Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Svensens - Bjerndālena rekordu mednieks

Svensens - Bjerndālena rekordu mednieks
Emils Hegle Svensens un Ūle Einārs Bjerndālens
Foto: Scanpix/Sweden

Jau 1. decembrī sāksies jaunā Pasaules kausa izcīņas sezona. Vīru konkurencē savu sezonas uzvarētāja titulu mēģinās nosargāt 25 gadus vecais Emils Hegle Svensens, kura sakarā runā, ka viņš varētu pārspēt visus iespējamos leģendārā Ūles Eināra Bjerndālena rekordus.

Bieži vien jaunie biatlona talanti parādās pēkšņi, no nekurienes. Uz Emilu Hegli Svensenu to nevar attiecināt - par viņu kā topošo zvaigzni runāja jau tad, kad viņam bija vēl tikai 14-15 gadi. Beidzot 2005. gadā viņš , apkāries ar dažnedažādām junioru sacensību medaļām, 20 gadu vecumā pirmo reizi izgāja pārbaudi galvenajā komandā. Savās pirmajās sacensībās individuālajā distancē Svensens palika tikai 68. vietā, vēlāk atzīstoties, ka toreiz bija pārdedzis, pārāk satraucies. Taču junioru laiki un uzvaras deva viņam pārliecību un sekojošais sprints un iedzīšana jau izdevās daudz labāk. Svensens ātri sevi pierādīja un... tika uz 2006. gada Turīnas olimpiskajām spēlēm. Tur viņš izcēlās masu startā, tajā pašā 20 gadu vecumā izcīnot augsto 6. vietu.

Kopš tā laika sāka vilkt paralēles starp Svensenu un pašu Ūli Eināru Bjerndālenu. Un ne velti - 11 gadus jaunākais Svensens spēj ne tikai turēt līdzi tā laika Bjerndālena tempam, bet pat apsteigt to, ja runa ir par izcīnītajām medaļām olimpiskajās spēlēs, pasaules čempionātos un atsevišķos PK posmos. Tā, piemēram, Svensens kopš pirmās uzvaras PK posmā nākamās 14 uzvaras (tātad kopā 15) guva rekordlaikā - nedaudz vairāk nekā divos gados. Bjerndālens to pašu paveica nepilnos piecos gados... Abiem bieži nākas atbildēt uz jautājumiem par līdzību progresā, un abi atbild ar bijību. Svensens: "Zinu, ka mūs visu laiku salīdzina. Un man tas ir liels gods, jo Ūle ir visu laiku labākais biatlonists. No otras puses - stādu sev mērķi viņu pārspēt." Bjerndālens: "Mēs viens otrā redzam līdzības."

Uzvaras Svensens sāka krāt otrajā sezonā pēc Turīnas olimpiskajām spēlēm. Īpaši izcelties viņam izdevās pasaules čempionātā Esterzundā, kur Svensens izcīnīja divas zelta medaļas, abos gadījumos 2. vietā simboliski atstājot... Bjerndālenu. Pie tam masu startā Svensens apsteidza Ūli divkaujā, proti, finiša spurtā. Emils Hegle atzīst, ka vēl tagad tirpiņas pa muguru skrien, atceroties to čempionātu.

Attiecībā uz savām trenēšanās metodikām Svensens ir visai noslēpumains, taču zināms, ka drīzāk tiek likts uzsvars uz kvantitatīvo aspektu, nevis kvalitatīvo. Tāpat zināms, ka viņš nemīl eksperimentēt. Lūk, kādus darba apjomus veic Svensens: "Katru nedēļu trenējos 15 līdz 30 stundas, aptuveni 90 stundas mēnesī fiziskas noslodzes. Šaušana - vēl 20-30 stundas mēnesī. Vasarā trenējos ar rollerslēpju, veslosipēdu, vienkāršu krosu palīdzību. Mēnesī 12 smagas treniņu sesijas. Gadā sanāk trenēties 850 stundas." Tas ir daudz. Svensens to visu apzinās un sevi vērtē ļoti augstu: "Esmu fiziski spēcīgs un psiholoģiski noturīgs. Ja runājam par vājajām pusēm, tad ir tikai pāris sīkumi."

Būtībā Svensena vienīgā vājā vieta ir veselība. Viņam ik pa laikam gadās saslimt. Tā tas bija arī pirms 2009. gada pasaules čempionāta Phenčhanā - tas neļāva piedalīties visos startos, kā arī nācās izlaist no rokām PK kopvērtējuma dzelteno līdera krekliņu. Arī šogad augustā viņš nomocījās ar veselību, šoreiz - kuņģi. Sakarā ar to Svensens jau paziņojis, ka šī liksta negatīvi ietekmēs viņa rezultātus līdz Ziemassvētkiem, bet jaunajā gadā jau visam vajadzētu būt pilnīgā kārtībā. Starp citu, ir sportisti, kuri apgalvo, ka Svensens pēc sasniegumu gūšanas ir kļuvis diezgan augstprātīgs. Arī pats Svensens nenoliedz, ka ir visai pašpārliecināts.

Pagājušajā sezonā Vankūverā Svensens izcīnīja divus zeltus un vienu sudrabu - arī atzīstami. Tāpat pirmo reizi uzvarēja PK kopvērtējumā. Svensens jau izcīnījis visus iespējamos titulus, taču viņam joprojām ir tikai 25. Jaunajā sezonā Svensens lūkos nosargāt PK uzvarētāja titulu - konkurentu būs daudz, Bjerndālenu ieskaitot.

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...


, 2010-11-21 03:57, pirms 13 gadiem
Normaali raksti 03:23
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-11-21 12:19, pirms 13 gadiem
Shaubos vai visus rekordus paarspees,.bet kaa biatlonists ljoti labs
, 2010-11-21 17:07, pirms 13 gadiem
Nekad nebiju par to tā iedomājusies, bet viņš tiešām varētu pārspēt Ūli, bet nu ūle tāpat paliks leģenda!
uzspied! Balso un atbalsti labdarības projektu,... http://www.draugiem.lv/special/labiedarbi/?project=106
, 2010-11-21 18:53, pirms 13 gadiem
Bjordālenam visi tituli nāca ilgāk, jo viņa laikā bija daudz vairāk stabilāku biatlonistu nekā tas ir tagad.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.