Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Fogelis: "Cīņā par 2026. gada olimpiskajām spēlēm ļoti nopietni jāiesaistās valdībai"

Ints Megnis
Ints Megnis

Fogelis: "Cīņā par 2026. gada olimpiskajām spēlēm ļoti nopietni jāiesaistās valdībai"
Starptautiskās Olimpiskās komitejas viceprezidents Huans Antonio Samarančs juniors prezentē Stokholmas kandidatūru. Foto: Reuters/Scanpix

Cīņā par tiesībām iegūt 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu, ļoti nopietni jāiesaistās Latvijas valdībai, lai kādā sastāvā tā šobrīd būtu, sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja Einars Fogelis, kurš otrdien Buenosairesā kā Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) ģenerālsekretārs klātienē vēroja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas sēdi, kurā tika lemts, ka Stokholmas un Siguldas kopējā kandidatūra iekļuvusi saīsinātajā kandidātu sarakstā, lai pretendētu uz olimpisko spēļu uzņemšanu.

Otrdien oficiāli kļuva zināms, ka uz 2026. gada olimpisko spēļu rīkošanu pretendēs Kalgari, Stokholma, kā arī apvienotā Milānas un Kortīnas d'Ampeco kandidatūra. Ja kā rīkotāja tiks izvēlēta Stokholma, sacensības bobslejā, skeletonā un kamaniņu sportā notiks Siguldas trasē.

"Huans Antonio Samarančs juniors prezentēja visus trīs palikušos pieteikumus. No tiem Itālijas kandidatūra un Stokholma tika nosaukti kā ļoti interesanti un atraktīvi. Tā kā visi pieteikumi bija atbilstoši, citi jautājumi no SOK locekļu puses nebija un kandidatūras apstiprināja," notikumu secību atstāstīja Fogelis, kurš ikdienā ir arī Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) viceprezidents un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) priekšsēdētājs, bet SOK sēdē pārstāvēja FIL. "Novembra beigās Nacionālo olimpisko komiteju asociācijas (ANOC) sanāksmē Tokijā jāveic nākamā prezentācija, tad prezentācija jāveic maija sākumā Starptautisko Sporta federāciju ģenerālās asociācijas ("SportAccord") sanāksmē Austrālijā un tad jau jūnijā tiks noteikti organizatori. Šobrīd visiem ir astoņi mēneši nopietnam darbam. Vēl šorīt satikos ar zviedriem, novēlēju viņiem veiksmi."

Sākotnēji tika prognozēts, ka 2026. gada olimpisko spēļu rīkotāja tiks nosaukta SOK kongresā 2019. gada 11. septembrī Milānā, tomēr Itālijas kandidatūras dēļ nolemts, ka kandidāte tiks izvēlēta jau jūnijā Lozannā. "Pašlaik iezīmēts, ka datums būs aptuveni 23. jūnijs," saka Fogelis, kurš prognozē, ka nav liela atšķirība, ka organizatoriem, lai gatavotos būs par trim mēnešiem īsāks laiks. "Smējāmies, ka tas ir kā ar studentiem - ja gatavošanās laiks būs gads, viņi gatavosies gadu, ja astoņi mēneši, izdarīs to pašu astoņos mēnešos."

"Cīņā nopietni jāiesaistās valdībai, lai kādā kapacitātē tā pašlaik būtu. Jāsāk nopietni strādāt," teica Fogelis. "Mums vajadzīgi divi profesionāli cilvēki ar pieredzi, kuriem jāstrādā ar zviedriem pieteikuma sagatavošanā. Latvijā ir tādi cilvēki, jo iepriekš esam rīkojuši arī NATO samitu. Nopietni jāieklausās signālos, kurus šobrīd raida. Pie to izpildes varētu cerēt uz ļoti pozitīvu rezultātu. Šobrīd vēl ir runa par organizatoriskām lietām, naudiski tik liels ieguldījums šo astoņu mēnešu laikā vēl nebūs vajadzīgs."

Kā pauda Fogelis, visās trijās kandidātēs ir lieli attālumi starp olimpiskajiem objektiem, tāpēc tas nav Stokholmas/Siguldas mīnuss. "Prezentācijā tika parādītas transporta shēmas. Visiem attālumi starp objektiem ir palieli, bet SOK patīk, ka tiek lietotas jau eksistējošas būves, nodrošinot ilgtspēju un pārmantojamību."

"Turpināsim strādāt pie trases projekta. Jāgaida, kas notiks ar jauno valdību, vai to interesēs šāds pasākums. Mēs virzīsim uz priekšu, bet gaidīsim, kas vadīs trases kapitāldaļu turētāju Izglītības un zinātnes ministriju (IZM). Šobrīd ir nedaudz neziņa," Sportacentrs.com teica Siguldas trases direktors Dainis Dukurs.

Zīmīgi, ka Zviedrijā 9. septembrī notika parlamenta vēlēšanas, līdz ar to arī šī valsts šobrīd praktiski ir bez valdības, radot identisku situāciju kā Latvijā. "Tāpēc arī tur ir pauze, tomēr starp partijām esot vienošanās turpināt strādāt," Dukurs atstāstīja, ko dzirdējis pagājušajā pirmdienā, kad Latvijā viesojās Zviedrijas delegācija. "Mans uzdevums ir turpināt virzīt projektēšanas darbu. Nākamā tikšanās būs Pasaules kausa posma bobslejā un skeletonā laikā, kad visas puses runās par trases pārbūves projektu. Tad ieradīsies arī abu federāciju trašu komisijas. Visi tiksies pie viena galda un paudīs savu redzējumu, lai pēc tam kāds neteiktu, ka būtu darījis citādāk."

Runājot par to, ka rīkotāja tiks nosaukta agrāk nekā paredzēts, Dukurs teica, ka tas pat ir labi. "Tiem, kas uzvarēs, būs vairāk laika strādāt spēļu sarīkošanai. Ja mēs esam iekļuvuši īsajā sarakstā, pirmo mājasdarbu esam veikuši normālā līmenī."

  +1 [+] [-]

, 2018-10-10 17:37, pirms 6 gadiem
Rekur kārtējais jaunietis lūdz palīdzību vēža uzveikšanai. Tur cīņa tiešām ir nopietna, tikai nez kāpēc neviens valdībai iesaistīties neaicina.
Klauni
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-10-10 20:40, pirms 6 gadiem
Abrams-DabuujuDarbuGaterii rakstīja: ja jau kopīga kandidatūra, tad kāpēc ieejot IOC mājas lapā ir minēta tikai Stokholma?
tu esi tiešām ābrams.

     [+] [-]

, 2018-10-10 21:03, pirms 6 gadiem
Man arī jāpiekrīt, itāļi māk pielikt klāt otru pilsētu, zviedri Siguldu ignorē. Kāpēc valdībai dot lielu naudu, ja Sigulda/Latvija nekur neparādas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-10-11 08:53, pirms 6 gadiem
Cerams,ka mūsu jaunā valdība atteiksies no šīs naudas nelietderīgas tērēšanas, lai olimpiskie runči atkal "uzvārītos" , un vecais Dukurs peldētu taukos.