Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Kanādas vīriešu kērlinga izlase sagādā otro pasaules čempiona titulu pēc kārtas

Linda Mangale
Linda Mangale

Kanādas vīriešu kērlinga izlase sagādā otro pasaules čempiona titulu pēc kārtas
B.Gušu Kanādas izlase
Pasaules čempioni 2017
© WCF / Michael Burns

Nedēļu ilgais pasaules kērlinga čempionāts vīriešiem beidzies ar Kanādiešu dominanci. Savukārt Tallinā noslēdzies pēdējais šīs sezonas CCT (Curling Champions Tour) posms jaukto pāru komandām, kamēr Rīgā otro nedēļas nogali pēc kārtas norisinājās starptautisks jaukto pāru kērlinga turnīrs.

Pasaules čempionāts kērlingā vīriešiem norisinājās Kanādā, Edmontonā no 1. – 9.aprīlim. Nedēļas garumā komandas izspēlēja viena apļa pamatturnīru pēc kura tika noskaidrotas četras labākās komandas, kuras sacentīsies par čempiona titulu. Četru labāko komandu vidū iekļuva Kanāda, Zviedrija, Šveice un ASV. Finālā tikās vēl nepārspētā Kanādas izlase ar B.Gušu priekšgalā pret spēcīgo Zviedrijas N.Edina izlasi, kura pirms diviem gadiem Halifaksā, Kanādā izcīnīja savu otro pasaules čempiona titulu. Spēle noritēja ļoti spraigi. Pārtraukumā ejot pēc piektā enda rezultāts bija neizšķirts 2:2. Pēc tā trīs pēc kārtas nonullēti endi, Kanādai ar pēdējā akmens tiesībām devītajā endā, ļāva iegūt tik nepieciešamos divus punktus. Ejot 10.endā Zviedrijas izlasei bija vismaz jāizlīdzina šis deficīts, lai varētu turpināt cīņu, tomēr N.Edina komanda neizmantoja iespēju un piekāpās ar 2:4. Līdz ar to Kanādas vīriešu izlase tā pat kā sieviešu izlase palika nepārspēta visās pasaules čempionāta 13 spēlēs, parādot, ka uz šo brīdi ir visspēcīgākā kērlinga valsts pasaulē.
Bronzas medaļu spēlē tikās P.Dekrūza komanda no Šveices ar Dž.Šustera komandu no ASV. Abām komandām jau ir pa vienai izcīnītai bronzas medaļai pasaules čempionātos. P.Dekrūza komanda to izcīnīja Pekinā, Ķīnā 2014.gadā, bet Dž.Šustera komanda pagājušā gada pasaules čempionātā Bāzelē, Šveicē. Pirmajos endos Šveices izlase izskatījās ļoti nepārliecinoši, jo divos no endiem ar pēdējā akmens tiesībām tika atdots punkts ASV komandai. Pārliecība tika atgūta septītajā endā, kad, pateicoties Dž.Šustera komandas kļūdām, tika iegūti četri punkti. Spēles beigās Šveices izlase neatdeva iniciatīvu ASV izlasei un svinēja uzvaru ar 7:5.
Šis čempionāts visām komandām bija kā pēdējais, kurā varēja iegūt Olimpisko spēļu kvalifikācijas punktus, lai iekļūtu to komandu vidū, kuras piedalīsies 2018.gada Olimpiskajās spēlēs Korejā. ASV, Japāna, Kanāda, Koreja (kā Olimpisko spēļu mājiniece), Lielbritānija (Skotija), Norvēģija, Šveice un Zviedrija ir tās astoņas, kuras ir nodrošinājušas sev vietu Olimpiskajās spēlēs. Savukārt Čehija, Dānija, Itālija, Krievija, Ķīna, Nīderlande, Somija un Vācija sacentīsies Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā par pēdējām divām vietām uz Olimpiskajām spēlēm. Šis turnīrs norisināsies Pilzenē, Čehijā no 5. – 10.decembrim.
Spēles no šī čempionāta atkārtojumā ar komentāriem angļu valodā ir iespējams noskatīties Pasaules Kērlinga Federācijas YouTube kanālā: https://www.youtube.com/WorldCurlingTV

Pasaules čempionātu galīgais vietu sadalījums:

1. vieta – Kanāda
2. vieta – Zviedrija
3. vieta – Šveice
4. vieta – ASV
5. vieta – Ķīna
6. vieta – Skotija
7. vieta – Japāna
8. vieta – Norvēģija
9. vieta – Itālija
10. vieta – Vācija
11. vieta – Nīderlande
12.vieta – Krievija

Ar „Tallinn Masters Mixed Doubles” jaukto pāru turnīru Tallinā, Igaunijā noslēgusies 2016./2017.gada CCT rīkoto jaukto pāru turnīru sezona. Šajā turnīrā piedaloties astoņām komandām, sešām no Igaunijas pa vienai no Slovākijas un Ungārijas, uzvaru izcīnīja bijušie pasaules vicečempioni I.Šekerezas/G.Nagi no Ungārijas, kuri finālspēlē pārspēja M.Turmanas/H.Lilla komandu no Igaunijas ar 10:5. Par 3.vietu norisinājās cīņa starp divām mājinieku komandā. Šajā duelī pārāka ar 9:6 izrādījās M.Molderes/E.Lilla komanda, kura pārspēja T.Medisonas/K.Kuknera komandu. M.Molderei/E.Lillam no Igaunijas un S.Sikorovai/D.Misunam no Slovākijas šis bija pēdējais sagatavošanās turnīrs pirms Kanādā, Letbridžā gaidāmā pasaules jaukto pāru kērlinga čempionāta, kurš norisināsies no 22. – 29.aprīlim. Neviena komanda no Latvijas šajā turnīrā nepiedalījās.

„Latvian Mixed Doubles Curling Cup II” jaukto pāru kērlinga turnīrs norisinājās Kērlinga hallē no 6. – 9.aprīlim. Pašmāju Sporta kluba „OB” un Kērlinga halles rīkotājā turnīrā piedalījās 16 spēcīgas komandas no Eiropas un Kanādas, to vidū arī piecas komandas no Latvijas.
Tā pat kā pagājušajā nedēļas nogales „LODE Latvian Mixed Doubles Curling Cup” jaukto pāru turnīrā, tā arī šajā par uzvarētājiem kļuva pašreizējie pasaules čempioni no Krievijas A.Brizgalovas/A.Krušeļņickija komanda. Viņiem finālā pretim stājās J.Maisneres/A.Būtnera komanda no Vācijas. Pārliecinošs spēles sākums ar pieciem punktiem jau pēc trešā enda šai komandai deva pietiekamu handikapu. Vācijas komanda nespēja atspēlēties un spēle beidzās jau pēc sešiem endiem ar rezultātu 8:2. Cīņā par 3.vietu iesaistījās arī komanda no Latvijas I.Rudzīte/A.Zentelis, kuras pretinieki bija Dž.Eitkenas/B.Mauta komanda no Skotijas. Arī šī spēle beidzās pēc sešiem endiem, jo sestajā endā Dž.Eitkenas/B.Mauta komandas gūtie četri punkti sagrāva visas cerības Latvijas komandai atspēlēties. Līdz ar to ar beigu rezultātu 10:3 Dž.Eitkenas/B.Mauta komanda no Skotijas ieguva 3.vietu šajā turnīrā, bet I.Rudzītes/A.Zenteļa komanda 4.vietu. Aiz viņiem uzreiz 5.vietā S.Blumbergas/A.Bremaņa komanda, kas turnīru uzsāka ļoti veiksmīgi, tomēr paklupa ceturtdaļfinālā, kur ar 6:8 piekāpās tieši I.Rudzītes/A.Zenteļa komandai. Turnīra 9. un 10.vietā attiecīgi ierindojās I.Lindes/A.Veidemaņa un J.Rudzītes/J.Rudzīša komandas, bet D.Zīles/J.Rēdliha komandai šajā turnīrā, zaudējot visas turnīra spēles, nācās samierināties ar pēdējo – 16.vietu. S.Blumbergas/A.Bremaņa komandai (Latvijas izlasei) un vēl septiņām valstu izlasēm šis bija pēdējais sagatavošanās turnīrs pirms Kanādā, Letbridžā gaidāmā pasaules jaukto pāru kērlinga čempionāta, kurš norisināsies no 22. – 29.aprīlim.