Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Ko Rastorgujevs iespēs mums veiksmīgajā Kontiolahti?

Viedoklis: Ko Rastorgujevs iespēs mums veiksmīgajā Kontiolahti?
Andrejs Rastorgujevs
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Lai gan pasaules čempionāts biatlonā sākās jau ceturtdien ar jaukto stafeti, Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs sacensības uzsāks sestdien, kad Somijas pilsētā Kontiolahti tiks aizvadīta 10 km vīriešu sprinta distance. Līdz šim Latvijas biatlona vēsturē medaļas pasaules čempionātā spējis izcīnīt tikai Ilmārs Bricis - bronza gan 2001. gadā 20 km distancē Pokļukā, gan 2005. gadā sprintā Hohfilcenē.

Andrejs Rastorgujevs līdz šim pasaules čempionātos ar augstām vietām nav izcēlies. Pērn Soču olimpisko spēļu dēļ pasaules čempionāts nenotika, bet 2013. gadā Nove Mesto viņš ieņēma 50. vietu 20 km individuālajā distancē un 65. vietu sprintā. Veiksmīgākais ir bijis debijas pasaules čempionāts 2011. gadā Rūpoldingā, kad klasikā tika iegūta 43. vieta, bet sprintā - 66. vieta. Pērn Kontiolahti Rastorgujevam izdevās izcīnīt 11. vietu sprintā, bet iedzīšanā viņš pakāpās uz 6. vietu.

Šī sezona Andrejam sākās ar veselības likstām, kuras atstāja ietekmi uz visu atlikušo sezonu. Veiksmīgākie starti izdevās gadi mijā, kad Rastorgujevs Pasaules kausa posmā Oberhofā bija sestais gan sprintā, gan masu startā, bet nedēļu vēlāk izcīnīja piekto vietu sprintā Rūpoldingā. Pēc šautenes laides salaušanas Eiropas čempionātā Pasaules kausa posmā Holmenkollenā Andrejs šautuvē pavadīja ļoti ilgu laiku, krietni zaudējot konkurentiem. 22. vieta 20 km distancē un 51. pozīcija sprintā, pēc kā treneris Intars Berkulis neslēpa sašutumu un vilšanos. Pēc Holmenkollenas posma Andrejs dažas dienas pavadīja Latvijā, bet pēc tam devās uz treniņnometni Itālijā. Berkulis uzsvēra, ka līdz pasaules čempionātam svarīgākais būtu attapties morāli. Cerams, ka kļūšana par tēvu meitai Nikolai būs līdzējusi.

Jāpiebilst, ka 1999. gadā Kontiolahti tika aizvadīts Latvijas biatlonam visveiksmīgākais pasaules čempionāts. Sprintā Latvijas kvartets - Oļegs Maļuhins, Jēkabs Nākums, Ilmārs Bricis un Gundars Upenieks - ieņēma vietas pirmajā četrpadsmitniekā, Maļuhins izcīnīja ceturto vietu iedzīšanā, kur sestais bija Bricis, bet stafetē Latvijas izlase ieguva piekto vietu.

Pasaules čempionāts biatlonā

DatumsLaiksSacensības
7. marts14.0010 km sprints vīriešiem
7. marts17.307.5 km sprints sievietēm
8. marts14.1512.5 km iedzīšana vīriešiem
8. marts17.0010 km iedzīšana sievietēm
11. marts18.1515 km individuālā distance sievietēm
12. marts18.1520 km individuālā distance vīriešiem
13. marts18.154x6 km stafete sievietēm
14. marts17.304x7.5 km stafete vīriešiem
15. marts14.3012.5 km masu starts sievietēm
15. marts17.1515 km masu starts vīriešiem

Viedokļi

Ilmārs Bricis

Būtu vieglāk spriest, ja būtu redzējis Andreju un zinātu, kā viņš pašlaik jūtas, taču noteikti būs interesanti, kā viņš izskatīsies Kontiolahti. Cerams, ka pēdējā treniņnometnē viņš izdarīja visu iespējamo un būs pie labas veselības. Andrejs jau pēdējās trīs sezonās ir gana stiprs, lai no viņa katrās sacensībās cerētu sagaidīt medaļu, taču jāsaprot, ka tādu sportistu ir vēl vismaz divdesmit. Ja visi apstākļi sakritīs, tad viņš var pat uzvarēt. Tas nebūtu milzīgs pārsteigums. Jā, Kontiolahti trase latviešiem bijusi veiksmīga, taču tie bija citi laiki un citi cilvēki, tādēļ negribētu vilkt paralēles. Tomēr Andrejam šī trase varētu būt laba, jo laika apstākļi to padarīs smagu. Daudz izšķirs funkcionālā sagatavotība, tādēļ jācer, ka ar veselību viss būs kārtībā.

Vitālijs Urbanovičs

Ar prognozēm nenodarbojos, bet, skatoties, kādi šeit ir laika apstākļi - slapjš un vējains šautuvē, būs daudz nejaušības faktoru, tādēļ vajadzēs arī veiksmi. Cerams, ka Andrejam viss beidzot sakritīs un būs labi. Domāju, ka viņam lielākās izredzes ir sprintā, iedzīšanā un masu startā, kamēr 20 km individuālajā distancē nepieciešama veiksme labi sašaut. Kādi 40 cilvēki ir gatavi sašaut pa nullēm un gan jau kāds to arī izdarīs. Trase būs smaga, ir slapjš un būs putra. Bet Andrejs ir fiziski stiprs, tādēļ tas varētu būt viņa pluss.

Jēkabs Nākums

Es tik labi nepārzinu, kādu darba apjomu Andrejs ir paveicis. Domāju, ka pasaules čempionātā viņa spēkos ir paveikt matemātiski vidējo no Pasaules kausa izcīņā iespētā. Sportiskā forma sezonas laikā viņam ir bijusi laba, viņš ir viens no Top10 slēpotājiem, bet šaušana - tās jau ir citas detaļas. Kontiolahti trase man personīgi bija viena no mīļākajām un tur izdevies sasniegt labākos rezultātus, lai gan pati trase ir smaga. Manuprāt, grūtākā vieta ir pirms finiša, kad pēc kalna seko aptuveni kilometru garš līdzenums.

Oļegs Maļuhins

Domāju, ka Andrejs uz pasaules čempionātu būs labā fiziskajā kondīcijā. Kādu dienu būs labi arī ar slēpēm, tādēļ jācer, ka tā diena iekritīs sprintā vai iedzīšanā, kas būs viņa galvenās gonkas. Emocionāli viņš izskatās labāk. Ja izdosies dabūt vaļā galvu, tad šajā nedēļas nogalē viņš var cīnīties par augstām vietām, varbūt pat medaļām. Nākamajā nedēļā jau būs grūtāk. Kontiolahti trase man bija mīļākā, tajā divreiz esmu kļuvis par Eiropas čempionu. Arī Latvijas komandai tur ir labi veicies. Šaut tur ir grūti, jo ir pamatīgs vējš. Ja Andrejam pašam izdosies sevi noskaņot, ka viņš var un veiksme ir viņa pusē, tad būs labi. Galvenais ir nenolaist rokas un nenoķert mandrāžu.

Gundars Upenieks

Domāju, ka Andrejs izdarīs visu, ko viņš var izdarīt, bet par konkrētām vietām izteikties negribētu. Kontiolahti Latvijas biatlonistiem parasti bijusi veiksmīga trase, bet sportā visu pa plauktiņiem saliek rezultāti. Ja klasificējam trases, tad Kontiolahti noteikti pieder pie smagajām. Andrejam tas ir labi, turklāt arī pērn viņam tur bija atzīstami rezultāti. Tomēr katrs gads ir citādāks un jāskatās caur konkrētās sezonas prizmu. Pēc lielā pārtraukuma, kas bijis līdz pasaules čempionātam, ir daudz nezināmā. Spēcīgākā distance Andrejam varētu būt sprints, taču viņš ir augstas klases sportists un arī pārējās distancēs ir izredzes - ja viss sakrīt, tad arī tajās bijušas vietas labāko sešiniekā.

Andrejs Rastorgujevs individuālajās distancēs 2014./2015. gada sezonā

SacensībasDisciplīnaIzcīnītā vieta
PK 1. posms Esterzundā20 kmnestartēja
Sprints13. vieta
Iedzīšana28. vieta
PK 2. posms HohfilcenēSprints24. vieta
Iedzīšana17. vieta
PK 3. posms PokļukāSprints51. vieta
Iedzīšana54. vieta
Masu startsnekvalificējās
PK 4. posms OberhofāSprints6. vieta
Masu starts6. vieta
PK 5. posms RūpoldingāSprints5. vieta
Masu starts29. vieta
PK 6. posms AntholcāSprints21. vieta
Iedzīšana35. vieta
EČ Otepē20 kmnefinišēja
Sprints10. vieta
Iedzīšana10. vieta
PK 8. posms Holmenkollenā20 km22. vieta
Sprints51. vieta
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-03-06 09:24, pirms 9 gadiem
Mr.Eksperts rakstīja: es domāju, ka mēs visi zinam atbildi uz virsrakstā uzdoto jautājumu!!
Neko!

  +2 [+] [-]

, 2015-03-06 09:27, pirms 9 gadiem
Šī nav Andreja sezona, neveiksmes vajā + veselības likstas, sois arī nav tik raits pat pie labas šaušanas, jācer, ka top20 spēs kādā discaplīnā iespraukties.

  +2 [+] [-]

, 2015-03-06 10:02, pirms 9 gadiem
Mr.Eksperts rakstīja: es domāju, ka mēs visi zinam atbildi uz virsrakstā uzdoto jautājumu!!
Ne velna tu nezini, tik mālē mellu.
Te daudz gudrāki vīri viņu slavē bet nē - mr pc piedēklis taču zin labāk!
Kā riebjas tādi .irsēji!!!

  +2 [+] [-]

, 2015-03-06 10:04, pirms 9 gadiem
aizermans rakstīja: Neko!
Ejiet abi dēt! Kad būs augstas vietas, tad atkal dziedāsiet slavas dziesmas

  +4 [+] [-]

, 2015-03-06 10:23, pirms 9 gadiem
Domāju,ka daudziem paliks mute vaļā sprintā 5.,iedzīšana 2rais

  +3 [+] [-]

, 2015-03-06 10:23, pirms 9 gadiem
Andrejs dod iespēju mums just līdzi biatlona sacensībām un cerēt, ka varbūt šoreiz viss sakritīs. Lai veicas Andrejam un arī mums.

  +1 [+] [-]

, 2015-03-06 11:10, pirms 9 gadiem
Nu pilnīgs vājprāts!Atkal pļutokrāti klāt ar saviem komentāriem!Tak liekat mieru tam Andrejam!

     [+] [-]

, 2015-03-06 11:27, pirms 9 gadiem
Jūti līdzi ,jūti un nekā .Pagaidām diemžēl vēl nav bijusi iespeja justies gandarītam par iztērētajām nervu šūnām .Tāpēc arī domaju šoreiz atkal nekā .kā sacit jāsaka nekā personīga tikkai reālā patiesība

  +1 [+] [-]

, 2015-03-06 13:07, pirms 9 gadiem
zippo22 rakstīja: Jūti līdzi ,jūti un nekā .Pagaidām diemžēl vēl nav bijusi iespeja justies gandarītam par iztērētajām nervu šūnām .Tāpēc arī domaju šoreiz atkal nekā .kā sacit jāsaka nekā personīga tikkai reālā patiesība
Padoms!
Jūti līdzi pats sev un priecājies par savu varējumu, nesabojāsi sev nervu šūnas un būsi gandarīts. Tā teikt "reālā patiesība"!

  -1 [+] [-]

, 2015-03-06 13:26, pirms 9 gadiem
Kleins rakstīja: Padoms!
Jūti līdzi pats sev un priecājies par savu varējumu, nesabojāsi sev nervu šūnas un būsi gandarīts. Tā teikt "reālā patiesība"!
Nu ja esi mazohists ,lai tev saule.

  +2 [+] [-]

, 2015-03-06 13:36, pirms 9 gadiem
Lai veicas! Šīs sezonas starti līdz šim gan optimismu nevieš. Gadās jau ka kāds izšauj tieši uz pasaules čempionātu, bet biežāk medaļas saņem tie, kas bijuši stabili un lideros visu sazonu!

  -2 [+] [-]

, 2015-03-06 13:40, pirms 9 gadiem
Raksta autors pats saprot ko raksta-pilnīgs debilioids.Virsraksts-latviešiem veiksmīgajā,kāds te sakars ar Rastorgujevu!Pilnīgi bez komentāriem!!!

     [+] [-]

, 2015-03-06 16:12, pirms 9 gadiem
zippo22 rakstīja: Jūti līdzi ,jūti un nekā .Pagaidām diemžēl vēl nav bijusi iespeja justies gandarītam par iztērētajām nervu šūnām .Tāpēc arī domaju šoreiz atkal nekā .kā sacit jāsaka nekā personīga tikkai reālā patiesība
Nožēlojams dīvānā pirdējs ierunājās.....adrenalīna pietrūkstot Rastija dēļ pie alus un čipšiem. Šūnas iet bojā. Cik traģiski, medaļu tādiem jāpiešķir!

  +2 [+] [-]

, 2015-03-06 16:34, pirms 9 gadiem
Cerēsim uz to .ka Andrejam būs viss kārtībā ar slēpēm un mērķi.Lai veicas!

  -1 [+] [-]

, 2015-03-06 16:35, pirms 9 gadiem
sportists-amatieris rakstīja: Nožēlojams dīvānā pirdējs ierunājās.....adrenalīna pietrūkstot Rastija dēļ pie alus un čipšiem. Šūnas iet bojā. Cik traģiski, medaļu tādiem jāpiešķir!
Ha ha ha panjem to savu amatiera ripuli un pakar uz naglinjas .Par manu organisma vielmainju nesatraucies, viss ir kārtībā.Visi tādi padomdevēji muti nevar atvērt -īsti eksperti,

  -2 [+] [-]

, 2015-03-06 18:39, pirms 9 gadiem
puuco rakstīja: Raksta autors pats saprot ko raksta-pilnīgs debilioids.Virsraksts-latviešiem veiksmīgajā,kāds te sakars ar Rastorgujevu!Pilnīgi bez komentāriem!!!
Pareizi..komentētāji gan biatlonā, gan arī citos sporta veidos lažo..

Citās valstīs tā nenotiek! Pareizi ir Latvijas!!!

  +1 [+] [-]

, 2015-03-06 19:42, pirms 9 gadiem
..nekas labs (medaļa) nebūs... būs smaga cīņa, būs vainīgs slēpošanas inventārs-veselība, šautene, u.tml. Vēlu veiksmes...nu, vismaz vienreiz desmitniekā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-03-06 19:49, pirms 9 gadiem
Neveiksmīga izloze.Nekas labs.Tādā trasē nevar izcelt ar 1Nr.Aiz muguras būs visa banda un ja boijs iet uz sekundēm,tad sabļaut nav problēmu.Bet turam īkšķus!

     [+] [-]

, 2015-03-06 20:14, pirms 9 gadiem
Rīt uz starta izies 129 sportisti. Ar pirmo starta numuru startē Rastorgujevs (starts 14:00:30 pēc Latvijas laika), 66 Pužulis (14:33:00), 94 Slotiņš (14:47:00), Praulītis 127 (15:03:30).

  +1 [+] [-]

, 2015-03-06 20:37, pirms 9 gadiem
vietas būs starp 15-45

     [+] [-]

, 2015-03-07 04:13, pirms 9 gadiem
atkal buus sestais.kuri startee pirmie olveiz paliek sestie(6)

     [+] [-]

, 2015-03-07 09:43, pirms 9 gadiem
ceru, ticu, viņš ir spējīgs tikt uz pjedestāla, ja viss sakritīs, jāskatās, kāda būs fiziskā forma!