Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Olimpiskās sezonas sākums – cerīgs

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Olimpiskās sezonas sākums – cerīgs
Martins Dukurs pirmajā posmā ieguva zelta medaļu, savukārt Jānis Miņins kopā ar ekipāžu finišēja kā otrie
Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītās nedēļas nogalē sezonu uzsāka vienas no Latvijas galvenajām cerībām Vankūveras ziemas olimpiskajās spēlēs – bobslejisti un skeletonisti. Viņu uzrādītie rezultāti veicina optimismu, jo izcīnītas zelta un sudraba godalgas, bet der atcerēties, ka galvenais starts būs vien februārī. Šīs nedēļas beigās sezonu sāks arī kamaniņu braucēji. Jācer, ka arī viņi iepriecinās ar veiksmīgu olimpiskās sezonas sākumu.

Pirmo posmu 2002. gada olimpisko spēļu trasē aizvadījuši bobslejisti un skeletonisti, taču tikai šonedēļ jauno, olimpisko sezonu uzsāks kamaniņu braucēji, sacenšoties Kanādas pilsētas Kalgari trasē. Der atcerēties, ka tieši kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis atnesis Latvijai līdz šim vienīgo olimpisko godalgu ziemas spēlēs, taču aina četru gadu laikā strauji mainījusies, jo Rubeņa rezultāti pēc olimpiskā cikla beigām kritušies, savukārt pie medaļu pretendentiem sevi likuši pieskaitīt citi renes šļūcēji.

Jāatzīst, ka pirmajā posmā savas labākās īpašības nodemonstrēja izlašu pirmie braucēji – Martins Dukurs un Jānis Miņins – nopelnot godalgas, taču otrajiem – Tomasam Dukuram un Edgaram Maskalānam – bija iespējas nokļūt augstākās pozīcijās, taču galu galā galvenais starts būs tikai pēc vairākiem mēnešiem. Ir iespējas kļūdas labot, vēl nekas nav zaudēts.

Pirmajā posmā uzvaru izdevās izcīnīt Latvijas labākajam skeletonistam Martinam Dukuram, savukārt viņa vecākais brālis Tomass, pateicoties paša neuzmanībai jeb neveiksmei, ieņēma vien 12. vietu, lai gan pēc pirmā brauciena bija pat ceturtais. Arī aizvadīto sezonu jaunākais no brāļiem Dukuriem uzsāka cerīgi – vienīgais pirmajos trīs posmos kāpa uz goda pjedestāla, taču tās izrādījās vienīgās reizes, kad latvietim izdevās iebraukt labāko trijniekā. Pēcāk ceturtā un padsmitās vietas... Jācer, ka pēc šīs sezonas beigām nevarēsim vilkt paralēles starp pēdējām divām sezonām – tieši pretēji, Martins ieguvis pieredzi un cerams, ka arī stabilitāti visas sezonas garumā.

Lai gan Martinam starta ieskrējiens nekad nav buksējis, tomēr jaunuzceltā starta estakāde palīdzēs gan viņam, gan Tomasam sasniegt vēl labākus rezultātus. Un olimpiskajās spēlēs medaļu likteni var izšķirt sīkumi, it īpaši skeletonā – to pierāda gadījums arī ar Tomasu, aizmirstot uzvilkt kapuci, kas mūsējo bremzēja kā izpletnis, liedzot pacīnīties par augstākām pozīcijām, un šeit konkurence par goda pjedestālu ir ievērojama. Domājams, tā ir starta drudža kļūda, kura turpmākās sezonas gaitā netiks pieļauta. Jāpiebilst, ka abiem skeletonistiem šīs būs otrās olimpiskās spēles (vēl gan priekšā tāls ceļš līdz tām) – Tomass 2002. gadā izcīnīja vien 21. vietu, savukārt Martins 2006. gadā Turīnā spēja izcīnīt augsto septīto vietu.

Sezonu četrinieku ieskaitē cerīgi iesākuši arī bobslejisti – Jānis Miņins kopā ar stūmējiem tika pie sudraba medaļas, savukārt izlases nomināli otrajam pilotam Edgaram Maskalānam tika devītā pozīcija. Šie rezultāti nav nekāds pārsteigums, jo Miņins pagājušajā sezonā bija otrs labākais pilots, atpaliekot vien no Aleksandra Zubkova, bet Maskalāns spēja iebraukt pat labāko pieciniekā – tas nozīmē, ka arī šosezon ir potenciāls, vismaz četriniekos. Divniekos Miņins ieņēma 11. vietu, bet Maskalāns nespēja kvalificēties otrajam braucienam, paliekot 21. vietā.

Arī šeit jānorāda uz jaunās estakādes nozīmi, jo starta ieskrējiens vienmēr var būt labāks - tieši divniekos starts ir ļoti nozīmīgs faktors, uz ko norāda arī izlases galvenais treneris Sandis Prūsis. Piemērs nav tālu jāmeklē - pirmajā posmā uzvarēja šveicietis Beats Hefti, kurš agrāk bija stūmējs Šveices vadošajām ekipāžām, tāpēc atzīstams starts ir pašsaprotams. Četriniekos viņu meklēt starp labākajiem ir veltīgi, jo tā būs laika izšķiešana. Lai gan – Hefti ir mazpieredzējis pilots, un kas zina, kas notiks jau tuvākajās sezonās. Vēl gan jāpiebilst, ka virkni vadošo pilotu vajāja neveiksmes – krievs Aleksandrs Zubkovs pašlaik atrodas īstā boba meklējumos, bet, atrodot īsto, rezultāti neizpaliks. Labākais Vācijas pilots Andrē Lange startēja ar savainojumu, tāpēc bobu iestūma vien stūmēji. Sezonas pirmo sacensību laikā pie savainojuma jau pamanījies tikt vecais buks amerikānis Tods Hejs, arī pagājušās sezonas Parksitijas posma uzvarētājs, cits amerikānis Stīvens Holkombs nenostartēja savā līmenī... Un maz ticams, ka Kanādas otrās ekipāžas pilots Lindons Rašs, kuram izdevās apsteigt visus, izcīnot pirmo vietu, olimpiskajās spēlēs cīnīsies par medaļām.

Būs interesanti visas sezonas garumā, bet galvenais starts, protams, būs olimpiskās spēles. Sākums cerīgs, kāds būs turpinājums? Jau šīs nedēļas nogalē skeletonisti un bobslejisti sacentīsies Leikplesidā, un tad arī varēs mēģināt izdarīt pirmos tālejošākus secinājumus. Savukārt kamaniņu braucēji, iemēģinājuši olimpisko Vistleras trasi, aizvadīs sacīkstes Kalgari, lai izdarītu pirmo atskaites punktu. Cerams, tikpat veiksmīgu kā skeletonisti un F-1 uz ledus. Dubults cerams, ka arī sezonas noslēgums būs tik pat veiksmīgs vai pat veiksmīgāks.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja