Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Prūsis: "Varbūt aizbrauksim uz mačiem un mums tur nebūs ko darīt"

Prūsis: "Varbūt aizbrauksim uz mačiem un mums tur nebūs ko darīt"
Sandis Prūsis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas bobsleja izlases vecākais treneris Sandis Prūsis sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja par gatavošanos jaunajai sezonai un tās plāniem.

Prūsis norāda, ka salīdzinājumā ar gatavošanos olimpiskajai sezonai nekas būtiski nav mainījies, jo arī šovasar gatavojas olimpiādei, vienīgi tagad līdz olimpiskajām spēlēm ir nepilni četri gadi. "Mainījies ir cilvēku sastāvs - vecie prom nav gājuši, bet klāt ir nākuši vairāki jaunie. Vismaz man personīgi emocijas un apetīte ir mazāka. Nav gluži tā dzirkstele, kas pirms olimpiskās sezonas. Tagad drīzāk ir rutīnas darbs. Bet, tuvojoties sezonai, gan jau šī dzirkstele atkal būs atpakaļ."

Līdz augusta sākuma treniņnometnei ir izturējuši septiņi jaunie censoņi un treneris atzīst, ka tas ir daudz. "Tāda arī tā doma bija. Bet, vai viņi visi sagaidīs ziemu un pārdzīvos to, nevar paredzēt. Pieņemu, ka ne visi. Taču, ja paliks kaut vai puse, tad būs labi."

Par runām, ka viens no jaunajiem varētu pretendēt pat uz vietu pirmajā ekipāžā, Prūsis izsakās piesardzīgi. "Varbūt ne viens vien. Lai gan par pirmo ekipāžu es tā neteiktu. Jau pirmajā gadā ielēkt pirmajā ekipāžā - tas jau būtu pārspīlēti. Tomēr nekad nesaki nekad."

Treneris stāsta, ka jaunajā sezonā plānots nokomplektēt vismaz piecas divnieku ekipāžas, tādējādi divniekos klāt nāks divas jaunas ekipāžas, bet četriniekos paredzams, ka būs viena jauna ekipāža. Taču piloti pagaidām ir tikai trīs - Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis un Uģis Žaļims. Kurš vēl? "Pagaidām esam vēl procesā, šobrīd neko nevaru pateikt, bet izvēle būs starp astoņiem puišiem. Neviens no viņiem gan nekad nav mēģinājis braukt kā pilots - visi ir "nullītes"."

Arī šovasar bobslejistu treniņnometnē ir pāris vieglatlēti - jau pērn spēkus izmēģinājušais desmitcīņnieks Edgars Eriņš un viņa kolēģis, šī brīža Latvijas čempions desmitcīņā Jānis Jansons. Turklāt paredzams, ka septembrī pievienosies arī Latvijas rekordists 100 metru sprintā Ronalds Arājs, kurš paudis lielu apņēmību ar otro piegājienu tikt vismaz līdz mačiem ledus trasēs.

"Pērn attiecībā uz klāt nākušajiem biju noskaņots skeptiski, jo par 95% sastāvs jau bija skaidrs. Prioritāte bija pirmās divas ekipāžas un tajās izmaiņas bija maz ticamas. Tagad jāatzīst, ka neizskatās slikti, arī Jansons. No septiņiem jaunajiem čaļiem es teiktu, ka trīs četri šobrīd izskatās labi. Bet ir svarīgi saprast, ka ir vasaras bobslejs un ziemas bobslejs. Tačkiņas stumšana un skriešana - tas ir labi, bet vēl jau tas viss ir jāizdara uz ledus. Tāpēc pagaidām pateikt, ka viens vai otrs varētu būt kādā no pirmajām divām ekipāžām, ir pāragri. Varbūt stiprāko čali es likšu par pilotu, tādējādi viņam tas būs solis atpakaļ, kamēr kaut ko iemācīsies."

Prūsis noliedz, ka pēc šīs sezonas būtu saņēmis piedāvājumu no Krievijas bobsleja izlases. "Bija tikai pāris draudzīgas sarunas bez jebkādiem konkrētiem piedāvājumiem, bet tās nebija ar krieviem." Tāpat treneris atzīst, ka praktiski neko nezina par citu valstu plāniem vai pārmaiņām. Esot tikai dzirdējis, ka vācieši jau tagad nopietni strādājot pie fiziskās sagatavotības, jo ir ļoti neapmierināti ar pagājušās sezonas startiem. Tikmēr kanādieši jau pagājušās sezonas izskaņā bija apņēmušies savus stiprākos stūmējus izmēģināt pilotu lomās.

"Daudzi izteikušies, ka mēģinās īstenot līdzīgu revolūciju, kādu pirms četriem gadiem veicām mēs, koncentrējot uzmanību uz labiem starta laikiem. Konkurenti redz, ka tas varētu būt bijis labākais un pareizākais ceļš," piebilst treneris. "Būs grūti. Iespējams, aizbrauksim uz mačiem un visi būs tik spēcīgi, ka mums tur nebūs ko darīt..."

Pasaules kausa sezona šogad sāksies neierasti vēlu - 1. posms paredzēts tikai decembra vidū Leikplesidā (ASV), bet sezona noslēgsies neierasti vēlu - pasaules čempionātā Vinterbergā (Vācija) četrinieku pēdējie braucieni būs 8. martā.


, 2014-08-08 11:45, pirms 10 gadiem
Nu kkā neticas ka kāds mūsejos varētu uz starta laikiem izkonkurēt, redzot dažādos apskatos kā strādā mūsu džeki tad jādomā ka arī turpmāk ar starta laikiem viss būs kārtībā!

Konkurentiem vajadzētu atbraukt uz kādu Latvijas izlases treniņnometni un paskatīties kā strādā Latviešu puikas.. domāju ka prom viņi aizietu ar atkārtiem žokļiem
, 2014-08-08 14:16, pirms 10 gadiem
sandis444444 rakstīja: Nu kkā neticas ka kāds mūsejos varētu uz starta laikiem izkonkurēt, redzot dažādos apskatos kā strādā mūsu džeki tad jādomā ka arī turpmāk ar starta laikiem viss būs kārtībā!

Konkurentiem vajadzētu atbraukt uz kādu Latvijas izlases treniņnometni un paskatīties kā strādā Latviešu puikas.. domāju ka prom viņi aizietu ar atkārtiem žokļiem
Ja tu domā, ka pārējie strādā mazāk, tad ļoti maldies.

Latvijā vnk ir izveidojusies laba komanda, kas stumjot labi ir atstrādājusi visas darbības un labi viens otru jūt, tur arī iegūst tās simtdaļas.

Ja tīri fiziski - domāju, ka citās izlasēs ir arī spēcīgāki kadri.
, 2014-08-08 14:53, pirms 10 gadiem
sandis444444 rakstīja: Nu kkā neticas ka kāds mūsejos varētu uz starta laikiem izkonkurēt, redzot dažādos apskatos kā strādā mūsu džeki tad jādomā ka arī turpmāk ar starta laikiem viss būs kārtībā!

Konkurentiem vajadzētu atbraukt uz kādu Latvijas izlases treniņnometni un paskatīties kā strādā Latviešu puikas.. domāju ka prom viņi aizietu ar atkārtiem žokļiem
Jau pērn ļoti bieži gan Zubkova, gan Holkomba ekipāžas samērā bieži konkurēja ar mūsējiem startā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-08-08 17:42, pirms 10 gadiem
prūsis kā jau prūsis
, 2014-08-14 00:32, pirms 10 gadiem
Prusaks ņaud savā stilā
nemāk ne glaimot, ne melot, ne ko
Ne jau viņu pēc intervijām vērtējam
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.