Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Pirmo reizi Latvijā Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā ziemā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šajā nedēļas nogalē, 18. un 19.februārī, Madonas slēpošanas un biatlona trasē “Smeceres sils” norisināsies Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas rīkotās starptautiskās sacensības kamanu suņu sportā, kas vienlaicīgi ar Latvijas Ziemas čempionātu būs arī Baltijas ziemas kauss un arī Pasaules kausa posms. Ja citos gada laikos pie mums ir notikuši pasaules kausa posmi šajā sporta veidā bezsniega disciplīnā, tad ziemā uz sniega tā būs pirmā reize.

Pēc vairākiem veiksmīgi noorganizētiem pasaules kausa posmiem bezsniega disciplīnā, Latvijas Kamanu suņu federācija ir pieņēmusi izaicinājumu un ir apņēmības pilna sarīkot arī ziemas sacensības atbilstošā līmenī, ko nosaka augstā sacensību kategorija. Tāpēc 18. un 19.februārī Madonā varēs pirmo reizi Latvijā norisināties Pasaules kausa posms kamanu suņu sportā uz sniega. Pagājušajā gadā Latvijas čempionāta un Baltija kausa ietvaros dalībnieki jau sacentās Madonā, bet šogad “Smeceres sila” trasē, kas pazīstama arī kā augstāka līmeņa sacensību norises vieta arī distanču slēpošanā un ziemas orientēšanās, tiks aizvadīts arī pasaules kausa posms, kas pulcēs līdz ar to vēl spēcīgāku dalībnieku sastāvu nekā citus gadus.

Dalībnieku vidū mēs redzēsim titulēto Polijas sportistu Igoru Traczu, kurš ir seškārtējs pasaules čempions un 11vienpadsmit reizes uzvarējis Eiropas čempionātā kamanu suņu sportā. Uz Madonu atbrauks virs 70 dalībniekiem un ap 200 suņiem. Pārstāvētas būs septiņas valstis, kuru vidū būs visas trīs Baltijas valstis, kaimiņvalstis Krievija un Baltkrievija, kā arī Polija un Lielbritānija.

Atšķirībā no bezsniega sacensībām, kur ir vairāk kategoriju – kanikross, skūteru klase baikdžorings un velokamanas, ziemā ir tikai divas kategorijas – slēpošana ar suni jeb skirojings (nejaukt ar citu skijoringu, kur slēpotājs brauc aiz motocikla – aut.piez.) un braukšana ar kamanām (ar 2, 4, 6, 8, 10 un neierobežota daudzuma suņiem). Madonā kamanu disciplīnā būs vērojamas sacensības starp 2 un 4 suņu pajūgiem. Distances garums visiem vienāds – 5km. Pagājušā gadā skatītāju interesi izraisīja minipūlinga sacensības (nelielu attālumu 100 metrus suns velk smagumu). Līdz ar to arī šogad šis interesantais minipūlings būs vērojams Smeceressilā. Bet, lai skatītājiem un dalībniekiem būtu vēl interesantāk, pasākuma organizatori ir sagatavojuši komandu stafetes disciplīnu, kur būs vērojams kopējs starts komandām, stafetei būs 2 posmi: slēpošana ar suni un 2 suņu kamanu vadīšana, katra stafetes posma noslēgumā pajūga vadītājam un slēpotājam būs jāizmēģina savi spēki arī biatlonā, jo būs jāšauj pa biatlona mērķiem.

Šīm sacensībām, lai savu skatītāju priekšā nostartētu labi, pamatīgi ir gatavojušies arī Latvijas pārstāvji. Kā pastāstīja Latvijas Kamanu suņu sporta federācijas prezidente Elīna Klindžāne, lielas cerības saistās ar 4 suņu kamanu kategoriju, kur par godalgām mēģinās cīnīties Mārtiņš Kristons, kurš tik tikko kā atgriezies no treniņnometnes Zviedrijā. Tā pat arī skijoringa kategorijā augstu vietu centīsies iegūt Artūrs Jakobons, kurš pagājušā gadā piekāpās Krievijas sportistam, bet šogad ir apņēmības pilns cīnīties par augstāko godalgu.
Sestdien sacensību atklāšana plkst.11.30, bet otrajā dienā sacensības sāksies plkst.10.00. Sacensību laikā darbosies arī atrakcijas un bērnu radošās darbnīcas, kuras organizē Madonas novada pašvaldība.

     [+] [-]

, 2017-02-13 16:30, pirms 7 gadiem
Kur tad jūs sniegu dabūsiet?

  +1 [+] [-]

, 2017-02-13 20:06, pirms 7 gadiem
Tur jau droši vien šobrīd vēl pietiek, tikai nelaime tāda, ka līdz nedēļas beigām dienās būs silts un sniegs daudz kusīs, tā kā ej nu sazini, vai kas būs palicis līdz sacensību sākumam... Tādas mums tās pēdējā laika ziemas.

     [+] [-]

, 2017-02-13 21:02, pirms 7 gadiem
Gribētu sīkāku info ,kuri suņi īsti startēs

     [+] [-]

, 2017-02-13 22:10, pirms 7 gadiem
Madonā sniega vairāk kā vajag un pūtēji ar pilns.Plus visu laiku pa nakti mīnusi,pa dienu ap 0.

te video no pag.gada pasākuma:https://www.youtube.com/watch?v=FIvI4iyu77I

un te video no smeceres sila trases live kameras,par sniega daudzumu uz doto momentu:http://www.smeceressils.lv/skaties_smeceres_sila.php