Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Bendika: "Kad tik ilgi neiet šaušana, pazūd pārliecība"

Bendika: "Kad tik ilgi neiet šaušana, pazūd pārliecība"
Baiba Bendika. Foto: Imago / Karina Hessland

Latvijas vadošā biatloniste Baiba Bendika sarunā ar Sportacentrs.com atzīst, ka pēc ļoti veiksmīgā sezonas sākuma turpinājumā viņai pazudusi pārliecība šaušanā.

Decembra sākumā Pasaules kausa pirmā posma pirmajās individuālajās sacensībās Bendika aizvēra visus 20 mērķus un izcīnīja ļoti augsto, piekto, vietu 15 kilometru distancē, tikai par 4,3 sekundēm atpaliekot no goda pjedestāla. Tāpat viņa pirmajā posmā guva 28. vietu sprintā, bet trešajā etapā tika pie 25. vietas sprinta sacensībās. Tomēr piecos šogad notikušajos Pasaules kausa etapos viņa tikusi vien pie trijiem kopvērtējuma punktiem, četros no tiem sacensības noslēdzot jau pēc viena starta.

"Vēl trešajā posmā bija labi, bet pēc Ziemassvētkiem šaušana aizgāja uz leju. Nevaru nosaukt vienu startu, kurā tieši tas notika, bet, kad ilgstoši negāja šaušana, pazuda pārliecība - sāc pārāk daudz pie kaut kā piedomāt un viss vairs nenotiek dabiski," par šaušanu saka Bendika, kura uzsver, ka fiziski jūtas pietiekami labi, bet problēmas rada tieši darbības ugunslīnijā. "To risināt nav vienkārši, nianses var būt daudz un dažādas."

"Nekas patīkams nav, kad nākas no posma braukt mājās pēc viena starta. Vienmēr cenšos iet uz maksimumu, katrā startā parādīt labāko sniegumu, tomēr šādi rezultātu emocionāli nosēdina. Tas ir biatlons, ar to jārēķinās," saka Bendika, atzīstot, ka šaušana viņu pievīlusi arī nesenajā Eiropas čempionātā, kura sprintā latvietei nācās samierināties vien ar 55. vietu.

Šodien un rīt Bendiku būs iespējams redzēt Igaunijā, Latvijas dāmu izlases līderei startējot IBU kausa posmā Otepē. "Tur startēšu, lai vēlreiz iegūtu sacensību pieredzi un izšautu, jo pēdējā laikā starti nav bijuši tik daudz. Līdz pasaules čempionātam nav laika nopietnam treniņdarbam, tāpēc iesim soli pa solim un redzēsim, kā izdosies sagatavoties. Arī Eiropas čempionātā fiziskā kondīcija bija ļoti laba."

Pasaules čempionāts jau nākamajā ceturtdienā sāksies Zviedrijā un ilgs pusotru nedēļu. "Līdz tam tepat mājās cenšamies piestrādāt pie šaušanas, saprast, kas tieši neiet. Cerams, ka izdosies atgūt pārliecību. Konkrētu mērķu pasaules čempionātam nav - ja beidzot atgriezīsies šaušana, pārējo jau grūti paredzēt. Jebkurā gadījumā tēmēju uz maksimumu un neesmu padevusies."

Šosezon pasaules junioru čempionātā Jūlija Matvijenko un Ieva Pūce izpildīja kvalifikāciju Pasaules kausam. Līdz ar to pasaules čempionātā pieaugušajiem piedalīsies arī Matvijenko, kura palīdzēs Latvijai jauktajā stafetē. Tāpat jau tagad ir skaidrs, ka Nāciju kausā dāmām ar Bendikas spēkiem šosezon Latvija Pasaules kausā izcīnīs pietiekoši augstu vietu un nākamajā sezonā katros mačos varēs piedalīties ar divām biatlonistēm.

"Jāskatās, kā viņām ies, vai izdosies visu sezonu noturēties, jo Pasaules kauss ir kaut kas cits," saka Bendika. "Tomēr tas ir solis uz priekšu un labi, ka viņas to ir izdarījušas, jo varbūt nākamgad kvalifikāciju jau būs grūtāk izpildīt."


, 2019-03-01 10:28, pirms 5 gadiem
Nu tad jāstrādā vēl smagāk pie šī elementa, nevis jāčīkst.
, 2019-03-01 11:25, pirms 5 gadiem
bliezhnja rakstīja: Nu tad jāstrādā vēl smagāk pie šī elementa, nevis jāčīkst.
Man tas pats, izlasot virsrakstu Ja neiet jau daudzus posmus, kaut kas ir jāpamaina, teiksim pirms šaušanas mazliet mierīgāk vai ieelpas šaušanā jāpamaina
, 2019-03-01 11:58, pirms 5 gadiem
Varētu padomāt, ka visu laiku šāva 10/10 un tagad kaut kas pēkšņi sagājis grīstē. Jānolaižas uz zemes. Ja nevar šaušanu uzlabot jāuzlabo slēpošana un tur vietas pielikt ir uj, uj, uj!
, 2019-03-01 12:42, pirms 5 gadiem
bliezhnja rakstīja: Nu tad jāstrādā vēl smagāk pie šī elementa, nevis jāčīkst.
Zini, man liekas tā strādāšana pie šaušanas jau paliek par mītu, esi labs šāvējs, tad esi, nē, tad nē, prtoams veiksmes gadījumā sašausi, savādāk katru reizi pūs 3-6 šavieni pienā. Ņem kaut 10 trenerus, nekas nebūs!!!
, 2019-03-01 21:24, pirms 5 gadiem
Absolūta taisnība pēdējiem pāris komentāru autoriem! Esmu treneris šai sporta veidā. No malas skatoties, redzamas šādas tādas nianses, ko var uzlabot, betttt...pirmkārt Biatlona federācija kā korporācija - vai nu atmazgājas, vai nu sevi uzskata par pārākiem - nekad nesadarbojas; ārzemju vai speciālistus no Marsa laikam ņem vien sponsoru/naudiņas atmazgāšanas pēc...

Nav nobrieduši apstākļi, lai labu talantu slēpošanā papildinātu ar vidēju talantu šaušanā.
, 2019-03-01 23:08, pirms 5 gadiem
Ja dzīvo ar pārliecību, ka šaušana ir nevis viņas kontrolēts process, bet kaut kas neatkarīgs pats par sevi "šaušana aizgāja, šaušana neiet, šaušana dara ko grib .." - nu loģiski, ka nebūs rezultāta. Tik smagi trenējās un nesaprot, ka ne jau apjomā iemesls, bet paša galvā - žēl. Tad jādzīvo gadiem ar pārliecību "nu varbūt nākošgad paveiksies".
Annešs Besebergs. Foto: imago/Sammy Minkoff/Scanpix
8

Bijušajam IBU prezidentam piespriež trīs gadus cietumā par korupciju

LETA--AP. Bijušajam Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidentam Annešam Besebergam piektdien Norvēģijā tika piespriests trīs gadu cietumsods par korupciju un Krievijas aizstāvēšanu dopinga pārkāpumos.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.