Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Viedoklis: Atkal tas Martins Dukurs…

Viedoklis: Atkal tas Martins Dukurs…
Martins Dukurs
Foto: Edmunds Brencis/f64

Miera un saticības laikā katru gadu Latvijas sporta aprindās vēl pirms svecītēm egļu zaros iedegas diskusijas par to, kurš visvairāk pelnījis Latvijas gada labākā sportista balvu. Tiek piesaukti popularitātes reitingi, konkurence konkrētajā sporta veidā un abstraktais Latvijas vārda pasaulē nešanas jēdziens. Un, protams, kā jau gandrīz katru gadu dažiem šķiet, ka uzvarētājs balvu saņēmis nepelnīti, jo kādam citam tā piestāvētu labāk.

Ja reiz pastāv gan nominācija „Latvijas gada labākais sportists”, gan „Latvijas gada populārākais sportists”, tad netop skaidrs, kādēļ, diskutējot par labāko sportistu, piesauc atlēta popularitāti ārpus Latvijas robežām. Vai tad pasaulē populārākais Latvijas sportists automātiski kļūst par Latvijas labāko sportistu? Ja tā, tad tuvākajos gados šī balva ir jārezervē Kristapam Porziņģim un pārējiem jāpasniedz diploms par nomināciju.

Porziņģa situācija vispār šķiet smieklīga. NBA drafts, pārbaudes spēles un 30 mači NBA regulārajā čempionātā – vai tā ir mēraukla Latvijas labākā sportista noteikšanai? Esmu gandrīz pārliecināts, ka Porziņģi nesagaida Andra Biedriņa karjerai līdzīga diagramma, taču, manuprāt, būtu bezgala stulbi uz šo situāciju atskatīties pēc gadiem desmit. Raug, 20 gadus vecs čalis dažu mēnešu laikā ir izpelnījies gada labākā sportista balvu. Tas būtu slaids spļāviens visu pārējo kandidātu virzienā. Un nepieminēsim Kristapa sniegumu Spānijā – tā dēļ neviens viņu pat neizvirzītu labākā sportista balvai (arī ne labākā basketbolista balvai). Vai tad Porziņģis nav vispiemērotākā kandidatūra Latvijas gada uzlecošās zvaigznes balvai?

Kad tiek pieminēta konkurence konkrētajā sporta veidā, bakstot ar pirkstu skeletona virzienā, pārņem sajūta, ka Dukuru ģimene būtu izgudrojusi šo sporta veidu, bet pārējie tajā piedalās vien tādēļ, lai nedēļas nogalēs pēc mačiem noklausītos Latvijas himnu. Skaidrs, ka skeletons nekad nespēs konkurēt popularitātē ar basketbolu, futbolu vai hokeju. Un, atkal atslēgas vārds ir popularitāte – vai tas ir atskaites punkts, runājot par Latvijas labāko sportistu.

Domājot par Latvijas gada labākā sportista nosaukšanu, gribas veikt salīdzinājumu ar mākslas pasauli. Kurš ir Latvijas labākais mākslinieks? Aktieris Dainis Grūbe, mūziķis Dons vai dzejnieks Uldis Bērziņš? Absurdi. Varbūt labāko sportistu jāvērtē pēc vispārējās fiziskās sagatavotības? Bet varbūt vienkārši jāizlaiž sportisti ringā? Ak, nē, tur jau visiem pa gurķi sados Mairis Briedis.

Vai tad pirms četrdesmit gadiem Uļjanai Semjonovai bija milzīga konkurence zem basketbola groziem? Vai tāpēc noniecināsim viņas sasniegumus un teiksim, ka viņa vienkārši bija garāka par pretiniecēm? Katram laikam ir savi varoņi, kas, gadiem ritot, kļūst par leģendām. Vai Kristeram Serģim un Artim Rasmanim motokrosā blakusvāģiem bija milzīga konkurence? Taču šodien varam secināt, ka diviem letiņiem blaķenē izcīnīt pasaules čempionu titulu nav nemaz tik viegli. Cik latviešu vispār ir dominējuši kādā sporta veidā? Turklāt olimpiskajā sporta veidā. Vai tiešām uzvarētājs balvu ir saņēmis nepelnīti tikai tāpēc, ka nestartē „Madison Square Garden” vai Vimbldonā? Manuprāt, pelnīti.

Priecīgus un baltus (bez ironijas) Ziemassvētkus visu sporta veidu pārstāvjiem, neatkarīgi no to popularitātes un iekšējās konkurences!

Kurš, Jūsuprāt, ir 2015. gada Latvijas labākais sportists?

  • 417

  • 11

  • 70

  • 157

  • 112

  • 8

  • 38



, 2015-12-25 10:09, pirms 8 gadiem
Noteikti, ka pelnīti!

Vienīgi, varēja dot arī O.Melnbārdim - arī nebūtu nošāvuši greizi!
, 2015-12-25 10:12, pirms 8 gadiem
Beidz piņāt.
, 2015-12-25 10:20, pirms 8 gadiem
Skaidrs, ka populārākais nenozīmē labākais...viss pareizi, vienīgi tas balsojums internetā un Jonass nav kaut kas pareizi un kārtībā..
, 2015-12-25 10:24, pirms 8 gadiem
Visas šīs balvas ir neobjektīvas, tāpēc nav ko daudz tur cepties, ja vien pašiem sportistiem, treneriem utt. kkas negrauž. Piemēram, ja jau kā argumentu Porziņģa nenosaukšanai par labāko min viņa "virsotnes" īso periodu, vai tad Martina Dukura sezona ir bijusi daudz garāka? Ka tik ne tie paši knapie 3 mēneši. Vai gada labākais ir tas, kas cauru gadu dara kko labi, vai tas, kurš 3 mēnešus dara izcili? Tad jau gada labākā būtu kāda Ostapenko, kas teju cauru gadu kapā labi, bet ne izcili.
, 2015-12-25 10:26, pirms 8 gadiem
Kristapam pienāks savs laiks
, 2015-12-25 10:26, pirms 8 gadiem
Jāni. Konkurence. Porziņģis ir labāks par miljoniem. Dukurs ir labāks par pāris simtiem?

Populārākā sportista kategorijā par 100% bija jāuzvar KP6. Tas gan ir jāatzīst visiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Onslovs
, 2015-12-25 10:38, pirms 8 gadiem
Te jau nav runa par konkurenci basketbolā vai skeletonā, bet par konkurenci šo nominēto atlētu vidū un viņu sportisko sasniegumu salīdzināšanu.

BET

Ja mēs ņemam vienu atsevišķu gadu, tad to balvu var dot Dukuram, jo viņš, ja nemaldos, ir izcīnījis uzvaras visur, kur bija jāizcīna, bet... vai šie panākumi bija tādi, lai viņam šo balvu piešķirtu piekto reizi pēdējo sešu gadu laikā?

Nezinu kā citiem, bet na kaut kā liekas, ka, lai piekto reizi tiktu pie šādas atzinības ir jāizdara kaut kas ĀRKĀRTĒJS... Dukura gadījumā tas būtu OS zelts. Šogad OS nenotika, līdz ar to zelts arī izpalika. Tāpēc, varbūt, tomēr, nevajag par katru cenu vienam sportistam katru gadu šo balvu dot?

Tā ne tikai samazinās šādas balvas vērtība, tā arī pašam sportistam vairs nav motivators un kairinātājs.

Pašlaik vīru konkurencē 11 gados ir bijuši vien 5 balvas ieguvēji, no kuriem Dukurs, Ščerbatihs un Štrombergs ir savākuši 9 balvas. Nu, lai vai kā patiktu Dukurs, nu nav viņš KATRU GADU jāatzīst kā labākais! Nav ar to Latvijas sportu tik švaki, lai tikai vienam un tam pašam atlētam dotu šo balvu (nav svarīgi vai tas Dukurs un skeletons, vai jebkurš cits sportists un sporta veids).

Vai Porziņģim vajadzēja dot? Noteikti nē. Augsts drafta numurs un spēlēšana NBA nav sportiskais sasniegums, t.i., medaļas un kausus par to ar nedod.

Kāpēc šo balvu neidot Plēsniekam vai Briedim? Lab, Briedim tur faktiski bija tāda viena nesaprotama statusa cīņa ar Čaru, taču Plēsniekam bija gana labs rezultāts PČ svarcelšanā (pa ilgiem laikiem Latvijas svarcelšanai).
, 2015-12-25 10:38, pirms 8 gadiem
Katram sava skatu prizma, katram sava taisnība.
Personīgi uzskatu, ka vērā būtu jāņem visi šie aspekti, gan sporta veida popularitāte, gan sportista atpazīstamība pasaulē, gan konkurence konkrētajā sporta veidā, gan izcīnītās vietas.
Neesmu pret Martinu Dukuru, izcils sportists, taču nevar noliegt, ka skeletons ir sporta veids ar kuru nopietni nodarbojas tikai trīs valstis - Latvija, Krievija un Vācija. Trīs valstis no vairāk kā 200 uz šīs apaļās (runā, ka tomēr nedaudz ovālās) pasaulītes. Tātad visā pasaulē visaugstākajā līmenī ar to ņemas apmēram 10 sportisti.
Kaut ko līdzīgu var teikt par bobsleju.
Runājot par Porziņģi, šķiet, ka VV32kg reiz izspļāva tēzi, ka vai KP jau šobrīd nav sasniedzis augstāko līmeni kādu kādam no latviešu basketbolistiem ir izdevies sasniegt?
Atmetot emocionālo pusi, paliekot tikai pie sausiem skaitļiem, šķiet, ka nav tālu no patiesības.
Tur pat mums ir motokrosa (sporta veids ar ko nodarbojas vismaz reizes desmit vairāk valstīs kā skeletonu vai bobsleju) mx2 vicečempions, boksa reitingā top6 iekļuvušais Briedis.
Tā paejot pāris gadus senā pagātnē, atceroties, kam pamatā šī balva piešķirta, nākas secināt, ka pamatā tā dota renes šļūcējiem (tātad sporta veidam, kur ir nepieciešama super augsts sportiskais līmenis lai gūtu panākumus, bet tajā pat laikā nopietni ar to nodarbojas daži cilvēki visā pasaulē), tātad priekšplānā izvirzīti sasniegumi un izcīnītās vietas.
Rodas jautājums - kapēc nekad uz šo balvu nopietni nav pretendējuši tādi sportisti kā Gulbis, Rastorgujevs, Cauņa, Vaņins, šogad Porziņģis? Viens Gulbja mačš Grand slam 1/4 fināla spēlē Latvijai nes lielāku atpazīstamību pasaules mērogā kā vesela renes šļūcēju sezona. Un vai valsts, tāpat kā sponsoru primārais mērķis finansējot sportistus nav veicināt sava vārda atpazīstamību pasaulē?
Tiešām nav nekas ne pret skeletonu, ne bobsleju, ne kamanām, bet vai šim apbalvojumam ir kāda aprēķinu formula un vai tajā nevajadzētu paaugstināt sportista atpazīstamības pasaules mērogā lomu?
Tajā pat laikā der atcerēties, ka ir arī valstis, kur par gada sportistiem tiek atzīti sportisi kurus pat 95% no vietējiem neatpazīst, piemēram ja nemaldos, tad Somijā par gada sportistu savulaik atzina orientieristu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-12-25 10:48, pirms 8 gadiem
haters gonna hate
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Onslovs
Slēpts komentārs: skype
, 2015-12-25 11:09, pirms 8 gadiem
Onslovs rakstīja: Vai KP nebija "gana labs" starts pasaules spēcīgākajā līgā?
Bija ok, bet tas jau nav REZULTĀTS... Plēsmiekam ir PČ medaļa.
, 2015-12-25 11:13, pirms 8 gadiem
FUNS rakstīja: Šādam viedoklim kategortiski nepiekrītu un tieši tajā punktā ka piešķirot balvu ņem vērā cik reizes viņš šo balvu ir saņēmis.
Uzskatu ka nekādā gadījumā nedrīkst skatīties kuro reizi to balvu dos. J air labākis tad dod kaut desmito reizi jo viņš ir labākais. Kaut vai 10-15 reizes pēc kārtas. Nevar domāt - šis vēl nav saņēmis un šogad ir iespēja dot.
Piemērs 3 sportisti kļūst par OS čempioniem , bet divi jau pa 2 reizēm saņēmuši šo balvu. Nu tad dosim tam kurš nav saņēmis. Nē pilnīgi nepareizi. Šo aspektu nevar ņemt vērā.
Iespējams nākošos gadus Porziņģis izteikti dominēs un varbūt pat 10 vai vairāk reizes šo balvu saņems un nav viņam jāizdara nekas ārkārtējs, vienkārši ja būs labākais tajā gadā tad saņems balvu.
VAJAG skatītirs... lai iedotu 5. reizi balvu, tad viņam vajag parādīt labāku rezultātu nekā pirms tam... dot balvu par vienu un to pašu...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-12-25 11:22, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: VAJAG skatītirs... lai iedotu 5. reizi balvu, tad viņam vajag parādīt labāku rezultātu nekā pirms tam... dot balvu par vienu un to pašu...
Par ko labāku, ja Martins Dukurs visu laiku jeb katru gadu ir labākais skeletonā. Viņš ir Leģenda un karalis, kurš atstāj kaunā Vāciju, Krieviju, ASV...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-12-25 11:39, pirms 8 gadiem
A kurš tad lemj, kam dot balvu?
Vai nevajag publicēt to kungu un dāmu sarakstu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-12-25 11:43, pirms 8 gadiem
Touareg rakstīja: Par ko labāku, ja Martins Dukurs visu laiku jeb katru gadu ir labākais skeletonā. Viņš ir Leģenda un karalis, kurš atstāj kaunā Vāciju, Krieviju, ASV...
LTV kultivēta leģenda pašmāju patēriņam. Minētās valstis pat nenojauš par savu ''kaunu''.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-12-25 11:46, pirms 8 gadiem
Visu cieņu Dukuram, bet nu, protams, ka jāņem vērā arī konkurence un sporta mērogs! Manuprāt, bez nekādām šaubām pagājušajā gadā labākais bija Gulbis (TOP 10!!- kad tā būs vēlreiz kādam latvietim tik prestižā sportā) un šogad- Briedis (TOP 6- neticams panākums!)
, 2015-12-25 11:46, pirms 8 gadiem
Juris Miņins rakstīja: VAJAG skatītirs... lai iedotu 5. reizi balvu, tad viņam vajag parādīt labāku rezultātu nekā pirms tam... dot balvu par vienu un to pašu...
Tu esi padomājis arī par to, ka izcīnīt medaļas ir viens, bet noturēt to līmeni 5-6 gadus pēc kārtas ir pavisam kaut kas cits!! Tapēc, manšķiet, Dukurs par to jau vien ir pelnījis ordeni, ka spēj šo latiņu turēt tik ilgu laiku, kas ir vēl grūtāk nekā izcīnīt to pirmo vai otro titulu. Nav daudz tādu sportistu, kuri spēj dominēt vienā sporta veidā daudzus gadus pēc kārtas, vēl pie tam atrodoties pašā virsotnē!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.