Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Norvēģijā noskaidroti universālie slēpotāji, Nortugs un Bjergena statistu lomā

Norvēģijā noskaidroti universālie slēpotāji, Nortugs un Bjergena statistu lomā
Dalībnieki, līdzjutēju atbalstīti, tuvojas finišam distanču slēpošanas daļā. Foto:no organizētāju mājaslapas.

Pirms dažām dienām Norvēģijā Rēldālē norisinājās sacensības (kalnu slēpošana+distanču slēpošana), kurās tika noskaidrots universālākais slēpotājs. Uzvaras laurus distančnieki un kalnieši sadalīja „brālīgi”, jo vīriešiem labākais bija pazīstamais distanču slēpošanas sprinteris Anderss Glērsens, bet sievietēm – kādreizējā pasaules elites kalnu slēpotāja Andrine Flemena. Savukārt šobrīdējie pasaules vadošie distanču slēpotāji Peters Nortugs un Marita Bjergena ierindojās attiecīgi tikai 14. un 7.vietā.

Pēc pagājušajā gadā veiksmīgās inaugurācijas šogad otro reizi vēsturē norisinājās universālā slēpotāja noteikšanas sacensības „Rēldāle lejā augšā”, kurās ietilpst divas disciplīnas – kalnu slēpošana un distanču slēpošana. Formāts ir šāds: vispirms dalībnieki veic vienu braucienu milzu slalomā (labākie distanci veica nedaudz ātrāk par vienu minūti – aut. piez.), bet pēc tam notiek iedzīšana distanču slēpošanā aptuveni 4,5km distancē, kas ved no lejas uz augšu un augstuma starpība ir ap 240m, bet kopējais kāpums ir 300m, turklāt pēdējais gabals ir tik stāvs kā „Tour de ski” Alp Cermis kalnā. Protams, lai cik tu meistarīgs būtu kalnu slēpošanā, tomēr milzu slaloma disciplīnā nav iespējams iekrāt līdzvērtīgu pārsvaru, kā to distanču slēpotāji var izdarīt slēpošanā, tāpēc ir noteikts, ka viena sekunde milzu slalomā tiek rēķinātas kā 20 sekundes distanču slēpošanā, kas, savukārt, dod nelielu priekšrocību kalnu slēpotājiem. Taču neskaitot šo divu disciplīnu pārstāvjus, startēja arī biatlonisti un ziemeļu divcīņnieki. Skatītājiem bija interesanti, jo bieži negadās redzēt Nortugu, Bjergenu vai Juhaugu braucam milzu slalomu. Norvēģi ir labi gan distanču, gan kalnu slēpošanā, tāpēc arī, ja vienā no šiem viediem netrenējas, tad to piekopj kaut cik pieklājīgā līmenī.

Dāmām uz startu izgāja vien 18 dalībnieces, kamēr kungu konkurencē bija krietni lielāks pretendentu pulciņš – 80 dalībnieki. Vislabāko laiku milzu slalomā – 55,48 sekundes – uzrādīja kalnu slēpotājs Mariuss Mithasels (marta beigās Hafjelā viņš Kristapam Zvejniekam milzu slalomā zaudēja 3 sekundes – aut. piez.), par pusotru sekundi apsteidzot otrā laika uzrādītāju Dagu Sandviku. Visātrākais kalnu slēpošanas daļā no zināmākajiem distanču slēpotājiem bija Olimpiskais čempions komandu sprintā Eistens Petersens (1:08,22). Hjelmesets uzrādīja 28.laiku (1:12,84), francūzis Gaijārs 30. (1:15,45), bet Peters Nortugs 43. (1:16,55). Uz distanču slēpēm Mithasels ne tuvu nejutās tik pārliecinoši, slēpošanā labākajiem zaudējot virs 10 minūtēm un atkrītot uz 33.vietu (+5:21) (starp citu, pagājušajā gadā, Mithasels bija otrais – aut. piez.). Visātrāk 4,5km distanci kalnā veica Kriss Jespersens (13:54,8), bet viņš milzu slalomā labākajam laikam bija zaudējis 35 sekundes (pēc pārrēķināšanas +12:40) un kopvērtējumā ierindojās 36.vietā, labākajam kalnu slēpotājam šajās sacensībās Mithaselam piekāpjoties par trim vietām un zaudējot 28 sekundes.

Vīru konkurencē par universālāko slēpotāju kļuva Norvēģijas izlases sprinteris Anderss Glērsens (trīs reizes uzvarējis Pasaules kausa posmā sprintā – aut. piez.), kurš kalnu slēpošanā uzrādīja 19.laiku (+14,2 sekundes, pārrēķinot +4:44), bet distanču slēpošanā bija otrs ātrākais (+39,2 sekundes), un abas disciplīnas kopā veica 19:17,0. Otrajā vietā palika šīs sezonas trešais labākais ziemeļu divcīņnieks Miko Koksliens (Norvēģija), kurš Glērsenam zaudēja 33 sekundes. No uzvarētāja 55 sekundes atpalika un trešo vietu izcīnīja 16 gadus jaunais (nākošajā nedēļā paliek 17) un universālais Haralds Astrups Arnesens, kurš janvāra sākumā FIS sacensībās sprintā mūsu Arnim Pētersonam zaudēja 9 sekundes, bet pēc divām nedēļām FIS sacensībās nobraucienā Robertam Rodem piekāpās par 6 sekundēm. Francūzis Gaijārs finišēja 8.vietā (+2:10), Petersens 10.vietā (+2:24), bet skatītājiem nelielu šovu sarīkoja Nortugs ar Hjelmesetu, distances pēdējos metros sacenšoties sprinta duelī par 14.vietu, kur abu draugu starpā finišēšanas meistars Nortugs ņēma virsroku pār veterānu un pirms mēneša ar 50km slēpojumu Holmenkollenā karjeru beigušo Hjelmesetu.

Dāmu konkurencē uzvaras laurus plūca kalnu slēpotāja Andrine Flemena, kura savulaik ir trīs reizes uzvarējusi Pasaules kausa posmos un bijusi otrā Pasaules čempionātā milzu slalomā. Kalnu slēpošanas daļā viņa uzrādīja otro laiku (58,36), par pussekundi piekāpjoties vēl vienai bijušajai kalnu slēpotājai Karīnai Birkelundai, kuras kontā ir uzvara Eiropas kausa posmā un iekļūšana desmitniekā Pasaules kausa posmā. Nākamās dalībnieces uzrādīja laiku lēnāku par vienu minūti. Distanču slēpošanā līdz pat vidum stabilā vadībā turējās Flemena, kurai uz beigu daļām sāka tuvoties distanču slēpotāja Tuva Tuftdāla Stāvere (Skandināvijas kausā Madonā bija 4.vietā 15km masu startā – aut. piez.), kura milzu slalomā bija 4.vietā, Flemenai zaudējot 16,2 sekundes (pārrēķinot 5:24). Tuva pēdējā kāpumā „noplīsa”, līdz ar to Flemena varēja svinēt uzvaru, uzrādot laiku 22:34,0 un apliecinot, ka ir meistare ne tikai braukšanā lejā no stāva kalna. Stāvere, atpaliekot 16 sekundes, finišēja otrā, bet pagājušā gada uzvarētāja, jauniņā Kristina Hellande Hansena ierindojās trešajā vietā (+1:09). Minūti no trešās vietas atpalika un ceturto vietu ieguva vadošā zviedru distanču slēpotāja, Olimpiskā un pasaules čempione Šarlote Kalla, bet šīs sezonas labākā distanču slēpotāja Marita Bjergena finišēja vēl pēc trim minūtēm un ierindojās 7.vietā. Labāko laiku distanču slēpošanā uzrādīja „kāpšanas” meistare Terēze Juhauga (15:39), otro labāko laiku uzrādījušo Kallu apsteidzot par 36 sekundēm, bet labākajam vīru konkurencē (Jespersenam) piekāpjoties par 1:45, tomēr pavāji veiktais milzu slaloms, kur līderei zaudēts 44 sekundes (pārrēķinot 14:40), kopvērtējumā smalkajai un naskajai Juhaugai neļāva pakāpties augstāk par 9.vietu (+6:05). Labāko desmitnieku noslēdza Madonā masu startā pārliecinoši uzvarējusī Martine Eka Hāgena.

Šāds notikums, kurā piedalījās liela daļa pasaules vadošo slēpotāju, galvenokārt distanču slēpotāji, neatstāja vienaldzīgus arī norvēģu līdzjutējus, jo sacensības klātienē vēroja ap 3000 skatītājiem, kuri tāpat kā sportisti bija ļoti apmierināti ar pasākuma norisi, tāpēc šī tradīcija Norvēģijā turpināsies arī nākošā gada aprīlī. Varbūt arī Latvijā nākošgad varētu ieviest ko līdzīgu. Un tad varēs praktiski noskaidrot labāko, lai nebūtu tikai „mutiskās kaujas”, ka vieni ir labāki par otriem. Un iespējams, ka tādi dueļi kā „Paipals pret Zvejnieku”, „Liepiņš pret Rodi”, „Ciaguns pret Ģērmani”, „Dauškāne pret Gasūnu” utmldz. iekustinās ne tikai pasīvos slēpošanas līdzjutējus, bet arī vispārīgos sporta interesentus.

Kopvērtējuma rezultāti: roldalnedopp.files.wordpress.com
Kalnu slēpošanas rezultāti: roldalnedopp.files.wordpress.com
Distanču slēpošanas rezultāti: roldalnedopp.files.wordpress.com


, 2012-04-19 13:52, pirms 12 gadiem
Man domāt, ka, piemēram, Džordžio di Čentam tur konkurentu nebūtu
Bet interesanti, ka uz kaut ko tādu par Žans Marks Gajārs bija aizbraucis.
, 2012-04-19 14:50, pirms 12 gadiem
Paldies, Autoram par rakstu! Tiešām Autora rakstus ir interesanti lasīt!
Sezonas beigas, tagad par voleju un līdz nākamajai sezonai.
, 2012-04-19 15:08, pirms 12 gadiem
Vispār slēpošanai kopumā, un it īpaši skandināviem, šī starpsezona pagaidām ir iezīmējusies ar skumjiem notikumiem - ņorvēģi atvadījās no bijušā izlases trenera Inge Bratena, bet zviedri nedēļas sākumā no divkārtējas Zviedrijas čempiones (2003.gada) Dženijas Olsones.
, 2012-04-19 16:04, pirms 12 gadiem
kasagrande rakstīja: Man domāt, ka, piemēram, Džordžio di Čentam tur konkurentu nebūtu
Bet interesanti, ka uz kaut ko tādu par Žans Marks Gajārs bija aizbraucis.
Dičenta ir labs kalnu slēpotājs? Tour de ski viņš tīri labus laikus uzrāda pēdējā posmā.
, 2012-04-19 20:00, pirms 12 gadiem
Interesanti machi. Tieshaam vareetu pameegjinaat Latvijaa uzriikot.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.