās Žaļims nodemonstrēja, ka olimpiskās trases viltības ir uzķēris diezgan labi, taču šoreiz Uģi pievīla tehnika, ko uzreiz pēc braucieniem atzina arī pats pilots. Rezultātā Žaļims un Jansons sezonu noslēdza ar devīto vietu pēdējā posmā un 12. kopvērtējumā.

Tomēr, domājot no sērijas ‘’Kā būtu, ja būtu’’ nākas secināt – ja Uģis piedalītos arī Ziemeļamerikas posmos, iespējams, izdotos pietuvoties pagājušajā sezonā sasniegtajam. Ar 2015./16. gada sezonā sasniegtajiem 1410 punktiem Uģis šogad būtu otrais. No Saldus novada Ezeres nākušo bobslejistu vēl par agru norakstīt.

Dominējošie vācieši, Holkomba fenomens, progresējušie kanādieši un nemiera cēlāji

Vienā ziņā nekas nav mainījies – Vācija joprojām jāatzīst kā dominējošākā bobsleja nācija. Divnieku konkurencē praktiski neuzvarams bija Frančesko Frīdrihs, kurš septiņos aizvadītos posmos izcīnīja piecas uzvaras un divreiz bija otrais. Arī Pasaules čempionātā vācietis bija galvastiesu labāks par pārējiem, otro vietu apsteidzot par vairāk nekā sekundi.

Tiesa, četriniekos priekšplānā izvirzījās cits vācietis – Johaness Lohners. Pēc Maksimiliana Ārntda sportista gaitu noslēgšanas Lohners ieguva vietu Vācijas izlases pamatsastāvā, pirmoreiz aizvadot pilnvērtīgu PK sezonu. Augumā garais pilots četrinieku konkurencē izcīnīja trīs uzvaras, kas bija visvairāk no visiem. Tieši viņš arī palika vienīgais, kuram izdevās kādos divnieku mačos pārspēt Frīdrihu.

Savā līmenī, it īpaši četriniekos, sezonu noslēdza trešais vācu pilots Niko Valters. Tieši visas trīs vācu četrinieku ekipāžas aizņēma visu goda pjedestālu Pasaules čempionātā – dalīta uzvara Frīdriham un Lohneram, bet pie bronzas tika Valters.

Teicama sezona aiz muguras 36 gadus vecajam Stīvenam Holkombam. Vecmeistars nu jau vairs nav konkurētspējīgs ar labākajiem startā, taču gadiem uzkrātā pieredze, braukšanas prasmes, kā arī sadarbībā ar BMW būvētās kamanas Holkombu aiznesušas līdz otrajai vietai PK kopvērtējumā divniekiem un trešajai četrinieku konkurencē.

Bobsleja veterāns apliecinājis gatavību piedalīties arī nākamā gada olimpiādē, kas viņam būs ceturtā. Strauju progresu sezonas gaitā veicis bijušais Holkomba stūmējs Džastins Olsens, ar kura tiešu piedalīšanos Holkombs Vankūveras olimpiskajās spēlēs tika pie zelta. Olsena vadītās ekipāžas spēj konkurēt ar labākajiem startā, nereti pat pārspējot visus. Arī Olsena kamanas trasē skrien kā vējš, un ticams, ka amerikānis nākamsezon būs pieskaitāms pie jebkuru sacensību favorītiem.

Lieliski sevi uz sezonas beigām apliecināt izdevās kanādiešu pilotiem Džastinam Kripsam un Nikam Polonjato. Kripss Pasaules čempionātā ar stūmēju Džesi Lamsdenu izcīnīja sudraba medaļas. Turklāt arī Phjončhanā kanādietis demonstrēja teicamu braukšanas tehniku. Jāatzīmē, ka līdz pasaules sudrabam Kripss aizbrauca Jāņa Skrastiņa būvētās BTC kamanās.

Ja Kripsa augstās vietas nav nekāds pārsteigums, tad tāds noteikti ir Nika Polonjato sniegums sezonas beigās. Divniekos PČ Polonjato ieguva augsto piekto vietu, savukārt Phjončhanas posmā kanādietis bija pat ceturtais. Nedaudz vairāk gan sācis atpalikt Kriss Springs.

Kārtējo sezonu ātruma rekordus trasē stādīja krievu pilotu Aleksandra Kasjanova un Alekseja Stuļņeva ekipāžas. Starts allaž šiem abiem bobslejistiem ir bijis vājš, taču tieši viņu kamanas bieži vien sasniedza vislielākos ātrumus. Protams, konkurētspējīgāki krievi ir četriniekos, kur Kasjanovs pat triumfēja PK kopvērtējumā un Dienvidkorejas posmā.

Nedaudz bezcerīga situācija Šveices nometnē. Veterāns Beats Hefti nu vairs katrās sacensībās cīnās vien par tikšanu pie otrā brauciena, savukārt Riko Pēteram šī sezona ir viela pārdomām. Gan divniekos, gan četriniekos Pēters izceļas ar nestabilitāti, to burtiskā nozīmē demonstrēdams ne vienās vien sacensībās iespaidīgo sānszlīžu dēļ.

Olimpiskajā sezonā noteikti būs jārēķinās arī ar austrieti Bendžaminu Maieru, kurš šosezon spējis iebraukt medaļās gan ar divnieku, gan četrinieku kamanām. Noteikti lielu darbu starpsezonā ieliks korejietis Jundžons Vons, kuram šī sezona neizvērtās tik veiksmīga kā iepriekšējā.

Katrā ziņā nākamā, olimpiskā sezona noteikti ienesīs kādas jaunas vēsmas ikkatrā izlasē. Iespējams, izlaušanos veiks kāds pilots, kurš nekad nav pieskaitīts favorītu pulkam, tikpat labi kā favorīti, pozīcijas zaudējot. To visu rādīs laiks, vasaras atvaļinājums un jaunā sezona!

PK bobslejā divniekiem, 2016./17. gada sezonas kopvērtējums

V.PilotsValstsPunkti
1.Frančesko FrīdrihsVācija1545
2.Stīvens HolkombsASV1331
3.Jundžons VonsDienvidkoreja1312
4.Johaness LohnersVācija1284
5.Aleksandrs KasjanovsKrievija1266
6.Aleksejs StuļņevsKrievija1208
7.Bendžamins MaiersAustrija1152
8.Oskars ĶibermanisLatvija1138
9.Džastins KripssKanāda1136
10.Riko PētersŠveice1070
12.Uģis ŽaļimsLatvija936
15.Oskars MelbārdisLatvija810

PK bobslejā četriniekiem, 2016./17. gada sezonas kopvērtējums

V.PilotsValstsPunkti
1.Aleksandrs KasjanovsKrievija1500
2.Riko PētersŠveice1471
3.Stīvens HolkombsASV1362
4.Aleksejs StuļņevsKrievija1282
5.Niko ValtersVācija1268
6.Johaness LohnersVācija1243
7.Frančesko FrīdrihsVācija1224
8.Bendžamins MaiersAustrija1152
9.Maksims AndrianovsKrievija1136
10.Džastins KripssKanāda1112
11.Oskars ĶibermanisLatvija1009
13.Oskars MelbārdisLatvija931
23.Uģis ŽaļimsLatvija352

Izmantotie resursi:
IBSF | International Bobsleigh & Skeleton...

  -1 [+] [-]

, 2017-03-20 21:46, pirms 7 gadiem
Iespējams, izlaušanos veiks kāds pilots, kurš nekad nav pieskaitīts favorītu pulkam

jā...Halls

  -1 [+] [-]

, 2017-03-20 21:48, pirms 7 gadiem
Miņku moš aicinās atgriezties
https://www.sports.ru/others/bobsle...

  +1 [+] [-]

, 2017-03-20 21:52, pirms 7 gadiem
Soči izdomājuši jaunu pielietojumu kā izmantot trasi
https://www.youtube.com/watch?v=Ah_...