Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

Biatlona izlases jaunais treneris: "Latviešiem ir jāatrod sava biatlona atslēga"

Rolands Eliņš

Biatlona izlases jaunais treneris: "Latviešiem ir jāatrod sava biatlona atslēga"
Māris Čakars. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

LETA. Starp federāciju un treneriem ir liels optimisms un ticība par labāku nākotni, pēc kļūšanas par Latvijas biatlona izlases galveno treneri sarunā ar aģentūru LETA teica Māris Čakars. Viņš maijā tika apstiprināts par Latvijas biatlona izlases galveno treneri un valstsvienībā pildīs gan trenera, gan metodiskos pienākumus.

"Nesen notikušajā Latvijas Biatlona federācijas (LBF) sapulcē, kurā pulcējās gan vadība, gan treneru korpuss, es cilvēkos redzēju optimismu, vēlmi strādāt un ticību pašiem sev. Manuprāt, šīs trīs lietas ir ļoti svarīgas, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Pareizāk sakot, ar to mēs sāksim savu darbu un centīsimies to soli pa solim sakārtot, lai būtu rezultāti," pirmajos iespaidos dalījās Čakars.

Par atstāto materiālu izlasē pēc bijušā trenera Vitālija Urbanoviča aiziešanas Čakars izteicās pozitīvi, atzīmējot, ka izlases kandidāti jau šobrīd treniņos kopīgi strādā, bet vadošie biatlonisti Andrejs Rastorgujevs un Baiba Bendika turpina darbu ar saviem treneriem, jo abi sportisti regulāri startē augsta līmeņa sacensībās.

"Gan uz papīra, gan dzīvē sastāvs caurmērā ir skaidrs. Andrejs un Baiba paši gatavojas sezonai, un mēs tur daudz iekšā nejaucamies. Protams, ceram, ka izlases nometnes pārklāsies ar viņu nometnēm, lai pilnīgi visa komanda kādu laika sprīdi varētu pastrādāt kopā," sacīja galvenais treneris. "Tomēr mums izlasē šobrīd darba netrūkst, un mēs vēlamies izveidot vienotu komandu un stabilu komandu - tas ir pamatuzdevums. Vēlos, lai visi jūt līdzi un atbalsta viens otru gan treneru, gan sportistu vidū."

Šajā aspektā treneris kā labu piemēru min titulēto Norvēģijas izlasi, kuras rindās netrūkst pieredzējušu un labu biatlonistu, bet viņi tāpat turas kopā un spēcina komandas kodolu.

Izlases apriņķos pirms iepriekšējās sezonas bija arī Oskars Muižnieks, kuru biatlona zinātāji sauc par vīru ar labu fizisko sagatavotību, skaidru galvu un mērķtiecīgu raksturu.

"Esmu runājis ar federāciju un Oskaru. Diemžēl jāatzīst, ka viņš pagaidām neplāno atgriezties biatlonā," sacīja Čakars. "Satiku viņu Alūksnē pēc riteņbraukšanas sacensībām un redzēju, ka viņa optimisms nekur nav zudis. Tomēr skaidrs, ka arī Oskars vairs nav jauns gurķis un šobrīd vēlas stabilitāti, kā arī garantijas savā dzīvē. Viņš biatlonā ir pierādījis, ka var. Kontakts mums ir, bet pagaidām viņš koncentrējas uz citām lietām."

Izlases kandidātu kontekstā treneris aicināja ikvienu, kuram ir interese un patiesa vēlme strādāt, sazināties ar viņu un piedalīties treniņu procesā, jo speciālists esot gatavs strādāt ar katru, kurš patiesi vēlas sasniegt augstvērtīgus rezultātus. Tai skaitā arī ar sportistēm.

Turklāt atzinību no valstsvienības galvenā trenera izpelnījās arī jauniešu vecuma biatlonisti, trenerim piebilstot, ka svarīgas ir ne tikai viņu spējas sportā, bet arī personīgā izaugsme, kura būs ļoti svarīga pēc karjeras beigām.

"Iepriekšējā sezonā jaunieši labi startēja starptautiskās sacensībās, tomēr izmaiņas ienesīs vasaras darbs, kurā skatīsimies, kādus rezultātus sportisti sasniegs gan fiziski, gan sacensībās," piebilda galvenais treneris. "Darbā ar jauniešiem visiem treneriem šobrīd jākoncentrējas uz talantīgo un spējīgo biatlonistu atrašanu, kā arī viņu spēju pilnveidošanu. Mēs meklējam viņiem arī izglītības un darba iespējas, lai veicinātu drošības sajūtu par nākotni, kas nenoliedzami arī uzlabo ticību pašiem sev."

Čakars šajā kontekstā minēja pieredzējušās Madaras Līdumas piemēru, kura spēja apvienot augstas klases sportu ar augstāko izglītību. Tāpat treneris uzsvēra, ka ar visiem potenciālajiem izlases kandidātu trenerim ir runājis un vēlas, lai nākotnē pusaudzis ienāk komandā kopā ar savu treneri. Šādi pilnīgi visas puses būtu iesaistītas, tādējādi veidojot atvērta tipa komunikāciju.

"Pusaudžiem šajā vecumā ir liela zināšanu bāze un reizēm ir gadījumi, kad esam atraduši finansējumu un iespējas viņiem trenēties, bet jaunietis pēc skolas beigšanas pasaka, ka vēlas atpūsties vai koncentrēties uz ko citu," par darbu ar jauniešu vecuma sportistiem stāstīja Čakars. "Pagātnē vairāk mēs domājām tikai par sportu, bet laiks iet, un viss attīstās, tāpēc cenšamies rast iespējas viņiem augt gan sportā, gan personīgajā dzīvē. Tāpat esmu runājis ar visu kandidātu treneriem - vēlos, lai arī viņi iesaistās lielās izlases darbā, nevis mēs viņiem atņemam audzēkni."

Par izlases tuvākajiem mērķiem Čakars piesauca iekšējo komandas darbu. Sākotnēji treneris vēlas vairāk saliedēt izlasi, pamainot dažas metodes, bet tā, lai tas nenotiekot mainīšanas pēc. Galvenā trenera vīzija esot mainīt ar mērķi, kas beigās dod rezultātu, nevis tāpēc, ka kaut kas būtu jāmaina.

"Noteikti pamainīsim dažas lietas, bet radikālas pārmaiņas es tagad nevēlos ieviest. Vēl ir pāragri spriest, kas un kā būtu jādara," pēc vienas pavadītās nedēļas izlases trenera amatā teica Čakars. "Katram sportistam ir jātiecas pēc labākajiem rezultātiem, un, ja viņi paši kaut ko pamaina treniņu procesā un tas dod rezultātu, es kāju priekšā nelikšu."

"Līdz sezonas sākumam plānojam doties uz divām nometnēm Austrijā, kas paredzētas augustā un oktobrī. Septembrī būs nometne Igaunijā, bet pirms paša sezonas sākuma gatavošanās posmu noslēgsim Norvēģijā, lai pietuvinātu biatlonistus sacensību apstākļiem," nākotnes plānos dalījās pieredzējušais speciālists, piebilstot, ka liela cerība ir par vēl dažu sportistu kvalificēšanos Pasaules kausa sacensībām, palielinot Latvijas pārstāvju skaitu augsta līmeņa startos.

Līgums ar Čakaru noslēgts līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm jeb 2021./2022.gada sezonas beigām, bet nesamērīgi augstus mērķus treneris sev nevēlas izvirzīt, tik vien, kā izaudzināt jaunos biatlonistus par īstiem sportistiem, kuri uz sacensībām dodas ar mērķi parādīt labu sniegumu, nevis tikai piedalīties.

"Centīsimies radīt jaunāku biatlonu, uzsvaru liekot uz fizisko īpašību attīstīšanu, kā arī vēlos, lai biatlonisti ar smagu darbu nākotnē spētu kvalificēties Olimpiādēm," uzsvēra Čakars. "Latviešiem ir jāatrod sava biatlona atslēga - tās pamatā noteikti ir sportists, kurš ir mentāli un fiziski gatavs lielam darba apjomam. Tikai tā var sasniegt augstākos mērķus un iekļūt Latvijas Olimpiskajā vienībā."

Pirmie iespaidi pie izlases stūres galveno treneri apmierina un viņš atzina, ka priecājas par federācijas sadarbību ar armijas un policijas sporta klubiem. "Galvenais, lai šajā sadarbībā smaidītu abas puses. Kopīgi strādājam un cenšamies viņiem palīdzēt sasniegt labus rezultātus."

Līdz 1.augustam izlases kandidāti, kā arī karavīri sezonai gatavojas Alūksnē, kurā valstsvienības treneris labprāt uzņems ikvienu interesentu.

Izmantotie resursi:
LETA

  -1 [+] [-]

, 2019-06-03 23:33, pirms 5 gadiem
Vēlams no 2x2m seifa!

  -1 [+] [-]

, 2019-06-03 23:34, pirms 5 gadiem
Kur Tu Latvija EJ? Pilniga ... a nesaprasanaa!!!

  -1 [+] [-]

, 2019-06-03 23:57, pirms 5 gadiem
Cik var saprast no intervijas, treneris ir gatavs tagad paņemt gandrīz ikvienu, kas pieteiksies, un sagatavot viņu Pekinas OS. Situācijā, kad mums palikuši tikai 2 augstas klases biatlonisti, tiešām jābūt ļoti lielam optimistam. https://www.youtube.com/watch?v=8It...

     [+] [-]

, 2019-06-04 00:41, pirms 5 gadiem
Jau atradām , būt pēdējiem , tā ir mūsu firmas zīme un atslēga 😁

     [+] [-]

, 2019-06-04 09:37, pirms 5 gadiem
Vai jāatrod tikai atslēga? Vai durvis paliks tās pašas? Varbūt jānomaina slēdzene. Ja biatlona saimē būtu tikai Rastorgujevs un Bendika, tad pietiktu tikai ieeļļot. Diemžēl no Andreja un Baibas atslēgām dublikātus uztaisīt neiespējami. Tās ir daudzu gadu garumā veidotas. Jautājums vai visiem jaunajiem biatlonistiem atslēgas ir jādod. Varbūt viņi laužās nepareizajās durvīs.

  +4 [+] [-]

, 2019-06-04 11:40, pirms 5 gadiem
Cerams, ka kaut kas mainīsies, bet nu pagaidām tādas vispārīgas frāzes. Saprotu, ka Andrejs un Baiba ir viennozīmīgi ir komandas līderi un punktu vācēji, bet izlases vajadzībām, ja vajag punktus, varēja reizēm iespringt. Es tad saprotu, ka izlase būs atsevišķi un Andrejs ar Baibu atsevišķi. Tātad finansējums pamatā būs Andrejam um Baibai un pārējiem kas paliks? Pirmo vajadzēja sakārtot informācijas sniegšanu publikai. Tikai Čakurs strādās? Kas ar sievietēm, kas ar jumioriem, kas ar jauniešiem? Informācija mājas lapā zem katrras kritikas, rezultāti par pagājušo gadu ir tikai daļēji, šā gada ranga nav. Kaut no igauņiem būtu pašpikojuši. Īstenībā jau šis gads parādīs cik no šī visa realizēsies. Kāds ir paskatījies, ko un kā sporta skolās sagatavo? Kāpēc neieviest klubu sistēmu, lai tie, kas nav izlasē, vismaz startē Latvijas līmenī.

  +2 [+] [-]

, 2019-06-04 12:35, pirms 5 gadiem
Kas no iepriekšēja gada vīriem paliek? Kādi plāni Matvijenko un Pūcei? Pūcei un Misei, kā saprotu, bija/ir savi treneri?

  +3 [+] [-]

, 2019-06-04 14:30, pirms 5 gadiem
Cik zinu Pūce, Sabule, Balodis un laikam Patrijuks tagad zem armijas. Varbūt kādu jaucu. Tad saprotu, ka finansējums tiem kaut kāds būs. Piedāvāts arī citiem, bet tie esot atteikušies. Protams šis viss ir tā, viens teica. Tādēļ jau arī saku, ka federācijai jāstrādā ar informācijas sniegšanu. Jo vairāk, jo labāk.

     [+] [-]

, 2019-06-04 14:57, pirms 5 gadiem
Tukša muldēšana un kārtējā naudas izkrāpšanas afēra!

  +3 [+] [-]

, 2019-06-04 15:17, pirms 5 gadiem
Šahs rakstīja: Cik zinu Pūce, Sabule, Balodis un laikam Patrijuks tagad zem armijas. Varbūt kādu jaucu. Tad saprotu, ka finansējums tiem kaut kāds būs. Piedāvāts arī citiem, bet tie esot atteikušies. Protams šis viss ir tā, viens teica. Tādēļ jau arī saku, ka federācijai jāstrādā ar informācijas sniegšanu. Jo vairāk, jo labāk.
Es vispār uzskatu, ka Latvijā vajadzētu strādāt pie sporta federāciju sadarbības stiprināšanas ar armiju. ja NATO mūs spiež palielināt aizsardzības budžetu, tad šobrīd politiķi izvēlas pirkt jaunus (vecus) tankus un helikopterus, kamēr tos pašus līdzekļus varētu novirzīt sporta būvēm, bērnu, jaunatnes un profesionālo sportistu atbalstam, ko brīvi var formulēt kā aizsardzības stiprināšanu.

  +1 [+] [-]

, 2019-06-04 21:59, pirms 5 gadiem
Nepamet sjūta, ka šī ir federàcija, kur aiz 3-8 sportistiem ir 10-20 funkcionāri...