Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Zviedrijas kērlingisti pirmo reizi vēsturē izcīna zeltu PČ jauktajos pāros

Linda Mangale
Linda Mangale

Zviedrijas kērlingisti pirmo reizi vēsturē izcīna zeltu PČ jauktajos pāros
Anna Haselborga/Oskars Eriksons (Zviedrija)
Pasaules kērlinga čempioni jauktajos pāros 2019
Foto: WCF/Alina Pavlyuchik

Šodien, 27.aprīlī noslēdzās pasaules kērlinga čempionāts jauktajiem pāriem, kas Norvēģijas pilsētā Stavangerā aizsākās 20.aprīlī. Pirmo reizi tajā triumfēja Zviedrija, kas finālā pārspēja Kanādu ar 6:5, bet Latvijai nācās samierināties ar 27.vietu.

Vakar, 26.aprīlī norisinājās astotdaļfināla un ceturtdaļfināla spēles, pēc kurām noskaidrojās šīs dienas pusfinālisti. Vienā no pusfināliem tikās Kanāda ar ASV – Ziemeļamerikas duelis. Kanādiešiem spēles pirmajā pusē izdevās nodrošināt komfortablu vadību ar 6:2. Pēc pārtraukuma Amerikāņi pietuvojās līdz -1 (5:6), tomēr spēles beigas atkal labāk padevās Kanādai, izcīnot uzvaru ar 9:5. Otrā pusfināla pirmā spēles daļa aizritēja daudz spraigāk, jo pēc četriem endiem Austrālija bija vadībā ar 4:3 pār Zviedriju. Spēles otrajā daļā zviedri nozaga divus endus, ko viņu pretiniekiem neizdevās atspēlēt. Līdz ar to uzvara (7:5) nodrošināja Zviedrijai vietu finālā.

Zviedrijai šis jau bija piektais pasaules jaukto pāru čempionāta fināls, bet Kanādai tikai otrais, tomēr ne viena, ne otra līdz šim pie zelta medaļām nebija tikusi. Abas šīs izlases čempionāta pamatturnīrā startēja vienā apakšgrupā, kurā katra bija zaudējusi tikai vienu spēli, līdz ar to kādai no tām nācās piedzīvot arī otro – sāpīgāko zaudējumu čempionātā.

Pateicoties nozagtajam punktam trešajā un ceturtajā endā, Zviedrijai mača pirmo pusi izdevās noslēgt ar divu punktu pārsvaru (3:1). Pēc pārtraukuma kanādieši atguva zaudēto. Neizšķirts rezultāts arī pirms astotā enda 5:5. Zviedrijas pēdējais perfektais metiens uz māju deva viņiem uzvaras punktu (6:5) un Anna Haselborga/Oskars Eriksons savam sieviešu Phjončhanas olimpiskajam titulam (2018.gads) un vīriešu komandu pasaules čempionāta tituliem (2013., 2015., 2018. un 2019.gads) tagad pievienoja arī jaukto pāru titulu. Savukārt Kanādas izlasei, kuras sastāvā spēlēja Džoselīna Petermane/Brets Galants, nācās samierināties ar sudrabu.

Cīņa par bronzas medaļām norisinājās starp ASV (Korija Kristensena/Džons Šusters) un Austrālijas (Tāli Džila/Dīns Hjūits) izlasēm. Pārliecinošāk spēles sākumu aizvadīja Austrālija, kurai, nozogot otro un trešo endu, izdevās panākt 3:0 savā labā. Tomēr spēles otrajā daļā uztraukums lika par sevi manīt, jo Austrālija līdz šim nevienā no iepriekšējiem 11 pasaules jaukto pāru čempionātiem nebija iekļuvusi pirmajā četriniekā, kas viņiem ir vēsturisks sasniegums. Amerikāņi nozaga trīs endus, pēc kuriem izvirzījās vadībā ar 4:3. Izlīdzinot rezultātu pēc astotā enda (4:4), spēle ievirzījās ekstra endā. Tajā amerikāņiem pat nevajadzēja izspēlēt savu pēdējo akmeni, kad jau bija nodrošināts viens punkts (5:4), kas ļāva viņiem izcīnīt bronzas medaļas.

Šajā čempionāta startēja arī Latvijas izlase, kura septiņās apakšgrupas spēlēs izcīnīja trīs uzvaras, ar ko bija par maz, lai kvalificētos astotdaļfinālam. Līdz ar to šogad viņi ierindojās kopvērtējuma 27.vietā no 48 dalībniecēm.

Tā kā šajā čempionātā startēja rekordliels valstu skaits, tad no nākamā gada pasaules jaukto pāru kērlinga čempionātā piedalīsies limitēts izlašu skaits – 20. No šī čempionāta pirmās 16 dalībvalstis jau kvalificējās nākamā gada pasaules čempionātam, bet pārējās četras tiks noskaidrotas jaunieviestajā kvalifikācijas turnīrā.

Latvijas jauktā pāra izlase: Santa Blumberga, Ritvars Gulbis, treneris Roberts Krusts.

Visu spēļu rezultāti: World Mixed Doubles Curling Championship 2019...
Spēļu atkārtojumi: https://www.youtube.com/user/WorldC...

Izšķirošo spēļu rezultāti:

9:5 Kanāda – ASV /pusfināls/
7:5 Zviedrija – Austrālija /pusfināls/
6:5 Zviedrija – Kanāda /fināls/
5:4 ASV – Austrālija /spēle par 3.vietu/

Kopvērtējuma TOP 4:

1.vieta Zviedrija
2.vieta Kanāda
3.vieta ASV
4.vieta Austrālija
.....
27.vieta Latvija

Latvijas izlases startu pasaules čempionātā atbalstīja Ventspils pilsētas domes Sporta pārvalde, Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Komandu sporta spēļu asociācija.