Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Melbārža, Ķibermaņa un Žaļima divnieki uz starta Phjončhanā

Melbārža, Ķibermaņa un Žaļima divnieki uz starta Phjončhanā
Oskara Melbārža ekipāža startā
Foto: Viesturs Lācis

Nākamo olimpisko spēļu norises vietā Phjončhanā, Dienvidkorejā risinās Pasaules kausa sezonas noslēdzošais posms bobslejā un skeletonā. Kamēr skeletonistiem sezona noslēgusies, pēdējoreiz šosezon ledu griezīs bobsleja divnieku ekipāžas. Sacensību pirmais brauciens sāksies plkst. 11:00.

Latviešiem cīņa par augstākajām vietām posmā, ne kopvērtējumā

Tieši tā – lai vai kā Latvijas sporta līdzjutējiem gribētos, diemžēl par trijnieku, vai pat par piecinieku mūsu ekipāžām Pasaules kausa kopvērtējumā pacīnīties neizdosies. Kāpēc? Taktisku apsvērumu dēļ.

Desmito vietu ieņemošais Ķibermanis un 13. pozīcijā esošais Žaļims nepiedalījās pirmajos divos PK posmos Ziemeļamerikā, tā vietā piebraucot Eiropas trases. Nedaudz atšķirīga situācija Oskaram Melbārdim – arī viņš pirmos divus posmus izlaida, jo dziedēja muguras savainojumu, līdz ar to sacensībās nepiedalījās vispār.

Oskaram Ķibermanim un Matīsam Miknim, kurš jau kopš pagājušās sezonas beigām ir stabils Ķibermaņa pamatstūmējs divniekos, šī sezona noteikti vērtējama ar + zīmi. Kā nekā Oskars pirmo reizi karjerā šosezon kāpa uz goda pjedestāla, izcīnīdams bronzas godalgu Altenbergas posmā, kam sekoja arī tāda paša kaluma medaļa Eiropas čempionātā Vinterbergā.

Nākamajos divos posmos Kēnigzsē un Sanktmoricā Ķibermanis un Miknis uzrādīja piekto labāko rezultātu, savukārt iepriekšējā PK posmā Īglsā latviešiem zemākais rezultāts šosezon divniekos – astotā vieta. Pasaules čempionātā Kēnigzsē trasē Oskars palika soli aiz pjedestāla, proti, ceturtajā vietā.

Ķibermanis un Miknis visas sezonas garumā ir bijuši starp līderiem starta ieskrējienā, principā vienīgie sagādājot pastāvīgu konkurenci vācieša Frančesko Frīdriha ekipāžai. Arī Phjončhanas trasē mūsējiem noderēs sparīgs starta ieskrējiens, taču, šķiet, lielāka nozīme šai trasē būs, protams, braukšanas mākai un pieejamajai tehnikai.

Uģim Žaļimam šī sezona diemžēl nav tik veiksmīga kā iepriekšējā. 2015./16. gada sezonu Uģis kopā ar stūmēju Intaru Dambi noslēdza kā PK kopvērtējuma trešās vietas īpašnieki, un ar pamatotām cerībām skatījās uz šo, pirmsolimpisko sezonu. Šajā sezonā Dambis vēl nemaz nav piedalījies nevienās sacensībās savainojuma dēļ, līdz ar to vietu bobā blakus Žaļimam ieņēmis Jānis Jansons.

Neskatoties uz to, ka šosezon līdz labāko trijniekam nav izdevies aizsniegties nevinos mačos, Uģis gan vēl joprojām ir stabils pirmā desmitnieka braucējs divniekos. Augstākā vieta – piektā – izcīnīta Eiropas čempionātā Vinterbergā, savukārt trīs devītās vietas iegūtas Altenbergā, Kēnigzsē un Īglsā. Desmito labāko rezultātu Žaļims un Jansons uzrādīja Sanktmoricas trasē.

Tiesa, zināmu darvas devu medus mucā piedod fakts, ka viszemākais rezultāts (14. vieta) tika uzrādīts tieši Pasaules čempionātā. Tomēr Uģis pēdējo sezonu laikā ir pierādījis, ka ir viens no prasmīgākajiem divnieku kamanu vadītājiem. Phjončhanas trasē Žaļima ekipāža būs kā melnais zirdziņš, kurš var izšaut un sagādāt zināmu pārsteigumu.

Latvijas bobsleja izlases līderis Oskars Melbārdis sezonas sākumu izlaida, izejot rehabilitācijas procesu pēc gūtā muguras savainojuma. Oskars iestartējās pamazām, sākot ar 13. vietu Altenbergā, bet turpinot ar divām sestajām Sanktmoricā un Kēnigzsē. Pa vidu Melbārdis izlaida Eiropas čempionātu, savukārt iepriekšējā posmā Īglsā latvietim sudraba godalga.

Šosezon pastāvīgi mainīgs bijis Melbārža vadītā divnieka sastāvs – protams, Oskars pie ruļļiem ir bijis visos mačos, taču mainījušies stūmēji. Altenbergas un Kēnigszē posmos Oskaru iestūma ierastais pārinieks, pieredzējušais Daumants Dreiškens, Sanktmoricā pirmoreiz PK karjerā divnieku stūma Arvis Vilkaste, savukārt Īglsas posmā stūmēja pienākumus pildīja Jānis Strenga.

Esam jau pieraduši redzēt, ka Melbārža ekipāžas stāda starta rekordus gan divniekos, gan četriniekos, taču šosezon divniekos nedaudz vairāk priekšā aizsteigušies gan Ķibermanis ar Mikni, gan arī Frīdrihs ar savu stūmēju Torsteinu Margisu. Phjončhanas posmā Melbārža pārinieks bobā būs Strenga.

Treniņos, kā jau ierasts, mainīgi rezultāti, gan mūsējiem, gan konkurentiem. Melbārdis divreiz bijis gan piektais, gan piecpadsmitais ātrākais. Žaļims vienu no trijām oficiālajām sacensību treniņu dienām izlaida [katrā dienā divi braucieni], divreiz uzrādīdams sesto labāko laiku, divreiz – 16. Arī Ķibermaņa vietu amplitūda ir visai plaša – no astotās līdz 17. vietai.

Vai Frīdrihs turpinās savu dominanci?

Fenomenālu sezonu aizvada vācietis Frančesko Frīdrihs, kurš, lai arī izlaidis Leikplesidas posmu ir visai pārliecinošs PK kopvērtējuma līderis. Un kā gan savādāk? Vācietis aizvadītos sešos posmos nav bijis zemāk par otro(!) vietu, izcīnot uzvaras Vistlerā, Altenbergā, Vinterbergā un Īglsā. Frīdrihs ar stūmēju Margisu šogad arī aizstāvēja savu pasaules čempiontitulu.

Pārsteidzoši vai nē, taču otrais PK kopvērtējumā ir amerikāņu veterāns Stīvens Holkombs. Vecmeistars ne vienu reizi vien ir pierādījis, ka ar braukšanas prasmēm un tehnikas iespējām spēj atspēlēt startā iekrāto deficītu. Līdzīgi var spriest par trešajā pozīcijā esošo krievu Aleksandru Kasjanovu, kurš ir starp lēnākajiem startā, taču vienmēr uzrāda vienus no lielākajiem ātrumiem trasē.

Mājnieks Jundžons Vons, salīdzinot ar pagājušo sezonu, ir regresējis. Kā nekā, 2015./16. gada sezonu Vons noslēdza Pasaules kausa ieguvēja godā, turklāt divos no astoņiem posmiem izcīnot uzvaras. Šosezon korejietis uz goda pjedestāla kāpis tikai vienreiz, pirmajā posmā Vistlerā izcīnot trešo vietu.

Ja gadu atpakaļ varējām runāt par Vona un viņa ierastā pārinieka Jong-Vū Seo konkurētspēju ar latviešiem un Frīdriha ekipāžu startā, tad nu par to vairs nekas neliecina. Taču, neskatoties uz šiem faktiem, Vons tomēr ir mājnieks, un šo trasi noteikti pārzin nedaudz labāk kā konkurenti. Piedalījies vien divos treniņbraucienos no sešiem, korejietis uzrādījis otro un ceturto labāko laiku.

Katrā ziņā, favorītu loks tomēr ir gana plašs. Visas iespējas arī trim latviešu ekipāžām. Oskars Melbārdis un Jānis Strenga trasē dosies kā pirmie, Ķibermanim un Miknim ielozēts astotais starta numurs, savukārt 16. uz starta stāsies Uģis Žaļims un Jānis Strenga. Sacensību pirmais brauciens sāksies plkst. 11:00.

PK kopvērtējums pirms pēdējā posma, bobsleja divnieki

V.PilotsValstsPunkti
1.Frančesko FrīdrihsVācija1320
2.Stīvens HolkombsASV1219
3.Aleksandrs KasjanovsKrievija1170
4.Jundžons VonsDienvidkoreja1128
5.Bendžamins MaiersAustrija1112
6.Aleksejs StuļņevsKrievija1088
7.Johaness LohnersVācija1084
8.Riko PētersŠveice1020
9.Džastins KripssKanāda976
10.Oskars ĶibermanisLatvija928
13.Uģis ŽaļimsLatvija784
15.Oskars MelbārdisLatvija682

Izmantotie resursi:
IBSF | International Bobsleigh & Skeleton...


, 2017-03-17 20:32, pirms 7 gadiem
Prusakam netīk šis treks:
https://www.diena.lv/raksts/sports/...
, 2017-03-17 20:37, pirms 7 gadiem
vēl viens automilzis ienācis bobslejā:
Subaru Put the 'I' in Insane by Rallying Down...
, 2017-03-17 20:50, pirms 7 gadiem
Cikos starts joptv?
, 2017-03-17 20:58, pirms 7 gadiem
cappadonna rakstīja: Cikos starts joptv?
pl.11
, 2017-03-17 21:00, pirms 7 gadiem
Strengam baigā slodze,vispirms jāstumj Melnbārdis,pēc tam jāskrien fiksi uz startu iestumt Žaļims
, 2017-03-17 21:49, pirms 7 gadiem
ilmis81 rakstīja: pl.11
Nezinu kur Tu taadu ciparu dabuuji, bet es atradu starta laiku 7:00.. pa lielam jau retorisks jautajums tik bij, jo rakstaa par sacensibam netika minets starta laiks.
, 2017-03-17 21:55, pirms 7 gadiem
cappadonna rakstīja: Nezinu kur Tu taadu ciparu dabuuji, bet es atradu starta laiku 7:00.. pa lielam jau retorisks jautajums tik bij, jo rakstaa par sacensibam netika minets starta laiks.
7os meituki
, 2017-03-17 22:32, pirms 7 gadiem
Žaļims vienu no trijām oficiālajām sacensību treniņu dienām izlaida [katrā dienā

cik saprotu,ja brauc tikai vienu disciplīnu,tad tiek pie 4 oficiālajiem treniņiem nevis 6
, 2017-03-18 00:59, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: Prusakam netīk šis treks:
https://www.diena.lv/raksts/sports/ziemas-sports/prusis-phjonchanas-trase-man-ne-visai-patik-14168182
Mūsējiem laba izloze. Treniņbraucienu rezultāti gan nav pārāk daudzsološi. Šķiet, ka no mūsējiem vislabāk gāja Žaļimam.

Sanāk, ka Žaļims nestartēs četriniekos? Tad jau viņš FIBT kombinētajā rangā var palaist priekšā kanādieti Poloniato un mums nākamgad vairs nebūs trīs starta vietas četriniekos. Žaļimam divniekos jāpalielina atrāvienu. Vai arī mūsējie ir pieņēmuši lēmumu olimpiskajā sezonā koncentrēties tikai uz diviem četriniekiem? Bet tāpat izskatās cerīgi, ka Žaļims nodrošinās trešo kvotu, jo pēdējos divos posms Poloniato divniekos ir bijis pašvaks. Ceru, ka pareizi sapratu nosacījumus un paskatījos īsto rangu...

FIBT kombinētais rangs: IBSF | Standings

P.S. Turpat "Dienā" pamanīju interviju ar mūsu pasaules čemionu parabobslejā Artūru Klotu: https://www.diena.lv/raksts/sports/...
, 2017-03-18 08:12, pirms 7 gadiem
Edijs B rakstīja: Strengam baigā slodze,vispirms jāstumj Melnbārdis,pēc tam jāskrien fiksi uz startu iestumt Žaļims
Kam tagad viegli?????
, 2017-03-18 09:37, pirms 7 gadiem
Nu izloze kā dāvana, cerams to spēsim izmantot , veiksmi mūsu puišiem
, 2017-03-18 09:53, pirms 7 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Mūsējiem laba izloze. Treniņbraucienu rezultāti gan nav pārāk daudzsološi. Šķiet, ka no mūsējiem vislabāk gāja Žaļimam.

Sanāk, ka Žaļims nestartēs četriniekos? Tad jau viņš FIBT kombinētajā rangā var palaist priekšā kanādieti Poloniato un mums nākamgad vairs nebūs trīs starta vietas četriniekos. Žaļimam divniekos jāpalielina atrāvienu. Vai arī mūsējie ir pieņēmuši lēmumu olimpiskajā sezonā koncentrēties tikai uz diviem četriniekiem? Bet tāpat izskatās cerīgi, ka Žaļims nodrošinās trešo kvotu, jo pēdējos divos posms Poloniato divniekos ir bijis pašvaks. Ceru, ka pareizi sapratu nosacījumus un paskatījos īsto rangu...

FIBT kombinētais rangs: IBSF | Standings

P.S. Turpat "Dienā" pamanīju interviju ar mūsu pasaules čemionu parabobslejā Artūru Klotu: https://www.diena.lv/raksts/sports/ziemas-sports/ziema-parsezas-bobsleja-kamanas-14166857
top-25 tai rangā jāfinišē,lai garantētu valstij 3 kvotas vietas gan 2niekos,gan 4niekos arī nākamsezon
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-03-18 10:33, pirms 7 gadiem
ice F-1 rakstīja: top-25 tai rangā jāfinišē,lai garantētu valstij 3 kvotas vietas gan 2niekos,gan 4niekos arī nākamsezon
OK, skaidrs, paldies. Nepareizi sapratu to FIBT papīru. Olimpiskajā atlasē ir jābūt starp trim labākajām nācijām, lai varētu piedalīties olimpiādē ar trim ekipāžām (vērtē pēc trešā pilota). Pasaules kauses pietiek ar to, ka ir trīs piloti TO 25.
, 2017-03-18 10:46, pirms 7 gadiem
Kādas prognozes? Triobet par izteiktiem favorītiem uzskata (vai arī drīzāk jāsaka, ka grib izmaksāt vismazāko naudu) Frīdrihu un Lohneru. Pēc tam seko Holkombs, Vons, Melbārdis. Kripsam ļoti labi gāja treniņos. Interesanti, kādas būs tendences tiem, kam vājāki starti. No rīta sievietēm pārliecinoša dubultuzvara amerikānietēm.
, 2017-03-18 11:13, pirms 7 gadiem
Normāls trampis treses vidū,kā ralli
, 2017-03-18 11:13, pirms 7 gadiem
Wow, korejieši trasē tramplīnus sataisījuši.
Bobsleja un motokrosa krustojums?
, 2017-03-18 11:16, pirms 7 gadiem
četriniekos lidos līdz virāžai
, 2017-03-18 11:19, pirms 7 gadiem
Melbārdim viens no sliktākajiem braucieniem, pat brazīlieši nobrauca labāk (nebrīnīšos, ja viņi tiks uz otro braucienu). Jāsaņemas!
, 2017-03-18 11:27, pirms 7 gadiem
Lohneram nesūdīgs lēciens
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.