Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Čakars: "Ne tikai Rastorgujevam un Bendikai jācīnās par olimpiskajām ceļazīmēm"

Čakars: "Ne tikai Rastorgujevam un Bendikai jācīnās par olimpiskajām ceļazīmēm"
Māris Čakars. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

LETA. Ne tikai Latvijas biatlona līderiem Andrejam Rastorgujevam un Baibai Bendikai, bet arī visiem pārējiem izlases dalībniekiem jācīnās par punktiem Nāciju rangā un olimpiskajām ceļazīmēm, sarunā ar laikrakstu "Diena" piektdien saka Latvijas biatlona izlases galvenais treneris Māris Čakars.

Aizvadītā sezona Latvijas biatlonā bija zīmīga ar Rastorgujeva izcīnīto Eiropas čempionāta sudrabu sprintā, ar abu Latvijas izlases līderu nestabilo šaušanu, kā arī lielāku nekā iepriekš Latvijas sportistu startu visdažādākā kalibra starptautiskajās sacensībās. Biatlonisti pēc Pasaules kausa posma Koniolahti no Somijas mājās pārradās jau marta vidū, jo koronavīrusa dēļ tika atcelts tikai pēdējais posms Norvēģijā.

Pēc debijas sezonas Latvijas izlases galvenā trenera amatā un "zināšanu atsvaidzināšanas" Čakars jau lūkojas 2022. gada olimpisko spēļu virzienā, jo nākamsezon sāksies olimpiskā atlase. "Mazāk jāskatās uz līderiem Rastorgujevu un Bendiku, kuru rezultāti drīzāk neapmierina viņus pašus, bet tie tik un tā ir ļoti labi," par darāmo saka treneris. "Mums vairāk jāskatās uz tiem, kuri šobrīd izlasē ir otrie, trešie un ceturtie numuri. Viņiem jāsasniedz labāki rezultāti, lai mēs pakāptos Nāciju rangā."

Augstāka vieta Nāciju rangā dod iespēju lielākam attiecīgās valsts sportistu skaitam startēt sacensībās. Čakars atzīmē, ka par spīti vairākiem neveiksmīgiem startiem Rastorgujevs joprojām sevi apliecina kā biatlona profesionāli ar ļoti labu slēpošanas ātrumu.

"Viņš vēl ir jauns puika, nav nekāds onkulis. Nenorakstiet viņu par agru. Rastorgujevs vēl sevi parādīs," Čakars sola labus Eiropas meistarsacīkšu sudraba medaļas ieguvēja rezultātus arī nākotnē. "Ar gadiem nāk pieredze un daudz kas cits. Viņš ir ļoti augstas raudzes biatlonists, ļoti augstas. Tas ir liels gods, ka viņš ir mūsu izlasē. Komandai tas sniedz arī papildu atpazīstamību."

Runājot par sieviešu izlases līderi Bendiku, treneris atzīmē viņas progresu visas sezonas garumā un bilst, ka ļoti maz trūka, lai viņa sevi apliecinātu arī ar medaļu iegūšanu.

Pieredzējušais biatlona speciālists attālumu līdz sporta veida lielvalstīm vērtē kā milzīgu ne tikai finansēs. Akūti nepieciešams ir biatlona šaušanas treneris, kā arī jādomā, kā uzlabot slēpošanas tehniku, par ko šosezon gādāja uz diviem mēnešiem piesaistītais Igaunijas speciālists Anatolijs Šmiguns. Tāpat izlasei derētu arī liela automašīna ar struktūras iekārtām.

Treneris uzsver, ka biatlonistiem vajadzīgs ne tikai darbs, bet arī gribasspēks. Tādu, piemēram, šosezon nodemonstrēja Roberts Slotiņš, kurš pirmajā sezonas posmā kritienā pret koku sasita galvu. Tomēr biatlonists jau pēc pāris dienām ar apsaitētu galvu piedalījās stafetē, jo citu biatlonistu, kuri drīkstētu startēt, tobrīd nebija. Viņi nebija izpildījuši kvalifikācijas normatīvu Pasaules kausa sacensībām.

Čakars četrus gadus bija galvenā trenera amatā Igaunijas izlasē, bet pēdējos piecus gadus viņš pirms stāšanās Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatā, bija Gulbenes novada Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktors. Viņš trenējis savulaik vadošo Latvijas dāmu biatlonisti Madaru Līdumu.


, 2020-03-28 09:04, pirms 4 gadiem
Intervija nekāda. Bla bla. Tālu no realitātes.
, 2020-03-28 17:25, pirms 4 gadiem
Šahs rakstīja: Intervija nekāda. Bla bla. Tālu no realitātes.
ČAKARMENS SAVĀ ELEMENTĀ, GUDRI D--ST NAV MALKU CIRST
Annešs Besebergs. Foto: imago/Sammy Minkoff/Scanpix
8

Bijušajam IBU prezidentam piespriež trīs gadus cietumā par korupciju

LETA--AP. Bijušajam Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidentam Annešam Besebergam piektdien Norvēģijā tika piespriests trīs gadu cietumsods par korupciju un Krievijas aizstāvēšanu dopinga pārkāpumos.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.