Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Līduma: "Nācās cīnīties ar elkoņiem un nūjām..."

Līduma: "Nācās cīnīties ar elkoņiem un nūjām..."
Madara Līduma Vistleras biatlona trases šautuvē.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
20:30
Vankūvera 2010, OS-Biatlons (Sievietes), 10km iedzīšana
Magdalena Neuner
2.60
2.50
Anastasia Kuzmina
4.50
5.00
Helena Jonsson
7.00
7.00
Madara Līduma
200.00

"Biju pamatīgi izcīnījusies pa trasi un beigās vienkārši pietrūka spēka," apmierināta par personisko rezultātu, taču ne finišā izcīnīto vietu pēc olimpiskā dāmu iedzīšanas distances šodien bija Madara Līduma. Viena iespēja Vankūverā vēl atlikusi.

Pēc finiša Līduma atzina, ka pirmais uzdevums šodien bijis neļaut sevi noķert līderēm, kas nozīmētu sacensību beigas vēl pirms finiša. "Vakar treniņā skrēju divus kilometrus uz maksimumu un uzņēmu laiku - šeit tās ir knapi četras ar pusi minūtes. Pieņemsim, ka līderēm tās ir vēl 15 sekundes mazāk. Jo aplis šeit patiešām ir ļoti viegls. Tad parēķināju - ja startā man ir plus divas ar pusi, tad rezervē paliek 1:15 uz desmit kilometriem. Tas nozīmē, ka ir jāšauj un tikai jāmūk - jāskatās, lai pirmās neelpo pakausī. Taču šodien svaigais sniegs visu to pasākumu uztaisīja mazliet lēnāku."

Mainīgie laika apstākļi nospēlējuši divējādu efektu - savā ziņā palīdzēja, taču vēlāk arī sarežģīja centienos rauties priekšgalā. "Kad piešaudes laikā svaigs sniegs krita pikučiem, likās, ka šodien pa trasi soļosim soļos. Taču par laimi uz sacensībām trase noglancējās, un mums, kas skrēja aizmugurē, pat bija zināmas priekšrocības - tie, kas skrēja pa priekšu, vismaz pirmajā aplī sliedi bija jau ieslidinājuši. Vienīgais, ka sliede tik šaura, ka tad, kad jāapdzen tos barus, gribot negribot nācās līst tajā svaigajā sniegā. Pirmajos divos apļos ļoti daudz spēka patērēju tikai uz apdzīšanu," pastāstīja Madara. "Slēpes šodienas laikapstākļiem bija tiešām labas. Diemžēl, ar katru apli ātrums sēdās un sēdās - tāpat kā visiem pārējiem, droši vien. Pēdējā aplī gājām bariņā, pret kalnu it kā gāju garām, taču sanāca dažas muļķīgas situācijas - tur cīņā gāja pat ar elkoņiem un nūjām. Divos līkumos tiku iespiesta malā tā, ka netiku garām. Nācās kauties. Ar kanādieti pēdējā aplī braucām bļaustīdamās... Bija nopietna cīņa par iebraukto špūri. Pašā finišā, svaigajā sniegā, jau diemžēl vairs neslīdēja - varbūt pāris vietas augstāk vēl varēju būt. Biju pamatīgi izcīnījusies pa trasi, vienkārši pietrūka spēka."

Ugunslīnijā Latvijas komandas līdere šodien pieļāva trīs kļūdas, un visas - šaušanā stāvus. "Piešaudē gāja ļoti slikti, tāpēc sacensībās īpaši centos nepieļaut tās pašas kļūdas, ko sprintā - mēģināju ātrāk sagatavoties un ātrāk sākt šaut, lai nesanāktu šaut ar lielāku sasprindzinājumu. Kad pēc pirmās šautuves man trasē bļāva "Šauj prātīgāk, šauj prātīgāk!", sapratu - laikam treneris pa rāciju jau bija paziņojis, ka šāvieni iet "pa gabarītiem"... Sprintā vienkarši pārgatavojos - pārāk perfekti gribēju visu izdarīt.
Aizšāvu garām pēdējo un jau zināju - atkal treneris dusmosies... Pēdējo šaut garām nedrīkst. Biju pilnīgi pārliecināta, ka mērķis krīt. Taču tas tiešām nebija ta, ka sasteidzu, vai pavirši izšāvu. Pirmajā stāvus šaušanā - jutu, ka pirmie divi aiziet lejā. Apstājos, pamainīju stāju, un trāpīju. Katrā ziņā šajā šautuvē vismaz pēc sajūtām man vieglāk šaut stāvus, nekā guļus."

Pēc divām dienām sievietes dosies 15 km distancē, un iespējams, ka tas būs pēdējais individuālais starts šajās olimpiskajās spēlēs. "Palikusi viena galvenā distance. Man ļoti gribētos to noskriet sev par prieku - vienkārši, nesasprindzinoties un neieciklējoties uz rezultātu. Braukt pirmo apli un jau saspringt par to - ārprāts, kāds rezultāts būs finišā - jo vairāk galvā tādu domu, jo sliktāk beigās sanāk. Centīšos noskaņoties un šajā olimpiādē šo distanci noskriet sev par prieku," Līduma atklāja savu šābrīža noskaņojumu.

Finiša līniju izdevās sasniegt arī Gerdai Krūmiņai - līderēm tomēr neizdevās viņu noķert. "Šodien gāja ļoti smagi. Kas? Laika apstākļi smagi, arī slēpes šodien kaut kā neslīdēja. Taču ne jau man vienīgajai. Bišķiņ par daudz sodu - nepatika otrā guļus šaušanā. Divi ir par daudz. Pēdējo laikam sasteidzu. Bet, nu - kā ir, tā ir," atzina Gerda, pa ceļam uz dopinga kontroli. "Šodien gribējās noturēties un labi sašaut. Varbūt varēja domāt par četrdesmitnieku, taču - pie ļoti lielas veiksmes. Šeit tomēr ir ļoti spēcīgs sastāvs. Esmu priecīga, ka tiku līdz beigām un vispār tiku sešdesmitniekā."


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-02-16 22:38, pirms 14 gadiem
Jā nu diezgan solidi pakāpas uz augšu
, 2010-02-16 23:38, pirms 14 gadiem
Labs sniegums, manuprāt!

Piefiksēju MR. Kreipāna teikto : ''Žēl, ka neatrodos Vistlerā šobrīd, jo man ir paziņas - slovāku komentētāji. Varētu kārtīgas vakariņas no viņiem izspiest'' Sakarā ar Slovāku sportistes Kuzminas 2. vietu
, 2010-02-17 00:20, pirms 14 gadiem
tiešām labs raksts ... visu cieņu autoram ... stipri virs e-sporta vidējā līmeņa
, 2010-02-17 00:20, pirms 14 gadiem
Jurisons ieliek rakstu par savu draudzeni
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Annešs Besebergs. Foto: imago/Sammy Minkoff/Scanpix
8

Bijušajam IBU prezidentam piespriež trīs gadus cietumā par korupciju

LETA--AP. Bijušajam Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) prezidentam Annešam Besebergam piektdien Norvēģijā tika piespriests trīs gadu cietumsods par korupciju un Krievijas aizstāvēšanu dopinga pārkāpumos.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.