Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Slēpotājam R.Vīgantam 4.vieta Alpu kausā junioriem

Slēpotājam R.Vīgantam 4.vieta Alpu kausā junioriem
Apbalvošana U18 grupai. R.Vīgants (zilajā jakā). Foto: A.Gailītis.

Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās distanču slēpošanā, kas norisinājās Austrijas kalnu ciematā Hohfilcenē un kas vienlaikus bija arī Alpu kauss, U18 grupā 4.vietu 10km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu 68 dalībnieku vidū izcīnīja madonietis Raimo Vīgants, kurš uzvarētajam zaudēja gandrīz pusotru minūti un nopelnīja 133 FIS punktus. Viņš bija vienīgais no Hohfilcenē trijās dienās startējušajiem Latvijas pārstāvjiem, kuram izdevās iegūt zem 200 FIS punktiem.

Vairāk jau pēc pasaules kausa posmiem un arī pasaules čempionātiem biatlonā pazīstamā Hohfilcene pagājušās nedēļas beigās uzņēma otro šīs sezonas Alpu kausa posmu distanču slēpošanā. Gandrīz divas nedēļas pirms tam tur ieradās un treniņus aizvadīja daži Latvijas slēpotāji, kas pēc tam startēja Alpu kausā, kas pulcēja samērā spēcīgu sastāvu, piedaloties slēpotājiem gan no tuvākām valstīm, kā piemēram, Šveice, Vācija, Itālija, gan arī Krievijas, Kazahstānas, Baltijas un vairākām citām valstīm. Pieaugušo grupā piedalījās arī vairāki pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā iekļūstoši slēpotāji.

Vislabāk nostartēja madonietis Raimo Vīgants, kurš pēc sacensībām Idrē decembra sākumā, devās turpināt trenēties uz sniega Austrijā. Tas, ka Alpu kalnos pavadītais laiks treniņos ir nācis par labu, varēja redzēt arī pēc parādītā rezultāta sacensībās. Distances vidū uz 5km kontrolatzīmi otrā apļa beigās Raimo ļoti līdzīgi vēl ar trim konkurentiem cīnījās par ceturto vietu. Mūsu slēpotājs uzrādīja 4.laiku (+45 s), bet nākamie trīs bija 3 sekunžu robežās. Tikmēr pirmais trijnieks nebija sasniedzams, jo trešā vieta madonietim bija priekšā vairāk nekā pusminūti. Nākamajos divos apļos R.Vīgants pakāpeniski attālinājās no saviem konkurentiem un izcīnīja stabilu 4.vietu (+1:27,9), esot labākajam no 1999.gadā dzimušajiem. Līdz trešajai vietai pietrūka 42 sekundes. Raimo nopelnītie 133 FIS punkti ir viņa labākais rādītājs ziemā.

Uzvarēja par Raimo gadu vecākais Ivans Ļufts, kurš pērn vēl 15 gadu vecumā pasaules junioru čempionātā 10km klasikā ierindojās 51.vietā, bet šogad sprintā ieņēma 35.vietu. Tikai sekundi kazaham zaudēja otrās vietas ieguvējs ukrainis Andrijs Orliks, kurš šogad februārī, tajā brīdī esot vēl 16 gadus jauns, startēja pasaules čempionātā Falunā, turklāt vēl trijās disciplīnās, iekaitot komandu sprintu un stafeti, bet janvārī Eiropas Jaunatnes Ziemas Olimpiskajā festivālā (EJZOF) Lihtenšteinā izcīnīja 4. un 6.vietu klasiskā un brīvā soļa distancēs. Tikmēr mūsu pārstāvim 27 sekundes zaudējušais un sestajā vietā ierindojušais slovēnis EJZOF ieņēma attiecīgi 25. un 31.vietu.

Sprintā R.Vīgantam, startējot kopā ar 1996./19997.gada junioriem, izdevās pārspēt pusi un 115 dalībnieku vidū 1,3km uzrādīt 57.rezultātu – 3:05,63, 20,28 sekundes nosprintojot lēnāk nekā labākā laika uzrādītājs, 19 gadus jaunais čehs Mihals Novaks, kurš šogad pasaules junioru čempionātā sprintā nepiedalījās, bet skiatlonā ieņēma 16.vietu. Tikmēr no savas U18 grupas pārstāvjiem Raimo atkal bija ceturtais, piekāpjoties labākā laika uzrādītājam Ivanam Ļuftam 12 sekundes. Tiesa, punkti nebija labi, jo sniedzās pāri trīs simtiem – 304 FIS punkti.

Inga Paškovska 950 metru sprintu veica 2:36,93 un no 44 dalībniecēm ierindojās 37.vietā, 22 sekundes piekāpjoties kvalifikācijas uzvarētājai francūzietei Anoukai Fevrei-Pikonai, kura pasaules čempionātā Falunā negaidīti izcīnīja augsto 5.vietu 10km slidsolī, bet kurai sprints nav tā spēcīgākā disciplīna. Līdz trīsdesmitniekam Ingai pietrūka 5 sekunžu un viņa nopelnīja 260 FIS punktus, kas gandrīz par 100 atpaliek no labākā rezultāta, kas uzrādīts pirms nepilniem diviem gadiem Skandināvijas kausā Madonā. Arī 10km distancē Ingai līdzīgs rezultāts – 252 FIS punkti, jo uzvarētājai Karolīnai Tomā no Francijas, kas Falunā šajā distancē ieguva 12.vietu, viņa zaudēja 7 minūtes un ar uzrādīto laiku 32:15,4 no 47 startējušajām dalībniecēm apsteidza četras (trīs izstājās).

Arī Vineta Pētersone piedalījās divos startos. Vispirms 950m sprintā kopā ar juniorēm no 80 dalībniecēm uzrādīja 49.laiku – 2:40,12 (+20,13 s), nopelnot 266 FIS punktus, kas līdzīgi kā Ingai par simts punktiem atpaliek no labākā rādītāja. Neformālajā konkurencē par trim sekundēm viņa piekāpās I.Paškovskai, bet no sava vecuma grupas cēsniece bija sešpadsmitā. Distancē, kas juniorēm bija uz pusi īsāka nekā pieaugušajām, Vineta no 60 konkurentēm pārspēja 39 un ierindojās 21.vietā, 5km veicot 16:41,7 un uzvarētājai Annai Mandeljčai no Slovēnijas zaudējot 1:40, kas deva 210 FIS punktus. Interesanti, ka abas šajā distancē sacentās arī pirms desmit mēnešiem pasaules junioru čempionātā, kur 32.vietu ieguvusī slovēniete mūsu slēpotāju apsteidza par 2:43.

Rezultāti:http://data.fis-ski.com/dynamic/event-details.html?event_id=37733&cal_suchsector=CC


Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.