Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Jauna biatlona disciplīna – masu starts ar 60 dalībniekiem

Jauna biatlona disciplīna – masu starts ar 60 dalībniekiem
Foto: Newspix24/SIPA/Scanpix

Starptautiskās biatlona savienības (IBU) kongresā pieņemts lēmums ieviest jaunu disciplīnu, kas nākamajā sezonā tiks izmēģināta praksē IBU kausa posmā Itālijā. Savukārt biatlona klasikā paredzēts saīsināt sacensību distanci, kā arī samazināt soda laiku par katru kļūdu sliktu laika apstākļu gadījumos.

Pašā pirmajā pasaules čempionātā biatlonā 1958. gadā labākie tika noskaidroti tikai divās disciplīnās – 20 kilometru klasikā un komandu sacensībās. Laika gaitā klāt nākušas daudzas jaunas disciplīnas, un šodien IBU lēmusi par vēl vienas jaunas disciplīnas ieviešanu starptautiskajā kalendārā.

Masu starts ar 60 dalībniekiem neaizvietos ierasto disciplīnu ar masu startu, kurā piedalās 30 sportisti, bet gan būs papildu disciplīna, vismaz sākumā. IBU kongresā nolemts, ka pirmoreiz jaunā disciplīna tiks izmēģināta IBU kausa posmā Itālijā 2019. gada martā.

Masu starts ar 60 dalībniekiem norisināsies pēc līdzīga principa kā masu starta standarta versija, taču galveno atšķirību ieviesis šautuves plašums. Standarta šautuvē ir 30 vietas, kas attiecīgi ierobežoja dalībnieku skaitu, taču jaunā disciplīna šo limitu apies, proti, 30 sportisti aizvadīs pirmo šaušanu pēc pirmā apļa, bet pārējie 30 sportisti pirmo šaušanu veiks pēc otrā apļa. Pēc tam sacensības turpināsies pēc ierastajiem noteikumiem.

Pasaules kausa posmos jaunā disciplīna neparādīsies ātrāk nekā 2019./20. gada sezonā.

Nozīmīgas pārmaiņas tikmēr sagaida jau esošās disciplīnas. Krievijas ziņu aģentūra TASS vēsta, ka pirms sacensībām tiks ņemti vērā slikti laika apstākļi, kuru gadījumā sacensību organizētājiem būs tiesības samazināt soda laiku par katru šaušanā pieļauto kļūdu - no vienas minūtes līdz 45 sekundēm. Tāpat sliktos laika apstākļos tiks samazināts biatlona klasiskās distances garums - vīriešiem no 20km uz 15, bet sievietēm no 15 līdz 12.5 kilometriem.

IBU kongresā, kurā vakar par organizācijas jauno prezidentu tika ievēlēts Ūle Dālins, pārspējot Latvijas kandidāti Baibu Broku, šodien tika pieņemts arī lēmums neļaut PK un IBU kausa posmus rīkot valstīm, kuru nacionālajām antidopinga aģentūrām nav WADA akreditācijas. Šobrīd tas attiecas uz Krieviju, kura līdz ar to nevarēs pretendēt uz IBU pasākumu un sacensību rīkošanu.

Izmantotie resursi:
https://www.championat.com/other/ne...
https://www.championat.com/other/ne...
https://tass.ru/sport/5539173


, 2018-09-08 18:47, pirms 6 gadiem
Tad jau sanāk, ka otrajam 30niekam par vienu šaušanas reizi mazāk, ja pēc autora vārdiem tālāk viss turpinās pēc ierastajiem noteikumiem.Varbūt aizmirsās pieminēt, ka pirmajiem 30 startējušajiem nav šaušanas pēc otrā apļa, jeb tas katram pašam jāizdomā.Tam 45 sek. sodam minūtes vietā jēgu neredzu, ja gribējās kaut ko mainīt, varēja atrast ko interesantāku.
, 2018-09-08 19:33, pirms 6 gadiem
Nu ja, skaidrs, ka sanāks kkāda putra, tas nav +5... tas ir 2x vairāk!? Samērā droši, ka vienu reizi notestēs un sapratīs, ka auzas!? Drīzāk varēja ieviest citu sistēmu, ka nerēķina nekādu iepriekšējos rezultātus un kopvērtējumu, bet katra konkrētā posma rezultātos paņem top30 un miers!?
, 2018-09-08 19:58, pirms 6 gadiem
Davai tā, lai mazliet samazinātu dalībnieku skaitu, pirmais trīsdesmitnieks šauj šķērsām trasei, pa kuru brauc otrais trīsdesmitnieks!
, 2018-09-08 20:18, pirms 6 gadiem
Norvēģijā tak pērn jau tika iemēģināta šī disciplīna,tikai tur laikam lielā šautuve ar 60 mērķiem.Acīmredzot masinieka 15km ,līdz šim bija 5 apļi pa 3km,tagad būs 6 apļi pa 2,5km.500metrus trasei stadiona teritorijā var nogriezt
, 2018-09-08 20:59, pirms 6 gadiem
Izklausās pēc māžošanās.
, 2018-09-08 21:17, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Davai tā, lai mazliet samazinātu dalībnieku skaitu, pirmais trīsdesmitnieks šauj šķērsām trasei, pa kuru brauc otrais trīsdesmitnieks!
Ir vēl labāks variants, katram 3 patronas un kurš atnāk pirmais, tas uzvar.Šautuve atceļas.
, 2018-09-08 22:15, pirms 6 gadiem
Sliktos laikapstākļos (ja vien ir puslīdz vienmērīgi slikti) jau visiem ir vairāk kļūdu, bet kopumā tāpat rezultāti finišā ir objektīvi (ja ir spēcīga snigšana, tad arī slēpojums mazliet lēnāks/grūtāks).
Par masu startu - kamēr vien nesanāks otrajā šaušanā reāla gaidīšana (var tomēr gadīties vēl blīvi), nebūtu nemaz tik slikti.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.
Līsa Vitoci apskauj Lū Žanmonno. Foto: AFP/Scanpix
6

Žanmonno izcīna pirmo uzvaru masu startā, kļūdas neliedz Vitoci triumfu kopvērtējumā

Sieviešu biatlona sezonai pasaules kausā punkts tika pielikts ar sacensībām ar kopējo startu. Gleznainajā Kenmoras trasē par uzvarētāju sezonas pēdējā startā kļuva francūziete Lū Žanmonno, kura pacēlās uz otro vietu kopvērtējumā un ieguva Mazo kristāla globusu. Savukārt sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Līsa Vitoci masu startā ar pieciem soda apļiem bija 21. vietas ieguvēja.
Juhanness Tinjess Bē. Foto: IBU/Christian Manzoni
3

J.T. Bē pat trīs soda apļi neliek atskatīties, Rastorgujevs noslīd līdz 32. vietai

Pasaules kausa biatlonā pēdējā posmā Kanādas trasē Kenmorā par iedzīšanas uzvarētāju bez pārsteigumiem kļuva Juhanness Tinjess Bē, kura uzvarai šķēršļus nelika arī trīs pieļautās kļūdas. Ar 22. numuru no starta vārtiem izslēpojušais Andrejs Rastorgujevs ieņēma 32. vietu.