Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Biatlonistiem starts sezonas pirmajās individuālajās sacensībās

Andris Vētra
Andris Vētra

Biatlonistiem starts sezonas pirmajās individuālajās sacensībās
Baiba Bendika
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Ja laika apstākļi nepievils, tad ceturtdien Pokļukā (Slovēnija) ar sacensībām individuālajā distancē jeb biatlona klasikā turpināsies Pasaules kausa izcīņas 1. posms biatlonā. Vispirms norisināsies miglas dēļ pārceltās sacensības 20 kilometru klasikā vīriešiem (sacensību sākums plkst. 11:15 pēc Latvijas laika). 15 kilometru klasika sievietēm sākies plkst. 15:15. Sacensībās ceturtdien startēs Baiba Bendika, Daumants Lūsa, Aleksandrs Patrijuks un Roberts Slotiņš.

20 kilometru klasika vīriešiem

Biatlona klasikā, tāpat kā cīņā par uzvaru Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā, ir divi izteikti favorīti – kopvērtējuma uzvarētājs Martēns Furkads (Francija) un olimpiskais čempions klasikā Juhanness Tinness Bē (Norvēģija). M.Furkads svētdien startēja jauktās stafetes trešajā posmā, palīdzot Francijas komandai izcīnīt uzvaru. J.T.Bē startēja stafetes pēdējā posmā, pakāpjoties no 11. vietas posma sākumā uz sesto vietu finišā.

No pārējiem biatlonistiem labākās izredzes ir olimpiskajam vicečempionam klasikā Jakovam Fakam (Slovēnija), kurš bija viens no labākajiem pāru jauktajā stafetē Pokļukā, un Benjaminam Vēgeram, kurš palīdzēja Šveices komandai izcīnīt otro vietu jauktajā stafetē. Vēgers startēja trešajā posmā, kur piekāpās vien M.Furkadam. No norvēģiem labas izredzes arī nu jau stabilam izlases pamatsastāva dalībniekam Lāšam Heglem Birkelanam, tāpat nevajadzētu aizmirst olimpiskās bronzas ieguvēju Dominiku Landertingeru (Austrija) un Tarjei Bē (Norvēģija).

No iepriekšējās sezonas vadošajiem biatlonistiem šoreiz nestartēs Antons Šipuļins (Krievija), kurš sezonai sāka gatavoties vēlāk, un Andrejs Rastorgujevs, kurš ir saaukstējies. Visi pārējie iepriekšējās sezonas kopvērtējuma Top20 biatlonisti pieteikti startam biatlona klasikā. Arī olimpiskais čempions sprintā Arnds Paifers (Vācija), kurš nebija sākotnējā pieteikumā.

No Latvijas biatlonistiem pirmais distancē dosies Daumants Lūsa, kurš startēs 65., tad sekos Aleksandrs Patrijuks (77.) un visbeidzot Roberts Slotiņš (96.). Visiem tas būs pirmais starts šīs sezonas Pasaules kausa izcīņā.

Sacensībām kopumā pieteikti 111 biatlonisti. Sacensības tiešraidē Eurosport 1 un internetā.

20 km klasika vīriešiem 2018./19. sezonā

DatumsPosmsNorises vietaZeltsSudrabsBronza
5. dec.1.Pokļuka
7. feb.7.Kenmora
13. mar.Estešunda

15 kilometru klasika sievietēm

Sezonas kopvērtējuma galvenās favorītes ir Anastasija Kuzmina (Slovākija) un Kaisa Mekereinena (Somija). Abas ir starp favorītēm arī individuālajā distancē jeb biatlona klasikā, kurā arī pārsteidzoši rezultāti nav retums. Piemēram, sacensībām pieteikta arī olimpiskā čempione klasikā Hanna Ēberja (Zviedrija).

Visaugstāk klasikā vērtējamas Mekereinenas izredzes, kura ar labiem rezultātiem startēja jauktajā stafetē svētdien (komanda vadībā pēc 2. posma). Augstu vērtējamas arī olimpiskās vicečempiones klasikā Kuzminas izredzes, kā arī Dorotejas Vīreres (Itālija), kura labākos rezultātus sasniegusi tieši šajā distancē, izredzes. Visai līdzīgi vērtējamas Ēberjas, Lizas Vitoci (Itālija) un Anaisas Beskonas (Francija) izredzes. No šīm biatlonistēm ar labu sniegumu jauktajā stafetē neizcēlās vien Ēberja, kuru šoreiz pievīla precizitāte šaušanā (10/15). Kuzmina stafetē nestartēja.

Dažādu iemeslu dēļ klasikā nestartēs 10 biatlonistes, kas iepriekšējās sezonas kopvērtējumā ieņēma vietas Top30, to vidū karjeru noslēgušās Darja Domračeva, Nadežda Skardino (Baltkrievija), Marī Dorēna Abēra (Francija) un Veronika Novakovska (Polija).

Tirila Ekhofa ir saaukstējusies, tāpēc Pokļukā nestartēs. Laura Dālmeiere (Vācija) sezonai sāka gatavoties vēlāk (sākumā vēlējās paņemt pauzi no biatlona pavisam), Mārena Hammeršmita (Vācija) vēl atgūstas pēc potītes operācijas, Selīna Gasparina (Šveice) pēc bērna piedzimšanas sacensību apritē plāno atgriezties janvārī, bet Gaļina Višņevska ir viena no Kazahstānas biatlonistēm, kas saņēmusi pagaidu diskvalifikāciju.

Startam nav pietikta Valentīna Semerenko - Ukrainas izlasē spēcīgu biatlonistu netrūkst, tāpēc šoreiz treneri pieņēmuši lēmumu priekšroku dot citām biatlonistēm.

Baibai Bendikai šoreiz 37. starta numurs. Jauktajā stafetē pārī ar Andreju Rastorgujevu sasniegta 12. vieta. Sacensībām kopumā šoreiz pieteiktas 102 biatlonistes. Sacensības tiešraidē Eurosport 1 un internetā.

15 km klasika sievietēm 2018./19. sezonā

DatumsPosmsNorises vietaZeltsSudrabsBronza
6. dec.1.Pokļuka
7. feb.7.Kenmora
12. mar.Estešunda

Pasaules kausa izcīņa, 1. posms (Pokļuka)

DatumsLaiksDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
2. dec.13:00pāru jauktā stafeteNorvēģijaAustrijaUkraina
2. dec..15:352 x 6 km + 2 x 7.5 km jauktā stafeteFrancijaŠveiceItālija
6. dec.11:1520 km individuālā distance vīriešiem
6. dec.15:1515 km individuālā distance sievietēm
7. dec.15:1510 km sprints vīriešiem
8. dec.15:157.5 km sprints sievietēm
9. dec.12:4512.5 km iedzīšana vīriešiem
9. dec.15:4510 km iedzīšana sievietēm