Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Baiba Bendika: "Pēc pirmajiem startiem sapratu, uz ko šosezon jātiecas"

Baiba Bendika: "Pēc pirmajiem startiem sapratu, uz ko šosezon jātiecas"
Baiba Bendika
Foto: sportistes "Instagram" konts

Vienīgā latviešu biatloniste Pasaules kausa apritē, 24 gadus vecā Baiba Bendika sarunā ar Sportacentrs.com izteicās, ka šobrīd, šaušanā nepieļaujot vairāk par vienu kļūdu, viņa var aizķerties labāko sportistu piecdesmitniekā.

Pagājušajā nedēļas nogalē Pasaules kausa sestajā posmā Antholcā-Anterselvā (Itālija) Baiba Bendika vispirms ar vienu kļūdu šautuvē ieguva 49. vietu sprintā, bet pēc tam sašāva 17 no 20 mērķiem un izcīnīja 41. vietu iedzīšanas sacensībās, kas ir viņas karjeras rekords Pasaules kausa mačos. Kopumā Baiba šosezon labāko piecdesmitniekā individuālajās distancēs ieslēpojusi jau četras reizes. Pirms šīs sezonas viņas labākais sasniegums bija pērn sprintā iegūtā 61. vieta Pasaules kausa pēdējā posmā Hantimansijskā (Krievija).

"Noteikti palīdzējušas izmaiņas Latvijas izlases treneru sastāvā, kas ietekmējusi arī kopīgo atmosfēru," vaicāta par progresa iemesliem, saka Bendika. Iepriekšējās sezonās ar viņu strādāja Valdis Bērziņš. Progress esot bijis, taču Vitālija Urbanoviča un Ilmāra Briča aizgādībā esot izdevies spert platāku soli uz priekšu. "Ja iepriekš trenējos vienatnē, tad tagad bija komanda. Tā strādāt ir daudz vieglāk. Vasaras treniņos šoreiz vairāk pastrādājām uz spēku."

Pirms sezonas Baiba nav aizdomājusies par iespējamajiem rezultātiem gaidāmajās sacensībās, bet pēc pirmā starta sapratusi, uz kādiem mērķiem šosezon jātiecas. "Pirmie mači Pasaules kausā šosezon bija jauktā individuālā stafete kopā ar Andreju Rastorgujevu. Izcīnījām astoto vietu un tās bija ļoti patīkamas emocijas sezonas ievadam. Turklāt pārliecinājos, ka ar šaušanu viss ir kārtībā. Pavasarī bija uztaisīta jauna laide un jau vasarā jutu, ka ir labāk."

Pagājušās sezonas pēdējā posmā Hantimansijskā Baibai līdz 60. vietai, kas pirmoreiz ļautu piedalīties iedzīšanā, pietrūka vien 0,3 sekundes. "Varbūt bija nedaudz sāpīgi, bet savā ziņā arī nebija slikti - tas kalpoja par nelielu stimulu, jo redzēju, ka varu aizķerties. Jā, arī šīs sezonas pirmajā posmā paliku uzreiz aiz strīpas. Šoreiz bija vēl vieglāk, jo priekšā vēl bija visa sezona. Turklāt Estešundas posmā man jau tā bija daudz startu, tādēļ varbūt pat labi, ka nevajadzēja vēl piedalīties iedzīšanā. Neizsmēlu sevi jau pirmajā posmā, saglabāju spēkus nākamajiem."

Bendika atzīst, ka vietu piecdesmitniekā pagaidām izdodas ieņemt tikai tad, ja šaušanā netiek pieļauts vairāk par vienu kļūdu. Tomēr 20km klasiskajā distancē Rūpoldingā viņa 45. vietu ieguva ar divām kļūdām (18/20), bet iedzīšanā Antholcā-Anterselvā 41. vieta tika izcīnīta pat ar trim kļūdām (17/20). Šosezon gadījusies arī milzīga kļūme šaušanā, kad klasikā Rūpoldingā tika pieļautas septiņas kļūdas. "Katra kļūda un pat katra sekunde atmet atpakaļ par vairākām vietām," secina Baiba.

Viņa ir vienīgā Latvijas biatloniste Pasaules kausa apritē un atzīst, ka jau ir pieradusi pie tā, jo pēdējoreiz komanda Latvijai esot bijusi pirms četriem gadiem. Šajā sezonā Bendika cīnās ne tikai par sevi, bet arī par iespēju nākamajā sezonā Pasaules kausā startēt divām Latvijas sportistēm. Lai to paveiktu, jāiekļūst "Top 25" Nāciju rangā, kurā pašlaik Latvija ir 26. vietā, par 65 punktiem atpaliekot no Dienvidkorejas.

"Principā tas ir viens no mūsu mērķiem, taču no otras puses - pagaidām nav zināms, vai nākamsezon kāds šo vietu varēs aizpildīt. Stresošana nepalīdzēs, jākoncentrējas tam, lai nostartētu pēc iespējas labāk. Pirms sezonas nebija paredzēts, ka arī es došos uz abiem Ziemeļamerikas posmiem, taču sezona iesākās veiksmīgi un tagad ir vērts pacīnīties. Vēl nedēļu trenēsimies tepat, Antholcā, bet 1. februārī dosimies uz Ziemeļameriku," piebilst Baiba.

Pasaules kausa nākamie divi posmi risināsies Ziemeļamerikā - no 4. līdz 7. februārim Kenmorā (Kanāda), bet no 11. līdz 14. februārim Preskailā (ASV).

  +1 [+] [-]

, 2016-01-26 07:55, pirms 8 gadiem
malacīte

  +1 [+] [-]

, 2016-01-26 10:41, pirms 8 gadiem
Malacis, Baiba! Tagad vajadzētu nostiprināties piecdesmitniekā un sākt skatīties uz iebraukšanu četrdesmitniekā.