Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Dālmeiere ar izcilu sniegumu "Schalke 04" arēnā atvadās no biatlona

Dālmeiere ar izcilu sniegumu "Schalke 04" arēnā atvadās no biatlona
Laura Dālmeiere. Foto: imago images/Nordphoto/Scanpix

Gelzenkirhenē, kā ierasts, no 2002. gada norisinās komercsacensības biatlonā, kur startē elites klases sportisti. Pirmo uzvaru kopš 2006. gada izcīnīja Norvēģijas duets, bet pēdējās biatlona sacensības aizvadīja titulētā Laura Dālmeiere.

Gelzenkirhenē no biatlona faniem atvadījās Laura Dālmeiere, kura apliecināja, ka joprojām ir lieliskā fiziskā formā un ka var pat sacensties un apsteigt pasaules labākās biatlonistes. Vāciete par karjeras noslēgšanu paziņoja šogad pavasarī 25 gadu vecumā. Līdzīgas paralēles var vilkt arī ar Magdalēnu Holceri (agrāk Noineri), kura karjeru noslēdza arī 25 gados, atzīstot, ka viņai vairāk nebija motivācijas, kas ir saprotami, jo jau tik agrā vecumā Magdalēna bija sasniegusi pilnīgi visu.

Dālmeiere pēc lēmuma pieņemšanas atzina, ka par to bija domājusi jau ilgu laiku. "Dzīvē ir daudz kas vairāk par augsta līmeņa sportu. Esmu gatava jauniem izaicinājumiem," teica sportiste, kura Phjončanas olimpiskajās spēlēs izcīnīja divas zelta un vienu bronzas godalgu. Īpaši iespaidīgu sniegumu viņa demonstrēja 2017. gada pasaules čempionātā, izcīnot piecas zelta un vienu sudraba medaļu, kas tolaik bija teju labākais iespējamais rezultāts, ko varēja sasniegt. 2019. gadā tika pievienota jauna disciplīna - pāru jauktā stafete -, un tagad teorētiski kādam ir iespējams iegūt pat septiņas zelta godalgas.

Vienīgo reizi Dālmeiere Pasaules kausa kopvērtējumā uzvarēja 2016./17. gada sezonā, kad sīvā cīņā pārspēja jau karjeru noslēgušo čehieti Gabrielu Koukalovu, kurai šobrīd ir vien 30 gadus veca. Dālmeiere savu panākumiem bagātajā karjerā uzvarēja 22 Pasaules kausa posmos, kā arī 51 reizi kāpa uz goda pjedestāla.

Dālmeiere demonstrēja iespaidīgu sniegumu, sašaujot 39 no 40 mērķiem. Šobrīd viņa Minhenē studē sporta zinātni un paralēli strādā televīzijā par eksperti. Viņa arī atzīst, ka beidzot var iemalkot glāzi vīna un izbaudīt brīvību, kas iepriekšējos gados bija laupīta sporta dēļ.

Pirmā daļa

Sacensības norisinājās futbola komandas Gelzenkirhenes "Schalke 04" 62 tūkstošu skatītāju ietilpīgajā "Veltins" arēnā, kur sacensības noraudzījās 46412 fanu. Pāru jauktā stafete norisinājās divās daļās. Stafetes maiņa tika veikta ik pēc apļa, katram dalībniekam veicot četras šaušanas (kopumā abās daļās astoņas). Par katru neaizvērto mērķi bija jāslēpo 75 metrus garš soda aplis.

Jau pirmajā nobraucienā ārpus arēnas Laura Dālmeiere gandrīz nokrita, bet pēc brīža reklāmas plakātā ielidoja Jekaterina Jurlova-Perhta. Tālāk sekoja ļoti stāvs, bet īss kāpums, kur pirmās biatlonistes salīdzinoši viegli ar inerci tika augšā, kamēr sekotājām, kas sabremzējās, tas sagādāja grūtības.

Sākumā vadībā Itāliju izvirzīja Doroteja Vīrere, kurai sekoja vācietes Denīze Hermane un karjeras pēdējās sacensības aizvadošā Laura Dālmeiere. Turpinājumā precīzi šāva arī Lūkass Hofers, kurš palielināja pārsvaru, bet jau nākamajā šaušanā Vīrerei bija divas kļūdas, kas Itāliju atmeta uz piekto vietu, 6,2 sekundes aiz līderes Anaī Beskonas.

Pēc piektās šaušanas Dālmeiere turpināja demonstrēt lielisku sniegumu un izvirzījās vadībā, ko viņas pārinieks Filips Navrats nosargāja. Vācu biatlonists pēdējā posmā devās jau ar 5,3 sekunžu lielu pārsvaru pār Hoferu, bet trešajā vietā esošais Benedikts Dolls sekoja pēc 18,1 sekundes.

Pēdējā šaušanā Hofers un Navrats ieradās vienlaicīgi, tomēr itālietis pieļāva kļūdu, kamēr Navrats pēdējā kilometrā devās ar nelielu pārsvaru, ko Hoferam izdevās sadeldēt un izcīnīt uzvaru pirmajā daļā, kamēr otro vietu ieņēma Navrats, bet trešajā finišēja Dmitro Pidručnijs.

Rezultāti pēc pirmās daļas

VKomandaValstsLaiks (s.a.)
1.Vīrere/HofersItālija32:16.9 (6)
2.Dālmeiere/NavratsVācija+4.5 (2)
3.Merkušina/PidručnijsUkraina+12.0 (3)
4.Olsbu-Reiselanna/KristiansensNorvēģija+16.6 (5)
5.Beskona/GigonnāFrancija+26.1 (4)
6.Heki/VēgersŠveice+36.2 (6)
7.Hauzere/LeitnersAustrija+44.9 (4)
8.Davidova/KrčmāržsČehija+48.4 (8)
9.Hermane/DollsVācija+1:08.7 (4)
10.Jurlova-Perhta/JeļisejevsKrievija+1:43.9 (5)

Otrā daļa

Jau pēc apmēram desmit minūtēm tās pašas komandas devās trasē, lai noskaidrotu sacensību uzvarētāju. Otrajā daļā komandas trasē tika laistas pēc pirmajā daļā iegūtā rezultāta, kas bija izdalīts ar divi. Dālmeiere pirmajā aplī spēja panākt un pat apsteigt Vīreri. Pēc šaušanas vāciete bija izvirzījusi savu komandu 13,2 sekunžu vadībā pār itālieti.

Turpinājumā Hofers pieļāva divas kļūdas, kas Itāliju atmeta uz sesto pozīciju, kamēr Navrats pat ar vienu soda apli saglabāja līdera godu. Turpinājumā Dālmeiere stāvus kļūdījās vienreiz, tomēr neprecīzas bija arī tuvākās sekotājas - Mārketa Davidova, kurai, kā ierasts, lēns šaušanas temps un divi soda apļi, un Beskona.

Savukārt pēc ceturtās šaušanas vadībā Norvēģiju izvirzīja Vetle Šosta Kristiansens, kamēr Navrats norvēģim sekoja pēc 8,8 sekundēm. Līderu divnieka secība nemainījās arī pēc dāmu veiktā posma, precīzi šaujot gan Martei Olsbu-Reiselannai, gan Dālmeierei. Turpinājumā Norvēģijas duets bija precīzs un palielināja pārsvaru, kamēr no skatītājiem atvadījās Dālmeiere, kura šodien apliecināja, ka joprojām ir lieliskā fiziskā formā un ka ir elites klases biatloniste.

Arī pēdējā šaušanā Kristiansens bija precīzs un nosargāja vadību, tādējādi uzvaru izcīnot Norvēģijas duetam. Otro vietu izrāva Dmitro Pidručnijs (Ukraina), kura pāriniece bija Anastasija Merkušina, savukārt kā trešais finišēja Antonēns Gigonnā (Francija), finiša taisnē pārspējot Navratu (Vācija).

Jauktās pāru stafetes rezultāti pēc otrās daļas

VKomandaValstsLaiks (s.a.)
1.Olsbu-Reiselanna/KristiansensNorvēģija32:40.9 (2)
2.Merkušina/PidručnijsUkraina+25.7 (3)
3.Beskona/GigonnāFrancija+32.5 (5)
4.Dālmeiere/NavratsVācija+33.1 (5)
5.Vīrere/HofersItālija+1:03.4 (9)
6.Hauzere/LeitnersAustrija+1:03.9 (7)
7.Heki/VēgersŠveice+1:04.3 (8)
8.Davidova/KrčmāržsČehija+1:10.5 (8)
9.Hermane/DollsVācija+1:48.2 (7)
10.Jurlova-Perhta/JeļisejevsKrievija+2:50.1 (8)