Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Latvijas ratiņkērlinga izlase pasaules čempionātā cīnīsies par paralimpisko spēļu punktiem

Linda Mangale
Linda Mangale

Latvijas ratiņkērlinga izlase pasaules čempionātā cīnīsies par paralimpisko spēļu punktiem
Poļina Rožkova, Sergejs Djačenko
Foto: WCF/Richard Gray

Otro gadu pēc kārtas Latvijas ratiņkērlinga izlase startēs pasaules čempionātā A divīzijā. Šogad čempionāts norisināsies no 29.februāra līdz 7.martam Šveices pilsētā Vecikonā, kur turpināsies cīņa par 2022.gada paralimpisko spēļu punktiem.

Pagājušās sezonas vēsturiskais ieraksts Latvijas ratiņkērlingā – iekļūšana starp pasaules 12 spēcīgākajām komandām, tika papildināts ar veiksmīgu startu A divīzijā, izcīnot 9.vietu, kas ļāva automātiski kvalificēties šī gada čempionātam.

Dalībvalstis: Čehija, Igaunija, Kanāda, Koreja, Krievija, Ķīna, Latvija, Norvēģija, Skotija, Slovākija, Šveice un Zviedrija.

Starp pasaules labākajām atgriezusies Kanāda, kura pagājušajā čempionātā palika vienu vietu aiz mūsu izlases, nosūtot kērlinga lielvalsti uz B divīziju. Savukārt Zviedrija un Čehija attiecīgi B divīzijā tika pie sudraba un bronzas godalgām, kvalificējoties šī gada A divīzijas čempionātam.

Patreizējie titula turētāji ir ķīnieši, kuru sastāvā gan pagājušajā gadā, gan arī šogad skipa pozīcijā Haitao Vangs, tiesa gan šīs sacensības viņam būs jāaizvada ar jaunu komandu, bet Skotijas izlases ilggadējā spēlētāja un skips Ailīna Neilsone, kura piedalījusies deviņos pasaules čempionātos un ir patreizējā vicečempione, šogad nestartēs. Arī Koreja, kura pērn izcīnīja bronzas godalgas, uz čempionātu ieradīsies ar citu sastāvu, skipa lomu uzticot Seungam Vonam Jungam.

Komandas vispirms aizvadīs apļa turnīra kāru, pēc kuras kopvērtējuma divas labākās automātiski kvalificēsies pusfinālam, bet 3.vieta un 6.vieta, 4.vieta un 5.vieta noskaidros atlikušos divus pusfinālistus. Fināla spēle norisināsies 7.martā plkst. 15:30 pēc Latvijas laika.

Izlases trenera Arņa Veidemaņa komentārs pirms starta čempionātā:
“Pagājušajā gada sezona izvērtās ļoti smaga. Pie intensīvajiem treniņiem mēs vēl papildus nospēlējām 36 pārbaudes spēles. Tas viss laika posmā no septembra līdz novembra vidum. Tāpēc lai atjaunotos līdz pasaules A divīzijai, kas norisinājās marta sākumā, treniņus atsākām tikai janvārī. Gandarījums bija milzīgs, saglabājot vietu A divīzijā un izstumjot no tās tādas lielvalstis kā Kanādu, ASV un Vāciju.
Šajā sezonā treniņu intensitāte ir tādā pašā līmenī. Līdz pasaules čempionātam esam aizvadījuši četrus turnīrus. Divus no tiem tepat – Rīgā un Tallinā (2.vieta un 3.vieta), kā arī divus ar gandrīz visām stiprākajām A divīzijas komandām Šveicē (arēnā kur notiks pasaules čempionāts) un Somijā. Šveicē izcīnītā otrā vieta un Somijā piektā vieta dod ticību, ka spējam paveikt brīnumu vēlreiz. Palikšana otrreiz A divīzijā būtu milzīgs gandarījums un plats solis pretim paralimpiskajām spēlēm.”

Pagājušā čempionāta 9.vieta Latvijai deva četrus paralimpisko spēļu kvalifikācijas punktus, kas vēl nebūt negarantē vietu spēlēs Pekinā. Tāpēc šogad nepieciešams iekrāt tik pat vai pat vairāk punktu, lai jau pēc šī čempionāta varētu teikt, ka esam kvalificējušies 2022.gada spēlēm, kurās nokļūs mājiniece Ķīna un 11 labākās nācijas pēc 2019., 2020. un 2021.gada pasaules čempionātos savāktajiem punktiem.

Latvijas izlases sastāvs: Poļina Rožkova, Sergejs Djačenko, Agris Lasmans, Ojārs Briedis, treneris – Arnis Veidemanis, trenera asistents Rihards Jeske, fizioterapeite – Signe Rinkule.

Online spēļu rezultāti: https://worldcurling.org/events/wwh...

Latvijas izlases spēļu grafiks (pēc Latvijas laika):

29.02. 15:00 – Čehija
29.02. 20:00 – Igaunija
01.03. 15:00 – Koreja
02.03. 10:00 – Slovākija
02.03. 20:00 – Zviedrija
03.03. 10:00 – Norvēģija
03.03. 20:00 – Kanāda
04.03. 15:00 – Skotija
04.03. 20:00 – Ķīna
05.03. 10:00 – Krievija
05.03. 15:00 – Šveice

Latvijas ratiņkērlinga izlases dalību pasaules čempionātā atbalsta Latvijas Paralimpiskā komiteja, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Valmieras pilsētas pašvaldība.