Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Dainis Dukurs: "Ja federācija saņem finansējumu, tad pretī jādod medaļa"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Dainis Dukurs: "Ja federācija saņem finansējumu, tad pretī jādod medaļa"
Dainis Dukurs. Foto: Radio "Baltkom"

Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs, viesojoties radio "Baltkom" studijā, tostarp skāra sporta finansējuma jautājumus un kritizēja olimpisko kustību saistībā ar 2026. gada spēļu norises vietas izvēli un neizlēmīgo rīcību Soču olimpiādes dopinga lietā.

"Nodokļu reforma mūs atmeta mazliet atpakaļ. Protams, varam vēlēties, lai būtu vairāk naudas. Bet sportā strādājošajiem cilvēkiem arī jābūt atbildīgākiem. Ja saņēma noteiktu naudas summu, tad tas nozīmē, ka kaut kas ir jādod pretī - medaļas izteiksmē. Man nav kauna par to, ko esam paveikuši mēs, bet daļai no tiem, kuri ļoti daudz runā, rezultāta taču nav," akcentē Dainis Dukurs. "Domāju, ka ir nepareizi, ka finansējumu saņem tādas federācijas, kuras kopš 1991. gada uz olimpiskajām spēlēm nav aizsūtījušas nevienu sportistu." Kādu piemēru? "Tur ir federācijas, es domāju, arī paukošana, bet ir vēl. Sēžot pie galda, es šo jautājumu pacēlu izpildkomitejā. Domāju, ka paukošanas federācija nekad nevienu tur… Bet ir vēl, jāpaskatās, var atrast. Un jāpajautā: kā jūs tur strādājat? Esat starptautiskās federācijas locekļi, saņemat finansējumu no olimpiskās komitejas, bet šajā laikā neviena sportista!"

Sporta finansējuma jautājums ir sāpīgs, jo naudas vienmēr par maz un visiem nepietiek, tāpēc jāizvērtē kam dot un kam teikt nē. "Valstī ir apmēram 100 atzītās sporta federācijas. Droši vien ir ļoti grūti atrast un iedot visiem tik daudz naudas, lai varētu sacensties visos līmeņos. Jūtams, ka nav materiāla, ar ko strādāt - nav bērnu, nav jaunatnes. Jo tagad ir citas intereses. Skolās ir ļoti krities sporta stundas līmenis. To mēs jūtam, jo nevaram atrast talantus. Ja atrodam, tad to saraustām uz trijām pusēm. Līdz ar to pietrūkst, lai visas sporta federācijas varētu pilnībā strādāt. Mums jāsāk runāt par prioritātēm. Bet gribam panākumus visos sporta veidos, tāpēc ir tik daudz federāciju. Lai tās strādā, taču jābūt prioritātēm. Jānosaka, kurām federācijām ir priekšroka valsts budžeta līdzekļu saņemšanai. Tajā pašā laikā jābūt kaut kādai atdevei. Pēc atgriešanās no olimpiskajām spēlēm, ir ļoti maz paškritisku cilvēku, kuri saka: jā, mums viss bija, lai cīnītos par medaļu, bet paši to neizdarījām, varam vainot tikai sevi."

Dukurs ir sarūgtināts bar balsojumu, kurā Itālija izcīnīja iespēju rīkot 2026. gada ziemas olimpiskās spēles, savukārt netika izvēlēts Zviedrijas pieteikums ar Siguladas bobsleja, skeletona un kamaniņu sacensībām. "Pēdējā laikā neesmu ļoti augstās domās par olimpisko kustību, it sevišķi kopš Starptautisko olimpisko komiteju vada Tomass Bahs. Man šķiet, ka tur kaut kas ir aizgājis ne tajā virzienā. Tur balso arī cilvēki, kuri nav pat redzējuši sniegu. Zviedrijas pieteikuma pārstāvja uzstāšanās laikā četri cilvēki zālē esot gulējuši," norāda Latvijas skeletona tēvs. Bet olimpisko spēļu rīkotāju izvēlēšanas sistēma nav jauna! "Tā nav jauna, taču nav pieklājīgi gulēt. Cilvēkam taču ir jābalso. Ja tajā laikā četri cieši aizmiguši, tad tas ir nepieklājīgi."

Dainis Dukurs velta kritiku olimpiskās kustības vadītājam Baham arī par nepietiekami izlēmīgo rīcību Soču olimpiādes dopinga skandālā.

.

Izmantotie resursi:
Radio "Baltkom"

  +1 [+] [-]

, 2019-07-18 19:52, pirms 5 gadiem
Santa Klauss lietu runā

  +1 [+] [-]

, 2019-07-18 22:33, pirms 5 gadiem
taa ari ir censhamies atbalstit visadas kalnu sleposhanas utt tolka nekada nekad top 10 pat nebus jega tur kaa turistiem braukt, uzskatu ja uz olimpiadi tad sities pa medalam

     [+] [-]

, 2019-07-18 23:21, pirms 5 gadiem
Cienu Dukurtēvu, bet viedoklis par finansēšanu ir ļoti šaurs un tendēts uz augsto sasniegumu sportu. Daudz būtiskāks ir bērnu sports un tautas jeb amatieru
sports, kas nodrošina veselāku un darbaspējīgāku nāciju. Federāciju darbam primāri būtu jābūt vērstam uz tautas masām. Pa lielam čempioni ir vajadzīgi, lai iedvesmotu jauniešus un būtu tiem paraugs. Sporta laukumu, trašu un sporta skolu dibināšana nu jau kļuvusi par panākumiem bagātu sportistu tradīciju, ko diemžēl par Dukuru ģimeni un Renes sportu federāciju kopumā nevar teikt. Kā jau vairākkārt minēts, nav Dukuriem pat zolīdas pēctecības.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-18 23:40, pirms 5 gadiem
LEdgars rakstīja: Cienu Dukurtēvu, bet viedoklis par finansēšanu ir ļoti šaurs un tendēts uz augsto sasniegumu sportu. Daudz būtiskāks ir bērnu sports un tautas jeb amatieru
sports, kas nodrošina veselāku un darbaspējīgāku nāciju. Federāciju darbam primāri būtu jābūt vērstam uz tautas masām. Pa lielam čempioni ir vajadzīgi, lai iedvesmotu jauniešus un būtu tiem paraugs. Sporta laukumu, trašu un sporta skolu dibināšana nu jau kļuvusi par panākumiem bagātu sportistu tradīciju, ko diemžēl par Dukuru ģimeni un Renes sportu federāciju kopumā nevar teikt. Kā jau vairākkārt minēts, nav Dukuriem pat zolīdas pēctecības.
Nepiekrītu, jo ir sports, ar ko nodarbojas sportisti, un ir fiziskās aktivitātes (agrāk sauca par fizkultūru), ar ko nodarbojas tautas masas. Federācijām jāattīsta sporta veidi un jāveido piramīda - bērnu, jauniešu, profesionālais sports. Ar fiziskām aktivitātēm katrs var nodarboties pats. Sporta laukumi ir pie skolām, tos iekārto pašvaldības. Dukuru ģimene nevar par saviem līdzekļiem uzbūvēt jaunu trasi, un tas arī nav viņu uzdevums. Viņu uzdevums ir trenēties un gūt labus panākumus visaugstākā līmeņa sacensībās, nest Latvijas vārdu pasaulē, un to viņi ļoti sekmīgi arī dara.