Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Prūsis: "Mani neinteresē visus gribētājus piesēdināt pie stūres"

Prūsis: "Mani neinteresē visus gribētājus piesēdināt pie stūres"
Sandis Prūsis
Foto: Vladislavs Proškins/F64

Latvijas bobsleja izlases vecākais treneris Sandis Prūsis portālam Sportacentrs.com izteicās, ka sezonas laikā pie bobsleja kamanu stūres jaunumu nebūs, turklāt viņa mērķis neesot dot iespēju katram, kas izteicis vēlmi.

Jauno sezonu olimpiskā sudraba ekipāža iesāks nemainīgā sastāvā – Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga, Oskara Ķibermaņa kamanas iestums Helvijs Lūsis, Raivis Zīrups un Vairis Leiboms, bet Uģim Žaļimam talkā nāks Kristaps Kalniņš, Dāvis Spriņģis vai Jānis Jansons un pieredzējušais Intars Dambis. Tikmēr jaunā pilota Matīsa Mikņa stūmēji būs Uldis Ķiploks, Spriņģis vai Jansons, Rūdolfs Tonigs, bet rezervē būs Mārtiņš Rūgums.

„Raivja Broka aiziešana manus plānus būtiski neietekmēja, taču nevar noliegt, ka bija škrobe par to, kurā brīdī viņš izdomāja to paziņot, jo bijām jau sākuši ledus treniņus. Varbūt būtu vēl paspējuši uztaisīt kādus atlases testus jaunajiem. Bet ko gan es varu izdarīt? Tas ir tas pats, kas gadījumā, ja kāds no sportistiem gūst traumu. Tad man ir jāatrod aizvietotājs, pretējā gadījumā zaudēsim ekipāžu,” norāda Prūsis.

Jaunais pilots Miknis pēc pirmajiem treniņiem Siguldas trasē, kuros neiztika bez sāpīgiem kritieniem, bija piesardzīgs, tomēr apņēmības pilns mācīties no kļūdām. „Jā, sākumā viņam bija diezgan nopietns kritiens, bet pēc tam aizgāja daudz vienkāršāk. Taču tas ir tikai pats sākums. Katra nedēļa, katra diena var būt ļoti izšķiroša, vai situācija pagriezīsies vienā vai otrā virzienā.”

Treneris uzsver, ka sezonas laikā neplāno iemēģināt pilota lomā vēl kādu no bobslejistiem. Ja eksperimenti būs, tad tikai pašās sezonas beigās. „Esmu jau vairakkārt teicis, ka gribētāji varbūt atrastos, taču mani neinteresē visus gribētājos piesēdināt pie stūres. Tas būtu tāpat kā autorallijā ļaut sēsties pie stūres visiem gribētājiem, tērējot degvielu un laiku. Man ir jāskatās, kurš var iestumt. Vai viņa fiziskie rādītāji ir tādi, ka ir jēga mācīties. Ja kādam čalītim labi padodas braukšana, bet viņš ir fiziski vājš, tad ar viņu tālu netiksi.”

Šovasar Prūsis ne pavisam saprotamu iemeslu dēļ netika iekļauts Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (FIBT) Materiālu tehniskajā komisijā, par ko treneris gan nav uz kādu apvainojies. „Būs vairāk laika, ko veltīt ģimenei,” pasmaida Prūsis. „Protams, ka aizdomīgi tas bija. Ne jau tikai Krievijas pieaugošās ietekmes FIBT dēļ. Piemēram, kādēļ Materiālu tehniskajā komisijā ir iekļauts cilvēks no Monako, kurš nav pat treneris, bet gan fizioterapeits. Bet tas nav jautājums man. Vai viņš kādam ir savējais vai viņam patiešām ir lielas zināšanas? Nezinu…”

Sezonas atklāšanai veltītajā preses konferencē Prūsis īpaši uzteica Siguldas trasē veiktos uzlabojumus. „Kas ir pats lielākais ieguvums? Viss kopā. Pirmkārt, saulessargi, kas vienlaikus pasargā arī no nokrišņiem. Tagad tos var attaisīt vaļā un trenerim ir iespēja saskatīt nepieciešamo virāžu. Iepriekšējos „parašūtus” kā sezonas sākumā aizsēja, tā tikai vasarā noņēma, tādēļ neko nevarēja redzēt. Tagad es redzu daudz vairāk un attiecīgi vairāk varu palīdzēt jaunajiem pilotiem. Protams, arī visa infrastruktūra ir augstākā līmenī. Siguldas trase bija ļoti iepalikusi, bet tagad tur ir forši. Nav ideāli, jo gribētos ērtāku bobsleja kamanu transportēšanu, kas notiek ar askētisko liftu un mašīnām. Taču visu uzreiz jau nevar gribēt.”

Pēc treniņiem Vinterbergā bobslejisti vēl dosies uz Kēnigzē un Laplaņu, bet tad uz dažām dienām atgriezīsies mājās, lai sapostos ceļam uz Ziemeļameriku. Pasaules kausa pirmajos divos posmos Leikplesidā un Kalgari piedalīsies Melbārža un Ķibermaņa ekipāžas, kamēr Žaļims un Miknis trenera Olafa Kļaviņa aizgādībā startēs Eiropas kausa izcīņā.


, 2014-11-11 12:07, pirms 9 gadiem
man tā gribējās pastūrēt nu kaut uz vietas
lai veicās mūsējiem un daudz panākumus sezonā!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-11-11 14:26, pirms 9 gadiem
Veiksmi vīriem!Cerams,LTV7 rādīs mačus un ziemā varēs normāli paskatīties bobsleju.
, 2014-11-11 21:55, pirms 9 gadiem
Izkonkurēja, diemžēl...un pat vairāki...
, 2014-11-11 23:25, pirms 9 gadiem
maaris57 rakstīja: Veiksmi vīriem!Cerams,LTV7 rādīs mačus un ziemā varēs normāli paskatīties bobsleju.
Šķiet, ka nevajadzētu būt problēmām visus FIBT mačus skatīties viņu youtube kanālā ar sakarīgiem amīšu komentētājiem!
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.