Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Berkulis: "Lai Andrejs tiktu uz pjedestāla, slēpēm jāslīd nevis labi, bet izcili"

Berkulis: "Lai Andrejs tiktu uz pjedestāla, slēpēm jāslīd nevis labi, bet izcili"
Intars Berkulis
Foto: Vladislavs Proškins/f64/Sporta Avīze

Latvijas labākā biatlonista Andreja Rastorgujeva treneris Intars Berkulis sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja par notikumiem abos Ziemeļamerikas posmos - Kenmorā (Kanāda) un Preskailā (ASV), kā arī gatavošanos pasaules čempionātam, kas no 3. līdz 13. martam risināsies Oslo.

Ziemeļamerikas posmos Andrejs Rastorgujevs divreiz bija tuvu goda pjedestālam, taču abās reizēs atšķirīgu iemeslu dēļ cerības sabruka pēdējā aplī. Masu startā Kenmorā Rastorgujevs vēl pēdējā aplī cīnījās par medaļām, taču pēkšņi sāka strauji zaudēt ātrumu, bet sprintā Preskailā viņš pēc otrās šaušanas bija reāls pretendents uz godalgu, tomēr kritiens pārvilka svītru cerībām uz pirmo Pasaules kausa pjedestālu karjerā.

"Kritiens bija ļoti sāpīgs. Izskrienot no pēdējās šautuves Andrejs par sekundi atpalika no [Antona] Šipuļina, bet trasē jau bija viņam sekundi priekšā. Vienā brīdī skatos, ka viņš zaudē jau 44 sekundes. Nesapratu, kā tas var būt. Izrādījās, ka Andrejs piedzīvojis kritienu. Labi, ka turpat blakus bija servisa cilvēks, kurš apmainīja salauzto nūju," atceras treneris Intars Berkulis.

"Plecs un ribas bija pamatīgi sadauzītas, uz muguras bija zilums. Iespējams, ka trase tajā vietā nebija pietiekami kvalitatīvi sagatavota un gluži neatbilda Pasaules kausa līmenim. Arī [Arndam] Paiferam tur gadījās kritiens. Sportisti vienkārši gāja uz maksimumu un kļūdījās. Jā, Andrejs turpināja sacensības, taču ātrums pazuda. Elpa bija aizsista. No šautuves izbrauca apņēmības pilns un cīnīties gatavs sportists, bet no meža izbrauca pavisam cits Andrejs. Fiziski tā vienkārši nevar noplīst, tādēļ bija skaidrs, ka bijis vai nu kritiens vai pievīlušas slēpes."

Tieši slēpes treneris vaino pie apstāšanās pēdējā aplī Kenmoras posma masu startā. "Tā nebija gluži kļūda, bet maza nianse - slēpēm bija nepareizā struktūra. No rīta likās, ka viss ir pareizi, bet maču laikā trasē iepūta svaigu sniegu un slēpes vairs īsti negāja. Tās joprojām bija labas, bet vairs ne izcilas. Taču, ja šajā līmenī gribi cīnīties par vietu trijniekā, tad slēpēm jāslīd izcili. Andrejs to saprata jau otrajā aplī. Vakarā to pārrunājām ar servisa cilvēkiem un nākamajā rītā mums jau bija četri jauni slēpju pāri. Izskatās, ka šobrīd "Fischer" slēpes nedaudz atpaliek no konkurentu ražojumiem, taču tas ir normāli. Ik pa laikam kāda ražotāja slēpes ir nedaudz labākas. Beigās izrādījās, ka no četrinieka, kas cīnījās par medaļām, zeltu dabūja "Attomic", sudrabs tika "Madshus", bet abi sportisti ar "Fischer" slēpēm palika aiz viņiem. Kopumā pašlaik virsroku gūst "Madshus"."

Lai nu kā, Berkulis nevēlas kādu vainot notikušajā, jo slēpju sagatavošana ir komplekss darbs. Jātestē daudz slēpju un tas jādara jau no pavasara. Šobrīd "Fischer" slēpēm vienkārši neesot attiecīgās struktūras, tādēļ daudziem sportistiem, kas izmantot šī ražojuma slēpes, atgadās līdzīgi. "Citur tam nepievērš tik lielu uzmanību. Vienos mačos esi trīsdesmitais, bet jau nākamajos atkal esi atpakaļ desmitniekā."

Runājot par šaušanu, kurā joprojām trūkst stabilitātes, Berkulis uzsver, ka, ņemot vērā īso laiku, kas vasarā bija atvēlēts šaušanas tehnikas maiņai, izdarīts esot daudz. "Ar izmaiņām noteikti esam apmierināti, jo nianšu ir ļoti daudz. Tagad tās vienkārši jāpieslīpē. Sezonas laikā nav iespēju eksperimentēt, bet vēl viena vasara un vajadzētu būt OK."

Tagad Rastorgujevs un treneris jau ir Otepē, kur uzsākts gatavoties pasaules čempionātam. "Cik nu to var saukt par gatavošanos. Vairs jau neko nesagatavosi, šobrīd svarīgāk ir noturēt to, kas ir. Ja laika apstākļi atļaus, tad paliksim Otepē visu gatavošanās posmu. Tomēr, ja nebūs kvalitatīva trase, tad meklēsim citas iespējas. Protams, tuvāk mājām trenēties ir daudz patīkamāk. Jā, Andrejs ir profesionāls sportists, tomēr arī viņš ir tikai cilvēks. Ja kopš novembra neesi bijis mājās pie ģimenes, tad saprotams, ka gribas būt tuvāk mājām."

Rastorgujevs individuālajās sacensībās 2015./2016. gada sezonā

PosmsDistanceVietaŠaušana
1. Estešunda20kmnestartēja-
Sprints53.4/10
Iedzīšana36.18/20
2. HohfilceneSprints36.8/10
Iedzīšana26.19/20
3. PokļukaSprints31.9/10
Iedzīšana21.18/20
4. RūpoldingaSprints14.9/10
Iedzīšana12.17/20
Masu starts9.17/20
5. Rūpoldinga20km49.15/20
6. AntholcaSprints36.8/10
Iedzīšana21.16/20
7. KenmoraSprints16.9/10
Masu starts5.17/20
8. PreskailaSprints7.9/10
Iedzīšana21.13/20

  -1 [+] [-]

, 2016-02-17 14:20, pirms 8 gadiem
Protams, ka slēpju slīdēšanas nianses daudz ko izsaka. Paigaidām par Andreja sniegumu varu pateikt, ka 50/50. Ļoti nestabils sportists joprojām + vēl vai nu nemāk sadalīt spēkus, vai nu fiziskā kondīcija klibo! Runājot par Baibu man par viņu ticība lielāka, stabila šāvēja un māk arī taktiski sadalīt spēku distancē! Es kā sporta eksperts lieku, ka Baiba nostartēs labāk un izcīnīs augstaku vietu PČ nekā Andrejs! Ar vārdiem nemētajos, tā ir patiesiba! Veiksmi PČ!

  -4 [+] [-]

, 2016-02-17 14:22, pirms 8 gadiem
Lai tiktu uz pjedestāla, vispirms jānotic sev un jāmāk sadalīt spēkus! Un , protams, stāvus arī kas jāsašauj.
P.S. Un svarīgākais- nediet sākumā kā trakam, pirmajos apļos, lai drusku spēciņš beigām arī vēl paliek( skatīt Kanādas, ASV mācību).

  +9 [+] [-]

, 2016-02-17 14:30, pirms 8 gadiem
Mūsu Andrejam galvenā problēma ir meklējama galvā, nevis slēpēs. Iesaku viņam piesaistīt vai apmeklēt sporta psihologu. Ne velti Maļuhins teica, ka psiholoģiski Andrejs ir vājākais starp pašreizējiem top biatlonistiem.

  +3 [+] [-]

, 2016-02-17 14:31, pirms 8 gadiem
Andrejs bus 20 labako starpā ari ar viduveju sniegumu !Baiba nu redz šaušana ir ok slepojums nav top 30
pat bet viss naks ar laiku ar nepacietibu gaidu mix relay pāriem!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2016-02-17 14:35, pirms 8 gadiem
Labas slēpes vienmēr iederās biathlonā.

  -3 [+] [-]

, 2016-02-17 14:35, pirms 8 gadiem
Un jāpāriet uz klasisko slēpošanu, kur nav jāšauj garām!
Slēpts komentārs: chetrikrasti

  -1 [+] [-]

, 2016-02-17 14:51, pirms 8 gadiem
Es gan teiktu,ka no visa pa bišķim kaut kas nesanāk un summā ir tā vieta,kas ir.Bendikai tā bij zvaigžņu stunda,bet kas nu būs tālāk,to redzēsim.Nav ko gudri spriedelēt.Starp citu tie saucamie mix relay pāriem,jeb vienkārši supermix,šosezon vairāk nav paredzēti.
Slēpts komentārs: Grigis

  -1 [+] [-]

, 2016-02-17 15:59, pirms 8 gadiem
belluschi rakstīja: Mūsu Andrejam galvenā problēma ir meklējama galvā, nevis slēpēs. Iesaku viņam piesaistīt vai apmeklēt sporta psihologu. Ne velti Maļuhins teica, ka psiholoģiski Andrejs ir vājākais starp pašreizējiem top biatlonistiem.
Pilnīgi piekrītu!

  -1 [+] [-]

, 2016-02-17 16:07, pirms 8 gadiem
Lai tiktu uz pjedestāla pašā saknē vajag aizmirst par atrunām.
Kā var iedomāties Latvijā nodarboties ar sportu un vēl čīkstēt - tas muļķim skaidrs ka šeit ar sportu naudu nenopelnīsi, ja nu vienīgi Dinamo un Basketbolisti, plus vēl pāris indivīdi pateicoties SMS credit

  +2 [+] [-]

, 2016-02-17 16:17, pirms 8 gadiem
Grigis rakstīja: Te jau Briča atmaskas sākās, sak "slēpe neslīdēja"! Neticu, ka slēpju dēļ 2-3 kilometros pusminūti var pakāst, ja esi top līmenī....
var, un kā vēl var, Kanmorā ar neapbruņotu aci bija redzams, ka slēpes gāja sliktāk, nekā konkurentiem

     [+] [-]

, 2016-02-17 16:36, pirms 8 gadiem
... bet vai vajaga?

  +2 [+] [-]

, 2016-02-17 18:11, pirms 8 gadiem
KaputHitler rakstīja: Protams, ka slēpju slīdēšanas nianses daudz ko izsaka. Paigaidām par Andreja sniegumu varu pateikt, ka 50/50. Ļoti nestabils sportists joprojām + vēl vai nu nemāk sadalīt spēkus, vai nu fiziskā kondīcija klibo! Runājot par Baibu man par viņu ticība lielāka, stabila šāvēja un māk arī taktiski sadalīt spēku distancē! Es kā sporta eksperts lieku, ka Baiba nostartēs labāk un izcīnīs augstaku vietu PČ nekā Andrejs! Ar vārdiem nemētajos, tā ir patiesiba! Veiksmi PČ!
Nu paskatīsimies!

  +3 [+] [-]

, 2016-02-17 18:52, pirms 8 gadiem
Grigis rakstīja: Te jau Briča atmaskas sākās, sak "slēpe neslīdēja"! Neticu, ka slēpju dēļ 2-3 kilometros pusminūti var pakāst, ja esi top līmenī....
Lai arī viņam dažreiz ir problēmas ar līdzvērtīgu spēku sadalīšanu visas distances laikā (un tā bija vēl viena problēma Kanādā, it īpaši starp 3. un 4. šautuvi), tomēr ir viegli pamanīt to, kā viņš zaudē 2-3 sekundes 50-100 m nobraucienā no kalna, tur nav sportista vaina, ne viņš pirmais, ne pēdējais ar tādām problēmām. No tāda varianta arī izriet tas, ka viņam pēdējā aplī, kad spēki jau izsīkst, ir jāstrādā smagāk par citiem, kam slīd labāk, līdz ar to patērējot vairāk enerģijas.

Tiesa, no otras puses - domāju ka Baibai Kanādas sprintā tās slēpes bija lieliski sagatavotas, līdz ar to viņa varēja parādīt savu labāko sniegumu.

Jebkurā gadījumā, ir pamats optimismam pēc pēdējiem rezultātiem, un kas zina - varbūt veiksmes gadījumā varam aizķert medāli pāra stafetē.

     [+] [-]

, 2016-02-17 20:06, pirms 8 gadiem
Šautene arī reizēm jāeļļo.

  -1 [+] [-]

, 2016-02-18 09:19, pirms 8 gadiem
jānodarbojas ar spiegošanu... un vēl - vai tiešām nevar piesaistīt mūsu ķimijas fakultātes. tās katru gadu LV izlaiž ap 90 abiturientu, no kuriem kādi 10% aiziet zinātnē... lūdzu - ņemiet gudros studentus un būs jums pēc 5 gadi tāda slīdamība, ka Norvēgija apskaudīs...
ak jā, tāds sīkums, finansējums

     [+] [-]

, 2016-02-18 10:20, pirms 8 gadiem
Kā smērē tā ies. Reizēm jau jāsmērē ļoti pamatīgi.

     [+] [-]

, 2016-02-18 11:17, pirms 8 gadiem
Nesaprotu, kāpēc treneris un sportists nevar vnk pastāstīt situāciju, kāpēc kādam tā uzreiz skaitās "čīkstēšana".

     [+] [-]

, 2016-02-18 11:19, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: jānodarbojas ar spiegošanu... un vēl - vai tiešām nevar piesaistīt mūsu ķimijas fakultātes. tās katru gadu LV izlaiž ap 90 abiturientu, no kuriem kādi 10% aiziet zinātnē... lūdzu - ņemiet gudros studentus un būs jums pēc 5 gadi tāda slīdamība, ka Norvēgija apskaudīs...
ak jā, tāds sīkums, finansējums
Cik zinu no pietuvinātām personām, Norvēģijas augstskolās ķīmiju māca daudz augstākā līmenī, nekā šeit.

     [+] [-]

, 2016-02-19 13:39, pirms 8 gadiem
Salidzinat Vanina bildi ar Berkuli , man personigi leikas loti lidziga seja