Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

SOK komisija no Krievijas potenciālo olimpiešu saraksta izslēdz 111 sportistus

SOK komisija no Krievijas potenciālo olimpiešu saraksta izslēdz 111 sportistus
SOK prezidents Tomass Bahs
Foto: AFP / Scanpix

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) ekspertu komisija no Krievijas potenciālo Phjončhanas olimpisko spēļu dalībnieku saraksta izslēgusi 111 sportistus, kuri nav atbilduši iepriekš SOK noteiktajiem kritērijiem.

Kā vēstīts, SOK decembrī piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" (OAR) jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".

SOK izveidoja īpašu ekspertu komisiju četru cilvēku sastāvā, kura rūpīgi izvērtēja, vai potenciālie pretendenti startam Phjončhanā atbilst noteiktiem kritērijiem. Tika vērtēts vai sportisti nekad nav diskvalificēti par dopinga lietošanu un nav pārkāpuši antidopinga noteikumus, vai viņi ir veiksmīgi izgājuši dopinga pārbaudes pirms olimpiskajām spēlēm. Krievijas Olimpiskā komiteja bija iesniegusi sarakstu ar 500 potenciālajiem Phjončhanas olimpisko spēļu dalībniekiem, bet pēc SOK ekspertu komisijas slēdziena no šī saraksta izslēgti 111 atlēti.

Līdz ar to OAR atlēti tiks izraudzīti no sarakstā palikušajiem 389 sportistiem. Kā prognozē portāls "insidethegames.biz", Phjončhanā varētu startēt aptuveni 200 "Olimpisko sportistu no Krievijas", kas būtu tikai nedaudz mazāk kā pirms četriem gadiem Sočos, kad savās mājās notikušajā Olimpiādē piedalījās 214 Krievijas atlēti.

SOK gan uzsver, ka no 389 sarakstā palikušajiem sportistiem vairāk kā 80% Sočos nestartēja. Jāpiebilst, ka 2002. gadā Soltleiksitijas Olimpiādē Krieviju pārstāvēja 151 sportists, pēc četriem gadiem Turīnā bija 174 atlētu liela komanda, bet 2010. gadā Vankūverā Krievijai bija 175 sportisti.

Tāpat SOK norāda, ka starp izslēgtajiem ir visi sportisti, kuri saņēma sodus pēc Osvalda komisijas ziņojuma. Kā zināms, SOK iepriekš 43 Krievijas sportistus diskvalificēja uz mūžu no olimpiskajām spēlēm pēc pārkāpumiem 2014. gada Soču Olimpiādē. Tiesa, visi minētie sportisti ir vērsušies Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), cerot, ka vēl šomēnes tiks attaisnoti.

Jau vēstīts, ka Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

Izmantotie resursi:
LETA


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-01-20 00:00, pirms 6 gadiem
nevienu neinteresē tava gribēšana...
, 2018-01-20 00:40, pirms 6 gadiem
Sarkanais Velns rakstīja: gribētu dzirdēt pamatojumu šim visam
Lasīt tak proti?
p.s. Krievijā ar lasītprasmi vienmēr ir bijis pašvaki
, 2018-01-20 06:09, pirms 6 gadiem
tikai loģiski, vispār Krieviju vajadzētu DSQ no visa sporta, citādāk te sanāk skatītīties sportu ar visādu teroristu, dopingotāju un okupantu piedalīšanos
, 2018-01-20 17:54, pirms 6 gadiem
Utainos radījumus visus vajag ar sūdainu mietu izdzīt no sporta..lai savā Krievijas mēslainē rij ko grib jo vairāk rīs jo ātrāk nosprāgs...
, 2018-01-20 17:56, pirms 6 gadiem
Krievijas mēslus nav nemaz žēl...brīnums ka ar viņiem vispār komunicē un kaut kur pielaiž..
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.