Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Prūsis: "Šosezon visvairāk gribu, lai jaunie konkurētu ar esošajām ekipāžām"

Prūsis: "Šosezon visvairāk gribu, lai jaunie konkurētu ar esošajām ekipāžām"
Sandis Prūsis. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis sarunā ar Sportacentrs.com atzīst, ka šī būs tipiska pēcolimpiskā sezona, kurā lielākais uzsvars būs uz darbu ar jaunajiem, jo bez viņu progresa arī pašreizējie līderi ilgstoši nenoturēsies labā kondīcijā.

Prūsis stāsta, ka vismaz aptuveni viņam jau šobrīd ir skaidrs, kādā sastāvā startēs Oskara Ķibermaņa un Ralfa Bērziņa pilotētās ekipāžas. "No tiem vecajiem, kas vēl palikuši ierindā, izrotēsim pirmās ekipāžas sastāvu. Jānis Strenga, Arvis Vilkaste un Matīss Mikanis? Tas nav izslēgts. Taču jāņem vērā, ka katram ir nelielas mikrotraumas, tādēļ arī tas būs faktors, kad pieņemsim lēmumu par to, kurš brauks ar Oskaru."

Vaicāts par otro ekipāžu, kuru stūrēs Bērziņš, treneris nosauc vairākus uzvārdus - Māris Priekulis, Intars Dambis, Helvijs Lūsis, Dāvis Spriņģis... "Bet, iespējams, kāds no viņiem būs pirmajā ekipāžā. Pagaidām nekas akmenī vēl nav iekalts. Laika gaitā var notikt izmaiņas."

Tikmēr Eiropas kausa posmos kā piloti debitēs Dāvis Kaufmanis, kurš pārkvalificējies no stūmēja amata, kā arī Helvijs Babris, kurš pārnācis no BMX. "Viņš tagad ir vienīgais no BMX sportistiem, bet uz testiem bija atnākuši vairāki. Šajā līmenī BMX un bobslejs vēl iet kopā, bet, ja domājam par kaut ko augstāku, tad... Pagaidām viņš mēģinās apgūt iemaņas, un tad jau redzēsim, kas no tā sanāks. Līdzīgi, kā tas ir ar dāmām [Līnu Mūzi, Aigu Grabusti un Katrīnu Sirmo]. Pašlaik Helvijam vēl ir aktuāls mērķis palīdzēt BMX sportistiem kvalificēties 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. Tāpat arī šķēpmetējai Mūzei galvenais mērķis joprojām ir Tokijas olimpiāde, nevis bobslejs. Taču tas netraucē abas lietas apvienot."

Sieviešu monobobā Latvijas pārstāvēs svētdien piedalījās sacensībās Lillehammerē, kur Mūze ieguva ceturto vietu, Grabuste ieņēma septīto pozīciju, bet Sirmā palika pēdējā, 12. vietā. Pirmdien sportistes aizvadīs vēl vienas sacensības, bet pēc divu nedēļu pauzes startēs arī mačos Kēnigszē. Ar to starptautiskā programma viņām šajā sezonā būs beigusies, un tad varēs izdarīt secinājumus.

"Runāt par kaut kādu lielāku vai mazāku potenciālu pilota statusā šobrīd nav nopietni. Situācija mainās ar katru braucienu. Sasitušās jau ir visas, bet ne tik nopietni, lai nevarētu turpināt braukt," saka Prūsis.

"Mači visu parādīs. Pēc treniņiem vien nevar spriest, cik viņš ir gatavs Pasaules kausa sacensībām," par Bērziņa debiju Pasaules kausa apritē izsakās treneris. "Savā sulā vāroties, neko nevar pateikt. Vasarā viņš bija diezgan daudz pielicis fiziskajā. Jācer, ka tas atsauksies arī trasē."

"Šosezon mani visvairāk interesē, lai jaunie piloti apgūtu trases un kaut ko iemācītos, lai varētu veidot konkurenci jau esošajām ekipāžām. Ja konkurences nebūs, tad arī esošie līderi ilgi nebūs labā kondīcijā. Šī būs tīra pēcolimpiskā sezona, kurā daudz jāstrādā ar jaunajiem. Bērziņš pirmoreiz būs Pasaules kausā, Kaufmanis un Babris vispār pirmoreiz būs mačos. Vienīgais, kuram jau ir pieredze un kuram vajadzētu sasniegt kaut kādus rezultātus, ir Ķibermanis. Visi pārējie vēl ir jauni, svaigi un zaļi," piebilst Prūsis.


, 2018-11-07 13:07, pirms 5 gadiem
Interesanti jaunumi par Kaufmani un Babri. Čaļi jau ir braukuši trasē? Un kā ir gājis?
, 2018-11-07 13:20, pirms 5 gadiem
Matīss Mikanis??

Bet M.Miknis!
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.